english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Massamoord op Afghaanse krijgsgevangenen
Joe Hill - 20.08.2002 22:08

Vele Afghanen door verstikking vermoord. Op het TV journaal zagen we kort beelden van massagraven in Noord Afghanistan, van vele honderden, mogelijk duizenden, onder vele andere, slachtoffers van de "Nieuwe Oorlog" van George W. Bush. Een oorlog, die het bestaande oorlogsrecht met voeten treedt.

Ook veel Afghaanse kindereren sterven: nu pas ontploffende clusterbommen, honger
Ook veel Afghaanse kindereren sterven: nu pas ontploffende clusterbommen, honger

Vele Afghanen door verstikking vermoord

Op het TV journaal zagen we kort beelden van massagraven in Noord Afghanistan, van vele honderden, mogelijk duizenden, onder vele andere, slachtoffers van de "Nieuwe Oorlog" van George W. Bush.

Enige aantekeningen bij het Volkskrant artikel (zie link onderaan) hierover: 1. Newsweek neigt er toe de VS regering in bescherming te nemen en alle schuld af te laden op hun bondgenoten, de Afghaanse Noordelijke Alliantie. In werkelijkheid stond die Alliantie, en zeker Generaal Dostum, commandant ter plaatse, minstens vanaf kort na 11 september 2001 in zeer nauw contact met CIA, Special Forces, enz. Samen sloegen ze ook bloedig de opstand van krijgsgevangenen (uitgelokt door doodsdreiging) in het fort van Mazar-i-Sharif neer. Zie voor kritische berichten over de Afghanistan oorlog o.a.
 http://www.wsws.org/sections/category/news/as-afgh.shtml
2. De meeste Taliban krijgsgevangenen (al mogen ze van Bush niet zo heten en als zodanig behandeld worden; ook in Guantanamo op Cuba, zoals onlang bleek) zijn/waren eenvoudige Afghanse boerenzoons, wegens dienstplicht of armoede in het Taliban leger terechtgekomen.
3. Ook Nederland had zo'n schandaal van krijgsgevangenen, die men de verstikkingsdood liet sterven: de Dodentrein van Bondowoso in de oorlog tegen de Indonesische onafhankelijkheid, 1945-1949. Het Nederlandse leger liet daar Indonesische krijgsgevangenen in een goederentrein stikken. Nergens in Nederland staat een monument voor de slachtoffers; terwijl Jan Pietersz. Coen, die 350 jaar eerder bijna de hele bevolking van de Banda eilanden uitroeide, alleen al in Amsterdam op vijf plaatsen ten onrechte geëerd wordt.

Honderden gevangen Taliban omgekomen in containers
Volkskrant 20 augustus 2002
Zie  http://www.volkskrant.nl/nieuws/internationaal/1029771055435.html
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
Massamoord in Afghanistan. 
Arie Waarheid - 21.08.2002 20:58

Nieuwe berichten van mensenrechten- organisaties en de internationale pers maken melding van massamoorden door het Amerikaanse leger, geholpen door lokale en internationale bondgenoten, op weerloze Talibanstrijders in Afghanistan. De verschillende berichten geven een gruwelijk beeld van een meedogenloze koloniale oorlog, dat in scherpe tegenstelling staat met wat het Amerikaanse Pentagon en de media ons voorschotelen. Het Amerikaanse leger maakt zich schuldig aan omvangrijke oorlogsmisdaden.

De eerste berichten over omvangrijke moordpartijen door het Amerikaanse leger op Talibangevangenen dateren van eind november vorig jaar. Amerikaanse vliegtuigen en helikopters bombardeerden het Qala-i-Janghi fort bij Mazar-i-Sharif, om een einde te maken aan een veronderstelde opstand van Talibangevangenen. Vele honderden kwamen om het leven, slechts 86 mensen overleefden het bombardement.

De slachtoffers waren Talibanstrijders die zich eerder in Konduz hadden overgegeven aan het leger van de Oezbeekse generaal Rashid Dostum, een bondgenoot van de Amerikanen. Door hun overgave werden de Talibanstrijders krijgsgevangenen onder bescherming van de Conventie van Genève. Van de naar schatting achtduizend Talibanstrijders die zich in Konduz hebben overgegeven, werden echter slechts vijfhonderd tot achthonderd overgebracht naar Qala-i-Janghi. Al snel kwamen er berichten dat andere Talibanstrijders waren vermoord.

Afgelopen januari en februari onderzocht een team van Artsen voor Mensenrechten (PHR), een in Boston gevestigde organisatie, een aantal massagraven in het gebied van Mazar-i-Sharif en Sheberghan. Het team stelde vast dat twee van de massagraven van recente datum waren. Bewoners in de omgeving verklaarden dat een groot aantal lijken uit containers werd geladen en met bulldozers in de woestijn werd begraven.

In een brief op 1 mei aan de voorlopige Afghaanse president Hamid Karzai, schrijft PHR: „Het forensisch team heeft ook bewijzen gevonden van recent begraven lijken in twee van de negen graven. Hoewel we niet in de positie waren om de herkomst van de lijken te kunnen vaststellen, hebben we van goed geïnformeerde internationale waarnemers vernomen dat één van de twee graven, bij de stad Shebergan, de overblijfselen van Talibangevangenen bevat die zich in november en december 2001 aan de Noordelijke Alliantie hadden overgegeven.”

Film
Onlangs was in verschillende Europese steden de onvoltooide film Massacre in Mazar te zien van de Ierse documentairemaker Jamie Doran. Daarin verschijnen getuigen die zelfs spreken van de moord op drieduizend Talibangevangenen. Volgens de getuigen werden tussen de tweehonderd en driehonderd gevangenen in containers opeengepakt, die voor het oog naar de gevangenis bij Shebergan werden gebracht. Onderweg stierf naar schatting de helft van de gevangenen door verstikking of werden zij gedood door schoten van soldaten in de luchtdichte containers. De anderen werden afgemaakt bij het ruimen van de containers en in massagraven in de woestijn begraven. Volgens de getuigen waren Amerikaanse soldaten aanwezig bij de massamoord.

Het Duitse weekblad Die Zeit zond twee verslaggevers, Giuliana Sgrena en Ulrich Ladurner, naar Masar-i-Sharif, om een eigen onderzoek in te stellen. Hun rapport bevestigt veel van de verklaringen in de film van Jamie Doran. In Die Zeit schrijven zij: „Het is niet moeilijk om in Shebergan mensen te vinden die kunnen vertellen wat zich in de woestijn van Dascht-i-Laili heeft afgespeeld. Zonder enig spoor van opwinding verhalen zij over executies en Taliban die door verstikking om het leven zijn gekomen.”

De verslaggevers citeren een bewoner van een nabij gelegen dorp, die zei: „Zij vertelden ons dat de mensen gestikt waren in de container, maar sommige containers zaten onder het bloed.”

Volgens het rapport in Die Zeit was de plaatselijke bevolking er absoluut zeker van dat de operatie in aanwezigheid van Amerikaanse soldaten heeft plaatsgevonden. „We informeerden verder en niemand twijfelde eraan dat de Amerikanen hebben deelgenomen. Zelfs op hogere niveaus bestond hierover geen enkele twijfel.”

Die Zeit bericht ook over een andere slachtpartij waar 570 Talibanstrijders zijn omgekomen. Deze ‘daad van de meest verbijsterende vorm van gewetenloze oorlogsvoering’ vond plaats in de stad Mazar-i-Sharif, die bezet was door de troepen van de Noordelijke Alliantie. De Talibanstrijders hadden zich verschanst in de Sultan Rassia school in het centrum van de stad. De Amerikaanse luchtmacht werd ingeroepen om hun verzet te breken. Na de actie verzamelde het Rode Kruis 570 lichamen.

De roep om een onafhankelijk onderzoek klinkt steeds luider. Artsen voor Mensenrechten eist dat de massagraven worden beschermd om te voorkomen dat bewijzen worden vernietigd. De Verenigde Naties hebben zich hierbij aangesloten. Maar zowel de Afghaanse regering als Washington houden zich doof. In het Europese Parlement wordt begin juli over deze zaak gediscussieerd. (uit: TARGETS, juli 2002)

Website: http://www.dewaarheid.nu/jul01/massamoord.htm
 
resultaat? 
22.08.2002 00:46

"In het Europese Parlement wordt begin juli over deze zaak gediscussieerd. (uit: TARGETS, juli 2002)"

Is hier nog wat uit gekomen?


Site Europees parlement 
22.08.2002 19:19

Zie de site van het Europees parlement (is niet bepaald gebruikersvriendelijk)

Website: http://www.europarl.eu.int/plenary/default_nl.htm
 
Nederlandse troepen uit Afghanistan? 
Harry van Bommel - 23.08.2002 12:43

Nederlandse bijdrage ISAF ter discussie

22-08-2002 • Naar aanleiding van berichten dat Duitsland overweegt om zich terug te trekken uit Afghanistan, wordt ook de deelname van het Nederlandse contingent aan de internationale troepenmacht ter discussie gesteld.

SP-parlementariër Harry van Bommel vraagt ministers Korthals van Defensie en De Hoop-Scheffer van Buitenlandse Zaken of een Duitse terugtrekking consequenties heeft voor de Nederlandse deelname aan ISAF.

In het opinieblad Der Spiegel wordt gemeld dat de Duitsers niet langer willen figureren in een symbolische rol die het internationale karakter van de troepenmacht moet illustreren. Het Tweede-Kamerlid vraagt hoe de ministers een dergelijke terugtrekking zouden beoordelen. Deze vraag is volgens de SP vooral relevant nu ook andere landen hun bijdragen hebben teruggetrokken, zoals Denemarken en Noorwegen, of overwegen terug te trekken, zoals Canada en Nieuw-Zeeland.

Bovenal wil Van Bommel antwoord op de vragen welke gevolgen een eventuele terugtrekking zou hebben voor de veiligheidspositie en werkzaamheden van de Nederlandse militairen, en of de ministers de Nederlandse bijdrage overwegen te beëindigen, in navolging van Denemarken en Noorwegen.


Website: http://www.sp.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.