english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Tegen privatisering reiniging Terneuzen
Luk Brusselaers - 18.08.2002 10:56

Het personeel van de reinigingsdienst in Terneuzen verzet zich terecht tegen overname van hun dienst door de privé-maatschappij ZRD. Privatisering betekent na overname vermindering van personeel en verslechtering van de arbeidsvoorwaarden; en slechtere en duurdere dienstverlening voor de inwoners.

Privatisering

Het personeel van de reinigingsdienst in Terneuzen verzet zich terecht tegen overname van hun dienst door de privé-maatschappij ZRD. Privatisering betekent na overname vermindering van personeel en verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Zelfs al worden er bij overname afspraken over gemaakt.

Privatisering van overheidsdiensten is daarenboven synoniem voor achteruitgang van de dienstverlening en toename van de kosten. Privatisering betekent centraal stellen van de winsten ten koste van de dienstverlening.

Het personeel van de Terneuzense reinigingsdienst doet er in eigen belang, alleen maar goed aan om de overname te bestrijden; eventueel het blok erop!

Ondersteuning van acties van het personeel van de reinigingsdienst zijn in het belang van het behoud van een goede dienstverlening, tegen achteruitgang van dienstverlening en tegen te verwachten stijging van de kosten!

Luk Brusselaers, Terneuzen
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
stop privatiseren en herindelen 
Patrick - 19.08.2002 13:10

Ook vind dat de reinigingsdienst niet geprivatiseerd moet worden. Inderdaad, het betekent een achteruitgang van arbeidsvoorwaarden etc. Maar met het oog op de herindeling in Zeeuws-Vlaanderen, denk ik dat de privatisering toch zal worden doorgedrukt. Want zowel Axel als Sas van Gent hebben geen eigen reinigingsdienst. En ik betwijfel of deze gemeenten, kortzichtig als zij zijn, de reinigingsdienst van Terneuzen willen gebruiken. Zowel de privatisering en commercialisering van gemeentediensten krijgt te weinig kritische aandacht. Plaatselijke media als BN/De Stem en PZC schrijven klakkeloos elk persbericht over, zonder ook maar een kritische vraag te stellen. De privatisering van de reinigingsdienst is weer een staaltje doordrukpolitiek zonder je te bekommeren over de mening van de inwoners en de direct betrokkenen. Eenzelfde etiket kun je op de herindeling plakken. Ook hier is niemands mening gevraagd.

Website: http://www1.freehostit.com/links
 
Mogelijk nu geen privatisering ... maar ... 
Luk Brusselaers - 21.08.2002 10:30

Ondertussen heeft het gemeentebestuur laten weten dat de
offerte van het privebedijf [voor reiniging in Terneuzen] te duur is en zal er daarom mogelijk alsnog voor behoud van de reinigingsdienst bij de gemeente gepleit worden! Maar ...

Datum: 20/08/02
Betreft: gemeentelijke reinigingsdienst

Aan: redaktie -Ingezonden brief-

Uit de reakties in de krant van de gemeentelijke bestuurders valt op te maken, dat zij helemaal geen principiële bezwaren hebben tegen
privatisering van de reinigingsdienst! Hun keuze om eventueel niet te privatiseren is gebaseerd op de prijs en enkel dat.
Privatisering van overheidsdiensten heeft tot op heden nog nergens geleid tot verbeteringen, noch bij het personeel, noch bij de gebruikers!
In geval van privatisering van overheidsdiensten wordt de
dienstverlening ondergeschikt aan het winstprincipe, wat geen geld oplevert (= moet veel en voldoende opleveren) wordt afgevoerd.
Privatisering van overheidsdiensten komt neer op de klok terugdraaien naar de 19de eeuw! Slechtere arbeidsomstandigheden, duurdere dienstverlening.
Het personeel van de reinigingsdienst moet, samen met de gebruikers, strijd voeren voor een principieel standpunt van de gemeentebesturen tegen privatisering. Dat is dan in ieders belang! De huidige toezeggingen van de bestuurders zijn in principe geen toezegging voor
behoud van de gemeentelijke reinigingsdienst, het is geen afwijzing van de privatisering! Als de vos (gemeente bestuurders) de passie preekt, boer let op Uw ganzen (gemeentelijke reinigingsdienst)!

Luk Brusselaers

ABVAKABO Terneuzen tegen privatisering 
Terneuzenaar - 25.08.2002 12:14

Behoud een eigen reinigingsbedrijf voor nieuw Terneuzen!

Al jaren wordt gesproken over mogelijke privatisering van afvalinzameling in Terneuzen. Na langdurige onderhandelingen met OLAZ (nu de Zeeuwse Reinigingsdienst b.v.) blijkt onomstotelijk dat een eigen afvalinzamelbedrijf voor de bevolking goedkoper is. Kaderleden van het reinigingsbedrijf zijn daarom van mening dat de politiek hen niet langer in onzekerheid mag laten en moet kiezen voor een eigen inzameldienst voor de nieuwe (heringedeelde) gemeente Terneuzen.

De laatste maanden stonden er regelmatig berichten in de regionale pers over privatisering van gemeentelijke huisvuilinzameldiensten in Zeeland. Uit de krant blijkt een voornemen het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen over te dragen aan de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) bijvoorbeeld onder de vlag van NV Deltanutsbedrijven.

De leden van de AbvaKabo FNV/Novon afdeling Zeeuws-Vlaanderen zijn geen voorstander van privatiseringen waarbij het publieke en collectieve belang niet is gediend. Zij zijn van mening dat het publieke belang nooit ondergeschikt mag worden gemaakt aan het commerciële belang van een (per definitie op het maken van winst gerichte) onderneming. Er moet een zorgvuldige afweging van belangen plaatsvinden bij de beoordeling of taken al dan niet voor privatisering in aanmerking komen. Treinreizend Nederland bijvoorbeeld loopt geregeld vast na de privatisering van de Nederlandse Spoorwegen.

Inzameling van huishoudelijke afvalstoffen is naar hun mening per definitie een kerntaak voor de overheid. De afvalmarkt is volop in beweging. Er gaat veel geld om in deze markt en bedrijven zijn, voornamelijk door overnames, uitgegroeid tot grote multinationals. Deze groei (met overnames) lijkt nog lang niet ten einde. De (Europese) grenzen gaan open en de handel in en het transport van afvalstoffen is zeer lucratief. Multinationals proberen de volledige keten van inzameling tot eindverwerking inclusief storten en verbranden in handen te krijgen en zo een monopoliepositie te verwerven. Prijsstijgingen zijn in deze markt de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk geweest. De verwachting dat de tarieven bij het overdragen van inzameltaken aan particuliere bedrijven in de nabije toekomst fors zullen stijgen is dan ook gerechtvaardigd.

Het is naar hun mening wenselijk en raadzaam het inzamelen, afvoeren en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen betaalbaar, betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand te organiseren. Waarom zou directe zeggenschap en het belang in een eigen afvalinzameldienst worden verruild voor indirecte zeggenschap middels een speciaal daarvoor opgezette constructie (Gemeenschappelijke Regeling) bij een commerciële onderneming? Hoe lang blijft overigens een zelfstandige Zeeuwse afvalinzamelpoot onder de vlag van Deltanutsbedrijven bestaan als (Europese) kapers op de kust zijn? De geplande privatisering gaat, tegen de afspraken in, bovendien zeer waarschijnlijk ten koste van de werkgelegenheid van de betrokken medewerkers.

Zij pleiten daarom nadrukkelijk voor het behoud van een eigen afvalinzameldienst bij de gemeenten in Zeeland en zeker in de nieuwe gemeente Terneuzen.

Zij hebben daarvoor de volgende argumenten:
De interne kostprijs is marktconform en lager dan de huidige offertes;
De kwaliteit van dienstverlening is hoog (Er zijn geen klachten en menwast bijv. containers voor hetzelfde tarief);
Personeel in eigen dienst betekent maximale zeggenschap en maximale flexibiliteit;
De gemeente heeft op grond van de Gemeentewet een zorgplicht op het gebied van afvalinzameling;
De schaalgrootte van de nieuwe gemeente Terneuzen (55.000 inwoners) is ideaal voor efficiencyverbetering en investeringsmogelijkheden (o.a. nieuwe technieken);
Klandizie (de bevolking) en afzet (o.a. stortplaats, verbrandingsoven en GFT-compostering) zijn nog voor jaren gegarandeerd.
Geen privatisering over de rug van het personeel!
De betrokken medewerkers hielden een demonstratieve actie op woensdag 14 augustus 2002 op het Stadhuisplein en boden B en W een petitie aan.

bron: Manifest, 14, 2002
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.