english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Géén banenmarkt maar een VEEMARKT!
DJ Eef - 31.12.2001 16:48

Gemeente Amsterdam dwingt uitkeringsgerechtigden banenmarkt te bezoeken

Eind September 2001 werd ik tijdens het lezen van de KWERK (tijdschrift over vrije arbeid - www.spider.lu/homepages/wva) werd ik opgeschrikt door in eind augustus nieuw gepresenteerde plan van aanpak. Aanleiding van dit plan was de krisis binnen de sociale dienst Amsterdam. Een onderdeel is een ‘mega’-banenmarkt die sinds 11 november 2001 alle Amsterdamse uitkeringsgerechtigden ook zonder sollicitatieplicht dwingt om deze banenmarkt te bezoeken. De zogenaamde ‘mega’-banenmarkt vindt plaats ergens achteraf in een lege fabriekshal in het westelijk havengebied in de buurt van Ruigoord aan de Bornhout 8 (wel zo’n toepasselijke straatnaam: burn-out). Geschat wordt dat de banenmarkt door zal gaan tot en met mei of juni 2001.

Het is ongehoord dat bijstandsgerechtigden gedwongen worden om die banenmarkt te bezoeken! Tijdens het lezen van het nieuws over die banenmarkt, dacht ik: Dit kan niet waar zijn? Toch is het zo! Natuurlijk ben ik net zoals het ‘Platform voor vrije arbeidskeuze’ faliekant tegen het dwingen van Bijstandsgerechtigden om een banenmarkt te bezoeken. Zeker omdat, als je niet mee doet, op je uitkering gekort kan worden of nog erger dat ze je uit de uitkering schoppen. Dit gebeurd dan net nog niet direkt als je de eerste keer weigert om mee te doen. Als je verzuimt te ko-men, krijg je brief met een tweede uitnodiging.
De reacties op "Het plan van Aanpak" (Zo wordt het prestigieus genoemd, terwijl je overal wel een plan van aanpak voor hebt. Hoezo kreatief?) zijn verdeeld.

Politiek spelletje over de ruggen van uitkeringsgerechtigden
In de MUG (Maandblad UitkeringsGerechtigden Amsterdam) van september 2001 wordt duidelijk hoe het politieke spelletje wordt gespeeld: "Ondanks de komst van extra personeel, is de ondernemingsraad (OR) somber over de uitvoering. Voorzitter Ellen de Rijk is weinig gelukkig met de uitkomst van het raadsdebat van woensdag 19 september. De Rijk had liever gezien dat de Banenmarkt een paar maanden werd uitgesteld. Dat was ook de wens van Amsterdam Anders/De Groenen, het CDA en de SP. Een motie van die strekking haalde het niet, waarna de SP, bij gebrek aan beter, voor het Plan van Aanpak stemde. Groen Links was/is (?) helemaal tegen het Plan van Aanpak. Niet geheel zonder partijpolitieke be-langen pleitte zij in augustus 2001 voor een groot onder-zoek naar het ontstaan van de lopende crisis bij de GSD. Dit zou de Raad meer duidelijkheid over de oorzaken moeten verschaffen. Dit voorstel haalde het niet. De Paarse coalitie hield in het hele debat de rijen gesloten." Het is wel weer duidelijk dat dit politiek spelletje over de ruggen van de uitkeringsgerechtigden is uitgespeeld. Het gaat er niet om wat uitkeringsgerechtigden vinden; zij zijn en worden gereduceerd tot nummers. Zij zijn voor hun, de politici, beleidsmakers en uitvoerders, gemak niet echt zichtbaar. Dus is het makkelijk om de bijstandsgerechtigden in de tang te nemen en hen fijn te knijpen als dat nodig is. Anders kan ik er niet van maken, van dit walgelijke plan! Als het puntje bij paaltje komt haakte hier zelfs de SP ook af. Alleen Groen Links en Amsterdam anders hielden hun hoofden koel en zagen in dat het beter was om te onderzoeken hoe die krisis bij de Amsterdamse GSD is ontstaan. Daarbij strubbelden de uitvoerders nog wat tegen, omdat er nog niet genoeg mensen waren om het plan uit te voeren. Wat inhield dat er geen genoeg mensen waren om alle Amsterdamse bijstandsgerechtigden ‘bij het handje vast te houden’.


Mensenrechtenschennis?
Uit klachten bij de Amsterdamse Bijstandsbond ( http://www.xs4all.nl/~bijstbnd) blijkt dat mensen gedwongen worden om het ‘trajekt’ te blijven volgen terwijl er één keer sprake was van geestelijke verwarring.
Het trajekt houdt in dat je als eerst door een konsulent werk wordt opgehaald bij de informatiehal. Waarna je met diezelfde persoon een intake gesprek voert over je wensberoep. Net alsof je zoveel keuze hebt ‘met die pistool op je hoofd gericht!’ Er word bepaald hoeveel uren je beschikbaar bent. Je hebt hier ook niet zoveel keuze. Want als je bijvoorbeeld, zonder mediese redenen, 20 uur wilt werken zal je ook maar een halve uitkering ontvangen. Er wordt bekeken naar je opleiding, werkervaring en nog meer. Dit wordt allemaal in een komputersysteem gestopt waarna deze aangeeft voor welk werk en welke vakatures er voor je zijn. Je krijgt dan een formulier waarop het resultaat van het gesprek en de eenzijdige afspraak zijn vastgelegd. Je moet dit formulier namelijk namelijk ondertekenen. Want als je dit niet doet zal je, je uitkering verliezen.
In dit trajekt is nog een mogelijkheid om te ontsnappen. Het kan zijn dat je mediese en of psychiese klachten hebt, waardoor je niet in staat bent om te werken. Dit kan je tijdens dat intakegesprek aangeven. Er wordt dan direkt met de afdeling werk en inkomen een afspraak gemaakt. Zij zorgen er voor dat je dan wordt gekeurd.
Wanneer je dus gezond bent ga je dan samen met een (andere) begeleider op de banenmarkt solliciteren (gesprekken voeren) bij de bedrijven die aanwezig zijn. Een van die ‘bedrijven’ is het Nederlandse leger. Het kan zijn dat je dan ook verplicht wordt om daar te solliciteren. Is dit niet een verkapte invoering van de dienstplicht?* (Voor meer info zie  http://www.uitkeringstrekkers.org). Het kan ook zijn dat je moet solliciteren bij bedrijven buiten de banenmarkt.
Medewerkers van de banenmarkt registreren de gesprekken die je hebt gevoerd en wat hier- uit is gekomen. De uitkomst wordt op de eenzijdige af-spraken formulier ingevuld.
Als het gedwongen bezoek aan de Megabanenmarkt niet tot werk heeft geleid, gaat het team Werk en Inkomen zogenaamd samen met je bekijken wat er moet ge-beuren om je kansen op werk te vergroten. Er wordt dan met je een plan gemaakt om een opleiding, cursus, training of vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is mogelijk dat je meerdere afspraken hebt moeten maken op de banenmarkt (Wat ik niet voor je hoop!) Kortom je behoorlijk ingekapseld en als een kindje (betutteld) aan het handje vast gehouden. Je wordt zelfs begeleid als je naar de WC moet.



Handig gebruik van krisis Soos om Bijstandsgerechtigden flink aan te pakken
Het erge van dat deze VEEMARKT er nu is dat van de krisis, van de afgelopen jaren en dit jaar, bij de Amsterdamse GSD en de gemeente Amsterdam handig gebruik wordt gemaakt om Amsterdam als voorbeeld te maken voor de rest van Nederland. Daar gaat het gebeuren om de bijstand geheel uit te kleden en de soos te reduceren tot uitkerende instantie waar een kommerciele ondernemer per uitkeringsgerechtigde een zak geld krijgt. Die uitkeringsgerechtigde moet dan aan zo’n trajekt van zo’n kommerciele ondernemer mee doen. Doe je dat niet dan verlies je je uitkering. En als je wel mee doet zit je ook volledig in de tang. Wanneer je het dan niet red zal je uiteindelijk ook in de goot terecht komen. Naar Amerikaans model. Als dit allemaal geen mensenrechtenschennis is weet ik het ook niet meer.


Aktie!
Er zullen nog zeker akties volgen! Alleen is nog niet bekent wat, waar en wanneer. We houden je hierover zeker op de hoogte! Bezoek de komende dagen  http://www.uitkeringstrekkers.org met regelmaat. Of bel: 020-68 98 806 (Bijstandsbond: di t/m do tussen 11 tot 16 uur).
Het radioprogramma ‘Zwarte Madonna’ zal de komende tijd elke donderdag tussen 19 en 20 uur aandacht besteden aan de Amsterdamse banenmarkt. Stream:  http://squat.net/koekoeroe.m3u


DJ Eef

Alvast een aktieoproep: boykot deze veemarkt (banenmarkt). Het schijnt dat ruim 50% van de Bijstandstrekkers die zijn opgeroepen niet zijn opkomen dagen. Dit is alvast een goed begin en zegt al veel!

Bronnen: Kwerk, MUG, de Bijstandsbond en bezoekers van de banenmarkt

*Het laatste nieuws is dat als je tegen uniformen ben dat je kan weigeren. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze natuurlijk het toch proberen om je te dwingen als je dit niet weet. (Was het weigeren van militaire dienst, als je tegen uniformen was, maar zo makkelijk tijdens de periode dat er nog dienstplicht in Nederland was!)
Ik vraag me nu ook af of er nog ander soort werk is wat je om principiële redenen mag weigeren.

De websites met meer info:
 http://www.spider.lu/homepages/wva
 http://www.xs4all.nl/~bijstbnd
 http://www.uitkeringstrekkers.org
 http://www.mugweb.nl
 http://www.megabanenmarkt.nl

- E-Mail: koekoeroe@squat.net Website: http://www.uitkeringstrekkers.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Hoezo geen Trots. 
Edwin - 30.01.2002 10:13

Tja...je zou toch iets moeten doen voor je geld...dat gaat echt te ver...!


Energie verspilling 
Jan - 30.01.2002 10:37

Getuige de energie waarmee dit artikel geschreven is en de energie en opwinding waarmee velen de veranderingen binnen de aanpak van het sociale stelsel te lijf gaan, zou het geen probleem moeten zijn een betaalde baan te vinden om een ´eerlijke´ boterham te verdienen zodat de mensen die werkelijk ondersteuning van ons sociaal stelsel nodig hebben zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst van zichzelf en hun gezin.

En tevens heeft een Nederlands staatsburger nou eenmaal niet alleen rechten, maar ook plichten. Kies je voor het een, dan kies je onlosmakend ook voor de ander ! En dan is er natuurlijk altijd het excuus dat men geen keuze heeft. Medische redenen daar gelaten, heeft die keuze altijd bestaan. Er heerst immers nog steeds en chronisch personeelstekort op allerlei niveaus binnen de Nederlandse samenleving.

Ik stel voor je energie te gebruiken om een baan te zoeken ipv. deze te verspillen aan zaken waar je blijkbaar geen recht op hebt gezien de opwinding die ik uit het artikel lees en er kennelijk ontstaat omtrent het huidige sociale stelsel en veranderingen waaraan het onderhevig is. Als je werkelijk recht hebt op financiele ondersteuning, betaald door werkend Nederland zou je je toch niet zo´n zorgen maken lijkt me en de ´plichten´ die gekoppeld gaan met het recht op een uitkering met open armen ontvangen als een initiatief om jou een betere toekomst met vooruitzichten te verstrekken. Want vergeet niet, ook dat wordt betaald door werkend Nederland !
onzinnig 
Joop - 09.04.2002 10:57

Heb met die banenmarkt te maken. Wat fout is: de medische keuring, die arbeidsongeschikten krijgen aldaar, bij de megabanenmarkt, (want ook afgekeurden moeten erheen!!! in rolstoel en al) vindt plaats binnen de megabanenmarkt zelf!!Dit is nog nooit vertoont. Bovendien worden psychiatrisch zwaar zieken bij voorbaat goedgekeurd...Dat valt nl. niet te testen, dus niet vast te stellen, dus het is er niet, dus er kan gewerkt worden. Waarom staan we dit als bevolking toe?????
Antwoord: omdat alles zonder het publiek in te lichten achter de schermen wordt beslist. Opeens is de megabanenmarkt er, En gaande de megabanenmarkt merken de uitkeringsgerechtigden opeens dat er opeens is besloten een of andere nep-keuring binnen de markt zelf te organiseren. Heeft niet eens in de kranten gestaan. Niemand weet het bijna. En dat is niet voor niets...Volgens mij mag dit helemaal niet. Partijdigheid is wel erg voor de hand liggend op deze manier. Kan een internationale rel opleveren als dit uitgebreid in de krant komt te staan. Het mag, nogmaals, volgens mij HELEMAAL NIET!!!
tjah! 
Digital - 16.04.2002 04:43

deze gaat naar Jan....

bla bla bla bla.....
oprotten werken met je donder 
Rob - 12.07.2002 11:40

Digital,
aan het werk met je donder!!!!!!!

Website: http://www.minszw.nl
 
werken moet je doen lege donders 
Bibi - 15.05.2003 11:47

Ge moet allemaal aan het werk gaan bende profiteurs. Vooraleer dat je zo een tekst schrijft over rechten moet je eerst eens inzien als je in Nederland komt ook PLICHTEN hebt naast die rechten. Daarnaast moet je ook de taal onder de knie krijgen waarvan hier in ieder geval geen sprake is (mediese en psychiese???). En dan maar gaan leven op de kosten van de mensen die wel eerlijk hun boterham verdienen. Een verzachtend woord naar de mensen die echt ziek zijn, daar kan ik inkomen. Van van die luiaards die gewoon geen zin hebben om te werken, een schop onder jullie hol moeten jullie krijgen, hop vanwaar je komt. Vertle mij nu niet dat ik racictisch ben, ik heb vrienden die afkomstig zijn uit verschillende landen, dus daar ligt het niet aan, voor deze mensen heb ik super veel respect, zj spreken en schrijven vlot de Nederlandse taal en werken hier zoals ieder ander burger. Zij zijn dus aangepast en zijn dus nietzo een bende luiaards zoals die uitkeringstrekkers uit gemak. Bij mij zou het geen waar zijn. Korten die uitkeringen voor de profiteurs.

Verder geen commentaar meer, ik raak te erg geprikkeld door dit onderwerp.

De groeten
Evaluatie Megabanenmarkt 
14 mei 2003 - 15.05.2003 11:54

 http://www.amsterdam.nl/asp/get.asp?xdl=../views/amsterdamnl/xdl/Page&PosIdt=00002781&ItmIdt=00003083&SitIdt=00000002&VarIdt=00000001

Website: http://www.amsterdam.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.