english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Oorlogsdreiging en propaganda: Irak
lize - 15.09.2002 11:29

Hoe wordt de publieke opinie voorbereid op de aanval van Bush op Irak? Wat voor berichtgeving kunnen we verwachten de komende weken? Deze vragen bekijken wij, op basis van o.a. de VS wetenschapper Noam Chomsky, en de Belgische historica Anne Morelli.

Anti oorlogs affiche België, uit 1929
Anti oorlogs affiche België, uit 1929

Het propaganda mechanisme van de oorlog tegen Irak
by lize Sat Sep 14 '02 (Indymedia België)

PROPAGANDA

Hoe wordt de publieke opinie voorbereid op de aanval ? Aan wat voor berichtgeving kunnen we ons verwachten de komende weken ?
Vandaag vraag op radio 1 [België] « Groot gelijk » : Mogen we Irak aanvallen ? Mag België meedoen ? Is oorlog een oplossing ? Gaat het erom een regime omver te werpen of om olie ?

Mijn reactie die ik instuurde :

Vanzelfsprekend niet. Oorlog is natuurlijk nooit een oplossing. Een oorlog ontketent men in de eerste plaats om de Amerikaanse economie op te krikken (door de wapenproductie te intensifiëren). Tegen Irak heeft de oorlog bijkomende economische en strategische motieven. In Irak bevinden zich grote olie- en gas voorraden en men maakt de ‘fout’ daarover zelf te willen beheren en er de inkomsten uithalen. Nu de VS hun invloed kunnen laten gelden in Afganistan en in (het misdadige regime) van Pakistan , geldt Irak als het volgende ‘strategisch’ te bezetten grondgebied voor de Amerikaanse omsingeling van ‘s werelds grootste energievoorraden in de Golf-regio. Bovendien is Irak zowiezo een strategisch grondgebied tussen Rusland en China.

De sfeer van pattriotisme rond 9/11 wordt volledig uitgebuit . De regering-Bush gebruikt de gelegenheid om tegen het belang van het merendeel van de huidige en toekomstige Amerikaanse bevolking de enge bedrijfsbelangen te dienen. (Noam Chomsky in De Morgen van 11/11/02)

« Saddam Hoessein is een dictator en staat aan het hoofd van een misdadig regime »; zeker en vast. Maar ook Turkije, Pakistan, Saoedi-Arabië, Toerkmenistan en Oezbekistan die door de Amerikanen worden gesteund kennen een misdadig regime dat zijn bevolking onderdrukt.
Trouwens, de misdaden waarvan Bush de Irakezen beschuldigde, vonden reeds plaats vóór 1991, toen Amerika nog goede vrienden was met Irak (crf. Robert Fisk in De Morgen van 14/11/02).

« Saddam legt de VN resoluties naast zich neer »
Zo ook Israël die keer op keer resoluties 242 en 338 naast zich neer heeft gelegd. De VS zelf werden in de jaren tachtig veroordeeld door het Internationaal Hof en door de Veiligheidsraad van de VN voor de terroristische oorlog die Reagan ontketende in Nicaragua. Heeft Cuba of Nicaragua het recht om bommen te laten afgaan in Washington of om Amerikaanse politici te vermoorden ? (Noam Chomsky in De Morgen van 11/11/02).
Trouwens, de chef van de VN inspecteurs zelf (Scott Ritter) verklaarde in april 2002 dat toen zijn missies in 1998 Irak verlaten hebben ze de totale infrastructuur van Irak onder controle hadden en verzekerden dat Irak zijn militair potentieel niet zou kunnen opbouwen.

« Irak ‘behoudt de infrastructuur om een atoombom te maken’ en hun enthousiasme om kernfysici aan te trekken ‘laat weinig twijfel bestaan’ over de trek in een atoombom »
Is dit het bewijs ? Een preventief-offensieve aanpak van wat ooit misschien een potentiële vijand zou kunnen worden, is meer dan een nuanceverschil. Het is het verschil tussen een natie die zichzelf beschermt en een natie die de ambities van een imperium heeft (Yves De Smet in De Morgen van 12/11/02).
Trouwens indien de VS een ‘preventieve aanval’ gerechtvaardigd zien, dan zou een preventieve terreurdaad van Irak tegen de VS ook gerechtvaardigd zijn (Noam Chomsky in De Morgen van 11/11/02).

**intermezzo***
Dictatoriale trekjes van het Bush regime.
In oktober vorig jaar werd de ‘Patriot Act’ goedgekeurd. Een nieuwe wet die de bevoegdheden van het FBI en andere politiediensten drastisch uitbreidde. Zij mogen nu, bijna zonder limieten, de telefoon- en emailcommunicatie van burgers afluisteren en informatie inwinnen van scholen, hospitalen, banken, bibliotheken, boekenwinkels, videotheken, enzovoort, zonder aan een rechter uit te leggen wat het doel is van het onderzoek, zolang het maar gebaseerd is op ook maar de vaagste verdenking van terrorisme. De wet definieert de term « binnenlands terrorisme » zo ruim dat hij ook toepasbaar is op betogers en stakers die verdacht worden van geweldgebruik. Volgens de regering hebben mensen die verdacht worden van terrorisme geen rechten. Zij kunnen voor de rest van hun leven opgesloten worden in isoleercellen of kampen, zonder proces, zonder contact met advocaten of familie, zonder ergens van beschuldigd te worden. Dat is al het lot van 564 Taliban- en Al Quaeda leden uit 38 landen die als beesten zijn opgesloten in de Amerikaanse basis in Guantanamo in Cuba. Voor zover bekend had geen van hen iets te maken met de aanslagen in de VS. Hoewel ze krijgsgevangenen zijn, weigert de regering om hen het statuut van krijgsgevangene te geven. Ze kunnen zich ook niet wenden tot Amerikaanse rechtbanken omdat ze zich niet in de VS bevinden. Maar natuurlijk kunnen ze ook geen beroep doen op een Cubaanse rechtbank. (De Morgen 9/11)

PROPAGANDA
Hoe wordt de publieke opinie voorbereid op de aanval ? Aan wat voor berichtgeving kunnen we ons verwachten de komende weken ?

Artikel van [historica] Anne Morelli, La Libre Belgique 12/9 :

1. ‘ een provocatie’
Er zal een ‘incident’ (spontaan of opgezet) plaatsvinden, waardoor het zo zal lijken alsof ‘wij’ de oorlog niet hebben gewild, maar dat het door de onwil van de tegenpartij ‘niet anders kon’
-Irak zal het ‘ultimatum’ van de resolutie naast zich leggen
-misschien zal er wel een ‘waargetrouwe’ video opduiken met Saddam Hussein en Bin Laden
-of misschien zullen de gevangenen op Guantanamo de ‘link’ tussen Hussein en Bin Laden ‘bewijzen’

2. ‘Irak is de schuldige van de oorlog’
Hoewel de VS reeds maanden bol staan van oorlogstaal, zal het ‘incident’ « bewijzen » dat Irak de oorlog heeft gezocht en dat - hoewel het moeilijk te geloven is aangezien Irak geen enkele bedreiging heeft geuit – zal de oorlog van de VS louter ‘defensief’ zijn.

3. Demonisering van Saddam Hussein
Men zal hem voorstellen als een bloedig monster en vergelijken met Hitler (zijn snorretje zal wat ‘bijgewerkt’ worden). Men zal het zo voorstellen dat men het niet op de Irakese bevolking heeft gemunt, alleen op hun leider. Saddam zal worden voorgesteld als dement, psychotische en paranoïde (net zoals men bij Milosevic heeft gedaan). Men zal er wel voor oppassen om geen verwijzing te maken naar de rol van Saddam Husseins zoon, uit schrik voor een analogie met de familie Bush.

4. Een oorlog voor een ‘nobele zaak’
Er zal volstrekt worden gezwegen over de ware motieven voor de oorlog van economische en geostrategische aard (cfr. supra). De ware oorzaak van de aanvalsplannen ligt immers in de weigering van Irak om zoals in Kosovo toe te laten dat Amerikaanse troepen zich op hun grondgebied ontplooien.
Drie ‘motieven’ zullen worden naar voren geschoven :
- « ons kamp is het kamp van de ‘democratie’ » (vgl. met 1914 toen ook de Russische Tsaren en de dictatoriale emirs tot dit kamp werden gekozen ! )
- « we verdedigen de rechten van een klein, onderdrukt volk (eerder de mensen van Koeweit of de Kosovaren, nu waarschijnlijk de Iraakse Koerden, want de Turkse Koerden mag men blijkbaar rustig onderdrukken)
- « we strijden tegen de militarisering en tegen een militair apparaat » (in 1991 ging men zelf zo ver om zonder blikken of blozen het Iraakse leger voor te stellen als de derde grote supermacht ter wereld !)
Aan deze ‘klassieke’ motieven zal ook nog het motief van het ‘feminisme’ worden gekoppeld, aangezien de vrouwelijke bevolking toch de helft van de publieke opinie uitmaakt. De Nato is op die manier Kosovo binnengevallen om de ‘Albanese vrouwen te bescherming tegen verkrachting’ en de VS heeft op die manier Afghanistan gebombardeerd om de vrouwen er te bevrijden van de bhurka. In maart 2002 verscheen er reeds een reportage dat Saddam Hussein helemaal geen begrip toont voor de prostitués van zijn land !

5. Grove leugens om ‘bestwil’
Om tenslotte een ‘algemene verontwaardiging’ te zaaien, de oorlog te verrechtvaardigen en ons psychologisch voor te bereiden op de oorlog, zal er een ‘volstrekte leugen’ in de ether worden gestuurd. Het zal gaan om flagrante leugens die nadien, eens ze hun effect hebben veroorzaakt, zullen worden ontkend. Dit was zo bv. het geval met het verhaal over de ‘Iraakse couveuzenroof’ door soldaten in Koeweit of het verhaal van het ‘afhakken van de voetjes van Belgische baby’s’ door de moffen in 1914. De details van dit verhaal kunnen we niet op voorhand kennen, maar het zal iets zijn van de aard van het ‘levend villen’ van de huid van mensen.
De wandaden aan ‘onze’ kant zullen natuurlijk worden voorgesteld als een ongewild ‘schoonheidsfoutje’, zoals bij de raketaanslag van de VS op Bagdad op 13 februari 1991, toen 400 Iraakse burgers levend verbrandden in de schuilkelders van een gebouw. De vergissing werd zelf in Iraakse schoenen geschoven, omdat ze het gerucht hadden verspreid dat Saddam in dat gebouw zijn hoofdkwartier had .

6. De vijand beschikt over ‘niet toegelaten’ wapens
Alhoewel ex-VN wapeninspecteur Scott Ritter en zijn deskundigen getuigen dat 90 à 95 % van het produktieapparaat voor biologische, chemische en nucleaire wapens effectief onder controle is van de VS en vernietigd werd, toch zal men praten of beelden uitzenden van ‘niet toegelaten wapens’ waarover Irak beschikt : ‘draagbare’ atoombommen bv. of het pokkenvirus. Het enige land echter dat op dit moment ooit gebruik heeft gemaakt van een atoombom is de VS en ook het anthrax virus schijnt nog nergens anders te zijn teruggevonden dan op het Amerikaanse grondgebied zelf !

7. De VS als ‘bevrijders’ van onderdrukte vrouwen en kinderen
Vanzelfsprekend zal het zo worden voorgesteld dat de oorlog voor de VS heel weinig slachtoffers maakt en dat er bij de Iraakse vijand enorme verliezen zullen zijn. Wel zullen we alleen beelden te zien krijgen van dode Iraakse militairen (niet van Iraakse burgers !) en nooit van dode Amerikaanse militairen, want dat laatste zou het beeld van een ‘propere’ oorlog met zero-risico voor de American boys in het gedwang kunnen brengen. We zullen beelden krijgen van de superman-Rambo Amerikaanse militair, die worden voorgesteld als bevrijders en weldoeners van de mensheid. Met een beetje geluk krijgen we beelden van het leveren van hulp en bescherming aan de Iraakse bevolking : Amerikaanse soldaten met Iraakse baby’s in hun armen die voedsel uitdelen aan dankbare Iraakse vrouwen en kinderen.

8. Intellectuele en artistieke steun.
Ieder conflict wordt beter ‘geslikt’ door de publieke opinie als ook de intellectuelen en artiesten zich achter de oorlog scharen. Verwacht u dus aan een sterk gemediatiseerde uiting van ‘goedkeuring’ door de intellectuele elite die zich in een ‘manifest’ uitspreken als voorstanders voor de oorlog. Dit gebeurde met de Duitse intellectuele elite in de Tweede Wereldoorlog en met de Amerikaanse intellectuele elite in de oorlog tegen Afghanistan. De ‘dissidente’ intellectuelen zullen slechts een laattijdige ‘echo-stem in de mainstream media krijgen. Ook artiesten zoals wijlen Marilyn Monroe en Britney Spears die met hun stem en hun charmes de moreel van de Amerikaanse troepen moeten opkrikken vooraleer ze naar het front vertrekken hebben slechts de functie om het publiek de indruk te geven dat de oorlog op een unanieme wijze wordt ondersteund.

9. Onze oorlog vertegenwoordigt een ‘heilige zaak’
Aangezien Irak geen Islamitisch land is (de vice-premier van Irak is zelfs een overtuigd christen) zal het moeilijk zijn om deze oorlog voor te stellen als een oorlog van het Christendom tegen de Islam. De opsplitsing tussen ‘goed’ en kwaad zal gaan via een volgende tegenstelling : aan de ene kant het kamp van de democratie, het humanisme, de vrijheid en het vrije ondernemerschap, aan de andere kant de schurkenstaat, de tyrannie, de dictatuur. God zal VS bijstaan, Irak zal in de greep zijn van Satan. Om het contrast nog te beklemtonen zullen we een aantal keren de ‘ontroerende’ toespraak van Bush moeten aanhoren : « God bless America » of « In God we trust »

10. De tegenstanders van de oorlog zullen worden voorgesteld als ‘verraders’
« Snappen die verraders dan niet dat Irak de oorlog heeft gewild, door wreedheden te begaan en zich te laden leiden door bloeddorstig monster die de oorlogswetten niet respecteert ? Snappen die verraders dan niet dat ons kamp een ‘edele zaak’ vertegenwoordigd, die oorlog voert met ‘legale’ wapens en ‘ridderlijke’ soldaten die slechts ‘ongewild’ enige schoonheidsfoutjes begaan ? »
De ‘verraders’ zullen worden voorgesteld als ‘handlangers’ van Saddam Hussein, doodgravers van de democratie, achterlijke pacifisten en gevaarlijke onwetenden.

Op deze manier zal de publieke opinie zonder problemen de agressieve aanval op Irak slikken (pardon : « de rechtvaardige verdediging van de democratie en van de vrije onderneming, tegen een ondermijning ervan door Irak »). Al een halve eeuw zijn dit de ingrediënten van de oorlogspropaganda, die tot nu toe altijd hebben gewerkt. Verwacht er u dus aan om ze binnenkort terug te vinden in uw favoriete kranten, tijdschriften, radiozenders en televisiestations.
-----------
Zie  http://www.stopwar.org.uk voor de 28 september demonstratie tegen de oorlog in Londen.

Website: http://www.indymedia.be
 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
another one bites the dust 
jeeee - 16.09.2002 11:48

Bekijk de atlas eens, een aanval op Irak is makkelijker gezegd dan gedaan, alleen maar onmogelijke buurlanden of geografie. De amerikanen in Bagdad, haha moet ik zien, ondenkbaar, dat wordt helemaal niks!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.