english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het klimaatprobleem is een voedselprobleem
A SEED - 01.08.2009 16:53

Aardappels op Groenland, olijven in het zuiden van Engeland, paprika 's buiten de kas in Nederland.... Het warmere weer biedt kansen. Bovendien kunnen we door de zachte winters alles tegenwoordig een paar weken eerder verbouwen dan vroeger. En een hogere CO2-concentratie zorgt ook nog eens voor een snellere groei en hogere opbrengsten. Tot zover het goede nieuws.

(lees de tekst met bronvermeldingen op de website van A SEED:  http://www.aseed.net)

In werkelijkheid is de klimaatverandering een gevaar voor de voedselproductie. Daarnaast draagt de huidige landbouw ook flink bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Beide effecten worden hier besproken.

*Voedselproductie zorgt voor klimaatverandering*

De productie van vlees en zuivel zorgt wereldwijd voor ongeveer 18% van de mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan verkeer en vervoer samen. In Europa (EU-27) gaat het dan ook om gigantische aantallen dieren: 153 miljoen varkens, 123 miljoen koeien, 99 miljoen schapen en ruim 500 miljoen leghennen en bijna 11 miljoen ton kippenvlees. (Dat het bureau voor statistiek dit laatste enkel per ton meldt, zegt al genoeg over hoe men het leven van een kip ziet.)

Naast de uitstoot van het bekende koolstofdioxide (CO2) gaat het bij de veehouderij vooral om de broeikasgassen methaan (CH4) en lachgas (N2O). Om producten toch te kunnen vergelijken kan alles worden omgerekend naar CO2-equivalenten. Het resultaat laat enorme verschillen zien met boter en rundvlees als negatieve uitschieters en groente, granen en peulvruchten als duurzame alternatieven.

Wat voorbeelden van CO2-emissies in gram per kilogram:
rundvlees 13.300
kip en ander gevogelte 3.500
varkensvlees 3.250
eieren 1.950
melk 950
boter 23.800
harde kaas 8.500
kwark en zachte kaas 1.950
appels 550
groente (gemiddeld) 153
bonen 144
bruin brood 750
(bron: GEMIS-database)

Vlees en zuivel scoren slechter dan plantaardig voedsel; het dier als tussenstap maakt het veel minder efficiënt. Rundvlees komt er extra slecht uit vanwege het vele methaan dat het herkauwen veroorzaakt. Helaas voor de fans van scharrelvlees- en eieren; hoe meer een dier kan bewegen hoe minder efficiënt de productie wordt. Daar staat weer tegenover dat een meer natuurlijke voeding voor een lagere CO2-uitstoot zorgt. Een vuistregel bij zuivel is hoe vetter, hoe slechter. Je hebt er immers meer melk voor nodig om het te produceren. Boter komt hierdoor per kilo erg slecht uit de bus. Ook het ontginnen van nieuwe landbouwgebieden voor veeteelt en de productie van veevoer is in de cijfers meegenomen. Het afbranden van bos en savanne brengt veel CO2 in de lucht, het droogleggen van moerassen veel methaangas.
En naast het klimaat zijn er nog meer problemen; in 2008 kwam uit een onderzoek van het Institute for Prospective Technological Studies (in opdracht van de Europese Commissie) dat vlees en zuivel samen verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 24% van de milieubelasting van de 27 EU-landen. Vooral de overbemesting van grond en water en de watervervuiling komen voor een groot deel door de productie van vlees en zuivel.

Vleesproductie is wereldwijd nog steeds een luxe product. Het zijn de welgestelden die het meeste vlees en zuivel consumeren en dus ook op dit punt onevenredig veel bijdragen aan de verandering van het klimaat. Iedereen met een beetje sociaal gevoel zou dus eenvoudigweg minder of geen vlees en zuivel kunnen eten.

Onverantwoorde landbouw kan ook lokaal het klimaat negatief beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is het zuiden van Brazilië. In gebieden waar eerst regenwoud stond wordt nu zeer grootschalig soja voor veevoer verbouwd. Daardoor verdampt er daar minder water. Dit leidt ertoe dat er een eind verderop veel minder neerslag valt. De oogsten gaan hier achteruit wat er weer voor zorgt dat de sojaboeren en veehouders nog sneller het nog bestaande regenwoud in trekken.

*Klimaatverandering vermindert voedselproductie*

Naast overbevissing, erosie en uitputting van de grond door niet-duurzame landbouw en de vervuiling van water en grond door industrie en pesticidegebruik, brengt ook klimaatverandering de voedselvoorziening in gevaar. Het genoemde argument dat de opbrengsten door de hogere concentratie CO2 in de lucht zullen stijgen gaat niet op. Gelijktijdig zorgt namelijk het warmere weer voor meer ozon aan het aardoppervlak wat de opbrengst van de landbouw juist weer vermindert. En studies van de VN voorspellen “dat het vaker voorkomen van misoogsten door extreme weersomstandigheden zoals droogte of juist zware neerslag, een groter effect hebben dan een gemiddelde temperatuurstijging. (...) Door klimaatverandering zal het aantal mensen met honger toenemen”. Uit diezelfde studie blijkt dat de gematigde zones nog even op een stijging van de opbrengsten kunnen hopen terwijl het vooral de landen rond de evenaar zijn die de zwaarste klappen krijgen. En laten dat nu gemiddeld al de armste landen zijn met de meest kwetsbare landbouw.
Voor de langere termijn komt het Center for Global Developent tot nog negatievere getallen: “De wereldwijde potentiële landbouwproductie kan door klimaatverandering tussen de 5 en 20 procent dalen, als niets wordt gedaan tot 2080. (...) Maar dit getal maskeert een veel sterkte achteruitgang in India (-30% à -40%) en Afrika en Zuid-Amerika (beiden -20%)”. Overigens is de invloed van het komende tekorten aan fossiele brandstof (voor machines en als belangrijk ingrediënt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen) in deze cijfers nog buiten beschouwing gelaten.

Naast klimaatverandering zijn er nog andere indirecte factoren die een gevaar vormen voor de voedselproductie. Het naderende tekort aan fossiele brandstof heeft gezorgd voor een groeiende productie van biobrandstoffen, of agrobrandstoffen als we deze misleidende term niet over willen nemen. Hier gaat nu al een substantieel deel van de oogst van koolzaad, graan en maïs naartoe en als we deze ontwikkeling niet stoppen zal dit in de toekomst een nog groter deel van de landbouwgrond in beslag nemen. Daarnaast zorgt een stijgende welvaart in delen van de wereld ervoor dat het westerse eetpatroon met te veel vlees wordt overgenomen. Dit vergroot de druk op het land om al dat extra veevoer te produceren. Wat weer aansluit op het begin van de eerste helft van dit artikel. Alles bij elkaar blijft er steeds minder land beschikbaar voor voedselproductie.

*En wie zijn er weer het eerst de dupe...*

Zoals vaker zijn het ook bij klimaatverandering weer de armsten en de meest kwetsbaren die de gevolgen het eerst voelen: schaarste zorgt voor hogere voedselprijzen. Vanwege speculatie, misoogsten en een groeiende vraag voor de productie van biodiesel hebben we dat in 2008 al kunnen zien. Mensen met een laag inkomen, weinig reserves en geen toegang tot eigen grond komen hierdoor direct in de problemen. Zij geven nu al een groot deel van hun inkomen uit aan voedsel en kunnen nergens anders op bezuinigen.

*En wat doen regeringen en bedrijven hier ondertussen aan?*

Niets! De problemen worden niet tegengesproken en in algemene beleidsstukken staat wel eens dat de overmatige vleesconsumptie tot problemen leidt. Daarna weer over tot de orde van de dag: het stimuleren van het bedrijfsleven en de export en het vrij maken van de weg naar een nog grootschaligere veehouderij. Bedrijven moeten in dit kapitalistische systeem nog steeds hun winst optimaliseren om te overleven. Je kunt daarom niet verwachten dat de betrokken bedrijven vrijwillig de productie van veevoer, vlees en zuivel gaan verminderen en duurzame plantaardige alternatieven gaan promoten. We zullen de dierindustrie een handje moeten helpen met het beëindigen van hun moorddadig activiteiten tegen dier en klimaat.

*Kleinschalige landbouw zorgt voor afkoeling*

Maar het kan ook anders. Het internationale netwerk van boerenorganisaties Via Campesina benadrukt in haar statement voor de komende klimaattop in Kopenhagen dat kleinschalige landbouw klimaatverandering juist tegengaat. In tegenstelling tot gangbare landbouw zorgt biologische landbouw voor een opslag van CO2 in de bodem. Daarnaast gebruikt de gangbare landbouw kunstmest om stikstof in de grond te brengen. Voor de productie hiervan is veel aardgas nodig.
Er is uitgerekend dat een middelgroot biologisch bedrijf evenveel koolstof uit de lucht haalt als 100 auto's uitstoten. Met kleinschalige landbouw is het ook makkelijker te produceren voor lokale afnemers.
Daarnaast verschaft de kleinschalige landbouw werk en een bestaansmogelijkheid aan een groot deel van de wereldbevolking. Ook is het minder kwetsbaar voor het komende tekort aan (fossiele) brandstof.

Voor een voedselproductie die rekening houdt met mens, dier, milieu en klimaat en de multinationals en grootgrondbezitters links laat liggen!


Op dinsdag 4 augustus zal er in het klimaatactiekamp ( http://www.klimaatactiekamp.org) een workshop over klimaat en landbouw plaatsvinden. Later in de week vind er in de buurt van Antwerpen ook een actie rond dit thema plaats. Kom dus ook naar het kamp en doe mee!

Website: http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=696&Itemid=287
 

Read more about: natuur, dier en mens

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
some supplements were deleted from this article, see policy
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.