english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het opzetje van Pim
Sander Faas - 14.02.2002 21:41

De opluchting was groot in Haagse kringen. Pim Fortuyn had zichzelf in grote problemen gebracht door een aantal uitspraken in de Volkskrant. In de reacties van de gevestigde partijen klonk behalve opluchting ook ongeloof door. Hoe was het mogelijk dat de voorman van Leefbaar Nederland zich zo had vergaloppeerd?

Of de opvattingen van professor Pim binnen de partij al dan niet gedeeld werden, deed niet eens meer ter zake. Het was duidelijk dat het bestuur van Leefbaar Nederland de uitspraken van haar lijsttrekker niet voor haar rekening kon nemen. Pim Fortuyn had zijn eigen kuil gegraven, zo leek het

Boze tongen beweerden echter al snel dat er hier sprake was van een opzetje. Door Pim te wippen als lijstrekker had Leefbaar Nederland de mogelijkheid geschapen voor deze zelfde Pim om met een eigen lijst en dus met een eigen partijprogramma aan de verkiezingen mee te doen. Het doel van deze opzet zou zijn om Leefbaar Nederland de ruimte te geven zich meer te kunnen richten op de linkerzijde van het politieke spectrum, terwijl Pim en kornuiten de rechterzijde voor hun rekening zouden nemen. Na de verkiezingen zouden de twee partijen dan broederlijk met elkaar gaan samenwerken.

“Een belachelijke fantasie”, noemde Jan Nagel deze theorie, en daar heeft hij waarschijnlijk gelijk in. Leefbaar Nederland zakt in de peilingen terug naar minder dan tien zetels. De partij die dacht op rozen te zitten is plotsklaps genoodzaakt een nieuwe lijsttrekker aan te wijzen en moet met lede ogen aanzien dat geldschieters zich terugtrekken en zelfs hun al gedane giften terug eisen.

Toch is het moeilijk voorstelbaar dat een intelligent man als Fortuyn, die de laatste maanden veelvuldig geprezen is vanwege zijn omgang met de media, zijn uitspraken heeft in gedaan in een vlaag van verstandsverbijstering. Het interview was van te voren grondig met de campagne leider van Leefbaar Nederland doorgesproken en zelfs Jan Nagel had zich er nog even mee bemoeid. Tijdens het interview week Pim echter af van de uitgezette lijn en deed, onder het toeziend oog van de campagne leider, de uitspraken die tot zijn afzetting leidden.

Was er dan toch sprake van boze opzet? Het lijkt er op. De kwade genius achter dit opzetje is echter niet te vinden op de burelen van Leefbaar Nederland. Het heeft er alle schijn van dat het slachtoffer, Pim Fortuyn dus, zelf de hand in zijn afzettingheeft gehad.
En die theorie is net zo min belachelijk als fantasievol.

Het lijkt er op dat onze Pim Leefbaar Nederland heeft gebruikt om zijn naam op de politieke kaart te krijgen. En dat is hem aardig gelukt. Door zich als lijsttrekker van de nieuwe volkspartij op te werpen, verschafte hij zich de mogelijkheid om zonder al te veel risico te toetsen of de politicus Fortuyn en ideeën waarvoor hij stond de kiezer zouden aanspreken. Dat zijn ideeën lang niet altijd strookten met het partijprogram van Leefbaar Nederland deed even niet ter zake. Voor zijn uitverkiezing tot lijsttrekker verklaarde hij nog onomwonden dat het programma van een partij waarbij zich zou aansluiten, gebaseerd zou moeten zijn op de meningen die hij in zijn boeken verkondigde.

Die eis liet hij bij zijn aantreding als lijstrekker echter varen, zo leek het. Hij beloofde het programma van Leefbaar Nederland te steunen en uit te dragen. Ondanks deze belofte liet hij er geen misverstand over bestaan dat de door hem aangehangen lijn veel verder ging dan de officiële lijn van de partij. Het beste voorbeeld was de ironische wijze waarop hij verklaarde de uitspraak dat Nederland vol was in het vervolg niet meer te doen. Hij zou het voortaan hebben over “te druk”. De partij stond er bij en keek er naar.

In de afgelopen drie maanden werd al snel duidelijk dat het niet zo zeer het partijprogram maar de zeer rechtse toon van Fortuyn was, die vele kiezers in Nederland verleidde zich aan te sluiten bij Leefbaar Nederland. Tekenend voor deze discrepantie tussen de partij en haar leider is het eerder genoemde afhaken van veel geldschieters na het vertrek van de lijstrekker. Blijkbaar was het niet het gedachtegoed van de partij die men wilde ondersteunen maar de persoon Fortuyn.

Ook het moment waarop de scheuring tot stand is gekomen wijst op opzet. Een kleine drie maanden voor de verkiezingen is er voor Pim nog alle gelegenheid voor zichzelf te beginnen. Daags na zijn afzetting wist hij dan ook al te melden dat hij met steun van verschillende advocaten en notarissen een eigen partij zou oprichten. Nog geen week na zijn gedwongen vertrek was het al zo ver en zag in Rotterdam de nieuwe partij van Fortuyn het levenslicht. Pim zal zich in de verkiezingsstrijd mengen als voorman van een naar hemzelf vernoemde lijst. Een verbluffend staaltje van iemand die tot afgelopen zondag nog dacht vast in het zadel te zitten bij Leefbaar Nederland. Of wist Pim toen al beter?

En zo lijkt de aanstichter van de crisis binnen Leefbaar Nederland de enige te zijn die garen spint bij de huidige ontwikkeling. De Lijst Pim Fortuyn kan in de peilingen nu al rekenen op tussen de tien en vijftien zetels. En dat zonder partijprogramma, kandidatenlijst of verkiezingscampagne. De politicus Fortuyn lijkt voorlopig in zijn opzet geslaagd.


- E-Mail: Faaz@battl.nl Website: http://battl.nl
 
aanvullingen
ja zo 
Rishi - 15.02.2002 21:09

Het lijkt me dat LN Pim Fortuyn goed diende, hij moest alleen wat mildere woorden gebruiken. LN de organisatie en Pim de publiekstrekker. Ik zie dan ook niet echt veel voordeel voor Pim F. Maar wie weet.. In ieder geval kunnen we beter Pim Fortuyn als vijand hebben dan de VVD, PVDA en de CDA, deze partijen zijn sluipmoordenaars en zorgen er voor dat de massa ongeïnteresseerd is en zich als een kudde schappen laat verrechtsen en het pikt dat we efficiëntie hoeren worden. Pim Fortyum kan voor een enorme discussie zorgen en hopelijk worden er dan mensen wakker die dan zien dat figuren als Pim Fortyun Nederland snel een kant opduwen waar we niet na toe willen. Dit is ook de kant waar de gevestigde grote partijen na toe willen allen doen ze het subtiel en langzaam aan, zodat we het niet merken (net zoals in animal farm).

Nederland wordt Wakker !!!!! Ontwaak!

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.