english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Blij met de invasiewet
- door Barry Smit - 09.06.2002 18:04

De kop in de Telegraaf - ja, wij lezen werkelijk alles - liet zaterdag 8 juni jl. niets aan duidelijkheid te wensen over: ´Senaat VS akkoord met invasie in Nederland´. Eindelijk goed nieuws, dacht ik.

Al jaren vraag ik mij af wat er voor nodig is om tot het verstand van de Nederlanders door te laten dringen dat de V.S. het meest concrete probleem is dat deze wereld bedreigt. Natuurlijk kan ook Al Qa´ida hier een keer toeslaan, uiteraard is het mogelijk dat de ETA in ons land een keer een Spaans doel treft of dat linkse of rechtse radicalen geweld gaan gebruiken. Maar wat zeker is, is dat weinig landen de internationale rechtsregels zo flagrant schendt als de V.S.

Daarmee ondermijnt het niet alleen de V.N. en alle aan haar verbonden instituten, maar vooral het internationale rechtsorde. Waar geen rechtsgelijkheid bestaat, bestaat geen recht, en waar geen recht is, zal geen vrede kunnen zijn.

Het schenden van resoluties van de Verenigde Naties en de veiligheidsraad wordt door de Amerikanen keer op keer aangedragen als het een motief wil hebben om Cuba kapot te maken, Irak aan te vallen of Belgrado te bombarderen. Als Israël resoluties schendt door zich niet terug te trekken uit de bezette gebieden, als de V.S. op eigen houtje Afghanistan willen bombarderen, als rechtse milities een staatsgreep plegen tegen de democratisch verkozen leider van Venezuela, of het internationaal strafrecht zou kunnen worden toegepast op Amerikanen, zijn dezelfde internationale instituten en haar resoluties echter irrelevant.

Nu is Nederland aan de beurt. Wanneer een Amerikaan volgens internationaal erkende verdragen door internationaal erkende instanties wordt vastgezet wegens het schenden van het internationaal erkende oorlogsrecht, zal Amerika over gaan tot een bevrijdingsactie.

De meeste Nederlandse politici zullen hoogstens zeggen dat onze "vriend" en "bondgenoot" Amerika een vergissing maakt en dat het allemaal zo´n vaart niet zal lopen. En waarschijnlijk hebben ze gelijk. Het is voor de V.S. namelijk veel makkelijker om middels andere wegen de gang van zaken in een land naar haar hand te zetten, dat bewees het de afgelopen decennia al vele malen van Jakarta tot Santiago en Nederland vormt echt geen uitzondering. Maar daar gaat het niet om. Het draait immers om de intentie en die liegt er niet om.

In het kort komt het hier op neer: als Nederland zich inzet voor het internationaal recht en daar uitvoering aan geeft, zal Amerika ons aanvallen. Dit wordt zwart op wit gesteld en straks bezegeld met de handtekening van de president.

Stel je eens voor dat Joegoslavië een paar jaar geleden had gezegd dat het desnoods over zou gaan tot een invasie in Den Haag om Milosevic te bevrijden, mochten we hem daar vastzetten? We hadden ons een breuk gelachen en de uitspraak gezien als bevestiging van de bewering dat we met een "schurkenstaat" van doen hadden. Als het eerste vliegtuig in Belgrado was opgestegen, zouden NAVO-troepen overgaan tot het neerhalen ervan en zouden ze voor het gemak waarschijnlijk de rest van de stad even meenemen. Je stelt je namelijk niet ongestraft te weer tegen een instituut dat de zegen van Amerika heeft.

Nu Amerika zelf exact dezelfde dreigementen maakt, kan er maar een conclusie zijn: met dit Amerika, dat duidelijk geen vriend en bondgenoot is, horen wij niet in de NAVO. Hier moeten wij ons dan ook op zo kort mogelijke termijn terugtrekken. Of denkt iemand dat we, wanneer Amerika de plannen ten uitvoer zou brengen, steun van de andere "bondgenoten" konden verwachten?

Uiteraard zal dat er voorlopig niet van komen. De verhoudingen tussen de V.S. en Nederland zijn door deze wet niet veranderd. We luisteren nog steeds braaf, zullen geen ophef maken en nog lang "ja" en "amen" blijven zeggen, hoe vaak de V.S. het internationaal recht ook schendt en ondermijnt. Maar hopelijk heeft deze wet toch bij een groot aantal mensen de schellen van de ogen doen vallen. Alleen daarom al is het goed dat deze wet in de V.S. wordt aangenomen.


Amsterdam, 8 juni 2002

- E-Mail: barry@battl.nl Website: http://battl.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
De VS heeft een vreemde mentaliteit 
09.06.2002 18:49

De VS is koploper als het gaat om het niet naleven van internationale verdragen.
De VS heeft een dualistisch rechtssysteem wat inhoudt dat een door hen ondertekend internationaal verdrag moet worden omgezet in een nationale wet. En dat doen ze dus niet.
In ons land is een internationaal verdrag direct geldig na ondertekening.

Na de aanslag op 11 september discussieerde ik op een Amerikaans forum, Bush was toen net begonnen met de oorlog in Afghanistan. De Amerikanen op het forum dachten dat heel Europa achter hen stond. Toen ik opmerkte dat er veel mensen in Nederland zijn die deze oorlog niet steunen kreeg ik de volgende reacties:
We don´t care about your pissed little country.
I never saw an airplane made in Holland so fuck off.
Don´t bite the hand that feeds you.
Your country excists only with our help.
etc, etc, etc...

Amerikanen, ze zijn nogal arrogant en ze denken dat ze in het machtigste land ter wereld leven. Ze zijn over het algemeen slecht op de hoogte van wat er allemaal gebeurt buiten de VS.
Ik heb vrienden in de VS die er net zo over denken als ik, er is dus nog hoop.

Ons aanvallen doet de VS denk ik niet ook al zijn we een klein vlekje op de wereldkaart. Zou trouwens ook niet gewaardeerd worden door onze buurlanden en dat beseffen ze zelf denk ook wel.
ze hebben ook wel een punt 
Bob - 09.06.2002 21:16

... dat de VS er altijd alleen voor staan, zelfs al is het in onze achtertuin Bosnie. En ongeacht wat de lezers van indymedia mogen denken, onze regeringen hebben meegedaan in Joegoslavie. Zelfs geroepen om amerikaanse steun.

We wachten er op dat Europa er nu eindelijk eens in zou slagen een eigen krijgsmacht op te zetten die FUNCTIONEERT. Grootte is secundair, alleen maar in staat tot actie zonder formulieren in drievoud te hoeven invullen voor elk telefoongesprek. Zelfs dat krijgt europa niet van de grond. Srebrenica was geen uitzondering, het was alleen een situatie waarin de consequenties uit de hand liepen.

Geen wonder dat ze overseas een beetje sceptisch doen als europa gaat staan zwaaien met het vingertje. Er is hier genoeg economie om een gelijkwaardige krijgsmacht neer te zetten.
Nederland geschoffeerd door VS 
Max - 09.06.2002 23:08

Wat deze zaak illustreert is niet alleen de grenzeloze arrogantie van de VS, maar ook dat Nederlanders niet beseffen hoezeer ze door onze grote NAVO-vriend worden geschoffeerd. In nederland loopt men te ruzien over asielprocedures, WAO en vermeend oplaaiend antisemitisme. En dat terwijl onze rol in de wereld in toenemende mate wordt bepaald door EU en NAVO. Niemand neemt Nederland meer serieus. De reactie van de nederlandse overheid is dat het nooit zover zal komen dat de VS daadwerkelijk een invasie plegen. Inderdaad: we binden wel in als het zover komt. Wat dat betreft heeft Jim Janssen van Raai (?) van de LPF vandaag in het programma Buitenhof juist gereageerd: we schieten terug als het zover komt!

Want er moet een keer een grens worden getrokken, anders gaan de Amerikanen steeds verder. En waar houdt het op? Naar mijn mening moeten we direct uit de NAVO stappen, nu het nog kan. Zolang we ons stil houden zijn we medeverantwoordelijk voor de misdaden die de Amerikanen begaan.

Van Amerikanen wordt gezegd dat ze geen idee hebben wat er buiten de VS leeft, maar Nederlanders zijn op dit punt niet beter. Men heeft geen idee welke landen willen toetreden tot EU of NAVO, welke macht we al uit handen hebben gegeven, en in hoeverre de overheidspropaganda de openbare mening bepaalt. Als makke schapen laten we ons bv. vertellen hoeveel werkgelegenheid de JSF wel niet op zal leveren. Ik denk wel eens dat nederlanders dommer zijn dan Amerikanen. En het valt me tegen dat progressieve politici dit niet oppakken. Wat dit betreft verdienen ze de verkiezingsnederlaag volkomen.





verrader 
j III - 09.06.2002 23:17

onzin, de VS is eigenlijk medeverantwoordelijke voor de moorden in de "enclaves" -met veel bombarie veiligheid verkondigend- heeft de Clinton regering informatie achter gehouden, zij wisten dat er een aanval op komst was in Srebrenica. Pas in Kosovo begonnen ze interesse te tonen, dit keer gebracht op "grond" van slecht vervalste "bewijzen" voor het publiek. (concentratiekamp tv propaganda) Bill was misschien te druk met Monica, maar daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De UCK en de Bosnische moslimstrijders kunnen altijd nog voor het ICC worden gebracht, maar de akties van Amerika maken dat we Milosevic nauwelijks schuldig kunnen verklaren voor genocide op de Balkan, ook Duitsland bedankt. Het ICC komt er toch wel, belangrijk en terecht.
 
09.06.2002 23:23

j III voor BOB, dat was
De 3e Wereldoorlog was al begonnen 
Brazillian Type Fly - 09.06.2002 23:57

En de VS hebben bij deze ook de oorlog verklaard aan Nederland

Website: http://kutjebef.blogspot.com/2002_06_02_kutjebef_archive.html#77455987
 
´Senaat VS akkoord met invasie in Nederland´  
aanp - 10.06.2002 00:25

"""
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat is akkoord met een wetsontwerp dat onder voorwaarden een invasie in Nederland autoriseert. De invasie kan noodzakelijk zijn als Internationale Strafhof in Den Haag Amerikanen die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd gevangen houdt.

De aanvalsplannen op Den Haag vormen onderdeel van de Wet Bescherming van Amerikanen in (militaire) Dienst, de ASPA. Deze wet moet het internationale strafhof ondermijnen en straks voorkomen dat er ooit Amerikanen voor moeten terechtstaan, aldus een woordvoerster van de internationale organisatie die de oprichting van het strafhof nastreeft, de Internationale Coalitie voor het ICC in New York.

Volgens de in New York gevestigde CICC, heeft donderdagavond een wijziging van de voorgelegde ontwerptekst er toe geleid dat de wet nog niet helemaal rond is. Het ontwerp moet opnieuw worden voorgelegd aan commissies uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op aandringen van een Democratische senator werd vastgelegd dat de VS wél informatie kunnen delen met bondgenoten met name bij de bestrijding van het terrorisme.
"""

lees verder:




Website: http://www.trouw.nl/ANP/BIN/ANP-070602-408-anp.html
 
bezinning op NAVO en de wereldorde in het alg 
Judge Dredd - 10.06.2002 01:07

Om te beginnen heeft Nederland een grote fout gemaakt om het internationale strafhof in huis te halen. Zo´n rechtbank kan alleen personen veroordelen die behoren tot een van de landen die het verdrag hebben getekend (wat de VS niet heeft gedaan). Als de regering van de VS misdadig genoeg is de oorlogsmisdaden van haar soldaten niet te bestraffen (wat zij is), kunnen we daar formeel niets aan doen.

Wanneer er een van oorlogsmisdaden verdachte Amerikaanse soldaat naar Nederland wordt gehaald, ontstaat er een geschil tussen regeringen, aangezien er verschil van mening bestaat over bestraffing van misdaad. Als persoon heb ik hier niet zoveel mee te maken. Wel kan ik mijn medeburgers aanzetten tot de gedachte dat het Nederlandse lidmaatschap van de NAVO moet worden opgezegd. En dat de Nederlandse steun aan het strafhof moet worden opgeheven.

Het is naar mijn mening absurd dat Nederland meewerkt aan zowel oorlogsmisdaden georganiseerd door de VS, als de berechting van individuele soldaten die deze plegen. Het wordt tijd dat Nederland een eigen koers gaat varen. Internationale strafhoven zijn een brug te ver.

artikel 5 
scaven - 10.06.2002 14:34

Als we nou bij de NAVO een artikel 5 indienen dat Nederland bedreigd wordt? Dan zou de NAVO in oorlog zijn met de VS. Dan word het echt intresant.
Zowiezo weer eens een sterk staaltje Amerikaanse arrogatie.

Niet helemaal 
n0rm - 11.06.2002 08:35

In zo´n geval zou de aanval van de VS geoorloofd zijn onder de mom van het terug in het gareel brengen van een land dat zich onafhankelijk wil opstellen van de NAVO, lees: de VS.
Vazalstaat 
Danobispacem - 11.06.2002 18:07

Deze wet bevestigt slechts de positie van Nederland
in de wereld:een onbetekende vazalstaat aan de periferie
van het Amerikaanse imperium en een gehoorzame marionet
in het globale machtsspel van Amerika.

Maar ja wat kun je meer verwachten van een land als
Nederland, dat al eeuwen lang de Heilige Handel als de enige ware God aanbidt ,eerst in de vermomming van het calvinistische christendom vol hypocrisie en dubbbele moraal, nu openlijk en met de hardheid van een schaamteloos en zielloos rationalisme.Wel meestal te laf om te sterven voor een echt ideaal. Dat laten we liever aan anderen over.

Ja cru is het wel om zo´n klap op je bek te krijgen van
het bewonderde Amerika, waar het kapitalistische
papradijs op aarde reeds is gerealiseerd,waarheen dit
poldermodel-landje ,strompelend, alleen nog maar op weg is.
Voor al die Nederlanders die diep in hun hart eigenlijk
liever Amerikaan waren geweest gloort er dus hoop aan de
horizon: een annexatie is misschien dichterbij dan we
dachten.




Wat dat betreft zijn we net oostenrijkers 
Jorg - 12.06.2002 00:41

Amerika hoeft ons niet te annexeren: we sluiten ons wel vrijwillig aan by de VS. Het volk zal wel staan juichen op de stoep, saluerend.
De VS heeft een vreemde mentaliteit 
Gerdien - 29.06.2002 16:52

Het eerste bericht hier met dit onderwerp was een bericht van mij.
Ik plaats nooit anoniem en ik zag zojuist dat mijn naam hier niet onder stond. Dus bij deze.
Jorg 
Gerdien - 29.06.2002 16:54

Die blumenkrieg! :-)
Wieviel dollar is ein Euro?
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.