english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
getuigeverslag bij ontruiming lappersfort
Arne De Kesel - 15.10.2002 12:51

Gisteren was ik zelf bij de betogingen tijdens/na de ontruiming van het lappersfort, het was schandalig hoe wij behandelt werden! Moenaert (burgemeester van Brugge) vertelde op de radio dat hij nooit zal vergeten hoe de bezetters zich vastmaakten in het bos wel ik zal nooit vergeten hoe de matrakken rondzwaaiden en hoe hard ze aankomen...

Onwaarschijnlijk wat er gisteren (maandag 14 okt) allemaal gebeurde! Ikzelf ben zodra ik het nieuws van de ontruiming van het lappersfort hoorde naar Brugge gegaan en meteen terecht gekomen in een betogingkje van amper 30 man. Ver kwamen we niet want we zagen al vlug dat de politie ons ging insluiten. Dat deden ze dan ook met een massa omsingelden ze ons. Er kwamen een 20-tal overvalwagens aangereden vol agenten en 2 bulldozers met het waterkanon 'spuitklaar' op ons gericht! We hadden helemaal niets gedaan buiten gescandeerd en gewandeld toch zagen ze dit blijkbaar als nodig.

Na pogingen tot onderhandelingen met de commissaris kwam er een soort van akkoord; zij die uit de insluiting wouden konden dit doen na identificatie en belofte niet meer in het zicht van de politie te komen (!). Ikzelf heb geen enkel probleem om (administratief) opgepakt te worden maar dan kan je helemaal niks meer doen van verzet. Ik zat dus in twijfels. Hoe meer mensen echter uit de insluiting vertrokken hoe kleiner de flikken de insluiting maakten. Ondertussen waren er mensen agressief aangepakt en gearresteerd. Hoewel de mensen helemaal niet agressief bezig waren hadden de flikken geen enkel (schaamte)gevoel hun matrakken in nut te stellen! Zelfs niet tegenover een cameraman die de arrestatie blijkbaar te veel in beeld ging kunnen brengen. Uiteindelijk zijn ze mensen uit de kring beginnen sleuren met een enorm geweldgehalte. Ik was getuige van zeer dichtbij en weet dus maar al te goed waarover ik spreek! Ik zag mijn gesprekspartner die in totale rust was meegesleurd worden, op de grond gesmeten worden, matrakslagen ontvangen, knieën op het hoofd en aan het haar rechtgetrokken worden om naar de combi’s te leiden. Hij heeft geen enkele weerstand geboden, hij was daar dan ook helemaal niet toe in staat! Is dat misschien een tactiek nu van de flikken? Zo veel mogelijk pijn doen dan kan hij niks terug doen!? Ze pikten blijkbaar enkel de mensen op die ze herkenden want mij lieten ze nog gaan. Gelukkig was er genoeg media om dit te publiceren. Dat geluk hadden we ‘s avonds echt niet constant!

We hadden tijdens de middagincidenten afgesproken om te betogen om 19u. We waren vlakbij het politiekantoor van Brugge. De beslissing viel uiteindelijk om voor het politiekantoor te gaan betogen. Het was zeer duidelijk dat ze ons daar helemaal niet hadden verwacht! Met een groep van ongeveer 50 man kwamen we daar aan maar echter niet voor lang... De politie twijfelde niet veel of ze stoven op ons in met de matrak alweer eens in volle actie! Iedereen stoof natuurlijk uiteen. Achteraf hoorde ik dat de aanleiding daarvoor was omdat er een paar mensen wegliepen (niet naar de agenten maar weg ervan) omdat een politiehond hen besprong. Alweer een mooi optreden van politie Brugge! De pers was hier dus jammergenoeg geen getuige van… Erna totaal radeloos zijn we naar de brug van Steenbrugge getrokken waar 1 van de wegen langs het lappersfort ligt. Bij aankomst was er al een serieuze linie agenten aanwezig die bleven toestromen en natuurlijk kwam maar al te vlug het waterkanon ook weer boven! Gelukkig is deze dehele dag buiten het 'spuitklaar' staan niet gebruikt (dat zou er nog aan ontbreken!). Hier waren er gelukkig geen zware incidenten maar wel de pure provocatie van de 3 rijen zwaar beschermde agenten (wie was het ook alweer die wie met agressie behandelde?). De pers was gelukkig weer aanwezig maar nu waren ook enkele parlementairen aanwezig. Deze laatste mochten uiteindelijk achter de linie van agenten een gesprek hebben met commissaris. Twee vragen hebben ze gesteld; of ze het bos mochten bezoeken en of ze de arrestanten mochten bezoeken. Op beiden vragen werd hen kordaat een neen geantwoord! De burgemeester konden ze niet spreken omdat die thuis al lag te slapen (inderdaad als burgemeester op zo'n dag om 22-23u te slapen nog iemand zo'n goeie mop)!? Veel hebben we daar dus niet meer kunnen bereiken dan de brug bezetten (met een filtersysteem zodat auto's gewoon opgestopt werden maar wel doorkonden) en daar staan betogen tot ongeveer 24u. Hierna kon ik dus naar huis gaan met pijn aan de maag (matrakvuistslag van een agent terwijl ,hij met de matrak natuurlijk, iemand arresteerde) en pijn aan de schouder (alweer door een matrakslag van de agenten die aan het commissariaat totaal flipten...) en last but not least het schaamtegevoel een Bruggeling te zijn!!

Brugge heeft toch wel een mooi staaltje van politieagressie getoond gedurende de gehele dag! Terwijl is Moenaert alle verantwoordelijkheid van zich aan het schuiven. Hij verwijt Dua dan nog omdat zij volgens hem de tijd gewoon aan het rekken was voor de ontruiming. Volgens hem moest ze maar meteen het bos gekocht hebben. Jaja inderdaad dat kan ze doen hé! Eventjes zonder enig overleg een bosje opkopen… Misschien heeft ie nooit eens gedacht aan het feit dat dat ook geen beslissing is die zij zomaar kan maken tussen de soep en de patatten!!

Kortom het was zielig welk showtje Brugge heeft opgevoerd en ook alweer eens op zijn minst even zielig hoe de agenten blindelings een bevel gehoorzamen en zo zonder enig gevoel met de matrak optraden tegenover mensen die geen enkele vorm van agressie vertoonden!!

Tot slot nog eventjes de belachelijkste uitspraken van de dag;
• Tijdens de insluiting van de politie ’s middags begon het plots zwaar te regenen. Ik ging schuilen bij het portaal van een huis. Hierop reageerde een flik door letterlijk te zeggen: “maar allé da’s toch ook natuur!?”. Hoe belachelijk en dom kan je je opmerkingen niet maken…
• De commissaris sprak ons aan na het voorval bij het commissariaat, hij probeerde ons blijkbaar te waarschuwen want wat hij zei was: “Jullie zullen de bevolking tegen je krijgen!”. Zou hij beseffen dat er een deel ‘bevolking’ voor zijn stond!?
• Een agent bekritiseerde een man zijn opvoeding omdat die daar met zijn kinderen stond (ook bij het commissariaat) maar enkele seconden daarvoor hadden diezelfde agenten wel op onschuldigen zitten meppen voor de ogen van die kinderen. Tuurlijk zaten die kinderen te schreeuwen en te wenen! Mooi veiligheid bied die agent toch om maar te zwijgen over zijn voorbeeldfunctie…

Nog maar eens kunnen we de aloude vraag stellen “Waar gaat dit naartoe?”

ARNE


- E-Mail: bbblutch@hotmail.com
 
aanvullingen
hoe staat het met de arrestanten? 
climatefreak - 15.10.2002 15:13

Hallo,

kan iemand me vertellen wat er op dit moment de actuele stand van zaken is rondom de arrestanten? Zijn er al weer mensen vrij, worden evt. Nederlandse axievoerders het land uitgezet, zijn er aanklachten?

Ik hoorde gisteravond dat er tussende 50-100 arrestanten zouden zijn waarvan 10 aangeklaagd?

Wie weet meer?
links naar getuigenissen en andere informatie 
guido - 15.10.2002 20:19

Dit is een link naar een verzamelpagina van indymedia.be van artikels die de afgelopen dagen gepubliceerd zijn.

Onder ander verhalen van pacifistische manifestanten die eindigden in de hooligancellen van het stadion van Brugge.

Een mens met krukken van wie de krukken werden weggeschopt.

Preventieve arrestaties in het station van Brugge van mensen die met de trein waren gekomen om de bezetters buiten het bos te ondersteunen.

En de omsingeling van 30 activisten door twee waterkannonen, 40 agenten in oproerkeldij en 20 gewone agenten mat achter hen 12 overvalwagens.

 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=33910&group=webcast


dossier lappersfort op indymedia.be 
joeri - 19.10.2002 19:00

het volledige dossier van indymedia.be over het lappersfort staat op  http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=34468&group=webcast

(de link die guido aangaf wordt niet meer upgedate)

groetjes
joeri
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.