english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bin Laden naar Nederland voor Berechting.
M.J. Trapman - 19.10.2001 12:54

Nederland kan door zijn ervaring op het gebied van Internationaal recht een doorbraak in het huidige conflict veroorzaken, door aan Afhanistan een enclave aan te bieden waar het Bin Laden naartoe kan brengen.

Stel Nederland ter beschikking voor de berechting van Bin Laden.

Het wordt tijd dat Nederland zijn pretenties op het gebied van Internationaal recht serieus neemt.

Nederland beschikt over een sleutel waarmee het konijn-achtig gedrag waarmee de nato-bondgenoten momenteel gebiologeerd in het licht van de Amerikaanse propaganda staren kan worden doorbroken. Onder leiding van Blair schijnen we te denken dat de NATO ons onder het motto ´allen voor een´ verplicht blindelings het alleenbeslissingsrecht van de VS als voornaamste ´slachtoffer´ te accepteren inzake de strategie tegen de vermeende dader.

Het is echter van tweeën een: Of de VS zijn het slachtoffer, en hebben daarom de regie over de vervolging van de dader, of alle NATO-staten zijn samen aangevallen, en hebben dan gezamenlijk de regie.
Wat kan een Nederlands aandeel in de regie over de vervolging inhouden? De vraag laat zich simpel en direct beantwoorden, want Nederland heeft al jaren de ambitie om alles op het gebied van internationaal recht te huisvesten. En juist op dit terrein zou Nederland de ontwikkeling van het huidige conflict diepgaand, en positief, kunnen beïnvloeden.

1. Met als precedent het Lockerbee proces, zou Nederland aan Afghanistan kunnen aanbieden tijdelijk een stuk Afghaans grondgebied te creëren, waar O.B.L. en eventuele andere personen waarvoor een internationaal opsporingsverzoek is ingediend, naartoe zouden kunnen worden overgebracht.
De Afghaanse regering hoeft O.B.L. dan niet meer te verzoeken Afghanistan te verlaten, hetwelk verzoek in strijd is met de Afghaanse traditie.

2. Nederland biedt aan een militair konvooi samen te stellen, gevlogen door Nederlandse vrijwilligers, dat O.B.L. komt ophalen en naar Nederland overbrengt.

3. Nederland verzorgt op een Afghaanse enclave onderdak voor O.B.L. en zijn staf (advokaten en andere bijstand), op het niveau van een 4-sterren hotel, met de mogelijkheid tot het verrichten van religieuze plichten, maar tegelijk ook met het karakter van een gevangenis-inrichting, bewaakt door een internationaal team. Nederland neemt ook de plicht op zich deze enclave te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. De internationale pers zal daar normaal toegang hebben tot O.B.J.

4. Nederland staat de Afghaanse autoriteiten bij in het tot stand brengen van een internationaal geaccepteerde rechtbank die het uitleveringsverzoek van de VS, zodra dat er is, in behandeling kan nemen. Zo´n rechtbank moet natuurlijk Islamitisch recht kunnen toepassen, en daarom ook in de Islamitische wereld geaccepteerd worden. Aan de andere kant moet die islamitische rechtbank ook het vertrouwen van de rest van de wereld hebben.
De VS kunnen dan hun bewijzen tegen O.B.L. inbrengen, waarna deze rechtbank tot uitlevering kan overgaan. Dat dat zal gebeuren staat overigens helemaal niet van tevoren vast, gezien de afloop van het Lockerbee proces.

5. Als de rechtbank tot uitlevering besluit, zal de Nederlandse Regering automatisch overgaan tot het omzetten van de Afghaanse enclave in een enclave van de VS.
volgens een van tevoren vastgestelde procedure. O.B.L. is dan de facto overgeleverd aan de VS, maar wordt niet getransporteerd naar de VS, op grond van dezelfde overwegingen die golden voor Libië om berechting in Nederland toe te staan.

6. Nederland zal vervolgens de VS toestaan om O.B.L. in de enclave te berechten, maar ook daarbij is de vraag volgens welk recht O.B.L. moet worden berecht.
Volgens het recht van de V.S. dient er namelijk een jury te worden samengesteld die ´onbevooroordeeld´ is. Een dergelijke jury van Amerikaanse staatsburgers is echter niet meer denkbaar na de propaganda-oorlog welke door de VS in gang is gezet. Het zal daarom onmogelijk worden om O.B.L. te berechten volgens normaal bestaand recht, en de VS zullen dan ook een speciale procedure moeten voorstellen, of O.B.L. laten aanklagen voor een internationaal Tribunaal. Ook hierbij kan Nederland de bestaande expertise aanbieden. Deze garantie van een eerlijke berechting zal natuurlijk in overweging dienen te worden gegeven aan de rechtbank die besluit over de uitlevering van O.B.L.

7. In geval van een veroordeling zal Nederland moeten toestaan dat die in de enclave plaatsvindt (of dat nu gevangenisstraf, dan wel een terechtstelling is), waarna de enclave kan worden opgeheven.

In eerste instantie zullen de VS een dergelijk aanbod van Nederland afdoen, of zelfs aanvallen, als een gevaarlijke verzwakking van de alliantie. Misschien zullen de VS zelfs verklaren dat zij een eventueel Nederlands konvooi dat O.B.L. bevat zullen aanvallen. Nederland dient in dat geval de VS en de andere leden van de alliantie duidelijk te maken dat alleen een internationaal geaccepteerde legale procedure in staat is om de terroristische actie terug te brengen tot wat zij is, namelijk een criminele daad van een (groep) misdadiger(s). Juist het oprekken van de aanslag tot een kwestie tussen naties is de escalatie waarop terroristen hopen. Juist het aanvallen van een islamitische staat schept de sfeer van de westerse tegen de islamitische wereld waarvan wij nu de wrange vruchten beginnen te proeven.
Het is mede aan de VS te danken dat er momenteel geen supra-nationale instantie is die deze terroristische daad voor ons kan vervolgen en berechten, en daarom dienen wij de behandeling ervan te laten geschieden als een bilaterale kwestie tussen twee naties. In die kwestie kan Nederland een actieve rol spelen, een rol die het al lang ambieert, en waarin het ook al internationale erkenning heeft. Laat het die rol dan ook op zich nemen.

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat er na een Nederlands aanbod internationale stemmen zullen opgaan die zeggen dat een dergelijke berechting misschien beter in een ander land plaats kan vinden, en zodra daarover overeenstemming is, moet Nederland daar dan maximaal aan meewerken, maar zo kan de relatief simpele kwestie van de berechting in ieder geval op de eerste plaats van de internationale agenda komen, in plaats van de stupide ´oorlog tegen terrorisme´ waartoe de VS de wereld thans dwingen.

Indien u het met deze oproep eens bent, stuur uw instemming dan bijvoorbeeld via het formulier op deze pagina:
 http://www.minaz.nl/minister-president/vragen/html/reactieformulier_minister-president.htm
naar de Nederlandse regering, maar het kan ook naar politici van uw keuze. Uw bericht kan kort zijn: Breng Bin Laden naar Nederland voor berechting.
Verder stuurt u dit bericht dan per email door aan uw kennissen.


- E-Mail: mtrapman@xs4all.nl
 
aanvullingen
stel Afghanistan ter beschikking voor de bere 
Peter Storm - 19.10.2001 13:12

Waarom focussen we in de "strijd tegen terrorisme" zo exclusief op Bin Laden? Terrorisme is geweld tegen burgers, om door middel van intimidatie een politiek doel te bereiken. Dat is PRECIES wat Bush doet met de bombardementen op Afghanistan. Als terroristen voor een tribunaal horen, waarom dan wel Bin Laden (wiens schuld volstrekt niet vast staat) en niet Bush (die OPENLIJK verantwoordelijkheid neemt voor bommen, en daarmee dus voor terroristisch handelen)? Stuur Bush naar een tribunaal! En omdat Afghaanse slachtoffers van Bush geen geld hebben om naar Den Haag of waar ook te reizen, stel ik voor het tribunaal dan maar in Kaboel te houden.

E-Mail: rodesmurf@hotmail.com
antwoord aan Peter Storm 
M.J. Trapman - 19.10.2001 14:57

De reden is heel praktisch.

De amerikanen verdenken iemand van een midaad (hoe je het ook wendt of keert, de aanval op het WTC blijft een misdaad), en dienen dus normaal een verzoek om uitlevering aan te vragen.

De vraag is: wat kunnen wij in Nederland doen op dit moment? Je moet dus nagaan welke ´kracht´ nederland op dit moment kan ontwikkelen, en voor zover ik dat kan zien ligt zo´n kracht op het gebied van internationaal recht.

Door de zaak tot een rechtzaak toe te spitsen en de persoon van Bin Laden weg te halen uit de brandhaard, kan de huidige ontwikkeling gede-escaleerd worden. de VS hebben deze persoon namelijk tot een symbool gemaakt, en B.L. zelf heeft daar naar vermogen toe bijgedragen met zijn video´s.

E-Mail: mtrapman@xs4all
Website: http://www.xs4all.nl/~mtrapman
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.