english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pim Fortuyn is niet gevaarlijk.
Chris Steijvers. - 22.03.2002 14:58

Er zullen intussen nog maar weinig Nederlanders zijn die nog nooit van Pim Fortuyn hebben gehoord. Dat is opmerkelijk. Het merendeel van de Nederlandse politici is bij het grote publiek onbekend.

Fortuyn en Rosenmöller
Fortuyn en Rosenmöller

In het meest gunstige geval kennen de mensen een gezicht en de bijpassende naam, waar het gezicht voor staat weet men niet eens.

Maar iedereen kent dus Fortuyn. Het opvallende uiterlijk van de man is daarvoor niet de enige reden. In kleinere kring was al langer bekend dat Fortuyn er merkwaardige ideeën ten aanzien van de Islam op na hield, maar die ideeën kwamen na de aanslagen van 11 september plotseling volop in de belangstelling. Dat het geenszins vaststaat dat de aanslagen door moslims zijn gepleegd, er zijn verdachten die sterkere motieven en meer mogelijkheden hebben dan Osama Bin Laden, speelt daarbij geen enkele rol. In ons tijdperk van moderne media gaat het niet om inhoud, oppervlakkige en op sensatie beluste berichtgeving brengt voor de mediamagnaten immers meer geld in het laatje.

Fortuyn drijft op die stroom mee; de media zijn en bloc voor hem gevallen. Eindelijk eens iemand die zich niet in het gebruikelijke politieke jargon uitdrukt, maar een taal spreekt die de mensen begrijpen. En wat er gezegd wordt liegt er ook niet om. Panklare oplossingen voor de meest uiteenlopende problemen, waarbij vooral moslims het moeten ontgelden. Het voorlopige resultaat is 29 zetels in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Eén man die alle gevestigde politieke partijen in het nauw brengt en het bestaande systeem dreigt op te blazen. Een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

Bij nadere beschouwing blijkt het echter allemaal wel mee te vallen. Fortuyn blijft met zijn radicale oplossingen keurig netjes binnen de marges van het kapitalistische systeem. Terecht stelt de SP dat het gaat om de keuze tussen paars of pimpelpaars. Fortuyn bouwt slechts voort op hetgeen door Lubbers en Kok in het akkoord van Wassenaar (1982) is vastgelegd. En als Fortuyn dat niet zou doen, zou het CDA, de VVD, PvdA of Groen Links er wel voor zorgen. Kapitalisme leidt nu eenmaal onherroepelijk tot toenemende uitbuiting, verarming en marginalisering van het grootste deel van de bevolking. En als het verzet hiertegen op dreigt te laaien, kiest men, net als Fortuyn, voor harde repressie en het afleiden van de spanning richting onschuldige bevolkingsgroepen. Niets nieuws onder de zon.

Fortuyn stelt dus niets voor; het gevaar schuilt in het kapitalisme. Nu kan men terecht tegenwerpen dat een systeem door mensen wordt gedragen. Als een systeem bestreden moet worden, ontkomt men er niet aan om zich tot concrete personen te richten. Maar ook vanuit die invalshoek hoeft niemand zich druk te maken om Fortuyn. Fortuyn staat immers bekend als iemand die, ondanks zijn intelligentie en kennis, nog nooit in zijn leven iets tot stand heeft gebracht. De problemen die hij op dit moment rond de collegevorming in Rotterdam creëert, spreken boekdelen. Het draait bij Fortuyn allemaal om pathologische zelfverheerlijking. Een positie als lijsttrekker bij Leefbaar Nederland was hem niet genoeg, het moest zo nodig lijst Fortuyn worden. Het is niet alleen zo dat hij andere egotrippers, zoals Wien van den Brink, daarmee van zich afstoot, uiteindelijk zal iedereen hem in zijn hemd laten staan. Het valt daarom nog te bezien of Fortuyn met zijn lijst ongeschonden de verkiezingsdatum haalt. Maar ook al komt hij met 28 medestanders in de Tweede Kamer, dan is er nog geen man overboord. Fortuyn zal niet in staat zijn een werkbare situatie binnen zijn eigen fractie tot stand te brengen, laat staan dat hij met andere fracties overweg zou kunnen. De lijst Fortuyn zal als een nachtkaars uitgaan, alles wat zal resten is een verzameling individuen die nog voor wat chaos in het parlement kunnen zorgen. De zittende partijen maken zich, ondanks alle retoriek, dan ook in het geheel niet druk om Fortuyn. Integendeel, Fortuyn bewijst hun een grote dienst door er voor te zorgen dat alle ongenoegens onder de bevolking zich bij de komende verkiezingen op een volkomen ongevaarlijke wijze uitdrukken.

Pim Fortuyn dus niet gevaarlijk, betekent dat nu ook dat we gerust kunnen ademhalen? Natuurlijk niet! De krachten die door Fortuyn in de samenleving worden opgeroepen zijn verdomd serieus te nemen. Als een groepje mensen in staat zijn zou die krachten politiek vorm te geven, staat ons heel wat onheil te wachten. Vandaar dat er onverminderd strijd geleverd moet worden tegen partijen die het kapitalistische stelsel als uitgangspunt nemen. Zij geven namelijk consequent voeding aan fascistische uitwassen. Een partij als Groen Links, die gedreven door de wens om deel te nemen aan de regering steeds minder opkomt voor mensen die in binnen- en buitenland lijden onder armoede en onrecht, maar wel met een moraliserend vingertje waarschuwt tegen vreemdelingenhaat, is eigenlijk veel gevaarlijker dan Fortuyn en zijn gelegenheidsclubje.

Website: http://www.DeWaarheid.nu
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
plan van God? 
22.03.2002 15:03

Fortuyn is zo gevaarlijk als hij wil zijn: met een gezellige mix van artsen, politiemannen en ondernemers. Wille Zur Macht? ´Ook Hitler had een plek in het plan van God´ (Fortuyn in Elsevier, vorig jaar)
NIET GEVAARLIJK... 
WEL REACTIONAIR - 22.03.2002 15:04


 
Joris - 22.03.2002 15:09

Foruyn :
"Ik heb geld, dus waarom mag ik het niet uigeven."
"Ik word beu van die miljeu organisaties die zeggen dat het slecht gaat met het miljeu."

Pim = kapitalis dus gevaarlijk volgens het betoog van de schrijver.
Zozo 
Willem - 22.03.2002 15:37

Achja iedereen maakt wel fouten!
Fortuyn zelf is niet gevaarlijk, nee... 
robert - 22.03.2002 17:09

Natuurlijk is Fortuyn zelf naar mijn idee niet gevaarlijk.
Het gevaar schuilt in de krachten die fortuyn oproept. Maar die krachten waren er al voor hij actief werd en als hij wordt gevloerd, wat ongetwijfeld vroeg of laat zal gebeuren, dan blijven die krachten ook nog wel bestaan. Nederland is gelukkig nog niet toe aan een ultrarechtste partij. Er is wel voldoende aanhang voor zo´n partij, maar het kader ontbreekt ten ene male.
Een dergelijk comite geeft fortuyn precies waar hij om vraagt, namelijk aandacht. Net als die taartengooiers. De voedingsbodem van het fascisme bestrijden is mijns inziens veel belangrijker. Als je geen pimpelpaars wil, moet je paars bestrijden. Iemand als melkert verwijt fortuyn dat fortuyn gewoon nog een klein stapje verder wil gaan dan melkert zelf.
Kom op 11 mei naar Rotterdam 
uhuru_now - 22.03.2002 17:25

Met een aantal punten in dit stuk van Chris ben ik het eens. Maar o.a. het
volgende is problematisch:
>Fortuyn staat
> immers bekend als iemand die, ondanks zijn intelligentie en kennis,
> nog nooit in zijn leven iets tot stand heeft gebracht.

Over Hitler zou je voor 1933 het zelfde kunnen zeggen, en dat zeiden velen toen ook, op behoorlijk reële gronden. In de Duitse communistische partij leefden verwachtingen dat Hitler na aantreden als kanselier, zichzelf onmogelijk zou maken, en met schade en schande snel tot aftreden gedwongen zou worden

>Het draait bij Fortuyn allemaal om pathologische
> zelfverheerlijking. Het is niet alleen zo dat hij andere
egotrippers, zoals Wien
> van den Brink, daarmee van zich afstoot, uiteindelijk zal iedereen
> hem in zijn hemd laten staan.

*Wanneer* komt dat "uiteindelijk"? Al voor 1933 kreeg Hitler bonje met Generaal Ludendorff en andere medestanders. In april 1945 had hij
zelfs met Himmler, Goering, en anderen bonje. Maar intussen had hij wel tientallen miljoenen doden gekost
>Het valt daarom nog te bezien of
> Fortuyn met zijn lijst ongeschonden de verkiezingsdatum haalt. Maar
> ook al komt hij met 28 medestanders in de Tweede Kamer, dan is er
nog
> geen man overboord. Fortuyn zal niet in staat zijn een werkbare
> situatie binnen zijn eigen fractie tot stand te brengen, laat staan
> dat hij met andere fracties overweg zou kunnen. De lijst Fortuyn
zal
> als een nachtkaars uitgaan, alles wat zal resten is een verzameling
> individuen die nog voor wat chaos in het parlement kunnen zorgen.
>
> Pim Fortuyn dus niet gevaarlijk, betekent dat nu ook dat we gerust
> kunnen ademhalen? Natuurlijk niet!

Hopelijk komt ook Chris Steijvers naar de grote anti-racistische demonstratie, zaterdag 11 mei, 14 u., Stadhuisplein Rotterdam, en roept hij anderern op ook te komen. Zie
 http://www.nederlandbekentkleur.nl

>De krachten die door Fortuyn in de
> samenleving worden opgeroepen zijn verdomd serieus te nemen. Als
een
> groepje mensen in staat zijn zou die krachten politiek vorm te
geven,
> staat ons heel wat onheil te wachten. Vandaar dat er onverminderd
> strijd geleverd moet worden tegen partijen die het kapitalistische
> stelsel als uitgangspunt nemen.

Website: http://groups.yahoo.com/group/linksnederlands
 
Paar punten 
Phreakmeister - 23.03.2002 01:06

Hoewel ik een groot deel van het artikel van Chris onderschrijf, heb ik op een paar punten aanmerking.

Allereerst valt het niet te ontkennen, dat de verschrikkelijke aanslagen op 11 september zijn gepleegd door moslims. Natuurlijk is dit niet het ware gezicht van de islam, maar het valt niet te ontkennen dat dit wel het ware gezicht is van een aantal moslims. Dat kan geen politiek correct praatje ontkennen.

Vervolgens is het in mijn ogen veel te kort door de bocht om te stellen dat GroenLinks de aanzet zou geven tot fascistische uitwassen. Natuurlijk, het valt niet te ontkennen dat GroenLinks de laatste tijd, met regeringsdeelname in het vooruitzicht, een ruk richting het midden heeft gemaakt. Maar dat is slechts de koers van Rosenmöller en consorten. Het voert te ver om alle 15000 leden van GroenLinks over één kam te scheren. Een groot aantal leden voert een uitermate nuttige bijdrage aan de samenleving. Bovendien bevindt GroenLinks zich nog altijd, de eerlijkheid gebiedt dit te zeggen, ter linker zijde van de PvdA. Maar ook hier geldt: er zijn ook goede PvdA´ers onder de 58000 leden. Om twee bekende voorbeelden te noemen: de heren Oudkerk en Van Gijzel. Maar om terug te komen op mijn punt, GroenLinks is in de Tweede Kamer, laten we wel wezen, op de SP na de meest linkse partij.

Verder moeten we ook Fortuyn op zijn merites nemen. Ere wie ere toekomt. Zijn standpunten zijn op een (groot) aantal punten te bizar voor woorden, maar bijvoorbeeld op het gebied van integratieprogramma´s slaat hij de spijker op zijn kop. Zijn mening over de islam en zijn constant benoemen van "de dominante cultuur" zijn weerzinwekkend, maar het moge toch duidelijk zijn dat eenieder die zich in Nederland bevindt de Nederlandse taal dient te spreken, als lingua communa? Dit kan en mag mensen er niet van weerhouden andere talen te (kunnen) spreken. Maar zoals een Franse filosoof ooit zei: "Je hebt in feite in deze wereld drie talen nodig: een taal van jezelf, een gemeenschappelijke taal en een taal van het hart." Nederlands is in dit geval de gemeenschappelijke taal binnen Nederland.

Tenslotte is het van de zotte om GroenLinks over één kam te scheren met de Lijst Fortuyn. GroenLinks is een partij met, laten we wel wezen, een loffelijk streven (opkomen voor "groen" en voor "links"). De Lijst Pim Fortuyn is, de naam zegt het al, niets meer en niets minder dan een kudde op hol geslagen klapvee, een applausmachine voor een zelfzuchtige, egocentrische machtswellusteling.
Oudkerk: toch niet over Marokkanen? 
uhuru_now - 23.03.2002 10:48

Met een aantal opmerkingen van phreakmeister ben ik het eens. Maar zijn lof voor Oudkerk verbaast mij: en diens beruchte "kut Marokkanen" scheldwoorden dan, die hij terecht heeft terugggetrokken, en waar hij terecht een aanklacht over heeft gekregen? En waar was/is Oudkerk bij het nog steeds bitter nodige protest tegen Bush´s bloedige oorlog; en de JSF aankoop?
Wie het woord "politiek correct" gebruikt, gebruikt een inhoudsloos modieus rechts scheldwoord. Wat taal betreft: de meeste "buitenlanders" willen zelf Nederlands leren, maar zitten met tijdgebrek [slopend werk bij bazen die vinden dat het begrijpen van een eenvoudig gebruld bevel genoeg is], geldgebrek, en wachtlijsten. Oplossing: gratis cursussen in de tijd van de baas; meer geld voor goede leerkrachten. En: waar blijven de verplichte taal/inburgeringscursussen voor rijke stinkers uit de VS, Duitsland, of Japan?

Website: http://groups.yahoo.com/group/linksnederlands
 
Oudkerk 
Phreakmeister - 23.03.2002 13:58

Er zijn in Amsterdam, dat kan niemand ontkennen, mensen, jongeren, van Marokkaanse afkomst, die de boel terroriseren. Natuurlijk is dit niet van betrekking op de gehele Marokkaanse gemeenschap in Nederland, of zelfs maar in Amsterdam. Dit tuig (excusez le mot) wordt (in mijn ogen terecht) met de nek aangekeken. Zij worden door veel mensen gezien als "kut-Marokkanen". En daar kan een persoon als Pim Fortuyn in Amsterdam, net als in Rotterdam, een slaatje uit slaan. Dat was wat Oudkerk bedoelde. De problemen met de Marokkaanse gemeenschap die (dat valt niet te ontkennen) bestaan in Rotterdam, bestaan ook in Amsterdam. Dat is de kern van wat Oudkerk zei. En daar trok hij de conclusie uit, dat iemand als Fortuyn ook daar een spectaculaire winst zou kunnen behalen.

Wat betreft "politiek correct", in mijn voorgaande bericht was ik te laat om het nog tussen aanhalingstekens te zetten. Wat ik bedoel, is dat geen enkele redevoering die door rechts aangemerkt kan worden als "politiek correct" de ware aard van een aantal moslims, zoals verenigd in de Taliban en Al Qaeda, kan verdoezelen.

En ik ben het met uhuru_now eens op het gebied van taalcursussen. Een ieder die in Nederland verblijft met het doel daar een langere periode door te brengen (dit in tegenstelling tot toeristen) moet in mijn ogen verplicht worden de Nederlandse taal te leren. Het gaat er hier niet om dat mensen vloeiend en accentloos Nederlands leren praten, want er bestaat niet zoiets als accentloos Nederlands. Iedereen praat met een accent. Hetzij een Wassenaars accent, hetzij een Limburgs accent, hetzij een Amsterdams accent, hetzij een Gronings acccent, hetzij enig ander accent. Waar het om gaat, is dat mensen zich moeten kunnen uitdrukken en verstaanbaar en begrijpelijk maken, en moeten kunnen communiceren in de taal van het gebied waar zij zich bevinden. Dus in Duitsland Duits, in Frankrijk Frans, In Hongarije Hongaars. Het is niet de bedoeling om allochtonen hun moedertaal af te nemen, het gaat er hier om dat allochtonen, van welke aard of akomst dan ook, zich verstaanbaar leren te maken in het gebied waar zij zich bevinden.
Loesje vs. Fortuyn 
JtK - 24.03.2002 13:46

Het gene WAT fortuyn zegt en het feit DAT hij in de 2e kamer komt is niet zozeer het probleem. Wij wonen in een democratie, iedere kale relnicht mag in principe in de 2e kamer, zolang hij genoeg stemmen heeft...

EN DAAR LIGT HET GEVAAR!!!!! Want de mensen stemmen echt niet op onze grote vriend de biljardbal omdat ze het eens zijn met zijn "plannen", er wordt zo massaal op pimmetje gestemt omdat hij zo vaak op TV is en mensen denken:

- "eindelijk iemand die zijn mond durft open te trekken"
- "Wat hij vindt, dat vind ik ook!!"
- "hehe, iemand die alles anders gaat maken...."

En het is DEZE eigenschap die pim nu en adolf toen zo gevaarlijk maken. het feit dat mensen het gewoon slikken en niet effe zelf nadenken over wat zei eigenlijk willen maar gewoon achter de persoon met de grootste mond aanlopen.....

Om de woorden van loesje te gebruiken:

Lees:
de bijbel
de koran
mein kampf
Satanische versen


en denk voor jezelf!
Loesje vergeet nog wat: 
M02 - 24.03.2002 20:07

Lees: Indymedia!
;-)
re: paar punten 
Chris Steijvers - 25.03.2002 11:27

Mijns inziens staat het helemaal niet vast dat moslims de aanslagen gepleegd hebben. Gezien de anti-westerse houding van een deel van de moslims, kun je vaststellen dat ze een motief hebben. Maar het hebben van een motief staat niet gelijk aan het plegen van de daad. In de afgelopen jaren hebben de VS zich in toenemende mate van de rest van de wereld afgekeerd. Na de verkiezing van Bush, waarbij aantoonbaar gefraudeerd is, stelden de VS zich nog arroganter op. Verdragen werden eenzijdig opgezegd, er werd een nieuwe bewapeningswedloop begonnen, burgers van de VS werden boven de internationale rechtspraak verheven, de onderhuidse handelsoorlog met de EU werd steeds manifester, de druk van de VS op landen als China en Rusland werd opgevoerd. Met andere woorden, er zijn veel landen en groepen die een motief hebben om de VS eens een lesje te leren, om de VS eens te laten voelen dat ze niet zo almachtig zijn als ze zelf denken. De daders van de aanslag kunnen ook in de EU (handelsoorlog), in Rusland (rakettenschild) of in China (bombardement Chinese ambassade Belgrado, spionageaffaire) worden gezocht. Het is zelfs niet uitgesloten dat de aanval door groepen binnen de VS zelf is gelanceerd. Uiteindelijk heeft de aanslag een prima motief opgeleverd om Afghanistan te bezetten waarmee de omsingeling van Rusland en de dreiging van China door de VS makkelijker ter hand kunnen worden genomen.

Ik hecht geen enkel geloof aan praatjes van politici en videobanden waarop zogenaamde bewijzen staan. De mogelijkheden om daarmee te manipuleren zijn eindeloos.

Verder valt het "verschrikkelijke" van de aanslagen ook wel mee. Uiteraard niet als je het bekijkt vanuit de positie van de getroffen individuen. Maar als je het afzet tegen de doden die in andere landen vallen ten gevolge van burgeroorlogen, terreur, honger, ziekten die makkelijk bestreden zouden kunnen worden, dan stelt dat aantal van enkele duizenden Amerikanen natuurlijk helemaal niets voor. Alleen al het enkele feit dat men zich zo druk maakt om dode Amerikanen (twee minuten stilte) en al die andere doden vergeet, wekt al terecht anti-westerse gevoelens in grote delen van de wereld.

Ik heb Groen Links en de lijst Fortuyn niet over een kam geschoren. Groen Links is een functionerende politieke partij waarmee je het eens kunt zijn of niet, de lijst Fortuyn stel niks voor. Indien de koers die een partij vaart bekritiseerd wordt, betekent dat verder nog niet dat alle leden automatisch gediskwalificeerd worden. En de koers van Groen Links is uiterst negatief, ook al zijn veel leden het niet met die koers eens. De lijn Rosenmoller is de laatste maanden alleen maar bevestigd. De Groen Linksers die tegenstander van die koers zijn, zijn allen op onverkiesbare plaatsen op de kandidatenlijst gekomen.

De gevolgen van die Groen Links politiek maak ik in de gemeente waar ik woon en enkele omringende gemeente mee. Groen Links wethouders voeren daar een beleid dat in niets afwijkt van het gebruikelijke rechtse gedoe. In de gemeente Scheemda heeft Groen Links zelfs 4 jaar met de VVD (en PvdA) in een college gezeten. Dat gaf geen enkel meningsverschil tussen de wethouders. Waarom ook. Liberalen willen de publieke zaak steeds verder ontmantelen. Groen Links voert dat dan uit. In de 4 jaar dat er een Groen Links wethouder in het college zat, zijn bijna alle jeugdsoosen in de gemeente gesloten, zijn welzijnsinstellingen afgeslankt (verlies aan banen en inperking diensten), de gemeentelijke belastingen buiten alle proporties verhoogd enz. Maar wel maakt Groen Links zich sterk voor de komst van een asielzoekerkamp naar de gemeente. De communistisch partij in Scheemda was het daar niet mee eens, zij stelde zich op het standpunt dat zo´n kamp ongewenst is en dat de vluchtelingen in gewone huizen tussen de oorspronkelijke bevolking in moeten worden opgevangen. Een prominente Groen Linkser maakte daarop via de plaatselijke media duidelijk dat dit niet kon. De voorzieningen in de gemeente waren van een zodanig laag niveau, dat een vluchteling er geen leven zou hebben. Dat is nu net wat ik bedoel. Van Groen Links mag de oorspronkelijke Nederlandse bevolking het doen met een voorzieningenniveau dat nog te laag is om er een asielzoeker mee op te zadelen. Met dat soort standpunten speel je extreemrechts regelrecht in de kaart. Als je fascisme en racisme wilt bestrijden, moet je niet zoals Groen Links met een moraliserend opgeheven vingertje de mensen de les lezen. Je moet er dan voor zorgen dat de mensen krijgen wat hun toekomt, daarmee hef je ook een groot deel van de gevoelens van jalousie en haat ten aanzien van nieuwkomers op.

Ook landelijk laat Groen Links het danig afweten op de deze punten. Het opkomen voor "groen" slaat bij grote groepen van de bevolking niet aan. Wat zou je je ook druk maken om het milieu als je nauwelijks rond kunt komen. En dan komt zo´n Groen Links wethouder, zoals dat in Oost-Groningen gebeurd, ook nog eens zeuren over de vervuiler betaald. Een beleid waarbij het milieu gespaard wordt is überhaupt niet te voeren in een systeem van vrije markteconomie. Alleen als de markt door de overheid gereguleerd wordt, kunnen de negatieve gevolgen voor het milieu worden weggenomen.

Ik mis bij Groen Links de doordachtheid, men hangt wat oppervlakkige doelen aan, die op zich misschien niet eens zo slecht zijn, maar men verdiept zich niet in de echte oorzaken en schuwt de echte oplossingen. Het spijt me wel, maar de gemiddelde Groen Linkser is voor mij een kleinburgerlijke moralist die de echte consequenties van een politieke keuze niet onder ogen wil zien. En inderdaad, met Rosenmoller wordt dan ook nog eens gekozen voor opportunisme. Water bij de wijn doen om maar vooral te kunnen regeren, zoals we dat op plaatselijk niveau al in oost-Groningen meemaken.

Ten aanzien van de taal. Ik begrijp niet waarom dat allemaal met dwang moet. Een buitenlander die zich hier vestigt zal echt wel uit zichzelf de behoefte voelen om zich met anderen verstaanbaar te maken. Waarom dan gedwongen taalcursussen? Wel eens er bij stilgestaan dat veel oorspronkelijke Nederlanders hun taal niet eens beheersen? Hier in Oost-Groningen praat een hele volksstam dialect en kan zich in het officiële Nederlands maar nauwelijks verstaanbaar maken. Bij mij in de straat wonen een paar Surinamers waarvan de kinderen inmiddels Gronings dialect praten en Nederlands met een sterk Gronings accent. Daar komt geen cursus aan te pas. De dwang die men wil gebruiken om mensen te laten "integreren" komt gewoon voort uit angst voor vreemdelingen. Men wil ze zo snel mogelijk vernederlandsen, dan hoeft men niet meer bang voor ze te zijn. Wat is er op tegen als er wijken en buurten in Nederland ontstaan waar alleen maar Turken of Marokkanen wonen. Laat die mensen toch.

Website: http://www.dewaarheid.nu/wwwboard/pim_fortuyn.htm
 
Groningen 
Phreakmeister - 25.03.2002 12:41

Evenals Chris woon ik in de provincie Groningen. Ik woon zelf in Stad.
Ik heb gezegd dat het niet nodig is dat mensen ABN leren spreken. Ik heb gezegd, dat het noodzakelijk is, dat mensen de taal spreken van de streek waar ze wonen. Dat kan dus ook Gronings zijn. Of Fries. Of Limburgs. Of wat dan ook. Het is zowel noodzakelijk als wenselijk dat mensen die niet de taal als moedertaal hebben, de taal leren spreken, om zo te kunnen communiceren en zich verstaanbaar te kunnen maken in contact met streekgenoten/buurtgenoten/buren, kortom: anderen. Als ik naar Egypte ga emigreren is het niet meer dan normaal dat ik Arabisch leer. Als ik naar Finland ga is het niet meer dan normaal dat ik Fins of Zweeds leer (afhankelijk van de regio). Als ik naar China ga is het niet meer dan normaal dat ik Chinees leer. Hetzelfde geldt voor immigranten, van welke aard en afkomst dan ook, in Nederland. Zowel expats als vluchtelingen.
De kinderen bij jou in de straat die Gronings hebben leren spreken, hebben dat geleerd uit enerzijds pure noodzaak en anderzijds macht der gewoonte. Maar als bij jou in de straat iedereen Arabisch praat, dan is de "drang" om Nederlands te leren niet overdreven groot.
Allochtonen hoeven absoluut niet hun moedertaal op te geven. Het is toch, in het kader van solidariteit, niet meer dan normaal dat wij met elkaar leren communiceren? Van onze kant houdt dat in, de achtergronden en religieuze overtuigingen van allochtonen te begrijpen. Van de kant van allochtonen houdt dat in het leren spreken van de taal, en het begrijpen van de geschiedenis en cultuur van Nederland. Integratie is niet het aanpassen van de een aan de ander, integratie is het aanpassen aan elkaar.
Amerika 
Phreakmeister - 25.03.2002 12:45

Het aantal doden in Amerika is idd niet te vergelijken met het aantal doden elders. Maar dat maakt het leed niet minder erg. En dat maakt de schaal van de aanslagen niet minder erg.
De slachtoffers van 11 september waren onschuldig. Het enige wat zij fout hebben gedaan, was op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Hun leed in vergelijking stellen met andermans leed is in orde, maar hun leed bagatelliseren (zoals sommigen doen) is werkelijk van de zotte.
Beste Pim 
Rudolph from Oxford - 25.03.2002 13:46

Pim,

Leuk hoe je in ieder geval de Nederlandse tv weer het bekijken waard hebt gemaakt. Nu dan Rotterdam en daarna Den Haag. Den Haag?

Maar waarom kom je ook niet naar London? Niet dat het hier beter is, maar je wordt in ieder geval niet verpoldervermodeld - samenvoeging van vermalen en poldermodel ofwel de mond gesnoerd - als je alleen je stem en niet je argumenten versterkt. Levert leuke debatten op in een taal die ons Nederlanders aanspreekt - a bloody shame? - en die zich ook beter leent voor nuances. Gewoon doen.
Bovendien kan Tony minstens zo goed tegen zijn verlies als zijn politieke evenknie uit Nederland.

Ik heb goede contacten met diverse makelaars dus dat komt ook wel goed.


Mvrgr,

Rudolph
RE:Amerika 
Double You´s - 25.03.2002 15:46

Het aantal doden in Amerika is idd niet te vergelijken met het aantal doden elders. Maar dat maakt het leed niet minder erg. En dat maakt de schaal van de aanslagen niet minder erg.
De slachtoffers van 11 september waren onschuldig. Het enige wat zij fout hebben gedaan, was op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Hun leed in vergelijking stellen met andermans leed is in orde, maar hun leed bagatelliseren (zoals sommigen doen) is werkelijk van de zotte.

Hmmm ja en ga je toch afvragen waarom mensen toch tot zulke daden komen? Tuurlijk het is heel naar wat er gebeurd is op 11 sept. maar de VS wordt door deze onzinnigheid toch wel eventjes keihard met hun neus op de feiten gedrukt.
Deze zogenaamde democratie waar wij allen voor staan probeerd de hele wereld naar zijn hand te zetten, misschien is het je nog niet helemaal duidelijk maar daar kom je dan wel achter. Met of zonder de aanslagen in NYC was Afghanistan vroeg of laat toch wel platgegooid.
Zieke politieke spelletjes zijn het gewoon, het enige belang dat meespeelt is dat van de VS. Dit was een mooie aanleiding om ander landen te vernietigen en om er een zogenaamde democratische regering neer te zetten,
who´s next Irak Iran..... elk land kan de volgende zijn als
de VS zich op welke manier dan ook bedreigd voelt.








niet zo zeuren 
frank - 25.03.2002 20:34

iedereen moet niet zo zeuren, pim die snapt tenminste dat alle zieknhuizen een bureaucratische rotzooi zijn. Als ze nou wat minder gingen vergaderen zijn die wachtlijsten zo korter
Pim praat gewoon mee.... 
Double You´s - 26.03.2002 09:11

Ja nou ik weet het niet hoor, het is natuurlijk heel makkelijk om na 8 jaar de dingen te benoemen die niet zo lekker zijn gegaan, volgens mij heeft P.Fortuyn de IBG groep in der tijd gereorganiseerd kun je deze organisatie burocratisch noemen? ...... denk het wel.
Het is allemaal erg betrekkelijk.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.