english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Preventieve actie!
Joke Kaviaar - 05.08.2010 11:06

Alsof de pas aangenomen 'voetbalwet' en vele andere wetten, nog in de maak of reeds aangenomen, nog niet genoeg zijn, werden we vandaag (alweer) geconfronteerd met plannen voor preventieve arrestaties. Deze komen ditmaal uit de hoek van de politievakbond ACP. Nog meer macht aan de smeris dus, omdat ze zichzelf te slap vinden. Het is maar net hoe het ze uitkomt, hoe zij zich presenteren.




We hébben al de legitimatieplicht, te pas en te onpas gebruikt om mensen zonder papieren op te jagen en te arresteren, om demonstraties vroegtijdig te beëindigen, dan wel mensen te kunnen identificeren die deelnemen aan een demonstratie. We hébben al talloze APV's cq. noodverordeningen, die simpelweg door een burgemeester kunnen worden uitgeroepen, veelal gebruikt tegen antifascisten die tegendemonstraties organiseren wanneer extreem rechtse groepen de straten collectief komen terroriseren. Deze APV's maken al preventieve arrestaties mogelijk. We hébben al: verplichte DNA afname voor de geringste veroordelingen voor hele lichte 'strafbare feiten'. We hébben al: een justitie die elk geweld dat door de smeris wordt gebruikt, ook wanneer gewonden of doden het gevolg zijn, afdekt en goedkeurt. We hébben al: stapels afgewezen klachten over politiegeweld. We hébben al: talloze celdoden. We hébben al: getuigenverklaringen van smerissen die de boel bij elkaar liegen om veroordelingen rond te krijgen.

We kríjgen, zéér binnenkort, een zgn. 'voetbalwet', compleet met gebieds- en contactverboden, die bijvoorbeeld ook kan worden ingezet tegen activisten die een demonstratie aankondigen (dat is al gauw 'gelegenheid geven' in het nieuwe artikel 141a wetboek van strafrecht). We kríjgen nog: meer bevoegdheden voor de vreemdelingenpolitie (wetsvoorstel), terwijl die nu al zonder scrupules razzia's uitvoeren waar doden bij vallen omdat mensen uit angst op de vlucht slaan. We kríjgen: officieren van justitie die zonder tussenkomst van een rechter websites offline mogen halen (wetsvoorstel). En we kríjgen: een extreem rechts bewind dat deze nieuwe en volkomen overbodige plannen van preventief geweld en preventieve arrestaties zeker zal goedkeuren. De volgende stap is de administratieve detentie naar Israëlisch model, zoals Wilders deze al jaren voorstaat.

Waar blijven onze eigen preventieve voorstellen? Onze eigen preventieve acties? Waarom nog wachten tot de smeris gaat slaan, gaat arresteren, simpelweg omdat ze menen aan je ogen te kunnen zien, of aan je strafblad, dat je tijdens een demonstratie of actie wel eens verder zou kunnen gaan dan lopen en roepen. Een boze blik in de richting van een diender is dan al genoeg. Pas op! Straks gaat zij schelden, of erger nog: spugen! Lopen ze straks langs een hek? Oppakken maar, want wie weet komen er straks kniptangen tevoorschijn. Komt de demonstratie langs een gevangenis? Alarm! Er zal gerammeld worden aan de toegangspoort! Gaan ze langs een ambassade? Alarm! Er zal gebonsd worden op de deur! Tegen de muur met dat stelletje gajes. Gaan we dit soort taferelen krijgen?

Nee, het wordt nóg erger. Publiceert een actiegroep een oproep om te gaan demonstreren? Is de demonstratie niet aangemeld volgens de gemeentelijke APV? Dat gaat uit de hand lopen, het is gelegenheid geven, opruiing, maar nóg is er niks gebeurd. Nu kan het nog, voor het te laat is: preventief de organisatoren arresteren, de website offline halen, een gebiedsverbod opleggen. Over een paar jaar kan het allemaal achter elkaar en tegelijk. Poeh, dat was maar op het nippertje! De veiligheid van de staat is gelukkig weer gegarandeerd. De extremisten zijn weer opgeborgen. 't Is maar goed dat we elke wetsovertredende activist tegenwoordig extremist mogen noemen, je kunt nooit weten tenslotte.

Vandaar dus dat ik vraag: Waar blijft onze preventieve actie? Gaan we achter de feiten aan hobbelen terwijl de jacht en de middelen voor de jacht op iedereen die niet in het rood-wit-blauwe straatje past stelselmatig worden uitgebreid en de smeris carte blanche heeft gekregen? Wordt het dan niet tijd om ze alvast preventief écht reden tot klagen te geven? Want waar gaat het nu helemaal om? Om dronkelui die volkomen onwettig, aldus allerlei advocaten, en zelfs rechters, een heel weekend worden vastgehouden omdat ze een uitsmijter in een café een oplawaai hebben verkocht? Omdat ze riepen: 'Klootzak!' naar een smeris?

Een breed uitgemeten incident is telkens opnieuw reden voor uitbreiding van bevoegdheden en verhoging van straffen. En dát in een land waarin vreemdelingenhaat gemeengoed is geworden, waarin elk protest wordt doodgezwegen, of de kop in gedrukt en gecriminaliseerd.
'Crimineel', 'illegaal', 'extremist', 'terrorist', roep ik bij deze uit tot geuzennamen voor een ieder die dwars ligt. Demonstraties principieel nooit meer aanmelden, tegen bevelen en aangewezen routes ingaan, de smeris dwarszitten als ze mensen begint lastig te vallen met ID controles en preventief fouilleren... het zijn zomaar een paar ideeën voor strategieën die actief en doelbewust een begin kunnen zijn van verzet tegen de politiestaat Nederland, voor zover deze er al is, en omdat deze wordt uitgebreid en definitief gevestigd. Kan een tekst als deze nu al, of in de toekomst van het internet worden verwijderd omdat deze wordt gezien als 'strafbare inhoud'? Kan nu of in de toekomst schrijfster dezes preventief worden opgepakt omdat ze wel eens van plan zou kunnen zijn nog eens zoiets te publiceren of om er naar te handelen? Het zou me niet verbazen.

Joke Kaviaar 4 augustus 2010

- E-Mail: info@jokekaviaar.nl Website: http://www.jokekaviaar.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Bruin 
Jan Zwart - 05.08.2010 12:38

Ik verbaas me ook nergens meer over.
Kabinet Bruin 1 is aanstaande.
Het wordt allemaal nog veel erger..
de blauwe onderbuik 
nn - 05.08.2010 12:45

De plannen werden eergisteren op televisie toegelicht door een woordvoerder van de politievakbond, politieagent Remco en een hoofdcommissaris. De naam van het programma ben ik vergeten maar ik wil het hier toch proberen samen te vatten, omdat de betrokkenen ongebruikelijk eerlijk waren over waar ze naartoe willen – een samenleving waar de politie iedereen kan oppakken op basis van vermoedens en gevoelens.

De stelling was dat de autoriteit van de politie ernstig aangetast was en dat daarom agenten mensen preventief moeten kunnen oppakken. De stelling werd onderbouwd door agent Remco.

Remco (bij benadering geciteerd): “soms weet je gewoon dat iets misgaat. Dat weet je als politieman, uit ervaring. En, ja, ook een stukje onderbuikgevoelens.” Hier hebben we dus een politieagent die werkelijk denkt dat hij kan zien wie over een tijdje strafbare feiten begaat. Of niet eens ‘zien’: hij voelt het!

De hoofdcommissaris geeft een voorbeeld. Iemand is uit een disco gezet. Die persoon maakt "amok" bij de deur. Nu kan die persoon niet worden opgepakt (wel weggestuurd, zoals we later in het filmpje zien). “Moet je dan wachten tot iemand de uitsmijter gaat slaan?” De journalist legt de hoofdcommissaris voor dat je “toch niet iedereen zomaar kan oppakken,” waarop de hoofdcommissaris zegt “nee, nu nog niet, daarvoor moet eerst de wet veranderd worden.” Nota bene: hier gaat het dus niet om mensen die daadwerkelijk een uitsmijter een oplawaai hebben verkocht of mensen die daadwerkelijk een politieagent hebben uitgescholden maar om mensen die dat “zeker” – volgens Remco’s onderbuik en zijn onfeilbare politiekennis – zouden kunnen gaan doen.

De vakbond, Remco en de hoofdcommissaris hebben een goede timing. Er wordt onderhandeld over een rechts kabinet. Dat rechtse kabinet wil natuurlijk haar oor te luisteren leggen bij de onderbuik van de politie.
de "liberale" samenleving 
nn - 05.08.2010 14:30

het is eigenlijk wel raar dat ze steeds meer wetten op demonstraties toespitsen, aangezien deze historisch gezien maar zelden het systeem in gevaar brengen. Een systeem is pas echt totalitair wanneer het kan toestaan dat er (binnen de marges) kritiek wordt geuit, of zelfs zich zelf in twijfel trekt. Dat kan alleen maar gedaan worden wanneer de greep van de bevolkingspolitiek (de invloed van de instituten van de staat op ieder aspect op het leven van de burger) zo overweldigend is, dat het de perceptie verliest dat een andere maatschappij inrichting mogelijk is. de hond bijt immers nooit echt de hand die haar voed.

De constatering van de toenemende repressie als wel de steeds groter wordende bevolkingspolitiek zouden genoeg moeten zijn van eenieder die zichzelf ziet als "activist" om na te gaan denken hoe we buiten de marges van het systeem kunnen strijden voor een betere wereld, in plaats van het systeem steeds te legitimeren met "systeem-kritische" demonstraties en acties en tegelijkertijd klagen dat die privileges van ons worden ontnomen.

het is aan ons om zowel de mentale als fysieke ruimte te creëren die het instaat stelt een andere perceptie van de maatschappij inrichting te ontwikkelen. Deze ruimtes moeten worden bevrijd en verdedigt en strijdt worden gevoerd tegen de fundamenten en niet in de marges van het systeem.
bubbes uit het moeras 
observant - 05.08.2010 17:30

De terechte kriti4ek op dat soort gebraal even aan anderen overlatend, lijkt het me toch interessant om te proberen om dit als symptoom van de echte stand van zaken te interpreteren.

Wat deze smerissen hier voornamelijk aangeven, is dat burgers nauwelijks nog ontzag voor hun hebben. De aanwezigheid van een agent op een (beoogte, waarschijnlijke en vooral toekomstige) plaats-delikt doet geen wetsovertreder in woording afzien van haar/zijn intenties. Maw: men heeft lak aan de dienders.

Elders las ik onlangs nog, dat agenten steeds vaker klappen vangen van burgers en steeds vaker hun blaffers trekken om dat er voor een 'assistentie collega' met voldoende doorzettingsvermogen niet genoeg mankracht te beschikking is.

Ondanks hun spierballentaal lijkt her erop alsof de polities eigenlijk maatschappelijk gezien aan terrein verliezen, behoorlijk paniekerig zijn en in hun angst om steeds grotere guns roepen.

maar helaas, het is al tot iederen doorgedrongen : in een democratie zijn de burgers de baas op straat.
weerbaarheid tegen de politie 
nn - 05.08.2010 17:57

ik denk dat die weerbaarheid van de burgers, zoals de observant het neerzet, niet overschat moet worden. Ja, ik constateer ook een toename op sommige gebieden in de mate van agressiviteit van de burger naar de politie, maar er moet niet onderschat worden dat de politie zich ook heel goed weet te vinden in de populistische rol van de ene kant het slachtoffer te spelen en als het anders uitkomt erg daadkrachtig over te komen. Dit in combinatie met sensatie media die ieder incident aangrijpt om er een hype van te maken zorgt als snel voor een verdraaid realiteitsbeeld.

daarnaast is in de afgelopen jaren de rol van de politie ook veel assertiever, preventiever en agressiever geworden. Er wordt veel snellen en voor veel kleinere vergrepen hard op getreden, waar eerst met mee terughoudendheid werd gehandeld. Deze benadering zorgt ook voor een agressievere reactie onder de burgers. Het is net alsof je een kroeggevecht probeert te bedaren door maar een paar klappen te gaan uitdelen.

de straten zijn helemaal niet van de burgers, maar van de gemeente, apv's, winkels en camera's en vooral van de politie. Een klap terug geven zorgt in eerste instantie niet voor een terugwinning van die ruimte, maar in een strenger beleid. Pas als je probeert de macht terug et dwingen door de politie te zien als onderdeel van het systeem en probeert er binnen je eigen beweging niet meer afhankelijk van te zijn en samen solidariteit naar buiten te tonen door te laten zien dat ze niet zomaar aan ons kunnen zitten, pas dan ben je de starten aan het bevrijden.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.