english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het nieuwe kabinet
T.O.S. - 19.07.2002 16:38

Wie zijn zij, die de komende vier jaar ons land moeten leiden?

MINISTERS

CDA

Jan Peter Balkenende (Algemene Zaken)
Jan Peter Balkenende, premier van het nieuwe kabinet, is in 1956 geboren in het Zeeuwse Kapelle. Het gereformeerde gezin Balkenende, dat maatschappelijk zeer actief was, gaf veel aandacht aan geloof,politiek en samenleving. Balkenende studeerde geschiedenis en rechten aan de VU in Amsterdam. Hij is getrouwd met Bianca Hoogendijk. Met hun dochter wonen ze in Capelle a/d IJssel. In de jaren 80 was Balkenende gemeenteraadslid in Amstelveen en stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Daarna werd hij bijzonder hoogleraar en Kamerlid. In 2001 volgde hij De Hoop Scheffer op als CDA-fractievoorzitter.

Piet Hein Donner (Justitie)
Piet Hein Donner leek voorbestemd om minister van Justitie te worden. Zijn vader was rechter bij het Europees Hof en zijn grootvader was al president van de Hoge Raad en minister van Justitie. Donner studeerde net als Balkenende rechten aan de VU in Amsterdam. Vanaf 1976 ging hij werken voor Buitenlandse Zaken en Justitie. Van 1990 tot 1997 zat hij in de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en in 1998 werd Donner (53) lid van de Raad van State. De eerste keer dat de CDA'er Donner op de voorgrond trad, was vorig jaar bij de presentatie van het WAO-rapport. Hij werd op 17 mei tot informateur benoemd.

Aart Jan de Geus (Sociale Zaken)
Aart Jan de Geus (46) wordt wel het sociale gezicht van het CDA genoemd. Hij mag dat als minister van Sociale Zaken waarmaken. Een pittige post, omdat het komende kabinet fors het mes zal zetten in de WAO. Na zijn studie rechten in Rotterdam begon hij een carriere bij vakcentrale CNV die in het vice-voorzitterschap uitmondde. Hij zat namens het CNV in de Sociaal-Economische Raad, de Stichting van de Arbeid en de Ziekenfondsraad. De Geus is sinds 1998 verbonden aan het adviesbureau Boer&Croon. Hij geldt als knap bemiddelaar en expert in sociale zaken en arbeidsvoorwaarden.

Maria van der Hoeven (Onderwijs) Maria van der Hoeven wordt voor het CDA minister van Onderwijs. De 53-jarige, in Meerssen geboren, politica is gehuwd en woont in Maastricht. Maria van der Hoeven is sinds 1974 actief in de politiek, de eerste 17 jaar als gemeenteraadslid van Maastricht. In 1991 maakte ze de overstap naar de landelijke politiek. De laatste 4 jaar was ze tweede onderkamervoorzitter. Vorig jaar gaf de nummer twee van de CDA-lijst al aan dat ze in is voor een ministerspost. De laatste maanden zat ze in het 'elftal van Balkenende', dat de onderhandelingspunten op een rijtje moest zetten voor de kabinetsformatie.

Jaap de Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken)
Jaap de Hoop Scheffer (54) krijgt met de post Buitenlandse Zaken eerherstel. Vorig jaar moest hij als partijleider van het CDA het veld ruimen in aanloop naar de verkiezingen. De partij vond hem niet sterk als oppositieleider en niet geschikt als lijsttrekker. De Hoop Scheffer bleef de partij na die deconfiture trouw. Dat brengt hem terug op het oude nest: de diplomatie. Voor hij in 1986 Kamerlid werd, was hij al twaalf jaar werkzaam voor Buitenlandse Zaken. Ook in de huidige vorm is Buitenlandse Zaken niet onbekend voor de CDA'er. Hij jogt regelmatig met secretaris-generaal Majoor, de hoogste ambtenaar.

Cees Veerman (Landbouw)
Cees Veerman (53) wordt in het nieuwe kabinet minister van Landbouw. Met hem komt weer een boer op het ministerie. Veerman is akkerbouwer, ondernemer en academicus tegelijk. De CDA'er is voor herstructurering van de landbouw, met de nadruk op "groen ondernemen".
Veerman heeft een boerenbedrijf in Nieuw-Beijerland. Hij stond aan de wieg van veilingbedrijf The Greenery. Veerman doceerde als professor landbouweconomie en zat in het bestuur van de Wageningse Landbouwuniversiteit. Landbouw is bijna vanzelfsprekend voor de christen-democraten. Gerrit Braks was tot 1990 de laatste CDA'er op die post.


LPF

Herman Heinsbroek (Economische Zaken)
De zwaarste portefeuille die de LPF te vergeven had, Economische Zaken, gaat naar Herman Heinsbroek. De zakenman, die voorkomt in de top-500 van miljonairs van het blad Quote, is rijk geworden als topman van het platenlabel Arcade. Onder zijn leiding groeide Arcade uit tot een maatschappij met 700 werknemers en kwamen er ook radiozenders bij en de tv-zenders TMF en TV 10 Gold. In 1996 fuseerde Arcade met Wegener, wat beide partners uiteindelijk geen goed deed. Heinsbroek trok zich in 1996 terug uit het zakenleven. Toen LPF-onderhandelaar Herben gevraagd werd wat Heinsbroek nu doet, luidde het antwoord "niets".


Eduard Bomhoff (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Eduard Bomhoff is de meest prominente van de nieuwkomers op de ministeries.Op VWS moet de directeur van economisch instituut Nyfer een begin maken met de marktwerking in de zorg. Bomhoff was tot dit jaar PvdA-lid, maar stapte over naar de LPF. Voor hij naar Nyfer ging, was hij hoogleraar monetaire economie in Rotterdam. In beide functies was hij al vaak in Den Haag te gast. De econoom is verklaard voorstander van de marktwerking in de zorg. Hij vindt dat daarbij meer durf getoond moet worden. In zijn NRC-columns schuwde hij scherpe uitspraken niet. Zijn laatste column was geheel gewijd aan Pim Fortuyn.


Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenbeleid & Integratie)
De CDA'er Hilbrand Nawijn krijgt voor de LPF de post Vreemdelingenbeleid en Integratie. De 53-jarige Nawijn is geen onbekende op dat terrein. Van 1994 tot 1996 was hij hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daarna verliet hij de overheid en werd advocaat. Nawijn is tegelijkertijd voor het CDA raadslid in Zoetermeer. De CDA'ers in de raad reageren verbaasd op de overstap naar de LPF. Het kersverse LPF-lid is volgens hen "een ras CDA'er". Vorige week vroeg Nawijn zich op Radio 1 nog af of er wel iemand te vinden was voor de nieuwe post Vreemdelingenbeleid en Integratie.

Roelf de Boer (Verkeer en Waterstaat)
LPF-minister Roelf de Boer is nieuw op het Binnenhof. Deze binnenvaartman en havencoryfee werkte vele jaren voor bedrijven rond de Rotterdamse haven. In januari werd De Boer voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rotterdam. Als minister van Verkeer en Waterstaat voor de LPF zal hij "de markt zelf zijn gang laten gaan". Ook de asfaltplannen van de LPF dragen zijn goedkeuring. Hij hamerde onlangs nog op het belang van de A4-Midden Delfland. Hoe hij over het openbaar vervoer denkt, is onbekend. De 53-jarige De Boer wordt pragmatisch en genuanceerd genoemd, een man die door stil te werken veranderingen bereikt.


VVD

Johan Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden)
De 51-jarige VVD'er Johan Remkes is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. De liberale vrijgezel is ook erg verslingerd aan Groningen. Tot twee keer toe sloeg hij een Kamerzetel af, maar in 1993 liet hij zich toch overhalen. Hij stelde daarbij als voorwaarde dat hij in Groningen bleef wonen. Na een onvoltooide studie economie in Groningen stapte hij in 1978 in de plaatselijke en provinciale politiek. In 1998 werd Remkes staatssecretaris van VROM in Paars 2. Als voorzitter van de JOVD was Remkes een warm pleitbezorger van samenwerking tussen VVD, PvdA en D66.

Hans Hoogervorst (Financiën)
Hans Hoogervorst (VVD, 46) is een van de bewindslieden die doorstromen uit Paars 2. De staatssecretaris van Sociale Zaken wordt nu minister van Financien. Hoogervorst, getrouwd en vader van een kind, studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na drie jaar in Washington en een jaar op Financiën te hebben gewerkt, werd hij in 1988 beleidsmedewerker van de VVD. Van 1994 tot 1998 was hij lid van de Kamer. Hoogervorst is een VVD-bekeerling, die in zijn jonge jaren PvdA-lid was. Onder zijn bewind groeide het aantal WAO'ers tot bijna 1 miljoen, "maar zonder mijn beleid waren het er veel meer geweest".

Henk Kamp (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) Het Borculose Kamerlid Henk Kamp gaat Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu leiden. De VVD beloont Kamp daarmee voor zijn inzet als Kamerlid. De liberaal, die op 23 juli zijn 50ste verjaardag viert, zat ooit bij de paters Carmelieten op kostschool en was daar klasgenoot van SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen. Kamp is getrouwd en heeft een dochter en een zoon. Hij is goed van de tongriem gesneden en neemt vaak rigide standpunten in. Mede onder zijn invloed werd het asielbeleid onder Paars steeds strenger. Hij was 8 jaar Kamerlid. Daarvoor zat hij 8 jaar in de Gelderse Provinciale Staten.

Benk Korthals (Defensie)
De VVD'er Benk Korthals (58) maakt de overstap van Justitie naar Defensie. Hij is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Rotterdam. Zijn vader was minister in het kabinet-De Quay (1959-1963). Na zijn studie rechten in Leiden werd Korthals in 1974 advocaat-procureur in Rotterdam. Hij bleef dat ook toen hij in 1982 lid werd van de Tweede Kamer. Pas toen Korthals in 1998 minister werd van Justitie, stopte hij daarmee. Als minister van Justitie toonde hij zich een overlever. Regelmatig belaagd door de Tweede Kamer doorstond hij de Dover-crisis, de bouwfraudezaak en de affaire rond de bolletjesslikkers.


STAATSSECRETARISSEN


CDA

Pieter van Geel (51) Milieu (VROM).
Deze Helmonder is een rijzende ster in de partij. Was Statenlid in Noord-Brabant.

Clemence Ross-Van Dorp (44) Sport en Ouderen (VWS).
Kwam in 1998 in de Kamer.

Joop Wijn (33) Buitenlandse Handel (EZ).
Kwam via het bedrijfsleven in 1998 in de Kamer als woordvoerder financiën.

Agnes van Ardenne-Van der Hoeven (52) Ontwikkelingssamenwerking (BuZa).
Sinds 1994 in de Kamer. Ook actief voor Unicef.

Cees van der Knaap (51) Defensie.
Sinds 1998 in de Kamer. Voormalig bestuurslid van het CNV en oud-beroepsmilitair.


LPF

Rob Hessing (59) Openbare Orde en Veiligheid (BiZa).
Hij is korpschef in Rotterdam geweest. Nieuw in de politiek.

Stefan van Eijck (42) Fiscale Zaken (Financiën).
Rotterdamse belastingdeskundige.

Philomena Bijlhout (45) Emancipatie (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Was 1 van de 26 LPF-Kamerleden. Daarvoor werkte ze bij TV Rijnmond. Voormalig lid van de milities van Desi Bouterse.

Cees van Leeuwen (51) Cultuur en Media (OCW).
Advocaat in de muziekindustrie, bekend als oud-bassist van Kayak.

Berend Jan Odink (57) Natuurbeheer (Landbouw).
Wageningse landbouweconoom, secretaris Productschap Vee en Vlees.


VVD

Annette Nijs (40) Onderwijs (OCW).
Nieuw in Den Haag. Maakte carriere bij Shell na een studie economie in Rotterdam. Was eind jaren 80 voorzitter van de JOVD.

Atzo Nicolai (42) Europese Zaken (Buitenlandse Zaken).
Sinds 1998 Kamerlid, specialist op het gebied van kunst en cultuur.

Mark Rutte (35) Pensioenen en Arbeidsmarkt (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Na een studie Geschiedenis bekleedde hij managementfuncties binnen Unilever. Was na Nijs JOVD-voorzitter.

Melanie Schultz van Haegen (31) Waterstaat (Verkeer en Waterstaat).
Kwam in 1994 in de gemeenteraad van Leiden en was daar sinds 1999 wethouder Economische Zaken.

Bron: NOS Teletekst, pagina's 116-119
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.