english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
´EXTREEM-LINKS´ VOELT ZICH GESLACHTOFFERD
Paul - 08.05.2002 19:16

De moord op Pim Fortuyn leidt, kijkende op diverse links georienteerde Internetsites, tot heftig verweer vanuit diverse ´extreem´ linkse groeperingen. Waarom???

De moord op Pim Fortuyn leidt tot onbegrijpelijke, emotionele en hevige verweer-reacties vanuit de ´extreem´ linkse beweging in ons land. Een beweging die mijn sympathie heeft, tot zekere hoogte.
De verdachte van de moord was werkzaam bij Milieu Offensief. Hij staat, volgens diverse berichten, bekend als pacifistisch, rustig, onopvallend maar bijzonder gedreven in zijn werk.
Dat hij als gefrustreerde eenling heeft gehandeld maandagavond in Hilversum staat eigenlijk al vast.
Dat de media en de publieke opinie zich in zekere zin keren tegen de ´extreem´ linkse beweging ligt voor de hand...ook emotie en het zoeken van een beweging als zondebok spelen mee. Maar, laten wij niet meegaan in die opgeklopte media- en publieke hetze, door onszelf te verweren. Niet reageren is de beste remedie. Voorkom nog meer stigmatisering door constant maar jezelf te verdedigen in de media en op diverse Internetsites. Overigens is het taalgebruik van velen abominabel en vraag ik mij af wie van de reflectanten de lagere school volledig hebben doorlopen, maar dat terzijde.

Veel links activisten doen overigens ook nogal schijnheilig. Alsof onder de ´extremen´ zich geen militante ongeleide projectielen bevinden, gefrustreerden, met oogkleppen op rond dolende beroepsactivisten en -demonstranten...die op niets anders uit zijn dan op rellen, vernielingen en het een uitdaging vinden om overheidsdienaren uit te dagen (zoals agenten en ME´ers). ´Blauw´ bij ´extreem´ links heeft hetzelfde effect als een rode lap heeft op een stier. Wat een kleur niet al teweeg kan brengen in de hoofdjes van zich ´extreem´ links noemde pubers. In de vele reacties lijkt het alsof alle links ´extremisten´ lieverdjes zijn. Uit ervaring weet ik, dat dat niet zo is.

Kortom, een beetje zelfreflectie kan geen kwaad bij al diegenen die nu zo heftig zich menen moeten te verweren. Helaas hebben de RIAGG´s in ons land het al druk genoeg, anders zou ik aanraden om daar eens een bezoekje te brengen. Dat had de verdachte van de moord op Pim ook beter kunnen doen, in plaats van zijn therapie te zoeken in vijf dodelijke kogels. Is hij niet overspannen?

Oud-activist, Paul
 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
emoties zijn logisch 
Millenwize - 08.05.2002 19:37

Wanneer iemand wordt beschuldigt is een verweer normaal. Zwijgen is in de meeste ogen namelijk niet voor niets schuld bekenning. (En in de meeste artikelen wordt een aardig beschuldigende vinger uitgestoken in de richting van alle Linkse organisaties - logisch? Misschien wel.) In de meeste gevallen zijn het vaak ook de media die een reactie willen en ik vind het dan ook niet raar dat men zich openlijk wil distantiëren van deze éénmans-actie.

De brute moord is namelijk niet alleen een schok voor Rechts of Centrum gezinden, maar tevens voor Links gezinden, niemand zal een moord goed mogen keuren. Dus een uiting van emoties en gedachtes is logisch aan alle kanten en misschien zelfs noodzakelijk.

Overigens vind ik de reacties en gedachtes die ik tot nu toe heb gelezen/gehoord voornamelijk positief te noemen. Niet defensief, een enkeling daargelaten. En defensief hoeft niet per definitie slecht te zijn.


(Ik vind het trouwens leuk dat iemand die anderen wijst op slecht taalgebruik zelf een opvallende taalfout maakt in zijn eigen stuk, maar dit terzijde.)

E-Mail: millenwize@yahoo.com
Volkskrant toontje 
David - 09.05.2002 11:58

Wat leuk dat Paul ("Oud-activist") toch nog "tot op zekere hoogte" (oeioei!) sympathie heeft voor de linkse beweging in dit land. Wel jammer dat hij hetzelfde taaltje en dezelfde termen bezigt die we tegenwoordig gewend zijn van Volkskrant columnisten: de "hoofdjes van zich extreem links noemende pubers", "beroepsactivisten", die eigenlijk maar eens bij een RIAGG langs zouden moeten. Toe maar. En dan natuurlijk ook nog klagen over het "abominabele taalgebruik" van sommige mensen. Lekker belangrijk Paul. Je zit zeker op je luie stoel de hele tijd op "links georienteerde Internetsites"(sic) te loeren, peinzend over je verleden als activist. Er zijn tienduizenden oud-activisten in Nederland, en een groot deel daarvan schept er genoegen in als wijze oude man/vrouw te trappen tegen de huidige linkse beweging. Waarom ze dit doen? Daar moet maar eens een socioloog op promoveren.

David

activist

Volkskrant toontje 
Jan - 10.05.2002 06:23

Reactie op Davids episteltje
Als jij echt een socioloog nodig hebt om te weten te komen waarom tienduizenden (volgens jou) met "het activisme" stoppen, dan ben jij nog jonger of dommer dan je klinkt.
Zij stoppen namelijk op het moment dat zij levenservaring gaan kombineren met voldoende tijd om echt over de maatschappij na te denken.
Paradox 
Alexandra - 10.05.2002 23:12

"Niet reageren is de beste remedie."

Zegt de schrijver van het lange bovenstaande artikel. Wat een paradox om eerst een uitgebreide analyse te geven en dan tot de conclusie te komen dat het ´beter´ is om je maar niet uit te laten over de situatie Fortuyn.

Bovendien vindt ik het elitair om mensen te gaan afzeiken op hun educatie en het niveau van hun taalgebruik met woorden als ´abominabel´. Daar gaat het nu helemaal niet om!

nu is de tijd van ageren 
een ander paul - 11.05.2002 17:26

het is absurd als je je niet zou verweren tegen de opgeklopte en dreigende antilinkse sfeer;
het feit dat zelfs de pvda in het defensief zit geeft wel aan hoe radikaal rechts deze golf is; er zijn zeer belangrijke argumenten ook voor de vele schapen die nu achter hem en zijn lpf aanlopen, om duidelijk te kunnen maken dat deze mensen zich door hun emoties laten misleiden; pim versierde de mensen met zijn charmante persoonlijkheid;tegelijk was het een keiharde rechtse kloot, die alleen aan de belangen van de rijken dacht.
Aan de ander kant moet ook gezegd worden dat de conservatieve tendenzen, die uitgaan van een kritiekloos aanvaarden van de islamitische cultuur, niet onderschat moet worden. In de zeventiger jaren wees Anton Constandse al op dit gevaar; ik ben vele jaren actief geweest in antifascistiesche groepen, maar vind achteraf dat ik / wij het aspect van culturele vervreemding die veel mensen in hun directe leefomgeving ondervonden en antisociale opstelling van sommige jeugd, die ook een nationaal en religieus aspect heeft (marokkanen worden niet beroofd; het superioriteitsgevoel dat veel islamieten hebben t.o.v. van christenen of erger nog atheisten als ik))niet voldoende bespreekbaar en tot politiek issue hebben gemaakt; er had veel meer met progressieve mensen uit de diverse culturen samengewerkt moeten worden om het conservatieve islamisme te bevechten.
een andere paul wel oud maar niet oud-activist

Extreem-links voer voor sociologen 
Paul - 15.05.2002 17:33

Beste David, een leuke suggestie van je om sociologen aan het werk te zetten om te onderzoeken waarom oud-activisten vanaf de zijlijn nog steeds actief zijn en kritiek uiten op huidig ´extreem-links´. Overigens heb ik geleerd dat kritiek ook positief kan zijn en ook bedoeld kan zijn. Parallel aan zo´n onderzoek, zouden de deskundige sociologen ook eens de ´extreem´-linkse beweging in ons land onder de loep kunnen nemen. Een beweging, bestaande uit vele kleine groepjes en individuen, die zoals het hun uitkomt opereren onder verschillende namen. Wordt een actie te militant??? Oeps, dan maar even snel een andere naam voor de groep gebruiken. Een gebruikelijke ´werk´wijze. Zo werkt ´extreem´links: schijnheilig en bang om de consequenties van zijn acties en daden onder ogen te zien, dus dan maar actie voeren onder andere namen. ´Extreem´ links blijft maar bezig zich publiekelijk te verdedigen, zelfs een bekende organisatie als Nederland Bekent Kleur. Zo doet het Leidse EuroDusnie nu haar best om afstand te nemen van taartgooigroep De Biologische Bakkers Brigade, de groep die enige tijd terug Pim Fortuyn trakteerde op enkele welgemikte taarten. ´Deze groep heeft de sympathie van Eurodusnie, is hier echter niet bij aangesloten´, aldus de Leidse organisatie in een verklaring. (De werkgroep T.A.A.R.T. daarentegen wel, aldus dezelfde verklaring)
Maar wie even kijkt op de Internetsite van de Biotic Baking Brigade ziet onder BBC Cells staan ´BBB-Nijmegen´ en onder BBB Allies ´Actiegroep T.A.A.R.T. (Leiden, Holland)´. Kortom, hoe zit het nu met de vermeende onschuld/betrokkenheid van EuroDusnie bij die taartgooiactie.
´Extreem-linksen´ in Nederland trek nu het gordijn van de onschuld en onwetendheid weg.... zijn jullie niet blij met de uitkomst van de verschrikkelijke aanslag op 6 mei??? Ik weet zeker van wel, alleen durven jullie er niet vooruit te komen uit angst vereenzelvigd te worden met de moordenaar van iemand die wel voor zijn mening uit durfde te komen.
Stop met de hypocrisie en wees eens echt ´extreem´!
Al met al zijn jullie absoluut voer voor sociologen.
 
Lucas - 24.05.2002 16:39

De gevestigde linkse media (en 80 procent van de Nederlandse journalisten noemt zich links) klagen over een hetze tegen links en dat hen de mond word gesnoerd omdat kritiek op PF niet meer zou mogen.


Het zijn echter dezelfde media die de afgelopen 10 jaar tot vervelens toe het hol van paars gelikt hebben en ons rijp maakten voor oorlog tegen Irak, Joegoslavie en het internationale terrorisme.


denigreren lost niks op 
Tanja - 28.05.2002 15:03

Paul vindt het blijkbaar nodig zijn griefjes tegen zijn vroegere kameraden opgeklopt weer te geven zonder zelf met iets constructiefs op de proppen te komen. Hij had dit artikel beter achterwege kunnen laten want het voegt niks toe; hij zegt eigenlijk hetzelfde als wat in hetzerige artikelen in derderangs bladen ook al gedaan wordt: dat linksen een stelletje terroristen zouden zijn die alleen maar ageren. Paul maakt het zelfs nog erger. Linksen zouden dom zijn en niet in staat expressie aan hun mening te geven op nivo.
Donder toch op.
Dat je zelf geen zin meer hebt om dingen te doen die een rechtvaardiger samenleving beogen moet jij weten. Maar wat voor zin heeft het om anderen te gaan ontmoedigen op deze manier?
Als je dat nodig hebt ben je inderdaad waarschijnlijk of zo getraumatiseerd dat je een psychiater hard nodig hebt, of je bent altijd al rechts geweest en je vond het een tijdje zinvol om bij links te infiltreren.

Zijn advies om helemaal niks te zeggen als er gevraagd wordt naar je mening over de moord op Fortuyn daar ben ik het ook totaal niet mee eens.
Het is zeer lastig om daar iets zinnigs over te zeggen, maar als organisaties zich geroepen voelen om dat te doen ( b.v. omdat ze in de media onterecht beschuldigd worden van " demoniseren" dan lijkt me dat goed om een verklaring uit te brengen.
Wat de verklaring van Eurodusnie betreft, en wat ze daar verder over naar buiten brengen: voor mij is het helder dat ze zich niet van de taartactie distancieren, maar als die taart niet door hun is gegooid, waarom zouden ze dan zeggen dat dat wel zo is?

Wat ik hier ook nog even wil schrijven: die taaractie was prima. En voldoende gemotiveerd. Ik ben het helemaal eens met het statement dat racisme geen mening maar een misdaad is.

Tanja
Meer nuanceren en objectiveren binnen links 
Paul - 29.05.2002 21:00

Tanja voelt zich kennelijk nu pas aangesproken door mijn reactie op de wijze waarop ´extreem´-links zich gemeend heeft publiekelijk te moeten verdedigen tegen de media- aandacht naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn.
Het was vanuit mijn gezichtspunt absoluut geen reactie vanuit frustratie, maar vanuit enkele feitelijke constateringen, genuanceerd en geobjectiveerd weergegeven. En deze laatste aspecten, nuancering en objectivering, ontbreekt nog wel eens binnen ´extreem´ links. Wie zegt trouwens dat ik geen zin meer heb om dingen te doen die een rechtvaardiger samenleving beogen??? Ik ben nog steeds ´extreem´ links actief, alleen zonder oogkleppen en zonder een vernauwend gezichtsveld. Dus, getraumatiseerd ben ik ook niet, integendeel. En het laatste wat ik wil is anderen ontmoedigen, integendeel. Dan zouden mijn woorden meer kracht hebben dan ik zelf denk.

Overigens sta ik, net als Tanja, ook achter de bewuste taartactie, maar niet achter de wijze waarop EuroDusnie zich ervan heeft gedistantieerd. Laat de Leidse organisatie eerlijk toegeven dat zij gelieerd is aan de BBB Nijmegen, zoals blijkt uit de website van de Biotic Baking Brigade. Ik heb dan ook niet beweerd dat EuroDusnie moet zeggen dat zij die taart heeft gegooid.
En tot slot: racisme is geen misdaad, maar een mening. Een racistisch getinte mening kan inhoudelijk onder het Wetboek van Strafrecht vallen en mogelijk strafbaar zijn. Dus ook hier, enige nuancering!
We liggen waarschijnlijk inhoudelijk echt op 1 lijn, maar we drukken ons anders uit! Ik probeer onder andere door prikkelende en sarcastische teksten discussies uit te lokken en meningen te ventileren, met goede bedoelingen! Soms is het nodig om ook onszelf wat wakker te schudden...dat gebeurt helaas te weinig...


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.