english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Slachtpartij in de stad Jenin
tuimelaar - 11.04.2002 21:52



Slachtpartij in de stad Jenin

De Palestijnse Rode Halvemaan Stichting bevestigde vandaag dat Israëlische bezettingstroepen op dinsdag 9 April verschillende dozijnen Palestijnse burgers hebben gedood in het vluchtelingenkamp nabij Jenin. Ooggetuigen in het kamp bevestigen dat Israëlische buldozers de voorste rij huizen van het vluchtelingenkamp met de grond gelijk hebben gemaakt terwijl de families nog binnen zaten.

Daar waar de 30 bevestigde slachtoffers werden gedood in één van de straten van het kamp, wordt het totaal aantal slachtoffers geschat op minstens 100. Vele slachtoffers zijn begraven onder het puin, terwijl anderen aan stukken zijn gescheurd door geëxplodeerde tankgranaten. Tientallen mensen zijn in hun huizen doodgebloed voor de ogen van hun getraumatiseerde familieleden.

Er werd bevestigd dat 6 Palestijnen in de vroege morgen uren werden gedood in het kamp en konden worden geïdentificeerd. De overige slachtoffers werden nog niet geïdentificeerd en het aantal gewonden kon nog niet worden bevestigd, maar gevreesd wordt dat het in de honderden zal lopen.

Sinds de vroege morgen uren wordt het dicht bevolkte vluchtelingenkamp bestookt door Israëlische Apaché helikopters en tanks. In het kamp wonen minstens 15000 mensen bij elkaar op een oppervlakte van nauwelijks één vierkante kilometer.

Voor het eerst sinds het begin van het conflict hebben Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen het vluchtelingenkamp gebombardeerd, in het kader van een offensief dat blijkbaar tot doel heeft het maximale aantal burgerslachtoffers te maken. Officiële bronnen schatten dat in de laatste twee dagen, het kamp werd bestookt met meer raketten en granaten dan de Israëlische bezettingstroepen hebben aangewend tegen Palestijnse doelen in het afgelopen anderhalf jaar.

De Israëlische bezettingstroepen blijven de toegang tot het kamp weigeren aan ziekenwagens, zelfs niet om lichamen te bergen. Twee dagen geleden, werd een geïmproviseerd massagraf waarin de inwoners van het kamp hun familieleden hadden moeten begraven tijdens de laatste Israëlische invasie in Februari, vernietigd door bulldozers. Lichamen kwamen hierdoor op de straat terecht. Ooggetuige verslagen bevestigen tevens dat Israëlische tanks tijdens patrouilles in de straat een aantal lichamen, die niet konden worden geborgen door medische teams, hebben verpletterd.

In een telefonisch interview met het televisie station Al-Jazeera, werd de wanhopige situatie als volgt beschreven door Umm Jihad, een inwoner van het kamp: "De beschietingen zijn niet opgehouden. We zitten allen vast in onze huizen, kunnen niet slapen, bewegen of hulp bieden aan degenen die smeken om hulp terwijl ze doodbloeden in de straten van het kamp. De Israëlische bulldozers walsen huizen plat zonder voorafgaande waarschuwing voor de inwoners. Toen we gezondheidswerkers opbelden voor hulp, werd ons gezegd dat de bezettingssoldaten de sleutels van de ziekenwagens hadden in beslag genomen om hen het werken onmogelijk te maken. Onze situatie is er een van onbeschrijfelijk lijden en wanhoop daar niemand tussenkomt om onze kinderen te redden."

In een schending van de mensenrechten zonder precedent, kondigen Israëlische bezettingstroepen dinsdagnamiddag aan dat ze het vuren zouden staken om de vrouwen en bejaarden toe te laten water te halen, om ze dan vervolgens te arresteren en te gerbuiken als menselijke schilden.

Daar de inwoners reeds verscheidene dagen zonder water zaten, kwamen een aantal vrouwen en oudere mannen uit hun huizen. Toen ze de ingang van het kamp bereikten, waar Israëlische tanks en transportvoertuigen gestationeerd zijn, werden ze allen vastgehouden. Kort daarna konden de inwoners de Israëlische troepen via megafoon de verzetstrijders en veiligheidsbeambten horen oproepen om zich over te geven om zo de levens van de vastgehouden burgers te redden. De gearresteerden werden gezien vastgehecht aan de tanks en transportvoertuigen. De beschietingen werden kort na de oproep tot overgave hernomen.

De voorgaande Israëlische officier die de leiding had over het offensief met als doel de herbezeting van Jenin, werd berispt en uit zijn functie ontheven nadat hij er niet in was geslaagd het kamp in handen te krijgen in de laatste vier dagen. Momenteel leidt Shaul Mofaz, de Israëlische stafchef, persoonlijk de brutale operatie. Palestijnse vertegenwoordigers houden hem rechtstreeks verantwoordelijk voor de gruweldaden die plaatsgrijpen hebben.

Jenin´s drie bescheiden ziekenhuizen hebben bevestigd dat ze zonder brandstof zitten voor hun elektrische generatoren, vier dagen nadat de Israëlische bezettingstroepen de stad volledig in het donker hadden gezet. De ziekenhuizen zitten ook zonder water.

Het Palestijnse leiderschap heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor een mogelijk tweede Sabra en Shatila bloedbad, alleen deze maal in Jenin. "De Palestijnse regering roept de internationale gemeenschap en de Arabische leiders dringend op om onmiddellijk tussen te komen om te helpen de inwoners van het vluchtelingenkamp van Jenin te redden, daar ze het slachtoffer zijn van een brutale oorlogskampagne onder het persoonlijk bevel van de Israëlische stafchef Shaul Mofaz." las een verklaring. Er werd nog aan toegevoegd, "We houden de internationale gemeenschap verantwoordelijk voor het vertragen van enige interventie die de inwoners van het vluchtelingenkamp zou kunnen behoeden van een bijna zeker dood."

De krant, The Independent berichtte, "Het geluid van vier explosies was te horen over de telefoon. Een vrouw kon worden gehoord op de achtergrond, schreeuwend ´Kom ons redden´." Dit gebeurde in het midden van een interview dat hun verslaggever aan het afnemen was met een vertegenwoordiger van de Rode Halvemaan: "Hij zei dat het huis van de vrouw was geraakt door raketten afgevuurd door een Israëlische helikopter."

Uit berichten aan de korrespondent werd duidelijk dat Israëlische autoriteiten ,ziekenwagens de toegang tot de gewonden weigerden. Internationaal recht definieert dit soort handeling als een oorlogsmisdaad zoals vastgelegd in de conventies van Geneve. Het Orde Kruis verklaarde dat er was geschoten op vijf ziekenwagens in het gebied rond Jenin en Nablus op 8 April, toen het Israëlische leger toestemming gaf om medische verzorging te bieden aan de gewonden.

Onder de kop "Schreeuw om hulp uit Jenin", gaf de Palestijn Issa Samandar het volgende verslag via telefoon:

"Verschillende zwaar gepantserde bulldozers van het leger graven een 8-10 meter brede weg van west naar oost...om het kamp in twee helften te snijden...dit wordt ook gedaan met luchtbombardementen, honderden bommen, met 2-7 Cobra en Apaché helikopters in elke aanvalsgolf...het is nog steeds aan de gang sinds 20u00 gisterenavond...tot nu". Hij voegde toe "De soldaten trekken zich soms terug om de helikopters hun aanvallen te laten uitvoeren...dit kwam nadat de helikopters een huis bestookten waarin soldaten aanwezig waren maar waarvan werd verondersteld dat het Palestijnen waren...de beschietingen en bombardementen zijn intens en gericht tegen de huizen. Meer dan een derde van de huizen in het kamp zijn vernietigd...totale vernietiging...tientallen mensen stierven op deze wijze."

"Volgens getuigen liggen er nog steeds lichamen in de straten en nauwe steegjes van het kamp, tussen 100 en 150. Dit is al de vijfde dag dat ziekenwagen niet bij de gewonden of overledenen kunnen...op het terrein...in de voorbije 36 uur, ontving het ziekenhuis slechts twee lijken en één gewonde...de gezondheidssituatie en levensomstandigheden zijn zo slecht dat mensen nu rioolwater drinken en de bladeren van de bomen eten...We hoorden van een getuige dat honderden lichamen onder het puin van de huizen liggen...de mensen die zichzelf hebben kunnen reden, zijn verzameld in de universiteit."

Hij ging verder, "Eén soldaat doodde de 34 jaar oude zoon...toen nam de andere soldaat over en doodde de 62 jaar oude vader voor de overige zonen en kleinzonen...nog twee oude mannen-één meer dan 64 jaar oud en één van 45 werden ook doodgeschoten in het bijzijn van hun families...artsen zeiden dat ze opzettelijk werden beschoten om zoveel mogelijk mensen te doden op bevel van de misdadiger Sharon."
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
100 doden? 
ann- - 12.04.2002 10:25

100 Is een cijfer dat het IDF steeds toegegeven heeft. Uit Palestijnse bronnen wordt vernomen dat het eerder gaat om 200 doden.

Ook het IDF heeft er aan moeten geloven en zei vandaag dat er "blijkbaar" meer dan 100 doden zijn gevallen.

Blijkbaar. Ze wisten het misschien niet. Wir haben es nicht gewusst. Misschien zijn de Palestijnen wel te gemakkelijk doodgegaan, vanwege propaganda-doeleinden, om Israel in een slecht daglicht te zetten. Die rot-Palestijnen toch, die zich maar bij bosjes af laten maken. Ik ben benieuwd naar Peres´ commentaar.

Over Peres gesproken: je kunt je onvrede over hem kwijt met een stem voor het afnemen van de Nobelprijs van de vrede.

 http://www.petitiononline.com/semsem/petition.html



Website: http://groups.yahoo.com/group/pal-actie
 
horen, zien, zwijgen....  
salina - 16.04.2002 17:08

Net zoals zoveel andere slachtpartijen van sharon... zullen ook deze gewoon geklasseerd worden. Maar deze keer heeft Sharon, dankzij zijn jarenlange ervaring in etnische zuiverheid, het beter verstopt. Eerst (onder toezicht van papa usa) "Eretz-Israel" zoveel mogelijk zuiveren van de Palestijnen, daarna boeltje een beetje opkuisen terwijl de pers niet binnen mag, massagraven ver van Jenin en dan..... zegt de "man of peace" "er is geen sprake van een slachtpartij" en de bezieler van vrede stelt dan voor om eventjes in Amerika een congres over vrede te houden. Zoethoudertje voor Europa. Schande!
 
Edward van Culemborg - 23.04.2002 15:49

Ziende blind en horende doof...

Verdiep je in het Arabisch-Israëlisch conflict voordat je een oordeel vormt. Je ongenuanceerde uitspraken spreken boekdelen over je vooroordelen, eenzijdige haat en nog erger onverschilligheid ten aanzien van de feiten. Leer de feiten in het Midden-Oosten kennen voordat je je walgelijke termen bezigt...
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.