english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Michiel Smit slaat een brug van extreem-recht
Kafka - 03.10.2002 00:09

Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam haalt bij de aflopen gemeenteraadsverkiezingen bijna 35 procent van de stemmen. De opmerkelijkste figuur naast Fortuyn is zonder meer Michiel Smit. Smit slaat een brug van extreem-rechts naar het fortuynisme.

Leefbaar Rotterdam raadslid Michiel Smit: "Er is een ding erger dan een Neger, een blanke Neger!"

Op 6 maart schudt Rotterdam op zijn grondvesten. Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam haalt bijna 35 procent van de stemmen en komt met zeventien personen in de Rotterdamse raad. De kersverse raadsleden hebben enkele overeenkomsten, maar ook grote onderlinge verschillen. De opmerkelijkste figuur naast Fortuyn is zonder meer fractiesecretaris Michiel Jorg Smit. Smit braakt sinds zijn installatie een niet aflatende stroom vreemdelingenhaat uit. Hij is daarmee meer dan een typische representant van Fortuyns anti-vreemdelingenretoriek. Michiel Smit slaat een brug van extreem-rechts naar het fortuynisme.

Vragenkanon

Na zijn installatie op 15 maart laat Smit er weinig gras over groeien. Drie dagen later stelt hij zijn eerste schriftelijke vragen over problemen met drugsdealers. Een maand later keert hij zich in een open brief aan een Rotterdamse woningbouwvereniging tegen het huisvesten van uitgeprocedeerde asielzoekers: "Illegalen worden in één adem genoemd met studenten en werkende jongeren. Dit is in mijn ogen een grof schandaal. Uw prioriteit zou moeten liggen bij de laatste twee groepen, die veel moeite hebben om woonruimte in de stad te vinden. Woonruimte verstrekken aan illegaal in Rotterdam verblijvende mensen zorgt ervoor dat er minder woningen overblijven voor de andere groepen, die deze woningen dolgraag zouden willen hebben." Vervolgens bemoeit Smit zich met een incident in Eindhoven. Daar werden twee meisjes in een zwembad aangerand door een aantal jeugdige spelers van de Rotterdamse voetbalclub Sparta. Hij stelt hierover vragen in de raad en schrijft een boze brief aan Sparta. Waarom hij dit incident eruit pikt zegt hij hier niet, maar vertelt hij wel op een Internet-forum: "Het wordt stil gezwegen, terwijl normaal al een verkeerd petje op al een royement als lid van Sparta betekend. Heb foto en namen van de daders: allen allochtoon, 6 van 15, 1 van 13, zijn trots op daad, scheppen erover op. Schandalig dat er niets gebeurd! Heb die foto van iemand gekregen. Hebben afgesproken dat we daar even mee wachten. En ik houd me aan mijn woord tegenover hem. Die jongens hun voetbalcarriere moet over zijn, laat dat duidelijk zijn. Anders krijgen we in de toekomst nog meer Seedorfjes en Kluivertjes. Foto verspreiden heb ik als troef in handen." In juni laat Smit zich van zijn "lollige" kant zien. Hij stelt vragen aan het college van B&W over het "jeugdvakantie paspoort 2002" met tips voor de zomervakantie. Tot Smits ergernis staan er echter ook vertalingen in het Arabisch, Turks en Portugees in en vraagt hij onder andere waarom er geen Chinese vertaling aanwezig is. Weer een maand later vraagt Smit het college het hemd van het lijf over radicale Imams in Rotterdam. Zo pleit hij onder andere voor het invoeren van Nederlands of Fries in Moskeeën in Nederland en Vlaanderen: "In Nederland is de officiële taal Nederlands, de tweede taal is Fries. De preken van de imams moeten daarom in het Nederlands of in 't Fries. Dit raakt direct onze onderwijs- en cultuur-politiek in Rotterdam, Nederland en België (Vlaanderen)." Afgelopen maand pleitte Smit tenslotte voor het uitzetten van een aantal Somaliërs die een zwangere vrouw hebben mishandeld. Hij schreef hierover een brief aan minister Nawijn: Deze groep mensen maakt misbruik van de gastvrijheid die ons land hen biedt. Bent U het met ons eens dat ook deze groep voor remigratie in aanmerking moet komen?"

Brug Fortuynisme en extreemrechts

De harde toon van Smits vragen zal in de Rotterdamse raad misschien tot gefronste wenkbrauwen leiden, voor mensen die Smits verdere activiteiten bekijken is dat zeker niet het geval. Michiel Smit is momenteel een van de belangrijkste brug-figuren tussen de Fortuyn- stroming en klassiek extreemrechts. Hij heeft goede contacten met de Rotterdamse NNP- afdeling en met name met het NNP-deelraadslid en partijvoorzitter Florens van der Kooi. Deze contacten steekt Smit bepaald niet onder stoelen of banken. De NNP heeft momenteel twee deelgemeenteraadsleden in Rotterdam Feijenoord, Florens van der Kooi en Jan Teijn. Wanneer Jan Teijn in de deelraad een toespraak houdt over de moord op Fortuyn en de lijn doortrekt naar de tegenwerking die de NNP ondervindt, meldt de NNP-homepage: "Wel was het een aangename verrassing te constateren, dat er tot onze grote verwondering iemand op de publieke tribune zat van Leefbaar Rotterdam (de partij waar Pim Fortuyn deel van uitmaakte). De persoon in kwestie kwam even naar ons toe om een praatje te maken en bleek zeer content te zijn met ons betoog." Michiel Smit dus. Van Florens van der Kooi heeft Smit op zijn beurt hoge verwachtingen: "Denk dat de nieuwe voorzitter van de NNP, Florens van der Kooi, kan zorgen voor een nieuwe impuls. Jonge mensen om zich heen verzamelen en het verleden achter zich laten. Strijdlustig richting de volgende verkiezingen!" Ook de onlangs opgerichte jongerenorganisatie van de NNP, de Nieuwe Nationale Jongeren, kan op morele steun van Smit rekenen. Hij schrijft in hun gastenboek: "Wens u allen veel succes hiermee. Tot op heden mocht je alleen Turks Nationalist zijn, laten we hopen dat het Nationalisme in Nederland weer sterker wordt als beweging tegen de islamisering van onze samenleving. We moeten uit onze schulp komen en hier tegen strijden." Waarom Smit zich zo dicht tegen de NNP aan bemoeit is een goede vraag. Gezien zijn eigen politieke ideeën kan je verwachten dat hij sympathiek tegenover de ideeën van de partij staat. Bovendien zegt hij het straatactivisme en de strijdvaardigheid van de Rotterdamse partijleden te waarderen. Maar er is meer aan de hand. Toen Fortuyn zijn intrede deed bij Leefbaar Nederland verwachtte de NNP hier veel heil van. Niet zozeer dat de partijleiding verwachtte dat Fortuyn alle ideeën van de partij over zou nemen, maar men hoopte wel op een interessante wisselwerking. Door het politieke succes van Fortuyn zouden de extreme ideeën van de NNP namelijk veel gematigder en daardoor meer geaccepteerd worden. Tegelijkertijd zou de aanwezigheid van de NNP Fortuyn de mogelijkheid bieden om zich nog rechtser te profileren. Smit huldigt zelf ook dergelijke ideeën: "Voor een partij als LPF wordt het makkelijker rechtse standpunten in te nemen, als er nog een partij aan de rechterkant komt. Lijkt me een mooi iets om aan te werken. Mijn steun heb je!" en "Allebei de partijen (LPF en NNP, red. Alert) zijn belangrijk, laten we niet de gemeenschappelijke doelen vergeten. Hoop dat de NNP ook zal groeien in organisatie, ledenaantal en volks-vertegenwoordigers. Goed dat er een echt nationalistische partij is. Wat ik me afvraag: gaan de NNP vertegenwoordigers in de deelgemeente Rotterdam-Feyenoord ook contacten onderhouden met Leefbaar Rotterdam?" Het heeft er alles van dat Smit ruimte ziet voor een politieke beweging aan de rechterkant van Leefbaar Rotterdam/LPF en hierin voor zichzelf een rol ziet weg gelegd.

Vlaams Blok en Stormfront.org

De NNP is echter niet de enige partij waar Smit contact mee heeft. In juni was hij van plan om namens Leefbaar Rotterdam een bezoek te brengen aan het Antwerpse Vlaams Blok. Deze afspraak was tot stand gekomen via Vlaams Blok-kaderlid Tanguy Veys, die ook contacten heeft met NNP'ers. Uiteindelijk moet Smit de afspraak annuleren onder zware druk van zijn fractiegenoten. Zelf zag hij geen enkel bezwaar in het bezoek. Fractievoorzitter Sørensen verklaarde opmerkelijk genoeg dat Leefbaar Rotterdam op geen enkele manier een associatie wil met de extreemrechtse Vlaamse partij. Smits publieke activiteiten voor de NNP vallen kennelijk niet onder dezelfde noemer. Op het Internet laat Smit zich van zijn nog radicalere kant zien. Smit is namelijk al geruime tijd actief op het neo-nazistische Internet-forum "Stormfront Nederland en Vlaanderen", waar rechts-extremisten van diverse pluimage elkaar treffen. Smit post daar onder het pseudoniem "wooninrotterdam". Deze activiteit is om twee redenen erg opmerkelijk. Ten eerste is er geen twijfel mogelijk over het karakter van dit forum en de gevoerde discussies. De hakenkruisen, Hitler-portretten, anti-Joodse opmerkingen en verwijzingen naar de gaskamers vliegen de bezoeker om de oren. Het feit dat Smit sinds zijn registratie in mei, dit forum blijft bezoeken en gebruikt om zijn mening te ventileren, geeft duidelijk aan dat hij zich door dergelijke radicale nazistische sentimenten niet laat afschrikken. Ten tweede is Smits aanwezigheid opmerkelijk door de inhoud van zijn postings. Natuurlijk houdt hij de andere forumleden op de hoogte van zijn eigen politieke activiteiten, maar daarnaast discussieert hij ook op niet mis te verstane manier mee. Naar aanleiding van de commotie rond de aanranding in het Eindhovense zwembad doet een forumlid de suggestie om een grote zuiveringsactie in zwembaden te houden. Smit antwoord daarop: "Wat mij betreft moeten acties worden opgevoerd. Nu gebeurd er niets, moet eens duidelijk worden gemaakt hoe wij erover denken als blanken. Zou eerder beginnen met stickeractie, demonstratie ofzo. Er is veel sympathie onder Nederlanders hiervoor. Hardere acties zijn voor later." Verder suggereert hij om in de wijk van de trainingsvelden van Sparta buurtbewoners op te zetten tegen de aanwezigheid van allochtone voetballertjes. In een andere discussie maken de forumleden zich druk over blanke jongeren die belangstelling hebben voor zwarte cultuur, zoals hiphop en r&b. Zij sieren deze jongeren met het scheldwoord "Whiggers", of te wel White Niggers. Michiel Smit doet in deze discussie ook een duit in het zakje: "Er is een ding erger dan een Neger, een blanke neger!"
Ook op een ander forum dat erg populair is bij extreemrechtse internetters, POLINCO (1), is Michiel Smit actief onder het al eerder genoemde pseudoniem "wooninrotterdam". Ook hier is zijn bijdrage opmerkelijk. POLINCO is duidelijk minder radicaal dan Stormfront, maar daarom niet minder omstreden. Met de regelmaat van de klok worden er zeer racistische, gewelddadige en extremistische berichten gepost. Is Smit op Stormfront nog een passieve deelnemer, bij POLINCO ziet hij voor zichzelf een actiever rol. Zo wil hij de beheerster van het forum structureel geld geven. Daarnaast biedt hij aan om een bijdrage te leveren aan het persbeleid van POLINCO: "Schrijf zelf regelmatig persberichten en wil graag meedenken en doen." Maar behalve de organisatorische bijdrage van Smit, laat hij zich op dit forum ook inhoudelijk kennen. Wanneer een van de meest radicale nazi's bijvoorbeeld een epistel post, waarin die pleit voor een blanke Nederlandse samenleving, zegt Smit hier volledig mee in te stemmen. Volgens Smit is daarbij zelfs dwang te rechtvaardigen, wanneer praten niet helpt.

Samenvattend is Smit een man met een duidelijk doel dat hij verkoopt met twee gezichten. Hij wil Leefbaar Rotterdam en de NNP inzetten voor een brede rechtse beweging waarin hij zijn eigen ideeën tot uitdrukking kan brengen. Wat deze ideeën precies zijn probeert Smit verborgen te houden. Als raadslid van Leefbaar Rotterdam maakt hij zich sterk voor het over de grenzen zetten van zoveel mogelijk overlast bezorgende allochtonen. Als anonieme deelnemer aan extreemrechtse discussies laat hij zijn ware gezicht zien en pleit hij voor een blanke samenleving. Dat het raadslid Smit zijn ideeën in alle openheid mag uitdragen zegt veel over Leefbaar Rotterdam. Met het "alles mag nu eindelijk gezegd worden" als excuus, laat de partij zich via Smit inzetten voor het propageren en legitimeren van regelrecht racisme. Smit zegt wat de NNP denkt.

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

(1) - POLINCO staat voor Politiek Incorrect. Het forum is opgericht door een groep extreem- rechtse querulanten. Deze groep kaapte diverse Webfora, pestten andere deelnemers weg, waarna het forum gesloten werd omdat het tot een extreemrechts onderonsje was geworden. Toen deze groep nergens meer welkom was richtten ze een eigen forum op.

(uit Alert!, nummer 3, jaargang 6, oktober/november 2002)


- E-Mail: alertafa@xs4all.nl Website: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/index.html
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
leier 
jtz - 04.10.2002 14:40

Michiel Smit is een vreselijke leier, zijn politieke tegenstanders in de Rotterdamse gemeenteraad beschuldigt hij van links-radicaal activisme. Hij beschuldigde het PVDA lid Dos Santos een maand geleden in NRC dat hij Dos Santos op 6 maart bij het huis van Fortuyn had zien staan met een bord 'Stop de Hollandse Haider' terwijl daar alleen mensen van Fortuyn zelf, de IS en Dwars waren.

Een idee om binnekort Michiel Smits te gaan belagen?


 http://www.indymedia.nl/nl/2002/03/2516.shtml
 
jtz - 04.10.2002 14:58

Zag trouwens ook nog eergisteren in Netwerk dat onze enorm grote Antwerpse vriend Filip Dewinter een afdeling in Nederland wil oprichten.

Verder doet de NNP mee met gemeenteraads-verkiezingen in november aanstaande in de heringedeelde gemeente Zwijndrecht-Heerjansdam (onder Rotterdam), de trek van grote stad naar platteland is bevestigd.

Bah, moet ik weer veel tijd steken in tegendemo's
Michiel Smit in problemen in fractie 
Rotjeknor - 07.10.2002 13:31

Smit's neo nazi kontakten leiden tot een fractievergadering van Leefbaar Rotterdam vanavond, waar mogelijk sancties tegen Smit komen, volgens het Rotterdams Dagblad:

Website: http://w3s.rotterdamsdagblad.nl/modules/w3s-merge.phtml?w3s_dbms=msql&w3s_host=w3s.rotterdamsdagblad.nl&w3s_database=rdagblad&w3s_table=artikel&w3s_id=3294&w3s_
 
Deze URL moet werken 
Rotjeknor - 07.10.2002 13:34

Deze URL over de problemen van nazi Smit in zijn fractie, zou moeten werken:

Website: http://tinyurl.com/1tu8
 
Michiel maakt excuses aan gekwetsten 
jtz - 08.10.2002 01:42

Wat vroeger als extreem-rechts een eind van een politieke & maatschapelijke carrière betekende komt er nu slechts af met excuses en een tijdelijke terugtrekking uit de media:

Raadslid Smit biedt excuses aan

Het Rotterdamse raadslid Smit van Leefbaar Rotterdam heeft zijn excuses aangeboden aan mensen die zich beledigd voelen door uitlatingen die hij heeft gedaan op extreem-rechtse websites. Smit zegt dat hij alleen maar wilde provoceren. Het raadslid heeft gezegd dat hij de komende tijd wat meer op de achtergrond blijft binnen Leefbaar Rotterdam en dat hij geen uitlatingen meer doet in de media. Eerder zei Smit er voorstander van te zijn dat gemeentelijke brochures voortaan niet meer in vreemde talen worden uitgegeven en dat de voertaal in Rotterdamse moskeeen Nederlands is. Ook gaf hij toe dat hij heeft gechat op extreem-rechtse websites.

Maandagavond moest hij zich hiervoor verantwoorden in een uren durende vergadering van de fractie. Smit beloofde
voortaan niet meer te chatten op de extreem-rechtse sites. Deze beloftes waren voor de fractie voldoende.

bron:  http://www.rijnmond.nl/index.html?pid=4&item=8407

"Het meest rechtse Rotterdamse raadslid" 
LinkMichel - 08.10.2002 04:57

"Na veel geklik op de genoemde fora weet ik niet hoe Kafka kan zien dat 'wooninrotterdam' Smit is."


Website: http://www.tonie.net/index.php?p=/log/entry_blog-7086.html
 
@LinkMichel 
Clara - 08.10.2002 13:59

Wat wil jij ons met dat citat vertellen?
Ergens zegt iemand op zijn eigen site, dat hij/zij niet erachter komt hoe Kafka iets uitgevonden had. Misschien moet jij dat ook niet eens op de site zoeken omdat Smit blijkbaar niet eens ontkent, dat het zijn nick is.
Maar zelf als dat niet de geval is, stelt dat voor jou de heele werk van kafka in vraag of waar heb jij het over?
@ Clara 
M02 - 08.10.2002 22:10

Clara, ik denk dat je tonie.net onderschat en LinkMichel overschat ;-)
Michiel naar Winny partijtje 
Bionic Baker - 30.10.2002 23:23

Van een Pim Fortuijn gezinde site, dus onder voorbehoud:

"Het Rotterdams gemeenteraadslid (Leefbaar Rotterdam) Michiel Smit heeft, na overleg met de Conservatieven.nl, besloten zich kandidaat te stellen voor de komende Tweede Kamer verkiezingen.

De voorzitter, Hans Mampaeij alsmede de lijsttrekker, Winny de Jong zijn blij met deze keuze van Michiel Smits [Smit heet hij dus]."

Dat wordt dus Winny de Hysterische (zoals haar officieel nog steeds LPF-partijgenoten haar noemen) samen met Michiel van de neonazis van Stormfront en goed maatje van de NNP (ex Centrumpartij'86).
Hopelijk zelfs zonder kersentaart: Op naar de 0 zetels, evenals de andere Fortuyn partijen van Nawijn (?), Heinsbroek (LNP), en AVD (ex voorzitter LPF Noordholland Mr van de Krieke).
- - 03.05.2005 01:09

 http://www.internetstad.nl/index.php/Michiel_Smit
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.