english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
TEKEL-ARBEIDERS GEVEN NIET OP EN ZE STAAN NIET ALLEEN!
Meriç Esin - 12.02.2010 23:22

Dag 60 van de strijd van de Tekel-arbeiders in Turkije is vandaag ingegaan. Sinds twee maanden zijn zij in verzet tegen premier Erdoğan en de AKP-regering die hen van hun opgebouwde sociaal-economische rechten willen beroven.

De arbeiders vechten voor werkgarantie, vaste arbeidsovereenkomsten en behoud van hun huidige loon- en arbeidsvoorwaardenniveaus. In het kader van de privatisering van alle bedrijven binnen de tabaksverwerkende divisie van de voormalige staatsmonopolie ‘Tekel’, dreigen zij hun positie en verworvenheden te verliezen.

In tegenstelling tot de veelal onjuiste berichtgevingen en moedwillige verzwijgingen door conservatieve media, genieten zij daarbij zeer zeker de steun van miljoenen arbeiders en andere volkslagen en groeperingen in het land. Arbeiders die tot voor kort de AKP aanhingen, maar deze nu vervloeken, omdat zij inmiddels het ware gezicht van de partij hebben gezien, nemen in aantal toe en voegen zich bij de zaak van hun collega’s van Tekel. Ook de vakcentrales, diverse progressieve bewegingen, een aantal politieke partijen en talloze maatschappelijke organisaties geven hun steun aan de Tekel-arbeiders.

De brede betrokkenheid met de eisen en de strijd van de Tekel-arbeiders kwam op 4 februari 2010 tot uiting in de algemene solidariteitsstaking. Deze vond op landelijke schaal plaats in nagenoeg alle sectoren en wel voornamelijk in de algemene diensten, metaal, textiel, rubberproductie en -verwerking, steenkoolmijnen, transport, gezondheid en bureauwezen. De strijd van de Tekel-arbeiders geniet hoe langer hoe meer ook de sympathie en solidariteit van mensen tot ver over de grens.

Premier Erdoğan, zijn regering, de basis-kernen van zijn partij, grote delen van de gevestigde media en andere systeemkrachten trachten de Tekel-arbeiders voortdurend te isoleren en te marginaliseren door hen als “ondankbaar tuig” af te schilderen en hen als marionetten van ‘terroristische’ en ‘separatistische’ organisaties neer te zetten. Daar trachten zij toe om de snel groeiende aanhang van de Tekel-arbeiders als het even kan terug te dringen en hun verzet te breken. Maar in werkelijkheid blijken deze vijandige pogingen juist het tegeneffect te sorteren. Want de veelvormige solidariteitsacties en -activiteiten in verschillende steden over het hele land worden nog steeds onverminderd voortgezet en zelfs geïntensiveerd.

Arbeiders en werkers bij steeds meer fabrieken, werkplaatsen, mijnen, instellingen en andere productie-eenheden geven op die manier spontaan of juist georganiseerd uiting aan hun groeiende inzicht in de noodzakelijkheid van solidariteit tussen arbeiders onderling. Een andere ontwikkeling is dat solidariteitsinitiatieven die overal in het land als paddestoelen uit de grond rijzen steeds meer een trend tot onderlinge verbinding vertonen. Daarbij neemt de massaliteit van de solidariserende krachten relatief snel toe, evenals hun onverzoenlijkheid en strijdbaarheid. Een andere zichtbare trend binnen de arbeidersbeweging is het feit dat steeds meer arbeiders de strijd van hun Tekel-collega’s als hun eigen strijd gaan beschouwen. Op deze manier voltrekt de ontwikkeling zich bijna spontaan in de richting van een zekere frontvorming. De Tekel-arbeiders en hun strijd om rechtvaardige eisen bewijzen hoe langer hoe meer een massaliserende, bindende, verenigende en mobiliserende factor te zijn binnen en in het midden van de arbeidersbeweging in Turkije.

Sinds de eendaagse solidariteitsstaking van 4 februari 2010 hebben onder andere de volgende acties plaatsgevonden. Op 7 februari zijn de PSAKD-arbeiders in İstanbul in hongerstaking gegaan uit solidariteit met de Tekel-arbeiders. Op 8 februari is er in het district ‘Kızılay’ van Ankara een drukbezochte solidariteitsavond georganiseerd door wetenschappers, organisaties van academici, theatergroepen, zangers, dichters, dansers en andere kunstenaars. Op 11 februari vond er in avondlijk İzmir een lange fakkeltocht plaats die door de plaatselijke afdelingen van de vakcentrales DİSK en KESK werd georganiseerd. Ongeveer op hetzelfde tijdstip als de fakkeltocht in İzmir, werden ook massale fakkeltochten gehouden in İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Konya, Niğde, Artvin, Manisa, Burdur, Adana, Sivas, Zonguldak, Mersin en Samsun. De vele tienduizenden die aan deze fakkeltochten deelnamen maakten aan vriend en vijand duidelijk: “DE TEKEL-ARBEIDERS STAAN NIET ALLEEN!” In stadsdeel Kartal van İstanbul heeft het Platform voor Democratie vandaag alle stadsdeelbewoners opgeroepen tot deelname aan de meeting voor solidariteit met de Tekel-arbeiders op het Kartal-Plein, om 18:30 uur plaatselijke tijd. Dit platform heeft vanmiddag een permanente solidariteitstent opgezet. Politie-eenheden hebben tevergeefs met grof geweld geprobeerd de tent af te breken om zodoende de verdere solidariteitsactiviteiten in het stadsdeel te belemmeren. Meer en nieuwe spontane en georganiseerde acties en activiteiten vanuit de basis voor vandaag en de komende dagen zijn over het hele land in voorbereiding.

De Tekel-arbeiders zelf hebben sinds de algemene solidariteitsstaking van 4 februari ook niet stilgezeten. Gelijk na afloop van de solidariteitsstaking zijn 147 Tekel-arbeiders overgegaan tot de hongerstaking voor onbepaalde tijd . Gisteren besloot de vakbond Tek-Gıda İş echter tot beëindiging van de hongerstaking. De vakbond kwam tot dat besluit op uitdrukkelijk advies van de artsen die vonden dat de gezondheidstoestand van de hongerstakers ernstige risico’s met zich mee zou brengen. Toch hebben 16 van de 147 arbeiders besloten om hun actie voort te zetten. Verder hebben de Tekel-arbeiders in de afgelopen week verschillende keren massaal gedemonstreerd en hebben zij zich voor het gebouw van het Ministerie van Financiën verzameld, waar zij aan pers en publiek hebben verklaard dat zij niet zullen afzien van hun eisen en dat premier Erdoğan hen geheel tegemoet moet komen. Ook hebben zij delegaties van arbeiders uit verschillende bedrijven verwelkomd die hen kwamen bezoeken om hen een hart onder de riem te steken.

Ondertussen hebben ook de leiders van de vakcentrales TÜRK-İŞ, DİSK, KAMU-SEN en KESK niet stilgezeten. Gisteren legden zij bezoeken af aan permier Erdoğan en parlementsvoorzitter Şahin. Maar deze bezoeken brachten helaas geen positieve resultaten voor de Tekel-arbeiders op. De bewindslieden bleven hun starheid en ontoegeeflijke houding voortzetten. Vanochtend om 11:00 uur kwamen de algemeen voorzitters van de vier vakcentrales bijeen. Na hun bijeenkomst legden zij een gezamenlijke verklaring af .

In de verklaring gaven zij onder meer te kennen besloten te hebben de strijd voor te zullen zetten tegen ‘garantieloze’ en ‘anti-juridische’ regelingen zoals de zogenaamde ‘4-C’-regeling. Hierin is bepaald dat alle huidige vaste arbeidsovereenkomsten van de Tekel-arbeiders (in dit geval op 1 maart 2010) vernietigd zullen worden en de arbeiders daarvoor in de plaats, als zij zouden willen, voor een periode tussen vier en elf maanden tijdelijk elders tewerkgesteld zullen kunnen worden. En dan zouden zij slechts eenderde tot maximaal de helft van het loon gaan verdienen dat zij tot nu verdienden. De ‘4-C’-regeling brengt een drastisch inkomensverlies, verlies van werkgarantie, sterke reductie van omvang, inhoud en niveau van arbeidsvoorwaarden, werkloosheid en armoede met zich mee.

De vakcentrales verklaarden daarbij dat zij een gerechtelijke procedure zullen laten starten met het doel om de ‘4-C’-regeling te laten vernietigen.

Verder verklaarden zij besloten te hebben dat alle vakbondsvertegenwoordigers van de vier vakcentrales uit alle regio’s en plaatselijke afdelingen op 20 februari 2010 een gezamenlijk bezoek zullen brengen aan de Tekel-arbeiders in Ankara om samen met hen te zijn en hun strijd te steunen en te versterken.

Ten slotte verklaarden zij gezamenlijk besloten te hebben dat de vier vakcentrales met hun bevoegde organen zo snel mogelijk een visie zullen ontwikkelen over een gezamenlijke strategie voor de strijd tegen alle misstanden op het gebied van werk en arbeidsvoorwaarden. Deze visies zullen op de volgende gezamenlijke bijeenkomst van de voorzitters van de vier vakcentrales gedeeld worden. Deze bijeenkomst zal op 22 februari 2010, om 11:00 uur plaatsvinden.

Velen zijn nu al nieuwsgierig naar de uitkomsten van de voorzitters-bijeenkomst die op 22 februari gaat plaatsvinden. Zij wachten de resultaten met belangstelling en spanning af en zij hopen dat de vakcentrales zullen besluiten een nieuwe, langer durende algemene staking te organiseren. Een algemene staking met voldoende dwangkracht en effectiviteit. Er zijn echter ook kringen onder de arbeiders die vinden dat de vakcentrales onnodig ‘de boel op de lange baan schuiven’. Uit beide gevallen blijkt onder de arbeiders de bereidheid tot voortzetting en opvoering van de strijd sterk aanwezig.

Ondertussen blijven de Tekel-arbeiders in verzet op de straten en pleinen van het koude Ankara. Zij strijden voor een menswaardig bestaan en een menswaardige toekomst. Zij strijden tegen de ‘4-C’-regeling en vernederingen door premier Erdoğan en zijn AKP-regering. Iedere dag groeit de noodzaak tot solidariteit. Strijden en actie voeren kost geld. Er is behoefte aan voedsel, medicijnen, duizenden paren sokken, handschoenen, ondergoed...

Meriç Esin ( meric.esin@hotmail.com)
12 februari 2010

===========================
Stort uw geldelijke bijdrage:
Rekeningnr: 46.88.86.079
Ten name van: Stichting Aksi
Naam Bank: ABN AMRO
Onder vermelding van: TEKEL-staking
(Uw bijdragen worden wekelijks naar de rekening van het ‘SOLIDARITEITSFONDS TEKEL-ARBEIDERS’ in Turkije overgemaakt. Het fonds is door ‘TEK-GIDA İŞ’ speciaal in het leven geroepen. ‘TEK-GIDA İŞ’ is de belangrijkste vakbond van de stakende TEKEL-arbeiders.)
===========================


- E-Mail: meric.esin@hotmail.com
 

Read more about: globalisering

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.