english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Een middagje rechtbank
ff - 04.06.2002 18:34

Op dinsdag 4 juni vond het langverwachte kort geding van Deutsche Bahn tegen Indymedia plaats. In een zaal in de gerechtsgebouwen aan de Amsterdamse Parnassusweg ontmoetten de advocaat van Deutsche Bahn, Mr Bisschop, en de advocaat van Indymedia, Mr Alberdingk Thijm, elkaar onder het oog van enkele tientallen belangstellenden en rechter Orobio de Castro.

In april heeft de rechter internetprovider Xs4all opgedragen twee artikelen uit het tijdschrift Radikal te verwijderen van haar servers. Daar had Deutsche Bahn om gevraagd, omdat het bedrijf schade zou ondervinden van de informatie in die artikelen: een handleiding voor het ontregelen van het spoorverkeer, met name tijdens atoomtransporten. Over de uitspraak van de rechter is op de website van Indymedia een artikel geplaatst, waarop een aantal bezoekers van Indymedia hebben gereageerd. Tussen die reacties zijn hyperlinks te vinden naar ´mirrors´ van de website van Radikal.

Het gaat tijdens de zitting niet over de onrechtmatigheid van de twee artikelen uit Radikal, Indymedia heeft die artikelen immers niet op haar server staan. Deutsche Bahn zegt te proberen bewuste artikelen verwijderd te krijgen van eerdergenoemde ´mirrors´, als dat enigzins mogelijk is. Ze is zich er van bewust dat het niet mogelijk zal zijn alle kopien van de twee artikelen van het internet verwijderd te krijgen en daarom wil Deutsche Bahn dat ook de hyperlinks op de website van Indymedia naar de ´mirrors´ worden verwijderd: het mag een kwaadwillende niet makkelijk gemaakt worden de informatie te vinden.

Het gaat Deutsche Bahn er niet om de website van Indymedia gesloten te krijgen. Ook de discussie over de uitspraak van de rechter in het voorafgaande kort geding tegen Xs4all wil Deutsche Bahn niet verstoren. Wel stelt Deutsche Bahn dat Indymedia schade veroorzaakt omdat op de website niet alleen verwezen wordt naar mirrors van Radikal, maar ook nog eens door een gebruiker wordt opgeroepen zoveel mogelijk mirrors te maken, en elders een gebruiker precies aangeeft op welke mirrors de twee verboden artikelen nog te vinden zijn en hoe je die twee artikelen het snelst vindt. Weg met die hyperlinks dus, vindt Deutsche Bahn.

Er is summier jurisprudentie in Nederland over de vraag of een hyperlink verboden kan worden en wat daar de voorwaarden voor zijn. Een bekende is het Scientology-vonnis, waarin hyperlinks naar teksten verboden werden omdat met het aanbieden van die link inbreuk werd gepleegd op auteursrechten. Vervolgens heeft de Hoge Raad recent uitspraak gedaan in de NVM-El Cheapo-zaak, waarin de Hoge Raad bepaalde dat het aanbrengen van een hyperlink -behoudens uitzonderingsgevallen- niet onrechtmatig is. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in de Kranten.com-zaak dat het aanbrengen van hyperlinks volkomen geaccepteerd is, ook naar achterliggende webpagina´s; de gemeenschap van het web zou monddood gemaakt worden als de hyperlink tot een verboden handeling wordt verklaard. Bovendien is er de Europese richtlijn inzake electronische handel, die al in januari omgezet had zullen zijn naar het Nederlandse recht; daarin wordt bepaald dat uiterlijk medio 2003 voorstellen moeten worden gedaan ten aanzien van de aansprakelijkheid van aanbieders van hyperlinks en zoekmachines.

De advocaat van Indymedia betoogt dat de NVM-El Cheapo-uitspraak van de Hoge Raad een hyperlink-verbod als in de Scientology-zaak achterhaald heeft. Hij wijst op er daarbij op dat die uitspraak van de Hoge Raad uit te leggen is aan de hand van de gangbare praktijk in met name Duitstalige landen. Daar wordt onderscheid gemaakt tussen 4 types hyperlinks: de surface link, de deep link, de inline link en de framed link. Op Indymedia staan eenvoudige surface links naar mirrors van de Radikal website, niet eens deep links naar de verboden artikelen zelf. Wat Indymedia al helemaal niet doet is de webpagina waarnaar verwezen wordt opnemen in een html-frame binnen haar eigen pagina, en ze verwerkt de informatie op de pagina ook niet -inline- tot een onderdeel van haar website, in haar eigen vormgeving. Indymedia verwijst slechts naar een bron van informatie, ze maakt die informatie niet een deel van haar eigen website (in het Duits: "sich zu eigen machen"). In het geval van de eerste twee types links verlaat de bezoeker de website en komt op een andere website, waar slechts de houder van de zich na het klikken openende website verantwoordelijk is voor de aangeboden informatie. Alleen bij framed en inline links kan de aanbieder van de links ook verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud, mocht die onrechtmatig zijn.

Daarnaast betoogt Indymedia bij monde van haar advocaat dat het in het kader van meningsuiting en persvrijheid valt informatie over teksten die onderwerp zijn van gerechtelijke procedures aan te bieden. Die zelfde vrijheden zouden geschaadt zijn bij het verbod op hyperlinken in deze zaak.

Rechter Oribio de Castro doet uitspraak op 20 juni a.s..
 

Lees meer over: media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Klinkt goed 
Steven - 04.06.2002 20:44

Die verdediging klinkt leuk. Maar had de DB nog andere argumenten dan die in het stukje?

Nu maar afwachten of de Hoogedelachtbare rechter het ook begrijpt...
requesting translation 
nale - 05.06.2002 15:28

is it possible to have a translation of this article into english or spanish?
thanks a lot.
wat is een link? 
Bob - 05.06.2002 22:21

Hoe ver gaat men met die links? Ik zou, als ik naar die artikelen op zoek was, beginnen bij Google. Is het geven van de volledige namen van een artikel een uitweg? Wie de naam van het artikel heeft, kan het vinden, maar het noemen van een artikel is volgens mij nooit strafbaar te maken.
The Global IndymediaDutch Court Orders IMC-Ne 
roving - 23.06.2002 12:25

The english article without active links. Visit indymedia.org for full text.

The Global IndymediaDutch Court Orders IMC-Netherlands to Remove Links

More than five years ago, the German zine ´Radikal´ published instructions on preventing nuclear-waste transport by rail, which have since been placed onto the internet. Deutsche Bahn, the German rail operator has responded with lawsuits against the original host, search engines, and Indymedia-NL. Indymedia-NL had links to mirrors of the zine, indirectly linking to the instructions, which were published as a comment on its open-publishing newswire.

On June 20, a Dutch judge ordered Indymedia-NL to remove the links, requiring "Indymedia immediately after receiving this sentence to remove and to keep removed the hyperlinks, which are placed on (a) website(s) under the control of Indymedia, if those hyperlinks lead directly or indirectly to the Radikal article."


Indymedia-NL has responded with a press release, stating that they consider "the ruling a dramatic limitation of the possibilities of the Internet and the freedom of speech."

[ Indymedia Netherlands ]


Website: http://www.indymedia.org/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.