english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Donner steunde Lijst Fortuyn
Paul Treanor - 19.05.2002 15:03

List Fortuyn heeft steun van de politieke en bestuurlijke elite, ook van informateur Donner zelf.


J. Piet Hein Donner, die benoemd is als informateur, is een van de rechters die in april het bezwaarschrift tegen de Lijst Pim Fortuyn afwees. Om precies te zijn is hij een van de drie rechters - staatsraden - die een wrakings-verzoek afwees tijdens de behandeling van het feitelijke bezwaarschrift.

Er zijn slechts 4 kieswet bezwaarschriften binnengekomen bij de Raad van State - één tegen de naam ´Verenigde Senioren Partij´, één van Fred Teven tegen Tineke Netelenbos, en twee tegen de Lijst Pim Fortuyn. Mijn bezwaarschrift was het enige met inhoudelijke bezwaren, tekst hier:

 http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/fortuyn.html

Van meet af aan hebben de betrokkenen, ook de Raad van State, alles in het werk gesteld om het bezwaarschrift af te wijzen. Het werd duidelijk hoeveel steun Pim Fortuyn genoot, binnen de politieke en bestuurlijke elite. Burgemeester Deetman van Den Haag besloot de verdediging van de Lijst Fortuyn te voeren, op kosten van de Gemeente Den Haag dus: hij stuurde daarvoor twee ambtenaren. Ook Christa de Beus, adjunct-secretaris van de Kiesraad, gooide haar ambtelijke status overboord, en verscheen als advocate van de Lijst Fortuyn. De LPF zelf stuurde een eigen advocaat, Leeman, maar hij hoefde niets te doen. Drie rechters - van der Does, Loeb, en van der Meer - behandelde het bezwaarschrift, hun houding was natuurlijk vijandig. (Ik had al gezien hoe de voorzitter, van der Does, zat te lachen en te gapen, tijdens de behandeling van het eerste bezwaarschrift tegen Fortuyn). Omdat de rechters Deetman´s ambtenaren, en de Lijst Fortuyn zelf, toegelaten hadden tot een zaak waar ze niet eens partij waren, heb ik verzocht om hun wraking.

Daarop is in extreem korte tijd een wrakingskamer in elkaar gezet. Wrakings-verzoeken worden relatief snel afgehandeld, maar nooit zo snel als toen gebeurde. In minder dan 90 minuten is een wrakingskamer gevormd, een zitting gehouden, een vonnis besloten, en voorgelezen op een tweede zitting - waarschijnlijk de snelste afhandeling ooit. Donner was voorzitter van deze schijnvertoning, en ook hier werd openlijk gelachen, ditmaal door de griffier. Nadat het wrakings-verzoek was afgewezen, begon de oorspronkelijke zitting opnieuw. Staatsraad van der Does heeft mij toen verboden verder te spreken, en liet de Haagse ambtenaren, Christa de Beus, en advocaat Leeman van de LPF aan het woord. Het bezwaarschrift is natuurlijk afgewezen - op ontoereikende gronden, maar beroep is niet mogelijk.

Uit het verhaal blijkt hoezeer de Lijst Pim Fortuyn verweven is met de politieke en bestuurlijke elite. Ik vraag mij af, of het wel een ´populistisch´ partij is. Mensen als prof. mr J. Piet-Hein Donner halen alles uit de kast om een racistische partij aan de macht te helpen: hij heeft daarvoor zonder meer zijn functie misbruikt. Dat geldt ook voor zijn 5 collega-rechters (staatsraden), voor Burgemeester Deetman, en voor Christa de Beus.

Waarom doen ze dat? Omdat ze rechts zijn. Het gaat om mensen uit de hoogste sociale klasse, die streven naar een christelijke en nationale samenleving van hardwerkend Nederlandse gezinnen, met een regentenbestuur en een geliefde monarchie - het geïdealiseerde Nederland van de jaren ´50. Vermoedelijk hadden ze een zekere minachting voor Fortuyn zelf, en nog meer voor zijn kiezers in Spangen. Maar Fortuyn brak duidelijk met de consensus dat immigratie onvermijdelijk is, en dat sprak ze aan. Donner zelf heeft een christelijk-nationale achtergrond (ARP). Hij werd overigens door Intermediair geplaatst onder de 25 machtigste mannen van Nederland:

 http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/september01/37macht.htm



 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
respecteer toch de verkiezingsuitslag! 
CDA-stemmer - 19.05.2002 15:33

Met alle respect hoor, maar ik stoor me nogal aan het ´verongelijkte toontje´. De kiezers hebben gesproken: 43 zetels voor het CDA, 26 voor de LPF. Afgezien van de SP heeft geen enkele linkse partij gewonnen, integendeel: de PvdA is gehalveerd...

En in plaats dat ´links Nederland´ zich nu bescheiden opstelt en haar wonden gaat likken (jullie tijd komt heus wel weer) wordt nu de heer Donner aangevallen.

Wat willen jullie nou eigenlijk? Moet de verkiezingsuitslag aan de kant worden geschoven en stellen de 26 LPF-zetels opeens niets meer voor? Nee: de meerderheid van het volk heeft gesproken, goddank is het CDA de grootste partij geworden en ik ben er zeker van dat J.P. Balkenende intelligent genoeg is om te beoordelen of de LPF ´regeringswaardig´ is.

(Zie ook mijn bijdragen bij ´Dutch elections´, 18-5)

Tot slot: het is niet mijn gewoonte om anoniem te discussiëren en normaal gesproken geef ik altijd mijn naam en (e-mail) adres, maar in de huidige omstandigheden (de bedreigingen over en weer, zowel van de linker als de rechterkant) durf ik het gewoon niet aan. Helaas, helaas, helaas...tragisch dat zowel links als rechts Nederland zo diep is gezonken. We waren toch ooit een open democratie?
Donner en de WAO 
Gerdien - 19.05.2002 15:45

Alles valt op zijn plek, het was de cie. Donner die de regering adviseerde om het recht op een WAO-uitkering af te schaffen bij minder dan 80% arnbeidsongeschiktheid. Volgens Donner horen alleen mensen die 80-100% arbeidsongeschikt zijn in de WAO. Donner koppelde de aard van de ziekte overigens niet aan de werkzaamheden die iemand verricht.
In de huidige wetgeving kun je een WAO-uitkering ontvangen wanneer je meer dan 15% arbeidsongeschikt bent, daarnaast ontvangt iemand dan een WW-uitkering is heeft dus een sollicitatieplicht.

Pim Fortuyn dacht er nog iets radicaler over maar het sluit wel goed aan bij het gedachtengoed van de Donner.
De WAO is een heet hangijzer in dit land en blijkbaar konden de heren Donner en Fortuyn het goed vinden met elkaar.
Ongemotiveerd 
Joachim - 19.05.2002 15:48

Als je zelf, zonder nadere argumentatie, uitgangspunten hanteert als "het electoraat in Nederland is grotendeels racistisch", hoef je niet vreemd op te kijken als zo´n bezwaarschrift zonder al te veel motivering terzijde wordt geschoven.
CDA-stemmer  
Gerdien - 19.05.2002 15:58

Je post niet meer onder je eigen naam met je emailadres, dat is nu net waar wat ik bedoelde toen ik dit bericht poste hier op Indymedia:  http://www.indymedia.nl/2002/05/4059.shtml

Ik kreeg reacties omdat ik dit niet mocht posten omdat het een opinie is en geen mening. Maar ik begrijp verdomd goed wat jij bedoelt!

Ik post nog wel onder mijn eigen naam maar ik zal hier nooit de URL van mijn website achterlaten. Enkel een hotmailadres. Jammer dat het zover moet komen. :-(
Webside van Paul Treanor 
Gerdien - 19.05.2002 16:13

Oh ja, ik zou het bijna vergeten. Soms reageer ik iets te snel, ik lees Donner en Fortuyn en ik leg een verband omdat ik beroepshalve te maken heb met de WAO, sorry!
Ik ben ook maar een mens en ik type sneller dan ik denk.

Dit is ook interessant, het is de webside van de schrijver van dit artikel:  http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/
Bekijk het en oordeel zelf.

Groetjes van Gerdien
aan Gerdien 
CDA-stemmer - 19.05.2002 17:44

Hoi Gerdien,

Sterker nog: ik vond jouw artikel juist heel sterk (´olie op de golven´, zeg maar): maar goed, ´when in Rome, do as the Romans do´, dus als een opinie niet als nieuwsbericht wordt beschouwd op deze site, dan is dat ook zo. En er valt inderdaad iets voor te zeggen.

We zullen zien waar Nederland naar toe gaat, de komende tijd, maar ik zie in Jan Peter Balkenende wel een goede ´bruggenbouwer´ (als premier).

Dat er ´extreem-links´ en ´extreem-rechts´ bestaat in dit land is niet erg (dat kan een goede democratie wel hebben), maar laten de ´middengroepen´ zich dan in ieder geval niet ophitsen en zich laten trekken naar de ene of de andere kant.
niet zo overdrijven mensen  
radika - 19.05.2002 18:49

Zeggen dat je niet extreem bent en wel op een partij stemmen die moordwapens laat fabriceren vind ik geen gulden
middenweg. (nee nee, ik val je niet aan, maar ik probeer duidelijk te maken dat dingen te bekijken zijn op verschillende manieren)

Het Rad van Fortuin is extreem burgerlijk,
de staatsloterijshow is het toppunt! Het goede doel wat men vervolgens steunt is extreem hypocriet,
Reclames die inspelen op onze gevoelens worden normaal gevonden, maar afslankpillen en jezelf laten uithongeren is een extreme poging om je zelfrespect terug te willen krijgen.
Er zijn ook dingen die ik extreem mooi vind, een brandweer man die mond op mond beademing toepast op een kat,
mensen die bijna doodgaan van de honger en toch eten met elkaar delen... bepaalde muziek of mensen die zich inzetten, in de eerste plaats niet in eigen belang....

dat sommige mensen hun frustraties op negatieve manier
uiten op internet is jammer
gelukkig speelt ons leven zich dan ook niet af op de digitale snelweg.
Internet is vooral belangrijk voor het opzoeken voor informatie. Mensenkennis steek ik liever op in de echte wereld... en dat zal voor jullie waarschijnlijk net zo zijn.



Anonimiteit 
Wilbert van Leijen - 19.05.2002 19:43

Gerdien,

Toen John Walker Lindh werd aangetroffen in een kamp met gevangengenomen Taliban strijders werden binnen een paar uur nieuwsgroeppostings van hem vijf jaar tevoren boven water gehaald. De postings waren onder pseudoniem (verschillende pseudoniemen zelfs) en handelden in sommige zaken over aardse zaken als de aankoop van muziekapparatuur, maar toch.

De les is duidelijk: echt anoniem kun je niet zijn tegenwoordig.

Even naar Google en "Gerdien" en "wao" met elkaar in verband brengen. Mmm... laat me eens raden. Een stafmedewerker aan een universiteit in het centrum van het land.

Oh ja, ook ik sta gewoon in het telefoonboek.

CDA-stemmer en Wilbert 
Gerdien - 19.05.2002 21:30

CDA-stemmer... :-) Wat kan ik hieraan nog toevoegen?

Wilbert, natuurlijk is iedereen gemakkelijk te traceren op het internet.
Ik ben zelf een amateur hackertje maar jij blijkbaar niet!
Als jij mensen wilt traceren en je gebruikt daarvoor Google dan blijkt wel dat je weinig kennis hebt van het traceren van mensen. Een beetje hacker heeft hiervoor software op zijn putertje staan. Maar wel leuk dat jij denkt dat ik Gerdien van Schaik ben want die werkt op een universiteit in het midden des lands en ik heb geen Google gebruikt om dit te weten! Een knipoog naar Wilbert! ;-)
Traceren 
Wilbert van Leijen - 19.05.2002 23:02

O jee... ik zat er naast. Volgende keer beter!

Nou, alles wat je nodig hebt wordt standaard met Windows of Linux meegeleverd.

Maar dat helpt in dit geval niet. Alleen degenen die achter de knoppen zitten bij Indymedia kunnen nagaan vanaf welk IP adres ik mij bijdragen lever. Ik neem aan dat ze logs bijhouden. Dat doe ik tenslotte ook, van de websites die ik zelf beheer.

Jij schrijft iets, je drukt op verzenden. Een Java applet bakt er een HTML pagina van en dan ben je verder anoniem voor ieder ander. Niemand die jouw bijdrage kunt herleiden tot een bepaalde computer.

Pas als jouw computer en de mijne rechtstreeks contact hebben, "live", bijv. door middel van een ICQ sessie, ftp, smtp, telnet, pas dan kan ik zien waar je vandaan komt.
hmm 
Yoris - 19.05.2002 23:48

"Uit het verhaal blijkt hoezeer de Lijst Pim Fortuyn verweven is met de politieke en bestuurlijke elite. Ik vraag mij af, of het wel een ´populistisch´ partij is."
uhm populistisch gaat het dus om de ideeen en of men achter deze ideeen staat, en de manier van presenteren van de partij... het heeft nix te maken met de bintenis met bepaalde hoge ambtenaren...

Treanor is een lul 
Jan Durian - 20.05.2002 00:36

Wat ben je toch een zielig geval Paultje, je gaat steeds meer lijken op je voornaamgenoot van de splintergroepering GroenLinksuitdebocht.
Eigenlijk vind ik je nog geen eens een geval, je bent eigenlijk niks. Totaal nix. Een nul.
Zelfs Parnassia zal zich geen raad met je weten.
>
Je slechte geweten en vooroordelen naar iedereen die jouw ziekelijke mening niet deelt overstijgt zelfs de wil om je ongelijk toe te geven.
Als iets wordt afgewezen had het dus geen inhoudelijke redenen om het toe te staan.
Waarom ga je niet lekker in Rusland of Cuba wonen en vergeet je heroine niet mee te nemen.
Afz. "De RechtSer", alias dutchdopy

Tr(e)a(n)tor 
Belanda - 20.05.2002 01:42

Treanor haalt op zijn site allemaal opmerkingen aan van boze en (terecht) gefrustreerde Fortuyn-aanhangers.
De woede die teksten als "Volkert moet gestenigd worden" enz. gaat wel weer over.
Treanor gaat voorbij aan de jarenlange terreur van "links", waarschijnlijk omdat die ook door de overheid wordt gedoogd. Dat voor de moord op fortuyn op internetforums teksten verschenen als "die racist moet een kogel krijgen". daar gaat Treanor gemakshalve voorbij.
Zijn conclusie "Onder de oppervlakte van de Nederlandse samenleving schuilt een enorm geweldspotentieel" deel ik, maar anders dan Treanor zit die zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van de samenleving. Het is een feit dat de linkerkant meermaals heeft bewezen gevaarlijker te zijn.
In een democratie, waarover Fortuyn dezelfde ideeën had als D´66, past nog extreem-links, nog extreem-rechts. Waarom de ´linkerkant´ van onze samenleving Fortuyn zo graag wil zien als extreem-rechts is mij een raadsel. Kennelijk zit hij de Stalinisten in ons land in de weg.


My thoughts exactly 
B.B. - 20.05.2002 23:11

Inderdaad de constant, nimmer aflatende zoektocht naar een (verzonnen) vijand. Desnoods met infantieel foutieve en zelfingenomen argumentatie. Geeft op zich niets natuurlijk, maar het wordt een beetje kwalijk als het merendeel niet in staat blijkt (of wilt) om eigen denkbeelden en communicatie naar buiten toe aan een beetje zelfkritiek te onderwerpen.
Ik zou dat in ieder geval proberen...

greetz

Goeie analyse echter... 
22.05.2002 02:45

"Waarom doen ze dat? Omdat ze rechts zijn. Het gaat om mensen uit de hoogste sociale klasse, die streven naar een christelijke en nationale samenleving van hardwerkend Nederlandse gezinnen, met een regentenbestuur en een geliefde monarchie - het geïdealiseerde Nederland van de jaren ´50. Vermoedelijk hadden ze een zekere minachting voor Fortuyn zelf, en nog meer voor zijn kiezers in Spangen. Maar Fortuyn brak duidelijk met de consensus dat immigratie onvermijdelijk is, en dat sprak ze aan. Donner zelf heeft een christelijk-nationale achtergrond (ARP). Hij werd overigens door Intermediair geplaatst onder de 25 machtigste mannen van Nederland"

Nou sorry hoor. Ik vind dit getuigen van haarscherp inzicht...

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.