english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Staatsgreep tegen Fortuyn
Paul Treanor - 11.04.2002 22:43

Raad van State steunt het racisme: verwerpt bezwaarschrift tegen de Lijst Pim Fortuyn.


Raad van State
Afdeling Rechtspraak
Postbus 20019
2500 EA ´s-Gravenhage


Ik teken bezwaar aan, tegen de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn, en tegen alle kandidaten op die lijst in alle kieskringen. Hoofdgrond van mijn bezwaar is de manier waarop de partij (lijst) gebruik maakt van de democratie. De Lijst Pim Fortuyn is een omgekeerde belangenpartij, een hetze-partij. Een belangenpartij streeft ernaar, de levensomstandigheden van de eigen aanhang te verbeteren. Rechts-populistische partijen zoals de Lijst Fortuyn streven ernaar, de levensomstandigheden van anderen te verslechteren. De ´anderen´ zijn dan een ongeliefde minderheid, asielzoekers voorop. Als allochtoon in Nederland ben ik hierdoor rechtstreeks betroffen.

Een verdere grond van bezwaar is dat de asielzoekers en illegalen - belangrijkste doelwit van de rechts-populisten - zelf weerloos zijn binnen een democratie. Conform de etno-nationalistische opvatting dat de ´demos´ gelijk is aan de natie, zijn ze uitgesloten van het actief en passief kiesrecht. Sommigen worden zonder voorafgaand proces gedetineerd: ze kunnen geen vereniging oprichten, geen krant publiceren, mogen niet demonstreren. Van hun standpunt gezien, is Nederland de volmaakte dictatuur. Uitgerekend deze zwakke groep wordt door Fortuyn tot doelwit gemaakt. In navolging daarvan, zijn andere partijen overgegaan tot ´immigrant-bashing´. Ze bieden tegen elkaar op, in het bedenken van steeds hardere maatregelen tegen allochtonen, immigranten, en met name asielzoekers. Fortuyn heeft dit proces niet in het leven geroepen - het is in andere EU-landen ook zichtbaar - maar hij zet de toon. Kijk maar naar Hans Dijkstal, die om de eigen zetels te redden, en daartoe aangezet door zijn partij-baronnen, een aanval op de asielzoekers lanceerde.

´Minority-bashing´ is inherent aan de democratie. Als het uit de hand loopt, ligt de morele verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de strijdkrachten, in zekere opzicht het geweten van een democratische staat. Om de kwetsbare minderheden te beschermen, kunnen de strijdkrachten de democratie uitschakelen, door bijvoorbeeld de verkiezingen te annuleren. Ik hoop dat de Raad van State al eerder ingrijpt, door de Lijst Fortuyn uit te sluiten van de landelijke verkiezingen van mei 2002.


Ik wil hierbij wijzen op vergelijkbare ontwikkelingen in andere westerse democratieën. Politici zoals Jörg Haider, Filip Dewinter, Pia Kjærsgaard, Umberto Bossi, en John Howard propageren vergelijkbare ideeën, en appelleren aan een vergelijkbare kiezers. Ze zijn ook een aanwijzing voor toekomstige ontwikkelingen in Nederland.

Het Vlaams Blok van Filip Dewinter heeft een heldere visie op de positie van de migrant in de nationale staat. Uit het partijprogramma:

___"Vreemdelingen hebben de keuze om zich aan te passen of terug te keren. Het staatsburgerschap is een beloning voor de aanpassing. Om dat te bekomen moet men onze taal volledig beheersen, in een burgerschapsproef slagen, en een loyaliteitsverklaring afleggen en daarmee de vorige nationaliteit afzweren."

Zelf weiger ik loyaliteit en aanpassing aan de nationale staat, en dat zou iedereen moeten doen. De nationale staat en het nationalisme zijn moreel verwerpelijk: ze vormen in wezen een afwijzing van het Het Goede ten gunste van Het Volk. Men wordt nationalist door te kiezen voor het kwaad: een goede nationalist bestaat niet. Het nationalisme is ook inconsequent: het Vlaams Blok eist van migranten loyaliteit tegenover een toekomstige Vlaams-nationale staat, maar weigert zelf de loyaliteit aan België.

De Dansk Folkeparti van Pia Kjærsgaard is een voorbeeld van een nationalistische beweging in een bestaande staat, de partij stelt:

 http://www.danskfolkeparti.dk/dgcm/show.asp?parent=14833

___"Die übergeordnete Linie unseres Programms ist unsere herzliche nationale Gesinnung, da wir in der Dänischen Volkspartei auf unser schönes Land sehr stolz sind. Wir lieben unser Vaterland und fühlen eine historische Verpflichtung, das dänische Erbe zu schützen. Wir wollen sowohl die Eigenstaatlichkeit Dänemarks wiederherstellen als auch den Fortbestand der dänischen Nation und der dänischen Monarchie sichern."

Daar ontbreekt elke ethische doelstelling. Het vaderland, de nationale geschiedenis, het nationale erfgoed, de nationale autonomie, de schoonheid van het land, het voortbestaan daarvan, de monarchie - geen daarvan is een morele waarde. Nationalisten stellen zulke zaken boven echte morele waarden, zoals innovatie, gelijkheid, en gerechtigheid. De nationalisten kapen ´De Staat´ als instelling, en misbruiken het om loyaliteit af te dwingen aan hun kitscherige nationale identiteit, bijvoorbeeld door verplichte inburgering. De staat is echter geen instrument van een nationale identiteit, en moet tegen die rol ´nee´ zeggen. Het bestrijden van het nationalisme is staatsplicht, of zou dat tenminste moeten zijn.

In Italië is Umberto Bossi van de Lega Nord deels vergelijkbaar met Fortuyn, al heeft zijn partij een etno-regionale ideologie: Bossi is minister in een staat waarvan hij het bestaansrecht niet erkent. De Lega Nord streeft naar een nieuwe staat, Padania, maar bemoeit zich ondertussen met het Italiaanse immigratie-beleid. De partij-secretaris, Senator Calderoli, eist dat de marine schepen met vluchtelingen geen hulp verleent, maar ´terugdrijft´...

 http://www.leganord.org/politica/comunicati/2002/marzo/immigrazione_calderoli.htm

"...voglio al tempo stesso ricordare che quelle navi hanno il compito di difendere i nostri confini. E soprattutto non è loro compito fungere da rimorchiatori per le imbarcazioni dei clandestini, comandate da gente senza scrupoli capace di provocare appositamente guasti per poi poter chiedere aiuto....Attendo perciò la smentita del ministro Martino... Le navi della Marina non rimorchieranno alcuna imbarcazione carica di clandestini, anzi le respingeranno, essendo il loro ruolo quello di difendere i nostri confini."

Calderoli beroept zich op racistische stereotiepen over vluchtelingen: het zijn geen hulpbehoevende kinderen, nee, ze plunderen de steden, dealen in de straten, organiseren de vrouwenhandel - de islamitische terroristen niet meegeteld.

 http://www.leganord.org/politica/comunicati/2002/marzo/calderolii_immigrazione.htm

"...insieme ai bambini ci possono essere anche persone che poi troviamo a svaligiare le ville, a spacciare droga nelle nostre piazze, ad organizzare traffici di prostitute, senza contare i terroristi aderenti all´intergralismo islamico."

Umberto Bossi zelf ziet een immigratie-stop als een zaak van nationaal overleven: hij noemt de migranten ´een horde´, die alles wat ze tegenkomen vernietigen, en daardoor hun godsdienst en geschiedenis aan Italië opleggen...

 http://www.leganord.org/politica/comunicati/2002/marzo/immigrazione_bossi2.htm

___"Se non usiamo la fermezza - ha aggiunto Bossi - l´immigrazione non sarebbe più controllabile. Ci arriverebbero le orde e le orde cancellano tutto quello che trovano, impongono le loro regole e le loro religioni. Impongono la loro storia cancellando la nostra."

Ook hier is de ideologie goed zichtbaar. De Lega Nord gaat verder dan Fortuyn, zover dat ze de immigratie als een militaire aangelegenheid zien. Migratie is voor hun een aanval op een land, een invasie, en het immigratie-beleid bestaat uit het inzet van militaire middelen daartegen. Maar ook in Nederland groeit de nationalistische consensus, dat een migrant per definitie iets slechts doet. Frits Bolkestein klaagde onlangs over het aandeel van de allochtonen in de stedelijke bevolking, alsof de politiek moet streven naar 100% autochtone steden. Mede onder invloed van Fortuyn, wordt nationale raszuiverheid tot norm verheven.

De migratie is niet als zodanig fout. Het verzwakt de homogene nationale samenlevingen, en dat is toch een voorwaarde voor een post-nationale Europese staat. Migratie kan ook de welvaart van de rijke landen herverdelen, zij het op beperkte schaal. Om de Nederlandse welvaart terug te dringen tot het wereld-gemiddelde, zijn ongeveer 60 miljoen immigranten nodig, en dat is onwaarschijnlijk in de nabije toekomst. Maar als de rijke landen hun rijkdom niet naar Africa sturen, dan moeten de Afrikanen uiteindelijk hierheen komen, om daarin te delen. De rijke landen hebben geen recht om de grenzen te sluiten, zoals Fortuyn en Bossi bepleiten. Met hun anti-immigratie politiek vallen ze niet alleen de migranten aan, maar ook de verdelende rechtvaardigheid.

In tegenstelling tot Fortuyn, Bossi, en Dewinter vertegenwoordigt John Howard een gevestigde partij. Hij is echter aan de macht gekomen door een strategie van ´immigrant-bashing´, en is zo aan de macht gebleven. Zijn keiharde behandeling van illegalen en asielzoekers heeft hem politiek onaantastbaar gemaakt - een schoolvoorbeeld van hoe een democratie racisme bevordert, als het electoraat racistisch is. Ook in dit geval heeft een kleine rechts-populistische partij het sein gegeven voor een racistische politieke cultuur - de One Nation partij van Pauline Hanson. De ontwikkelingen in Australië laten zien, hoe zulke partijen een omslag in de politieke cultuur kunnen bereiken, ook al blijven ze zelf buiten de macht. John Howard is het gezicht van een toekomstig anti-immigratie kabinet in Nederland.

Howard heeft gedaan wat de Lega Nord bepleit: de Australische marine inzetten tegen vluchtelingen. De bootvluchtelingen mogen niet aan land komen: ze worden door de marine opgepikt, en zonder proces gevangen gehouden in kampen in derde landen, zoals Papoea Nieuw Guinea en Nauru. Als ze wel de kust van Australië bereiken worden ze in kampen in de Australische woestijn opgesloten, met de uitdrukkelijke bedoeling anderen af te schrikken. Howard etaleert voortdurend een harde lijn, en sluit elke medelijden uit. Een hongerstaking van de gevangenen omschreef hij als chantage: toen een vluchtelingenschip zonk, beweerde hij dat de vluchtelingen hun kinderen in het water geworpen hadden om medelijden te wekken, en hij hield dat vol tijdens de verkiezingscampagne van November 2001.


De democratie is niet een Groot Goed, maar gewoon een regeringsstelsel. Met voordelen, maar ook nadelen. Een belangrijk nadeel wordt zichtbaar in de democratieën: als het electoraat racistisch is, leidt de democratie tot een verschuiving naar racistisch beleid. In de meeste EU-landen is er een trend naar streng asielbeleid, harder optreden tegen illegalen, beperkingen op de immigratie, en door nieuwe technologie bewaakte grenzen. De democratische EU-landen verschuiven aantoonbaar in de richting van een gesloten, etnisch homogene, nationale samenleving. Dat was toch al het streven van de 19e-eeuwse nationale bewegingen. Het is niet zeker of dat doel ooit bereikt wordt, maar daar willen de kiezers naartoe, dat blijkt steeds bij de verkiezingen.

In een democratie is het volk aan de macht, maar als het om de immigratie gaat, is het volk gewoon niet met de macht te vertrouwen. Het electoraat in Nederland is grotendeels racistisch. Uit de partijprogramma´s, en het aantal stemmen op de partijen, kan je afleiden dat zeker 80% van de Nederlandse kiezers een streng asiel- en migratiebeleid voorstaat. De leuze "Eigen Volk Eerst" is bepalend voor de houding van de kiezers tegenover immigratie, en tegenover de verdelende rechtvaardigheid. Bijna alle kiezers vinden dat het Nederlands grondgebied, en de Nederlandse welvaart, eigendom zijn van de Nederlanders - een per definitie racistisch standpunt. Een politieke partij, die beweert dat alle Afrikanen mogen delen in ´onze´ welvaart, bestaat niet - en zou kansloos zijn in een democratie. Toch is dat standpunt moreel juist, en als de moraal botst met de democratie, dan moet de democratie maar wijken. Dat zou in elk geval beter zijn, dan een migrantenjacht onder aanvoering van Pim Fortuyn.



Paul Treanor
-----------------------------------

Het bezwaarschrift is zoals verwacht afgewezen, schriftelijk uitspraak maandag.

Opmerkelijk details: Burgemester Deetman van Den Haag heeft de Raad van State verzocht om de Lijst Fortuyn toe te laten, hij is namelijk ook voorzitter van Hoofdstembureau Den Haag. Ook Christa de Beus, adjunct-secretaris van de Kiesraad, kwam speciaal naar de zitting, om toelating van de Lijst Fortuyn te bepleiten.

 
aanvullingen
Niet het volk; het kapitaal is aan de macht 
11.04.2002 23:28

Paul schijnt de propaganda dat Nederland een "democratie" zou zijn, serieus te nemen. In werkelijk is het grootkapitaal aan de macht, en zij financieren Fortuyn en andere racisten
Geen wonder 
Phreakmeister - 12.04.2002 11:57

Geen wonder dat je bezwaarschrift wordt afgewezen, als je begint over "rechts-populistische hetze" en "etno-nationalistische dictatuur" en meer van die Sovjettoïde clichés.
leukere staatsgreep 
piet - 13.04.2002 11:35

lees de Vrij Nederland van deze week

Leukste mop Grijs

Grijs voor 18e lijs

Hij schaft het hele leger af en laat ons eilanden bouwen door de zeebodem uit te diepen zodat de belgen en duitsers geen dijken hoeven bouwen; dat noem ik pas burenliefde.

Maar als piet grijs HBCortsius is, je weet wel die man met de taaltik (Battus) wie is dan die knakker in het artikelen op de voorplaat nogalliefst (sorry, ik heb geen tv)

Website: http://poetpiet.tripod.com
 
Dat is... 
Tijmen - 13.04.2002 20:23

Die gozer is Huub Stapel (tip: lees het hele stuk; "met dank aan Huub Stapel.")
Paul Traitor 
opinie - 08.05.2002 21:36

Treanoxisme zet aan tot haat, moord en doodslag.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.