english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verborgen Agenda Achter Oorlog Tegen Terreur
tuimelaar - 23.11.2001 23:46

´n nederlandse vertaling van een interessant artikel van de brit John Pilger.

De oorlog tegen het terrorisme is oplichterij. Na drie weken van bombardementen is geen enkele terrorist die betrokken was bij de aanvallen op Amerika gevangen genomen of gedood in Afghanistan.

In de plaats is één van de armste, meeste getroffen landen geterroriseerd door de machtigsten – tot het punt waar er voor Amerikaanse piloten geen dubieuze "militaire" doelwitten meer zijn en ze nu modderhuizen, een ziekenhuis, pakhuizen van het rode kruis en vrachtwagens met vluchtelingen aan het vernietigen zijn.

In tegenstelling tot de niet aflatende beelden van New York, krijgen we hier bijna niets van te zien. Tony Blair moet ons nog uitleggen wat de geweldadige dood van kinderen – zeven in één familie – te maken heeft met Osama Bin Laden.

En waarom worden er kluster bommen gebruikt? Het Britse publiek zou eens moeten weten van deze bommen, die ook door de RAF worden gebruikt. Ze verspreiden honderden kleine bommetjes die slechts één doel dienen: mensen doden en verminken. Degenen die niet ontploffen blijven op de grond liggen als landmijnen, te wachten tot iemand op hen stapt.

Als er ooit een wapen speciaal werd ontwikkeld voor terreurdaden dan is dit het wel. Ik heb slachtoffers gezien van Amerikaanse kluster wapens in andere landen, zoals de kleuter uit Laos die er eentje opraapte en vervolgens haar rechterbeen en aangezicht verloor. Je kan er gerust van zijn dat hetzelfde nu aan het gebeuren is in Afghanistan, in jouw naam.

Geen van hen die rechtstreeks betrokken waren bij de gruweldaad van 11 September was een Afghaan. De meesten waren Saudis, die hun plannen en opleiding schijnbaar in Duitsland en de Verenigde Staten respectievelijke smeden en kregen.

De kampen waarover Bin Laden mocht beschikken van de Taliban werden weken geleden reeds ontruimd. Meer nog, de Taliban zelf is een kreatie van de Amerikanen en de Britten. In de jaren 80 werd het stammen leger waaruit ze zijn ontsproten gefinancieerd door de CIA en getraind door de SAS om te vechten tegen de Russen die Afghanistan waren binnengelokt met als doel ze te verstrikken in een niet winbare oorlog.

De schijnheiligheid houdt hier echter niet op. Toen de Taliban in 1996 Kaboel innamen, zie Washinton niets. Waarom? Omdat de Taliban leiders spoedig op weg waren naar Houston, Texas, om vermaakt te worden door de directeurs van het olie bedrijf Unocal.

Met de geheime goedkeuring van de Amerikaanse regering, bood het bedrijf hen een gul deel van de winsten aan van de olie en het aardgas dat ze via een nog te bouwen pijpleiding vanuit Centraal Azië door Afghanistan naar de kust van Pakistan wilden transporteren.

Een VS diplomaat verklaarde: "De Taliban zullen waarschijnlijk zoals de Saudis eindigen." Hij legde uit dat Afghanistan een Amerikaanse olie kolonie zou worden. Er zouden reusachtige winsten zijn voor het Westen, geen democratie en de wettelijke onderdrukking van vrouwen. "Daar kunnen we mee leven," zei hij.

Alhoewel het akkoord niet doorging, blijft het een belangrijke prioiriteit voor de regering van George W. Bush, die diepe wortels in de olie industrie heeft. De verborgen agende van Bush is de exploitatie van de olie- en aardgas reserves in het Kaspisch bekken, de grootste bron van onontgonnen fossiele brandstoffen op aarde en volgens één schatting voldoende om de energie honger van Amerika voor een generatie te stillen. Alleen als de pijpleiding doorheen Afghanistan loopt kunnen de Amerikanen enige hoop koesteren om ze te kontroleren.

Het is dus niet verwonderenswaardig dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell het nu heeft over de "gematigde" fraktie van de Taliban die zich bij een door Amerika gesponserde "losse federatie" zullen voegen om Afghanistan te besturen. De "oorlog tegen terrorisme" is een dekmantel hiervoor: een manier om Amerikaanse strategische doeleinden te verwezenlijken die achter de vlaggen-zwaaiende voorgevel van grote macht liggen.

De Koninklijke Mariniers, die het echte vuile werk zullen doen, zullen niet meer dan huurlingen zijn voor de keizerlijke ambities van Washington, om nog maar te zwijgen over de buitengewone pretenties van Blair zelf. Na van Groot-Britannië een terroristen doelwit te hebben gemaakt met zijn oorlogszuchtige "schouder aan schouder" met Bush nonsens, is hij nu bereid om soldaten naar een slagveld te sturen waar de doeleinden zo onzeker zijn dat zelfs de stafchef van Landsverdediging zei dat het konflikt "wel 50 jaar zou kunnen duren."

De onverantwoordelijkheid hiervan is adembenemend; de druk op Pakistan alleen al zou een nooit geziene krisis op het Indische subcontinent kunnen ontketenen. Na verschillende oorlogen te hebben verslaan, word ik nog altijd getroffen door de absurditeit van zwakke politici die maar al te graag jonge soldaten uitwuiven maar die zelf niet eens boe zouden durven zeggen tegen een Taliban gans.

In de dagen van kanoneerboten verborgen onze keizerljike leiders hun geweld in de "moraliteit" van hun daden. Blair is niet anders. Zoals hen laat hij met zijn selectief gemoraliseer de meest elementaire waarheid achterwege. Niets rechtvaardigde het doden van onschuldige mensen in Amerika op 11 September en niets rechtvaardigt het doden van onschuldige mensen elders.

Door het doden van onschuldigen in Afghanistan halen Blair en Bush hetzelfde niveau als van het misdadige schandaal in New York. Eens je klusterbombardeert zijn "vergissingen" en "blunders" slechts voorwendsels. Moord is moord, ongeacht of je met een vliegtuig in een gebouw vliegt of er bevelen aan geeft vanuit het Witte Huis en Downing Straat.

Als Blair echt gekant was tegen alle vormen van terrorisme zou hij Groot Britannië uit de wapenhandel terugtrekken. Op de dag dat de twee torens werden aangevallen opende een "wapen beurs", waar terreurwapens (zoals klusterbommen en raketten) aan diktators en mensenrechtenschenners werden verkocht, in Londen met de volledige steun van Blair´s regering.

Groot Britannië´s grootste klant is het middeleeuwse regime in Saudi Arabië, dat ketters laat onthoofden en het religieuze fundamentalisme van de Taliban heeft voortgebracht.

Als hij echt "het morele karakter van Groot Britannië" zou willen demonstreren, zou Blair alles doen wat in zijn macht ligt om de dreiging van geweld op te heffen in die delen van de wereld waar er grote en gerechtvaardigde grieven en woede heerst.

Hij zou meer doen dan gebaren; hij zou eisen dat Israel een einde zou maken aan zijn onwettige bezetting van Palestina en zich zou terugtrekken tot aan de grenzen van voor de oorlog van 1967, zoals bevolen door de veiligheidsraad waarvan Groot Britannië een permanent lid is.

Hij zou oproepen tot het opheffen van de genocidale blokkade waaraan de VN – in werkelijkheid Amerika en Groot Britannië –het lijdende volk van Irak al meer dan een decenium heeft onderworpen met de dood van een half miljoen kinderen jonger dan vijf jaar als gevolg.

Dat zijn meer dode kinderen elke maand dan het aantal slachtoffers in het Wereld Handels Centrum.

Er zijn tekenen dat Washington op het punt staat zijn huidige "oorlog" uit te breiden naar Irak; de meesten van ons weten echter niet dat Irak al elke dag wordt gebombardeerd door de RAF en Amerikaanse vliegtuigen. Het haalt alleen niet de krantekoppen. En er is niets van te zien op het TV journaal. Deze terreur is de langst lopende Anglo-Amerikaanse bombardementskampagne sinds de Tweede Wereld Oorlog.

De Wall Street Journal melde dat de VS en Groot Britannië voor een dilemma staan in Irak omdat er nog maar "weinig doelwitten overblijven". "We zijn bij het laatste buitentoilet beland," zei een Amerikaanse functionaris. Dat was twee jaar geleden en ze zijn nog steeds aan het bombarderen. De kostprijs voor de Britse belanstingbetaler tot nu toe? 800 miljoen.

Volgens een intern VN rapport dat liep over een periode van 5 maanden, zijn 41% van de slachtoffers burgers. In noord Irak ontmoette ik een vrouw wiens man en vier kinderen zich onder de doden vermeld in het rapport bevonden. Hij was een herder, en was zijn schapen aan het hoeden met zijn bejaarde vader en zijn kinderen toen twee viegtuigen hen aanvielen. Het was in een open vallei; er waren geen militaire doelwitten in de buurt.

"Ik wil de piloot zien die dit heeft gedaan," zei de weduwe aan de graven van haar hele familie. Voor hen was er geen eredienst in de St Paul Kathedraal in aanwezigheid van de koningin; ook geen rock concert met Paul McCartney.

De tragedie van de Irakezen, de Palestijnen en de Afghanen is een waarheid die het tegenovergestelde is van hun karikaturen in het overgrote deel van de Westerse media.

De overweldigende meerderheid van de Islamitische volkeren van het Midden Oosten en Zuid Azië zijn verre van de grootste terroristen ter wereld; ze zijn er de grootste slachtoffers van – grotendeels de slachtoffers van de Westerse exploitatie van kostbare natuurlijke rijkdommen in of in de nabijheid van hun landen.

Er is geen oorlog tegen terrorisme. Als die er was zouden de Koninklijke Mariniers en de SAS de stranden van Florida bestormen waar meer door de CIA-gefinancierde terroristen en voormalige Latijns Amerikaanse dictators en folteraars een toevluchtsoord hebben gevonden dan eender waar op aarde.

Er is echter wel een voortdurende oorlog van de machtigen tegen de machtelozen, met nieuwe uitvluchten, nieuwe verborgen agendas en nieuwe leugens. Vooraleer er nog een kind een geweldadige dood sterft, of stilletjes van verhongering, vooraleer nieuwe fanatici worden gecreëerd in zowel oost als west, is de tijd gekomen dat de Britse bevolking zijn stem laat horen om deze frauduleuze oorlog een halt toe te roepen – en op te roepen tot moedige, vindingrijke en vreedzame initiatieven waarvoor echte politieke moed is vereist.

 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
Extra 
Rishi - 24.11.2001 01:27

Volgens mij klopt het niet dat mariniers en SAS-jes naar Afganistan gestuurd zijn om te vechten, het enigste wat ze doen is andere Afganen vertellen hoe ze hun mede Afganen zo effectief en efficient mogelijk kunnen doden. Dit is het anglo-saksisch systeem, zelf doe je zo min mogelijk maar laat een andere het vuile (dodelijke) werk opknappen. Zo werden ook de meeste kolonien veroverd door de Engelsen.

Die cluster bommen zijn inderdaad een schandaal, minimaal 10% gaat niet direct af en wordt dus gewoon een zeer dodelijke landmijn (normale landmijnen zorgen er "alleen" voor dat je een been kwijt raakt).

En heeft de Irak campagne de britten "maar" 800 miljoen gekost? Naar bijna 10 jaar bommen gooien zou ik verwachten dat het meer zou kosten, of hebben ze een korting weten te bedingen? Trouwens de Saodi´s en koeweiti´s betalen ook mee aan de inzet van de britten en amerikanen (misschien verklaart dat die 800). "Grappig" trouwens dat de Saodi´s wel kritiek leveren op de acties tegen Irak (terwijl ze er voor betalen), zou dat een reden zijn dat OBL boos is op de amerikanen?

Verborgen Agenda Achter Oorlog Tegen Terreur 
Ekrem - 17.01.2002 19:37

Ik ben er volledig mee eens na de aanslagen moest ik aan twee dingen denken.
1. Voor zo´n grot schalige terreur activiteit beshikken de moslims helemaal niet.
2. De moslims zullen de schuld krijgen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.