english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Oproep aan de wereldleiders.
Johannesbrug - 13.08.2002 17:55

Wereld Natuur Fonds: extreme weer toont noodzaak klimaatbeleid
- Duurzame energie dient speerpunt te zijn tijdens Earth Summit in Johannesburg -


De toenemende overtuiging van het KNMI dat het extreme weer van dit moment samenhangt met de opwarming van de aarde moet volgens het Wereld Natuur Fonds de politiek wakker schudden. Als we de uitstoot van CO2 niet snel verminderen, lopen we grote risico’s op een verdere toename van extreem weer en als gevolg daarvan een toename van menselijk leed, economische schade en aantasting van de natuur. De wereldtop in Johannesburg biedt de kans om een belangrijke stap vooruit te zetten bij de aanpak van dit probleem.

Oproep aan de wereldleiders

Het Wereld Natuur Fonds roept de wereldleiders op om duurzame energie een prominent onderwerp te laten zijn op de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling (Earth Summit) in Johannesburg. De natuurbeschermingsorganisatie vraagt de Nederlandse regering in het bijzonder om zich in te zetten voor actieplannen die er toe leiden dat in 2010 wereldwijd 10% van alle energie afkomstig is van nieuwe duurzame energiebronnen (zie voetnoot). Daarnaast vraagt het Wereld Natuur Fonds de Nederlandse regering zich hard te maken voor een actieprogramma dat toegang verschaft tot een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening voor de 2 miljard mensen die dat nu niet hebben, zodat in het jaar 2015 de doelstellingen van de Millennium Development met betrekking tot het uitbannen van armoede kunnen zijn gerealiseerd.

Oproep aan het publiek

Het Wereld Natuur Fonds vindt het essentieel om het publiek wereldwijd ook de mogelijkheid te geven hun zorg uit te spreken over de huidige situatie. Er is daarom een speciale actie-site ontwikkeld (www.wwf.org/sosplanet) waar mensen hun (persoonlijke) e-mail kunnen versturen. Deze boodschappen zullen bij de hoofdingang van het conferentiecentrum zichtbaar zijn en eind augustus worden aangeboden aan de wereldleiders in Johannesburg.

voetnoot:
’Nieuwe’ duurzame energie omvat windenergie, zonne-energie, mariene vormen van energie, geothermische energie, zeer efficiënt en duurzaam gebruik van biomassa, en kleinschalige vormen van waterkracht (minder dan 10MW) die voldoen aan de aanbevelingen van de World Commission on Dams, de wereldcommissie voor dammen en stuwmeren.

Website: http://www.wnf.nl
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Ook de VS ! 
Marco - 19.08.2002 16:32

Deze oproep van het WNF is inmiddels overgenomen / herhaald door Kofi Anan van de VN. In het krante-artikel dat ik daarover las (VK 17/8) werd echter alleen gewag gemaakt van de overstromingen in Europa, en nog ergens geloof ik, maar -opvallend- niet van de natuurrampen deze zomer in de VS. De enorme bosbranden daar worden alleen toegeschreven aan individueel wangedrag van iemand met een verloren liefde; de arme vrouw zal misschien een verschrikkelijke straf krijgen, terwijl mogelijke klimaatsverandering totaal buiten beschouwing blijft. Aanleiding verheven tot oorzaak. Maar in Calfornië beginnen wetenschappers nu voorzichtig te morren geloof ik. Even later hadden ze daar ook nog verschrikkelijke overstromingen in Texas. Weer werd geen inhoudelijke oorzaak genoemd...


Website: http://www.ecocam.com/milieu/
 
Ander rivierbeheer moet wateroverlast voorkom 
Johannesbrug - 19.08.2002 20:25

Ander rivierbeheer moet wateroverlast voorkomen.

- Wereld Natuur Fonds roept wereldleiders op maatregelen te nemen tegen wateroverlast -

Het Wereld Natuur Fonds roept de wereldleiders op om tijdens de Earth Summit (26 augustus t/m 4 september) in Johannesburg afspraken te maken om toekomstige wateroverlast door overstromingen te voorkomen. Tegelijkertijd is het belangrijk om maatregelen te nemen om onze snel afnemende zoetwaterbronnen te beschermen en beter te beheren.

Wateroverlast door overstromingen.

Europa worstelt momenteel met klimaat- en waterproblemen. De manier waarop rivieren en meren beheerd worden, is volgens het Wereld Natuur Fonds cruciaal om wateroverlast, zoals bij de recente overstromingen, te voorkomen. Maatregelen op dit gebied zijn daarom belangrijk. Het Wereld Natuur Fonds vraagt de wereldleiders in Johannesburg een pakket samenhangende maatregelen te nemen gericht op bescherming tegen wateroverlast. Eerder deze week riep het Wereld Natuur Fonds de wereldleiders op om wakker te worden: als we de uitstoot van CO2 niet snel verminderen, lopen we grotere risico’s op een verdere toename van extreem weer en als gevolg daarvan een toename van menselijk leed, economische schade en aantasting van de natuur.

Zoetwaterbronnen.

Andere delen van de wereld kampen met watertekorten. Het Wereld Natuur Fonds vraagt de wereldleiders in Johannesburg dan ook bindende afspraken te maken over de bescherming en het beheer van onze zoetwaterbronnen. Ieder jaar worden er meer dan 250 miljoen mensen ziek door het gebruik van ongeschikt water. Hiervan sterven zo’n 5-10 miljoen mensen. In het jaar 2025 zal naar verwachting tweederde van de wereldbevolking in gebieden wonen waar een watertekort is of dreigt.

Uit het Living Planet Report 2002 van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat de daling van het aantal diersoorten en populaties in zoetwatergebieden groter is dan in andere natuurlijke omgevingen. Van iedere 100 vissoorten, zijn er acht zoetwatervissen die worden bedreigd of op het punt van uitsterven staan.

Het Wereld Natuur Fonds roept de wereldleiders op tijdens de Earth Summit de watervoorziening voor mens en natuur veilig te stellen door de volgende maatregelen te nemen:

1. meer investeren in de bescherming en het integrale beheer van de waterbronnen op aarde, met name de zoetwaterecosystemen.
2. meer mensen krijgen toegang tot water en sanitaire voorzieningen.
3. efficiënter gebruik van zoetwater.

Oproep aan het publiek.

Het Wereld Natuur Fonds vindt het essentieel om het publiek wereldwijd ook de mogelijkheid te geven hun zorg uit te spreken over de huidige situatie. Er is daarom een speciale actie-site ontwikkeld (www.wwf.org/sosplanet) waar mensen hun (persoonlijke) email kunnen versturen. Deze boodschappen zullen bij de hoofdingang van het conferentiecentrum zichtbaar zijn en eind augustus worden aangeboden aan de wereldleiders in Johannesburg.
---
1. Achtergrondinformatie over de standpunten van het Wereld Natuur Fonds over bescherming van de zoetwaterbronnen (maar ook over duurzame energie) vindt u in de toolkit voor de pers op www.wnf.nl. Hierin vindt u verder uitgebreide informatie over de Earth Summit, standpunten van het Wereld Natuur Fonds en informatie over de campagne. De toolkit vindt u onder elk persbericht op onze website.

2. Op het websiteadres.  http://www.iht.com/articles/67468.html vindt u een opiniestuk van Jamie Pittock (hoofd van het WWF Living Water Program) m.b.t. tot de zoetwaterproblematiek dat op 13 augustus jl. in de Herald Tribune is gepubliceerd.

3. Andere achtergrondinformatie m.b.t. zoetwater is te vinden op  http://www.panda.org/livingwaters/ en  http://www.panda.org/europe/freshwater/floodplains/floodplains.html.

4. Zondag a.s. brengt de gouverneur van Hunan Provincie (China, 63 miljoen inwoners) een bezoek aan Nederland, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Yang Zhengwu, gouverneur van Hunan Province, wil het Dongting-meer dat de afgelopen 100 jaar met de helft verkleind is door inpoldering, weer terugbrengen naar het formaat van 1950 toen het nog het grootste meer van China was. Dit om de enorme wateroverlast door overstromingen tegen te gaan. De gouverneur is enthousiast over het werk van WWF (Living Yangtze programma in China) en de visie van WWF om rivieren meer ruimte te geven en komt in Nederland kijken hoe de Nederlandse overheid samen met het Wereld Natuur Fonds werkt aan het herstel en beheer van zoetwaterbronnen.
'Bush zwicht voor conservatieve zakenlobby' 
Johannesbrug - 21.08.2002 21:26

NEW YORK, 20 augustus 2002 - Niet-gouvernementele organisaties en het grootste deel van de Amerikaanse milieubeweging veroordelen de beslissing van de Amerikaanse president George W. Bush om niet naar de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling te gaan in Johannesburg. Niet Bush maar minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zal de Amerikaanse delegatie in Johannesburg leiden, zo kondigde het Witte Huis afgelopen weekend aan. Friends of the Earth International (FoEI) zwaait met een brief die moet bewijzen dat Bush naar de pijpen danst van een conservatieve zakenlobby.

Het is de derde keer op rij dat de Amerikaanse president zijn Buitenlandminister stuurt naar een grote VN-conferentie. Bush paste ook op de Wereldconferentie tegen Racisme in Zuid-Afrika in augustus van vorig jaar en de Wereldvoedseltop in juni in Rome. Enkel op de Conferentie over de Financiering van Ontwikkelingshulp in maart in Mexico was het Amerikaanse staatshoofd aanwezig.

De Duurzaamheidstop, een opvolger van de Aardetop van 1992 in Rio de Janeiro, trekt meer dan honderd staats- en regeringsleiders aan. Groot-Brittannië stuurt meer dan acht ministers onder aanvoering van premier Tony Blair en ook Japan stuurt één van zijn grootste delegaties ooit. De Japanse pers heeft het over een delegatie van 4 tot 500 mensen, inclusief journalisten en ngo-medewerkers.

Bush' afwezigheid is "een klap in het gezicht" van andere wereldleiders, en met name van zijn bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme, meent Debbie Reed van de National Environmental Trust. Volgens Friends of the Earth lijdt het geen twijfel dat Bush zwicht voor de druk van Amerikaanse bedrijven. FoEI, een alliantie van milieugroepen in 70 landen, kon de hand leggen op een brief van 31 politieke groepen die bij Bush aandringen om niet naar de wereldtop te gaan.

De brief waarschuwt Bush ervoor dat Johannesburg "een wereldwijd forum geeft aan de meest onverantwoordelijke en destructieve elementen die zich uitspreken over de belangrijke internationale economische en ecologische thema's. Uw aanwezigheid (in Johannesburg) zal ertoe bijdragen dat de anti-vrijheids-, anti-humane-, anti-globaliserings- en anti-Westerse agenda van die groepen vertolkt wordt."

De brief werd ondertekend door de Competitive Enterprise Institute, Americans for Tax Reform, Freedom Alliance, American Enterprise Institute, Americans Against U.N. Control, U.S. Business and Industry Council en de Jonge Conservatieven van Texas hebben de brief ondertekend. De drukkingsgroepen steunen Bush in zijn verzet tegen de ondertekening van nieuwe internationale milieuverdragen en de oprichting van internationale milieuorganisaties. "Naar onze mening is de oprichting van een Wereldwijde Milieuorganisatie (WEO), zoals de Europese Unie voorstelt, het ergste wat kan gebeuren in Johannesburg."


Website: http://www.dewaarheid.nu/aug01/johannesburg_3.htm
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.