english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Belgen eindigen anti-nucleair1300km protestma
Voor Moeder Aarde - 11.10.2002 11:35

Vandaag eindigen drie Belgische medewerkers van Voor Moeder Aarde vzw een vredesvoettocht van ongeveer 1300 km aan het nucleair testgebied in Nevada. De anti-nucleaire protestmars begon op 9 augustus aan het kernwapenlaboratorium in Los Alamos, New Mexico.




Gent/Nevada Test Site (USA), 11 oktober 2002 - Vandaag eindigen drie Belgische medewerkers van Voor Moeder Aarde vzw een vredesvoettocht van ongeveer 1300 km aan het nucleair testgebied in Nevada. De anti-nucleaire protestmars begon op 9 augustus aan het kernwapenlaboratorium in Los Alamos, New Mexico. In totaal 90 deelnemers, w.o. Noord-Amerikaanse indianen, protesteren tegen de aanhoudende schending van de landrechten van Inheemse Volkeren door de Amerikaanse overheid. De Verenigde Staten verbrak o.a. eenzijdig het Verdrag van Ruby Valley dat ze in 1863 afsloot met de Western Shoshone indianen (geratificeerd in 1866). Sinds 1951 heeft de VS bijna 1000 kernbommen getest op dit landrechterlijk grondgebied van de Shoshone indianen, terwijl Yucca Mountain, een heilige berg van de Shoshone, werd dit jaar werd aangeduid om Amerika's grootste geologisch kernafvalstort te worden.

De Belgische deelnemers Bernard De Witte (Gent), Marieke Van Coppenolle (Kontich) en Ria Verjauw (Leuven) zijn reeds vele jaren vrijwillig actief in de campagnes voor ontwapening, milieudefensie en mensenrechten van Voor Moeder Aarde vzw. Tien jaar geleden eindigde trouwens de allereerste transcontinentale voettocht van Voor Moeder Aarde vzw aan diezelfde testsite. Toen kondigde Bush Sr. het moratorium op kernproeven aan dat in 1996 werd omgezet in de ondertekening van het Algemeen Teststop Verdrag. Bush Jr. wil echter dat de gewone ondergrondse kernproeven mogelijks hervat worden in Nevada. De Amerikaanse Senaat weigerde namelijk het historisch Algemeen Teststop Verdrag te ratificeren.

Op 6 augustus, Hiroshimadag, verzamelden een kleine twintig deelnemers aan de voettocht zich in Chimayo bij Los Alamos, New Mexico. Hier bevindt zich de geboorteplaats van de atoombom: het Amerikaans nationaal laboratorium voor het onderzoek en de ontwikkeling van kernwapens - die onder andere in Kleine Brogel gestationeerd worden. De deelnemers aan het basiskamp in Chimayo werden betrokken in het opstellen van de leefregels (basisdemocratie) en gebriefd over de gebruiken van de plaatselijke inheemse bevolking, over wiens grondgebied de voettocht zou trekken. Op 9 augustus, Nagasakidag, vertrokken de stappers voor een tocht van negen weken, zo'n 1300 km, naar de Nevada Nuclear Test Site.

Na meer dan 900 kernexpolosies in Nevada kondigde de Verenigde Staten in 1992 een moratorium af voor kernproeven boven een bepaalde explosiekracht. De zogenaamde ondergrondse subkritische kernproeven gaan tot nu toe echter gewoon door, a rato van drie tot vier per jaar. Sinds 1997 vonden reeds 19 subkritische nucleaire testen plaats. De laatste was op 26 september 2002. De Amerikaanse regering argumenteert dat deze proeven noodzakelijk zijn voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het bestaande kernwapenarsenaal. Ondertussen wordt er intensief aan de ontwikkeling van nieuwe (kern)wapens gewerkt.

De kerntesten hebben vernietigende gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de plaatselijke bevolking. "Dit jaar maakt de Amerikaanse regering duidelijk aanstalten om opnieuw volledige [full-scale] kernproeven uit te voeren," zegt Susi Schneider, voormalig stafmedewerkster van hoofdorganisator Shundahai Network en zelf een van de stappers, "Verder wil
de regering Yucca Mountain in Newe Sogobia, het grondgebied van de Western Shoshone, gebruiken als opslagplaats voor hoogradioactief kernafval. Newe Sogobia is nu al de meest gebombardeerde natie op aarde: sinds 1951 zijn er
in de woestijn bijna 1000 kernwapens getest. Het subkritische testen gaat nog steeds door, en Yucca Mountain werd aangeduid om Amerika's grootste kernafvalstort te worden, dit ondanks gegronde twijfels van wetenschappers over de veiligheid van die plek, en het protest van de burgers van Nevada en honderden organisaties."

Zowel de Test Site als Yucca Mountain liggen op het grondgebied van de Western Shoshone-indianen, Newe Sogobia. In 1863 ondertekenden de Amerikaanse regering en de toenmalige leiders van de Western Shoshone een
zogenaamd vriendschapsverdrag, het verdrag van Ruby Valley, waarin de landrechten NIET werden overgedragen aan de Amerikaanse regering, maar waarin afspraken werden gemaakt over het gebruik van het land door de blanken. Onder andere naar deze verdragsrechten verwijzen de huidige actievoerders. Net op dit ogenblik blijkt deze voettocht bijzonder zinvol.
Susi Schneider: "In januari dit jaar gaf het Pentagon zijn 'Nuclear Posture Review' vrij, waarin opgeroepen wordt meer financiele middelen vrij te maken voor kernwapens, en een mogelijke herneming van volledige [full-scale]
kernproeven op de Nevada Test Site. Op 9 juli keurde de Senaat een wetsvoorstel goed, dat Yucca Mountain bestemt als nationale opslagplaats voor hoogradioactief afval van kerncentrales. De eerste transporten worden gepland voor 2010. Dat betekent dat er vanaf dan gedurende 38 jaar meer dan 50.000 kerntransporten zullen plaatsvinden door 44 staten van de VS."
Behalve het feit dat Yucca Mountain volgens onafhankelijke geologen totaal ongeschikt is voor het bergen van kernafval, zal er tegen 2010 al lang veel meer afval zijn dan de berg kan bevatten. "Dat is dus hoegenaamd geen oplossing voor het probleem," aldus nog Susi Schneider. Het Environmental Impact Department of Energy geeft deze cijfers: Yucca Mountain kan 77.000 ton hoogradioactief kernafval bergen, dat over 125.000 km vervoerd wordt, met een kans van jaarlijks 90 tot 590 ongelukken tijdens het transport.

Voor de deelnemers aan de Family Spirit Walk For Mother Earth zijn deze en andere schendingen van vrede, milieu en mensenrechten redenen genoeg om op weg te gaan. Ze volgen daarmee een oude inheemse traditie om op die manier
een boodschap over te brengen van stam tot stam. De dagelijkse ceremonies, geënt op de inheemse tradities, helpen het contact met Moeder Aarde en alles wat leeft te herstellen en te versterken. Het contact met de plaatselijke
inheemse bevolking is erg belangrijk. Een Hopi-echtpaar stopte langs de weg toen de stappers een rustpauze hadden, en zei: "Jullie stappen voor een goede zaak. Het enige wat wij wensen is in vrede op het land te leven. Als (president) Bush oorlog wil voeren, moet hij dat maar doen zonder ons en ons grondgebied daarin te betrekken. Jammer dat we zelf niet mee kunnen stappen, maar we zullen voor jullie bidden. Ja, we zullen zeker voor jullie bidden."

Op 5 oktober, dag van de burgerinspectie in het Belgische Kleine Brogel, bereikte de voettocht Las Vegas in Nevada. Die dag vond er een actie plaats in Las Vegas, met een 'Peoples' Nuclear Abolition Summit', en sprekers van inheemse en milieurechtenorganisaties, waarop de actie in Kleine Brogel vermeld werd. Een 90-tal deelnemers stappen sindsdien van Las Vegas tot de Nevada Test Site, waar ze van 11 tot en met 14 oktober een geweldloos vredeskamp zullen opzetten aan de ingang van de Test Site, waarbij de Western Shoshone National Council gastheer is. In respect voor hun tradities worden er geen drugs, alcohol of wapens totgelaten. Vooral 12 oktober, Dag van de Inheemse Volkeren (officieel Columbus Day), wordt een dag van solidariteit met de inheemse volkeren over de hele wereld, die nog steeds lijden onder de gevolgen van het nucleaire kolonialisme. De deelnemers zullen actie voeren (ook aan Yucca Mountain) voor de eliminatie van kernenergie en kernwapens, op aarde en in de ruimte, in allerlei ontmoetingen, trainingen, workshops, planningsvergaderingen, geweldloze acties en ceremonies, om "het land opnieuw op te eisen voor alle leven".

Corbin Harney, 82, spiritueel leider van de Western Shoshone, zal zoals altijd aanwezig zijn op het vredeskamp aan de Test Site, onder andere om de ceremonies te leiden. Hij vat eenvoudig samen waar het om gaat: "Het gebeurt in onze achtertuin. het gebeurt in onze voortuin. Deze nucleaire vervuiling maakt alle leven korter. We moeten opstaan als EEN volk en zeggen: 'Stop ermee!' Wij, het volk, moeten onze gedachten samenbrengen om onze planeet te redden. We hebben maar EEN water, EEN lucht, EEN Moeder Aarde."


Meer informatie:
702-743.8523 Kalynda Tilges, Shundahai Network (OPGELET MET TIJDSVERSCHIL - 9 uur vroeger!)
0495-280259 Pol D'Huyvetter, Voor Moeder Aarde



- E-Mail: pol@motherearth.org
 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.