english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Gelukszoekers
Sander Faas - 07.04.2002 04:17

Volgens professor doctor Pim Fortuyn moeten we maar eens af van de term economisch vluchtelingen. In zijn visie zijn dit namelijk niets meer of minder dan gelukszoekers.



In beginsel is er natuurlijk weinig aan te merken op de term gelukszoekers. Men kan het mensen moeilijk kwalijk nemen dat ze "het geluk" zoeken. Sterker, volgens velen is dat het enige doel dat mensen zouden moeten nastreven. Zeker in de neoliberale kringen rond Pim Fortuyn staat dit hoog in het vaandel.

De toon waarop de voormalig professor dit woord echter uitspreekt, laat geen ruimte voor twijfel. Fortuyn beschouwt deze mensen als niets meer of minder dan profiteurs die hier met bloed, zweet en tranen opgebouwde welvaart komen opsouperen. Dat een groot gedeelte van die bloed, zweet en tranen vloeiden in onze voormalige koloniën zullen we maar even door de vingers zie, daar die discussie maar al te snel verwordt tot een welles-nietes-spelletje.

Fortuyn onderbouwt zijn betoog door te wijzen op het feit dat de betreffende personen blijkbaar wel het geld hebben om de dure vliegtickets te betalen voor de reis naar Europa. Echt arm kunnen ze dus nooit zijn is zijn conclusie. Op zijn zachts gezegd gaat Fortuyn hier wat kort door de bocht.

Ten eerste is al lang bekend dat het geld voor deze tickets meestal met behulp van hele families bij elkaar wordt gesprokkeld.Dit verklaart ook meteen waarom het meestal redelijk goed geschoolde, jonge mannen zijn die zich hier als asielzoeker melden. De bedoeling van de reis naar Europa is dat de meest kansrijke telg hier ter plaatse het kapitaal gaat verdienen om de familie in Afrika te onderhouden. Het bijeengesprokkelde geldbedrag voor het ticket moet dan ook gezien worden als investering in de toekomst van een hele familie.

Ten tweede komen veel asielzoekers Europa helemaal niet per vliegtuig binnen. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat er dagelijks volgeladen schepen, bootjes en vlotten de kusten van Italië en Spanje overspoelen.
Honderden mannen vrouwen en kinderen pakken zich samen om de vaak levensgevaarlijke oversteek naar "het paradijs" te maken. Deze zeer risicovolle onderneming kost elk jaar aan vele honderden mensen het leven.

Ten derde is het absoluut niet zo dat de vermeende gelukszoekers hier te lande met de armen over elkaar gaan zitten en een uitkering opstrijken. De meeste asielzoekers willen zo snel mogelijk aan de slag om het in hen gestelde vertrouwen door hun families niet te beschamen. Omdat de betere banen in dit land meestal buiten hun bereik liggen, hebben velen twee of meer baantjes. Reken maar uit. Wie in Nederland in de onderste regionen van de arbeidsmarkt zijn kost moet verdienen, en van het verdiende ook nog eens een groot deel moet overmaken naar het thuisland, heeft het per definitie niet echt breed.

Ten vierde is het verwachtingspatroon bij de achterblijvers thuis vaak zo hoog dat de jongeman, die zich voor de ondankbare taak gesteld ziet ver van zijn land familie en vrienden in hun onderhoud te voorzien, hier nooit aan kan voldoen. De indruk die in veel derde wereld landen heerst is dat in het Westen "the sky the limit" is. Velen daar denken oprecht dat in Europa iedereen in een BMW rijdt, een groot huis bewoond en het geld als water door zijn vingers kan laten vloeien. De enige media die hun een venster geven op het westen, staan immers vol reclameboodschappen die hen dit beeld voorspiegelen.
Men verwacht dat de jonge mannen die hier arriveren het vrij snel en vrij gemakkelijk zullen maken. Zonder fortuin terugkeren naar het vaderland wordt dus al snel als een schande beschouwd. Wie in Europa faalt moet dat haast wel aan zich zelf te danken hebben, is de algemene opinie. Dit heeft tot gevolg dat veel van de hier aanwezige asielzoekers niet meer terug naar huis durven. Het is geen uitzondering dat jonge mannen tien jaar of langer in Europa doorbrengen zonder hun familie te zien.
Dit in ogenschouw genomen geeft de term gelukszoeker dus een wel heel rooskleurig beeld van de motivatie en omstandigheden van de gemiddelde "economische" asielzoeker.

De term gelukszoeker kan beter worden voorbehouden om personen te omschrijven die door manipulatie van feiten, halve waarheden en puur opportunisme proberen hun doel te bereiken.

- E-Mail: Faaz@battl.nl Website: http://battl.nl
 
aanvullingen
geen 
henk - 07.04.2002 12:45

Fortuyn is zelf de grootste gelukszoeker en avonturier
PIM= GEEN PROFFESOR 
TZ - 08.04.2002 09:32

Hoe vaak moeten mensen nog de fout in gaan door te vermelden dat PIM zich wel Proffessor noemt maar dat helemaal niet is.
Economisch? 
Phreakmeister - 09.04.2002 11:07

Het feit dat die mensen in staat zijn om de maffia te betalen voor de overtocht per schip, of per vliegtuig, of per vrachtwagen, of hoe dan ook, geeft in mijn ogen overduidelijk aan dat die vluchtelingen/families niet naar Nederland komen voor het geld. Immers, de enorme kosten vormen blijkbaar geen belemmering voor hun tocht.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.