english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
volkskrant over Indymedia.nl
TJ - 18.10.2001 12:15

Hier een link naar de volkskrant site. Staat op pagina 2 van de fysieke krant dus. Leuk stukje :)



Website: http://www.volkskrant.nl/nieuws/nieuwemedia/1003124164144.html
 

Lees meer over: media

aanvullingen
tekst artikel 
klaas - 18.10.2001 17:14

Links en objectief actiemedium opent Nederlandse site
PAUL VUGTS

Het heeft even geduurd, maar vanaf vandaag heeft ook actiebereid Nederland zijn tak aan het alternatieve internetnetwerk Indymedia, waar activisten verslag doen van hun demo´s, waar de wereldproblemen ´onafhankelijk´ worden belicht.


Genua, eind juli tijdens de top van de G-8. De wereldleiders van de zeven rijkste landen plus Rusland bedisselen achter hoge hekken hun vermaledijde kapitalistische plannetjes in het zwaarbewaakte stadshart; dus voeren buiten de omheiningen vele tienduizenden anti-globalisten en de meest diverse troepen hun roerige acties tegen de macht van het geld.

Soepel gecoördineerd door de organisatoren van het Genua Sociaal Forum, maar via internet minstens zo accuraat verslagen door het eigen alternatieve perslegertje van de activisten. In een voormalig ziekenhuis en een school huist voor de gelegenheid de redactie van het Independent Media Center - Indymedia, kortweg - waar elke demonstratie en elke rel koortsachtig worden gemeld en vooral ook geduid, op de internetsites indymedia.org en de Italiaanse tak daarvan.

Als de lokale anarchist Carlo Giuiliani even verderop vanuit een jeep is doodgeschoten door een ME´er naar wie hij een brandblusser wilde gooien, bieden de lezingen van zijn medestanders op de internetsites onmiddellijk tegenwicht aan de stelling van de autoriteiten dat het hier zonneklaar een geval van zelfverdediging betrof.

Later wordt de eerste dode onder ´de tophoppers´ op de sites min of meer tot martelaar uitgeroepen, wat wordt onderbouwd met nog omvangrijker fotoseries dan de beeldverhalen in de kranten: Carlo is ´geliquideerd´, zo veel is helder voor de auteurs van de tekstjes naast de beelden.

Anderhalve dag na de rellen, waarbij vele actievoerders én carabinieri gewond raken, overvalt een peloton ME´ers genoemd mediacentrum, om daar wild om zich heen te slaan. De digitale foto´s van bloed op de vloeren en muren verschijnen onmiddellijk op Indymedia. Vergezeld door berichten over mishandelingen, die de autoriteiten belemmeren in hun betogen over een gerichte en proportionele actie om de raddraaiers te pakken te krijgen.

Voor de doorgewinterde actievoerders had Indymedia al een roemrijke status sinds de alternatieve verslaggeving over The Battle of Seattle: de grootschalige acties rond de top van de wereldhandelsorganisatie, twee jaar geleden, waarover de traditionele media zo sensatiebelust en eenzijdig berichtten.

Na Genua kon niemand nog om de sites heen. Al tientallen landen hebben ´hun´ Indymedia; in de VS hebben vele staten zelfs hun eigen site. In Nederland bouwden activisten de laatste jaren tijdens de Eurotop en de klimaattop in Den Haag Indymedia-achtige sites, om die naderhand weer af te breken. Pas sinds vandaag heeft ook actiebereid Nederland zijn vaste hoek op het web: indymedia.nl, uiteraard. De server staat in Amsterdam, de officiële lancering is vanmiddag in De Balie.

Uiteraard had de links-anarchistische voorhoede al tal van hoekjes op het net, maar een algemene verbinding ontbrak. En die is hoognodig, want aan ´de burgerpers´ heb je uiteraard niet veel als het er - zoals nu - op aankomt en de waarheid er echt toe doet. Het wereldbeeld dat die reguliere media de lezer of kijker voorspiegelen, na zich klakkeloos te hebben laten aanlijnen en censureren door de macht. . .

Áls de traditionele media overigens al aandacht besteden aan de zaken die ertoe doen. Want de huidige wereldcrisis wordt wéér zeer eenzijdig belicht en over pakweg de dagelijkse demo´s en acties tegen de Westerse tirannie in Afghanistan zijn op z´n best summiere of zelfs laatdunkende snippers verslaggeving terug te vinden.

Geen censuur

Hoog tijd dus voor ´onafhankelijker´, ´objectiever´ en uitvoeriger berichtgeving over wat links Nederland beweegt. De formule van indymedia.nl is, naar buitenlands voorbeeld, even eenvoudig als doeltreffend. De romp wordt gevormd door de ´open nieuwslijn´, waar media-activisten vrijelijk hun berichten, commentaren en analyses kwijt kunnen. Foto´s of andere beelden zijn ook welkom. In principe is er geen eindredactie of ´censuur´, meldt woordvoerder Jaap.

Alleen ´in uiterste gevallen´ worden teksten geweigerd of verwijderd - Osama bin Laden heeft met zijn schrijfsels geen toegang - maar de drempel voor weigering moet vooral hoog blijven liggen, want anders maakt men dezelfde fout als de bekritiseerde journalisten. Voorts zijn er links naar verwante sites en is er ´een prikbordfunctie´ voor allerhande aankondigingen en statements.

In het land zijn tientallen activisten bezig met het opzetten van indymedia.nl. Het aantal belangstellenden is veel groter, weet men bij lijfblad Ravage van de hoofdstedelijke actiescene.

Ed Hollants van het Autonoom Centrum, spil in actievoerend Amsterdam, is voorzichtig positief, zoals dat heet. ´´De ervaring leert dat je er juist vanwege die open functie voor moet waken dat Jan en alleman je bestoken met een brij van onzin. Maar als je de boel zo filtert dat het een interessant nieuws- en discussiepodium wordt, kan het van belang zijn.´´

´´In Israël is indymedia heel belangrijk, tussen alle Telegraaf-achtige media. Los van hoe je over de kranten híer denkt: het is door fusies en faillissementen een stuk minder fijnmazig geworden en je moet als lezer maar afwachten wie de journalist toevallig aan de lijn krijgt.´´

www.indymedia.nl



schendt het copyright niet!  
frank - 18.10.2001 18:52

Je zult het vervelend vinden, maar op Indymedia.nl kan het niet zo zijn dat er een knip-plak-cultuur ontstaat. Artikelen uit dag- en weekbladen horen hier niet zomaar gekopieerd te worden.

Ik duw graag stapels artikelen over de strijd die journalisten voeren tegen de grote concerns over hergebruik van de door hen geschreven (en door de concerns niet of nauwelijks betaalde) artikelen in je electronische brievenbus, mocht je niet begrijpen waarom je niet zomaar artikelen kan kopieren.

Vraag als je dat toch wilt eerst toestemming aan de auteur!

frank

Slimmert! NOT! 
antiplak - 19.10.2001 19:20

helemaal mee eens dat Indymedia niet volgeplakt moet gaan worden met artikelen uit de burgelijke pers!!
WRITE IT YOURSELF!

En als iets al ergens anders online staat LINK het gewoon!!!
Dan ka Indymedia haar (schaarse?) bandbreede en server ruimte nuttiger gebruiken!
Wees zuinig met het cybermilieu! ;)

En deze slimmerik heeft ook nog eens het Volkskrant met Parool artikel verwisseld! :P

 http://indymedia.nl/2001/10/280.shtml

Website: http://nietzoslim.nu
 
na na na na en jouw homepage doet het niet... 
:-( - 20.10.2001 02:42

Wat wel jammer is, want best een geinig adres....
zijn nogal veel mensen niet zo slim nu namelijk.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.