english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Racistische moord, razzia's en arrestatie migrantleider in Antwerpen
redactie (update 01-12) - 28.11.2002 12:18

In Antwerpen heeft de politie 160 Noord-Afrikaans uitziende jongeren willekeurig van straat opgepakt. De razzia volgde op relletjes nadat een jongen van Marokkaanse afkomst is doodgeschoten door een oudere autochtone man. De moord wordt misbruikt om de burgerrechtenbeweging AEL te criminaliseren. "Als wettelijke middelen niet volstaan om dit probleem te elimineren, moeten we dat arsenaal uitbreiden", zei een minister over de AEL, en niet over het Vlaams Blok en racisme.




Dinsdagavond is Mohammed, een jongeman van 25 jaar doodgeschoten door een Belgische zestiger in Borgerhout, Antwerpen. [Racistische moord in Antwerpen] Zie hier voor een rouwregister. De jongen is vrijdag begraven.

Dit is overigens niet de eerste racistische moord van dit jaar in Belgie. Op 7 mei vermoordde een man, die ook bekend stond als racist, een echtpaar van Marokkaanse origine in Brussel. [overview]

Mensen die Mohammed kenden, vertelden dat Mohamed een voorbeeldfiguur was in de wijk: "Hij was diegene die zei dat we moesten studeren in plaats van rond te hangen op straat". Na eerst in de buik/borststreek te hebben geschoten, liep de dader Mohamed achterna - hij duwde het pistool tegen de nek van Mohamed en schoot, verklaart een ooggetuige.

Na de moord, volgde er grote verontwaardiging en woede in de buurt. Een honderdtal migrantenjongeren trok dinsdagavond door de straten van de wijk Borgerhout, totdat zij door de politie werd ingesloten en met traangas werd bekogeld.

Woensdag was het rustig, tot de politie weer van zich moest laten horen. Een tweehonderd mensen kwamen samen in de moskee in de Van Monttfortstraat voor het gebed. Om 15u, na het namiddaggebed gingen de jongeren richting Turnhoutsebaan. Zij werden teruggedreven door een indrukwekkende politiemacht van 250 leden van het Antwerpse politiekorps en 25 agenten van de federale politie. Vanaf dat moment is de politie overgegaan tot willekeurige arrestaties. [ 1 ¦ 2 ]

Lees diverse verslagen over personen die zijn opgepakt. Zoals Dirk, 15 jaar, en Steven, 14 jaar. Zij lopen om 18u op de Turnhoutsebaan. "Plots stopt een zwarte auto, en achter de zwarte auto een politiecombi. Steven zet het op een lopen. Dirk wordt totaal verrast door vier zwaar gewapende agenten die uit de combi springen en sleuren hem erin. Om 22u30 zit Steven samen met de ouders van Dirk nog steeds te wachten op nieuws."

"Tussen 19-20h heb ik rondgereden met mijn fietske door de straten van Borgerhout", schrijft Elly in een aanvulling op het artikel Laatste nieuws uit A'pen - repressie slaat terug. "Overal hetzelfde scenario: 8 combis en overvalswagens in kolonne. playmobillekes eruit. linie. charge. en isolatie van jongeren met arrestatie. jongeren die er gewoon stonden."

"Het is de schuld van de media" zegt Kamal in het artikel moord en woede-uitbarsting in Borgerhout . "Die maakt de mensen zot. Het is precies of wij zijn allemaal fundamentalisten. In plaats van ons te helpen samen te leven, nee, ze zetten de mensen tegen mekaar op. En zie, we beginnen mekaar af te maken."

Ahmed Azzuz van Arabisch Europese Liga (AEL): "Gisteren was ik bij de buren en de familie van het slachtoffer. Zij hebben mij verteld dat ze al twee keer klacht hadden ingediend tegen de moordenaar omdat hij zich racistisch had gedragen tegenover hen. De politie is langs geweest, maar zij hebben nooit iets ondernomen tegen de man. Nu zeggen ze dat ze wisten dat hij psychisch gestoord was. Als dat klopt, hadden ze die man moeten opnemen. Nu is het te laat."

Arabisch Europese Liga
De Arabisch Europese Liga is een burgerorganisatie van Arabische Belgen die strijdt tegen discriminatie in de Belgische samenleving. Zij is in korte tijd een belangrijke migrantenorganisatie geworden. Lees ook de persverklaring van het AEL en bekijk hun informatieve webstek voor meer achtergrondinformatie.

Deze organisatie krijgt van de Belgische pers en van de overheid de schuld van de rellen. Zij zou de Marokkanen "ophitsen". Het feit dat de organisatie burgerpatrouilles heeft ingesteld, die maandag begonnen waren met het controleren van de politie, is een doorn in het oog van de autoriteiten. Van de Antwerpse politie heeft minstens 1/3 extreem-rechtse sympathieën, maar de Belgische overheid duldt niet dat burgers de politie controleren. [overview patrouilles]

De Belgische premier Verhofstadt heeft inmiddels laten weten de politie een volmacht te geven en legt de schuld van de problematiek in Antwerpen bij het AEL. "Ze hebben alle steun om de toestand die door de AEL is geschapen zo snel mogelijk te beëindigen". Verhofstadt zegt hetzelfde als het Vlaams Blok, volgens Guido in "Belgische regering verklaart de oorlog tegen AEL".

Als er geen wettelijke middelen bestaan om de AEL te verbieden, dan worden ze uitgevonden. Donderdag liet een Belgische overheidsdienaar, de 'veiligheidsadviseur' van de paars-groene regering, weten de AEL het liefst vandaag nog te verbieden. "Er hebben dinsdagavond concrete feiten plaatsgevonden die aanleiding geven tot een hardere gerechtelijke aanpak van deze organisatie of van haar leden. We kunnen toch niet wachten tot er een echte [sic!] liquidatie in Antwerpen gebeurt'', vraagt de veiligheidsadviseur zich af in de Belgische krant De Standaard. Hij wil ook laten onderzoeken waar de AEL haar financiële middelen vandaan haalt.

Maar de AEL laat zich niet in een hoek drukken. Donderdag hebben zij een aanklacht ingediend tegen de burgemeester van Antwerpen wegens smaad. De burgemeester "heeft over ons heel wat zaken gezegd die ze niet kan bewijzen. Zo krijgen de mensen een verkeerd beeld van ons en waar we voor staan'', verduidelijkt Ahmed Azzuz, de Antwerpse AEL-voorzitter. De AEL onderzoekt of ze tegen andere personen ook klachten zal indienen. Inmiddels is ook een klacht ingediend tegen de premier Verhofstadt.

"De razzia tegen AEL is dus begonnen", zegt Ahmed Azzuz in een interview op Indymedia Belgium. "Verhofstadt heeft vandaag heel duidelijk gezegd dat hij AEL wil verbieden en dat hij zelfs bereid is om daarvoor de wetten te veranderen. Wij zijn een organisatie die de vinger op de wonde legt, die opkomt tegen de discriminatie van moslims en allochtonen in België en met de verkiezingen in het zicht wil men er alles aan doen om ons monddood te maken."

Azzuz: "Aan het stadsbestuur zou ik willen zeggen: maak niet te veel fouten. Alles wat ze nu doen, gaat zich tegen hen keren. Ze zijn met vuur aan het spelen. Iedereen in mijn omgeving heeft schrik. Ik durf niet eens aan mijn eigen familie vertellen wat er allemaal aan het gebeuren is."

In een vervolginterview zegt hij: "Het stadsbestuur wil een echte angstpsychose creëren. Ze willen alle mensen van ons wegjagen. Ze willen bekomen dat onze leden bang worden om zich nog als AEL-sympathisant te uiten. Maar uit de eerste reactie die ik krijg, zie ik net het omgekeerde gebeuren. Alle mensen van AEL zijn extra gemotiveerd om dit werk verder te zetten. De reactie van de regering toont juist dat we wel degelijk een gevoelige snaar geraakt hebben. Het is een aansporing om kritisch en waakzaam te blijven tegenover alles wat het beleid nu nog in petto heeft."

"De elite vreest de onder allochtonen populaire Abou Jahjah [de landelijke voorzitter van de organisatie] omdat hij op zijn onafhankelijkheid staat en niet uit de hand van de politici wil eten, zoals vele allochtone politici en vertegenwoordigers van de gesubsidieerde integratiesector wél doen", schrijven drie Belgen, waaronder de romanschrijver Tom Lanoye op Indymedia Belgie. Zij staan op de bres voor de organisatie.

"De Belgische regering heeft de Arabisch-Europese Liga vogelvrij verklaard. Het standpunt wordt erg kernachtig verwoord door de woordvoerder van premier Verhofstadt, die over Abou Jahjah zei: 'Die moet eruit.' Alsof het om een gezwel gaat, dat moet worden weggesneden. De aanleiding zijn de burgerpatrouilles van de AEL, die toezien op mogelijk racistisch gedrag van de Antwerpse politie."

De AEL is geen 'moslimextremistische' organisatie, maar komt volgens de drie Belgen op "voor de emancipatie van de Arabische en moslimgemeenschappen in dit land, voor hun zelfrespect, en tegen racisme en discriminatie inzake tewerkstelling, onderwijs en huisvesting in de samenleving."

"Wij zijn nu wel helemaal in de omgekeerde wereld beland", schrijft Rose als commentaar op het artikel antwerpen,donderdagavond. "Als de ministers zelf bereid zijn de spitsvondigheden van de wetten te gebruiken om absoluut Abou Jahjah te kunnen arresteren, dan kunnen wij alleen maar besluiten dat men helemaal zijn democratisch verstand verloren is. De verrechtsing en fascisering wordt zo wel heel duidelijk."

meer informatie
Zie artikelenoverzicht en veeluvuldige updates en reportages op Indymedia Belgie.


 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
AEL onruststoker 
Nuray - 28.11.2002 13:41

De eerste keer dat de AEL in het nieuws is gekomen was begin april van dit jaar, toen een door de AEL georganiseerde maar niet aangevraagde en niet aangekondigde anti-Israel betoging onmiddellijk op rellen uitliep. Dezelfde straat die deze week is aangepakt (lees: waar opzettelijk winkels en wagens zijn vernield), is toen ook onderhanden genomen door de aanhangers van de AEL. Een doordringen van de "betogers" naar de joodse wijk is toen op het nippertje vermeden door de toegesnelde politie (die uiteraard de schuld kreeg van de AEL wegens "provocatie"). Ik stond toen in de buurt van het begin van die betoging, ik heb gezien hoe de AEL zogenaamd trachtte de betogers in de hand te houden: onzin, ze trachtten ze helemaal niet in de hand te houden. Onmiddellijk na afloop van die betoging kondigden ze aan de betoging nog eens te zullen herhalen, en zouden ze ook deze keer geen toelating vragen. Gevolg: een belegerde stadskern op de dag van die tweede betoging.

Deze week konden alle Belgische TV-kijkers zien hoe de leider van de AEL tegen het hoofd van de politie zei dat hij met tienduizend man zou terugkomen om alles in de stad kort en klein te slaan. Na dergelijke incidenten moet je niet vragen welk beeld de gemiddelde Belg van de AEL heeft. Natuurlijk dat niemand die kliek nog vertrouwt.

De AEL zou opkomen "voor de emancipatie van de Arabische en moslimgemeenschappen in dit land, voor hun zelfrespect, en tegen racisme en discriminatie inzake tewerkstelling, onderwijs en huisvesting in de samenleving." emancipatie door rellen? door de boel kort en klein te slaan? Is dat het zelfrespect van de Arabische gemeenschap. Ik ben zelf van Turkse afkomst, dus ik weet dat het niet altijd zo simpel is om als moslim of migrant van gelijk welke afkomst aan de bak te komen in België. Nee, de Belgische samenleving is zeker niet de meest gastvrije. Maar waarom hebben anderen meer kansen op slagen dan de Marokkaanse gemeenschap? Waarom zijn er in Limburg of Antwerpen met de Turkse gemeenschap beduidend minder problemen dan met de Marokkaanse? De Marokkaanse gemeenschap zou beter eerst eens zelf de interne problemen aanpakken voor dat ze weer voor de zoveelste keer alle schuld afschuiven op die slechte overheid en al die racisten om hen heen. Ze zullen dan heel misschien begrijpen dat de AEL alleen maar op eigen politiek gewin uit is, en hen en de andere moslims alleen maar in een slecht daglicht stelt.
correctie 
vlo - 28.11.2002 15:25

"De eerste keer dat de AEL in het nieuws is gekomen was begin april van dit jaar, toen een door de AEL georganiseerde maar niet aangevraagde en niet aangekondigde anti-Israel betoging onmiddellijk op rellen uitliep." Dat is dus de reinste stemmingmakerij en verdachtmakingen. Duidelijk dat je er weinig van begrijpt en de stemming in de gangbare media volgt. Zie  http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=20552&group=webcast bijvoorbeeld voor een ander verhaal van mensen die er ook bij waren. "De rellen in Antwerpen waren in grote mate het gevolg van de provocatieve tussenkomst van de politiediensten. Die omsingelden de betoging en weigerden om hen te laten betogen waardoor de gemoederen verhit raakten." Twee uur lang hebben ze in een straat vastgezeten. Op bepaald moment, nadat de politie de zaak beetje bij beetje verliet, *liep* een groepje de *verkeerde* kant op, en vervolgens is de politie vreselijk wild tekeer gegaan. "Het uiteindelijk resultaat van het politie-optreden loog er niet om: het waterkanon werd veelvuldig gebruikt, er werd traangas gebruikt en drie mensen moesten gewond worden afgevoerd." lees dit overzicht op Indymeda Belgium:  http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=20488&group=webcast De demo was overigens gewoon aangekondigd.

Vervolgens is een paar weken later een volgende betoging verboden verklaard en is iedereen die er maar een beetje uitziet als een Marokkaan, of met een Palestijns sjaaltje rondliep, gearresteerd. Zeventig mensen werden zomaar, zonder reden, van straat geplukt en in het gevang gegooid. Zie hiervoor dit overzicht:  http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=21816&group=webcast En dat was een solidariteitsdemo voor de onderdrukking van Palestijnen!

"Ze zullen dan heel misschien begrijpen dat de AEL alleen maar op eigen politiek gewin uit is, en hen en de andere moslims alleen maar in een slecht daglicht stelt." Wees blij dat er eindelijk eens een allochtonenorganisatie zich bezig houdt met politiek! Al die moslims die zich verbergen achter de 'integratie-organisaties' en de moskeeen! Kom uit die kerk, en laat je horen! Laat niet over je heel lopen!

Dat de AEL een organisatie is die radicaal is en niet een knuffelbeer is voor de overheid, dat is een heel ander verhaal. Daarom wordt de organisatie ook gecriminaliseerd. Zorg eerst dat je volledige informatie hebt, voordat je een mening vormt en bepaalde organisaties de hoek in drukt. Vergeet niet dat we spreken over macht, en het feit dat de overheid die macht voor zichzelf wil behouden. De media spelen dat spelletje vrolijk mee!

Website: http://www.arabeuropean.org/nederlands/index-Dutch.html
 
Oncontroleerbare verdachtmakingen van "Nuray" 
Stop grijze wolven - 28.11.2002 15:32

De oncontroleerbare verdachtmakingen van "Nuray" staan vol leugens (zo was de door de politie (met 1/3 Vlaaams Blok kiezers er in) aangevallen demonstratie die hij noemt in het stadscentrum van Antwerpen, geenszins in de joodse wijk). Nuray lijkt of een Grijze Wolf; of een voor Turk spelende Vlaams Blok provocateur (zou ook beide kunnen gezien de banden Vlaams Blok-Grijze Wolven). Redactie, gelieve "Nuray" te verwijderen. Dit is een nieuwssite, geen lastersite.
Kritik am strengsten verboten 
Nuray - 28.11.2002 16:18

Zo gaat dat hier dus, als je kritiek geeft dan stoppen ze je maar meteen in het hokje van extreem rechts. Ik heb niets te maken met de Grijze Wolven en al helemaal niet met 't Vlaams Blok. Is 't al eens bij je opgekomen dat er ook nog andere meningen zijn dan de twee extremen. Voordat je iemand van zoiets beschuldigt zou je dan niet beter eens met bewijzen aankomen? Redactie, is het beledigen van anderen wel toegelaten?

En om op de commentaar van Grijze Wolven terug te komen, kijk eens naar een kaart van Antwerpen: de betoging vond plaats in de Leysstraat en op het Teniersplein, midden in het winkelcentrum, de joodse wijk begint in het diamantkwartier, de Leysstraat en het diamantkwartier liggen op enkele honderden meters van elkaar.

De betoging was onaangekondigd en niet aagevraagd. Ik moet zeggen dat het wel even schrikken is als je daar in de buurt plots met zo'n menigte wordt geconfronteerd (ik werk daar vlakbij). Dus ja, de politie is opgetreden. Men heeft toen niet eens de moeite gedaan de betoging aan te vragen. Dat noem ik dus niet meer opkomen voor migranten, dat noem ik pure provocatie. En voor de meeste mensen hier was dit inderdaad voor de eerste keer dat ze van de AEL hoorden. Je moet mij trouwens eens zeggen wat een pro-Palestijnse betoging (waar ik op zich uiteraard niet tegen ben) te maken heeft met opkomen voor de rechten van migranten. Welke migranten? De 10 Palestijnen die in België wonen? Zijn er geen dringender problemen? De AEL heeft een heel andere agenda dan de migranten helpen, voor mij zijn ze hetzelfde als het Vlaams Blok, maar dan aan de andere kant: even extremistisch, even misdadig en even onverantwoord.
Migranten hebben inderdaad politieke vertegenwoordiging nodig, en inderdaad stemrecht (voor zover ze nog geen Belg zijn zoals de meesten van mijn generatie), maar niet op die manier. Zo wakker je alleen maar de haat tegen migranten aan. Ze zeggen dat ik een Blokker ben... misschien is Jahjah wel een provocateur van 't Blok.
1/3 blok 
Leo - 28.11.2002 16:20

"zo was de door de politie (met 1/3 Vlaaams Blok kiezers er in"

Tja, als in heel de stad 1/3 van de bevolking voor 't Blok kiest, dan is het niet zo vreemd als er 1/3 van de politie voor het Blok kiest. Ben je zeker dat het er niet meer zijn, De Winter en co scheppen toch altijd zo graag op met hun aanhang bij de politie?
Zie ook: 
M02 - 28.11.2002 23:55

De eerste posting op indymedia.nl hierover + aanvullingen:

Racistische moord in Antwerpen
M02 / indymedia.BE - 26.11.2002 23:08
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7688.shtml

feiten | geen stille tocht 
vlo - 29.11.2002 01:50

"De AEL heeft een heel andere agenda dan de migranten helpen, voor mij zijn ze hetzelfde als het Vlaams Blok, maar dan aan de andere kant: even extremistisch, even misdadig en even onverantwoord." Aan de ene kant hebben we het Vlaams Blok die fascistisch is, en de buitenlanders eruit wil hebben. En aan de andere kant hebben we het AEL die juist opkomt voor gelijke rechten. Dit doen ze op een manier van: we hebben er genoeg van! Jij hoeft het daar niet mee eens te zijn, dat recht heb je. Maar, Nuray, ga niet aan zwartmakingen doen. Dat doen de heren politici en commentaren in de media al genoeg. Zo bericht Yorin Text vandaag: "De leider van de Belgische Arabisch-Europese Liga, Abou Jahjah, zit in de cel. Waarom hij vastzit is niet bekend. De laatste dagen was hij betrokken bij racistische rellen in Antwerpen."

Zodra 'buitenlanders' bij rellen betrokken zijn, worden de rellen meteen als racistisch gezien. Terwijl als een Marokkaan wordt gedood door een Vlaams-Blokker, dit reden is om de 'buitenlanders' verder te criminaliseren en er geen racisme in het spel zou zijn. De gedachte voor een stille tocht is bij de Belgen niet eens opgekomen! Schande!

Ten slotte, lees de links die hierboven staan aangeven en je weet dat de betoging dus wel aangekondigd is.
28-11-2002 23:48 Bron: ANP  
LinkMichel - 29.11.2002 02:18

"Abou Jahjah werd nabij zijn huis in de Antwerpse deelgemeente Deurne klemgereden door de politie. Hij zat op dat moment in de auto bij een verslaggever van de Nederlandse omroep IKON. De journalist is na verhoor vrijgelaten. Maar zijn apparatuur is in beslag genomen, zo zei hij in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. "



Website: http://www.trouw.nl/ANP/BUI/ANP-281102-452-anp.html
 
Wat wil de vader van het vermoorde marokkaan? 
lief - 29.11.2002 02:29

Wat ik wil zien gebeuren ? Een mars van Antwerpen tot Brussel.

Tijdens de herhaling van Terzake heb ik in een kort interview de vader van de vermoorde jongeman de volgende wens horen uiten: "Wat ik wil zien gebeuren is een grote mars van Antwerpen tot Brussel, vlamingen en marokkanen, iedereen samen".

Het is volgens mij de eerste keer dat de vader zelf het woord neemt in de media. Zijn wens staat in schril kontrast met wat de overheid poogt te doen en wat ze ons via de media hebben willen doen geloven. Laten we met zijn allen de wens van de familie respecteren door inderdaad van Antwerpen naar Brussel te gaan. Een mooier signaal van solidariteit kunnen we hen niet geven.

Website: http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=40806&group=webcast
 
Visie van de LPF-fryslân. 
Joris - 29.11.2002 11:22

Johan Wiersma: (Voorzitter LPF-fryslân)

Antwerpen heeft de primeur, de intifada is daar reeds uitgebroken.
Linkse heelmeesters maken stinkende wonden.
De continuatie van de instroom van Islamitische minderheden zal het Europese continent in de brad steken zoals nu al jaren wordt gezien in Israel.
De laatste kans die NL had is vermoord en linkse rechterlijke macht draait de LPF de nek om op aanvraag van een aantal onverantwoordelijk LPF leden.


Diepgaande visie, niet ?
achterlijke Fortuyn aanhangers 
minister van agitatie - 29.11.2002 11:55

Aan Johan Wiersma:
punt 1:
Er is hier helemaal geen intifada uitgebroken. Een Antwerpse racist vermoordt een 27 jarige jonge man. Zijn vrienden en kennissen komen op straat om hun verdriet en ongeloof te uiten. De politie komt tusssen met pepperspray waarop de hele zaak uit de hand loopt.
punt 2:
Het is de kolonisatie door Israelis die Palestina in brand zet, niet de instroom van Islamieten daar, die woonden er al een paar honderd jaar vreedzaam samen met Joden.
punt 3:
De AEL is helemaal geen fundamentalistische organisatie. Ze eisen werkgelegenheid, gedegen huisvesting, kwalitatief onderwijs en een einde aan het virulente racisme en de dagelijkse discriminatie. Daar hebben ze meer dan gelijk in en het is hun grondwettelijk recht.
punt 4: LPF heeft haar kans gehad en er een zootje van gemaakt. Veel geblaat en weinig wol. Stem volgende keer toch SP man.

Website: http://ministerievanagitatie.offiziell.info
 
burgerrechtenorganisatie??? 
vrouwmens - 29.11.2002 15:11

Ik vind niet dat AEL zich burgerrechtenorganisatie mag noemen.
Onder de noemer BURGERS vallen namelijk ook vrouwen en homoseksuelen van beide seksen.
En ik geloof niet dat die Abu Jaya en zijn club de rechten van deze mensen erg hoog in het vaandel heeft staan.
solidariteit met nabestaanden  
Ranzo - 29.11.2002 15:24

de broer van de vermoorde man heeft op tv nog opgeroepen op waardige wijze te rouwen om deze vreselijke moord.
en het was zeer duidelijk dat van zijn kant is opgeroepen om JUIST NIET onwijs te gaan rellen in de stad.
het lijkt me dus bot naar deze familie toe om dat dan wel te gaan doen.
zelf hoop ik dat tot op de bodem en eerlijk onderzocht wordt of het hier om een racistische moord gaat. ik kan me zeer goed voorstellen dat dat vermoeden bij velen toch wel groot is.

solidariteit met de vermoorde man en zijn familie kan beter op andere manieren geuit worden dan overal ramen in te kinkelen en dat soort shit.
burgerorganisatie? 
klaas - 29.11.2002 16:20

"Ik vind niet dat AEL zich burgerrechtenorganisatie mag noemen. Onder de noemer BURGERS vallen namelijk ook vrouwen en homoseksuelen van beide seksen. En ik geloof niet dat die Abu Jaya en zijn club de rechten van deze mensen erg hoog in het vaandel heeft staan."

Deze discussie heeft al vaak in Belgie gespeeld. AEL laat zich door het islam inspireren, dat wil niet zeggen dat de AEL tegen homo's is of voor vrouwenonderdrukking. Dit wil wel zeggen dat die opgepakte leider wil dat zijn vrouw thuis is als zij een kind hebben op te voeden en dat hij wil dat zijn kind geen homo is/ wordt. Dit betekent dat mensen binnen AEL een niet zo enorm progressieve mening hebben over vrouwen en homo's. Dat betekent niet dat het geen burgerrechtenorganisatie is. Het is niet verboden voor homo's of vrouwen om lid te zijn van de AEL. Bovendien is het aan vrouwen en homo's binnen de islam en binnen de AEL om die strijd aan te gaan. Het gaat erom dat dit een zelforganisatie is van allochtonen, dat die niet meteen voldoet aan jouw eisen... dat is een tweede. Het komt dus zeker wel op voor rechten van burgers, maar het beschouwt familie en dergelijke als prive. Dat lijkt een stap terug, maar deze visie op prive/politiek geldt zeker niet voor iedereen binnen de AEL! Het is een strijd die meer en meer gevoerd wordt binnen allochtone gemeenschappen. Je moet het alleen de tijd geven, en niet op voorhand dingen verwerpen.
Geen racisme! 
Peter - 29.11.2002 18:47

Steeds blijft men maar doordrammen dat het om een racistische moord zou gaan. Ik wil er even op wijzen dat daarvoor nog steeds geen enkel bewijs is geleverd. Wel is de dader gekend omwille van zijn psychiatrisch verleden. Hij was zeer labiel en nam medicatie.
Ik wil er ook even op wijzen dat de persoon in kwestie uit een socialistisch nest stamt en naar verluid lid was van de SP.a. Dus géén Vlaams Blokker.
'Polarisatie in België' 
LinkMichel - 29.11.2002 19:18

" Premier Verhofstad wil de AEL verbieden omdat de groep sinds kort agenten volgt en filmt, omdat die racistisch zouden zijn.
Zo'n verbod werkt alleen maar averechts. "
 http://tonie.net/index.php?uid=standard-7479
de sp.a 
29.11.2002 21:41

Ten eerste is het nog alleszins onzeker of de moordenaar lid van de sp.a was. En ten tweede is de sp.a nou niet bepaald een allochtoon-vriendelijke partij.

"De migrantencultuur staat elke integratie in de weg"

"De allochtonen moeten zich schikken naar onze universele waarden"

"De migrantencultuur met een scheefgetrokken verhouding tussen man en vrouw en het systeem van gearrangeerde huwelijken staat elke integratie in de weg"

aldus Robert Voorhamme van de sp.a
Het vlaams blok had het niet beter kunnen verwoorden.

 http://www.amarcord.be/pers3009.html


AEL en jodenhaat 
Leo - 30.11.2002 12:08

AEL een burgerrechtenbeweging? Daaronder versta ik wel iets anders. De AEL-leider heeft het gepresteerd om in dit hele incident met een beschuldigende vinger te wijzen naar de joodse lobby en de joodse raad. ZOnder enige aanwijzing van welke betrokkenheid dan ook, criminaliseert hij maar opeens de hele joodse bevolking in België. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Hij is een van die mensen die omwille van de fouten en misdaden van Israel maar meteen met een beschuldigende vinger naar iedere jood wijst. Het is dezelfde redenering alsof ieder islamiet maar meteen verantwoordelijk moet woren geacht voor de aanslagen van 11 september. Overigens het centrum voor racismebestrijding, hetzelfde dat een proces heeft aangespannen tegen de vzw's die het Vlaams Blok ondersteunen, onderzoekt momenteel het racisme van de AEL. Dus neen, het is geen burgerrechtenbeweging. Overigens, het is een politieke partij, en dat plaatst bijvoorbeeld de hele acties rond de zgn. burgerrechtenpatrouilles wel in een heel ander daglicht.

Het argument dat de AEL gewoon de "vrouw aan de haard" zou verdedigen gaat ook niet op. In de visie van de AEL is de vrouw niet gewoon iemand die de zorg vvoor het huishouden op zich neemt, maar gewoon iemand met minder rechten. Al eens gezien hoe JahJah kritiek op dit standpunt in debatten wegwuift?
Oorzaak en gevolg 
30.11.2002 14:42

Zonder het structurele rascisme in de Belgische samenleving en in het bijzonder bij de rijkswacht, was de AEL nooit opgericht geweest.

 
30.11.2002 15:45

>een beschuldigende vinger te wijzen naar de joodse lobby en de joodse raad. Zonder enige aanwijzing van welke betrokkenheid dan ook, criminaliseert hij maar opeens de hele joodse bevolking in België.

De joodse lobby/de joodse raad is niet hetzelfde als de hele joodse bevolking in België. Met andere woorden, je verdraait de boel. Je noemt een niet-antisemitische oproep anti-semitisch. Dit soort verdachtmakingen zijn wat mij betreft net zo erg als anti-semitisme zelf.
Stop de Dyabolisering 
Libby - 01.12.2002 00:40

1. AEL is een burgerrechtenbeweging, ze komt op voor de rechten van jongeren van Arabische origine, die ondanks hun Belgische nationaliteit nog steeds als tweederangsburgers beschouwd en behandeld worden. het enige wat AEL wil is gelijke rechten voor alle burgers in ons land, daar waar het zogenaamde integratiebeleid enkel onderdrukking institutionalliseerd.
Zie hier mijn analyse van het integratiebeleid in Vlaanderen:  http://belgium.indymedia.org:8081/front.php3?article_id=40978&group=webcast

2. De Arabische/Islamitische gemeemschap in België identificeert zich heel sterk met wat in Palestina gaande is, ook het niet politiek bewuste, niet activistche deel, dus voor geëngageerden geldt dit zeker. Ze leggen de link tussen de onderdrukking van de Palestijnen door israel en het Zionisme en hun eigen situatie in België. Daardoor kan je zeer zeker stellen dat de AEL anti-Zionistische is, daar komen ze ook rond voor uit, maar ze zijn zeker niet antisemitisch. Noch Dyab, noch enige andere woordvoerder van AEL heeft het ooit gehad over Joodse Lobby of Joodse raad.

3. Wat betreft vrouwen moeten ook eens een paar feiten op een rijtje gesteld worden. De AEL heeft heel wat aanhang bij vrouwen en meisjes en ik kan je verzekeren dat het echt geen onderdanige types zijn. 1/3 van het bestuur zijn vrouwen, ik wilde dat we bij het imc-be team ook zover stonden (en bij de meerderheid van de activistische bewegingen) Als ik er eens goed over nadenk moet ik vaststellen dat zeker de helft van de vrouwelijke activistes die ik ken ofwel AEL lid of toch sterk sympathisant zijn.
Verder geeft het standpunt van AEL tegenover vrouwen op ons misschien niet meteen een emanciperende boodschap, toch niet op het eerste zich. Maar de wetenschap dat men als vrouw uit werken mag gaan en dan nog het inkomen dat men hieruit verwerft volledig voor zichzelf mag behouden is voor Moslima's die het steeds anders hoorden wel een ogenopener. Het enige wat een vrouw moet doen is thuis blijven voor de kinderen tot ze twee jaar zijn( en geen borstvoeding meer nodig hebben).
ael en zionisme 
01.12.2002 01:05



Website: http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=41014&group=webcast
 
ael en antisemitisme 
Leo - 01.12.2002 17:40

"Noch Dyab, noch enige andere woordvoerder van AEL heeft het ooit gehad over Joodse Lobby of Joodse raad"

Dit is pertinent onjuist. Jahjah heeft wel degelijk verwezen naar de schuld en/of fout van "de Belgische politiek en de joodse lobby". En als je de vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap op die manier zonder meer aanvalt, vooral zonder een rechtsreekse link te leggen naar het zionisme, wel sorry, dan maak je je wel schuldig aan antisemitisme.

Tussen haakjes, verwijzen naar het rzacisme van de niet eens meer bestaande rijkswacht: kan je dat ook hard maken met verwijzingen naar rapporten van het Comité P of van het gerecht? Tenslotte is racisme in België nog altijd een misdrijf.
zionisme en zijn protocollen 
Paul - 01.12.2002 17:47

"The AEL will present a legal suit against the Mayor of Antwerp for defamation and will keep calling for calm and reason. We will not fall in the trap they want us in, but at the same time if the situation goes out of hand and further blood is shed, we hold the whole Belgian establishment and the Zionist lobby accountable for any consequences.'"

Dit staat op de website van de AEL. Er is inderdaad een verschil tussen zionisme en de joodse gemeenschap. Maar als je in die termen verwijst naar een zogenaamde zionistische lobby, wel dan ben je verdacht dicht bijn het soort verdachtmakingen dat staat in de beruchte "protocollen van de wijzen van Sion" de anti-semitische bijbel door de geheime politie van de tsaar geschreven. Vooraleer met dergelijke demagogie te beginnen, welke zogenaamde zionistische lobby is samen met de Belgische politiek in een complot verwikkeld om de Marokkaanse gemeenschap onder de duim te houden. Zulke verwijzingen naar de joodse invloed achter de schermen is een van de klassieke truukjes van het anti-semitisme, en dit stinkt gewoon naar racisme. Open daar toch eindelijk eens je ogen voor.
zionisme en zijn protocollen 
jetze - 01.12.2002 18:31

Juist, nog steeds worden deze protocollen gebruikt. Onlangs nog door een Egyptishe T.V. serie "ridder zonder paard" (bron NRC). Alleen een kleine correctie: de protocollen zijn niet geschreven, doch herschreven door de Ochrana, de tsaristische geheime politie (het is waarschijnlijk een aanpassing van een aan Napoleon III gerichte satiere uit 1864). De juriste Hadassa Ben-Itto constateerde al:(citaat) "Het publiek heeft niet de mogelijkheid om over een leugen te oordelen. Haar te weerleggen is bijna uitzichtloos".
De andere kant op kijken blijkt gemakkelijker dan de ogen te openen.

jetze.
Paul Vlaamsblok raaskalt 
stop Vlaams Blok - 01.12.2002 18:45

Aan blanke Paul met zijn ziekelijke haat voor wie hij als "makakken" ziet: De zogeheten Protocollen van de Wijzen van Zion zijn inderdaad een vervalsing. Maar hebben NIETS met zionisme te maken, aangezien zij ouder zijn dan het zionisme (gesticht pas in 1897 door Theodor Herzl, voormalig Duits nationalist). Voor antisemtisme, Paul, moet je bij je partijgenoten als Roeland Raes zijn.
Aan Leo en Paul 
Libby - 01.12.2002 19:12

Leo: klik eens op de link die net boven je comment staat, het is niet omdat men uit kwade wil of onachtzaamheid van prozionisten en onverschilligen de begrippen "joods" en "zionistisch" door elkaar haalt dat anti-racisten zich daaraan, schuldig maken, ze zijn daarin juist heel zorgvuldig, omdat zij uiteraard ook anti-semitisme afwijzen.

Paul: vanuit Antwerpen werd in april heel sterk gelobbied om geen sancties te treffen tegen Israel naar aanleiding van de inval in de bezette gebieden. Aangezien er op Belgisch politiek niveau daarover zo goed als consensus was en er toch geen sancties gekomen zijn, kan men er wel vanuit gaab dat dat gelobby geslaagd was. En als er, onder meer in de VS Zionistische Lobbygroepen zijn die zich ook zo noemen, waarom zou deze term dan door hun tegenstanders niet mogen gebruikt worden?
redactionele mededeling 
redactie - 01.12.2002 19:42

De bijdragen zijn off-topic en gaan niet langer over de moord op de Antwerpse jongen en aanverwante zaken. Verdere bijdragen over anti-semitisme worden verwijderd.
redactie 
jetze - 01.12.2002 20:36

De spijker op zijn kop; "de moord op een antwerpse jongen". Een jongen met een verleden, een ideaal, een toekomstvisie; maar zijn toekomst is hem ontnomen.

jetze.
gedeeltelijk 
02.12.2002 04:09

Helaas is er wel degelijk een link. Het Vlaams Blok is namelijk wel degelijk medeschuldig aan dit stigma dat rust op de AEL. Het Vlaams Blok heeft in het recente verleden namelijk over het AEL beweerd dat het een anti-semitische organisatie is die anti-semitische demonstraties organiseerd.
Ze heeft in het verelden aktief geprobeerd demonstraties tegen het israelische geweld tegen te houden.

Ook in dit geval zijn het rascisten die anti-semitisme misbruiken voor hun eigen racistische agenda.

Nu gaat het zover dat het als argument gebruikt wordt om de discussie over de legitimeit van de draconische maatregelen die de belgische staat tegen deze organisatie neemt en over de oorzaken van het onstaan van de volkswoede over weer een rascistische moord te laten ontaarden in non-relevante onderwerpen.

M.a.w. extreem rechts gebruikt de kwestie Israel als afleidingsmanouvre om haar eigen rascistische denkbeelden te verdoezelen.

Dit is een belangrijk gegeven lijkt me....

Aanvulling 
02.12.2002 14:10

nog een aanvulling: Ook leiden deze beschuldigingen de aandacht af van een veel groter probleem dan het anti-semitisme, namelijk het anti-moslim denken en anti-arabieren denken dat enorme opgang doet in heel het "vrije westen".

Deze lieden bedienen het Vlaams Blok op haar wenken en bevorderen racistische moorden als waar deze jongen het slachtoffer van is geworden.

In tegenstelling tot het anti-semitisme, dat eigenlijk nauwelijks bestaat, is bovengenoemd probleem veel actueler en bedreigender voor grote groepen mensen in onze sameleving. Eigenlijk is dit gevaarlijk voor de hele wereld ivm met mogelijke oorlogen...

"Perstape kan bewijs zijn voor justitie Belgi 
LinkMichel - 02.12.2002 17:36

"Net als de NVJ protesteerde ook de Belgische journalistenbond AVBB tegen de arrestatie, vorige week, van Ikonradio-journalist Egbert Hermsen"

"Hermsen heeft inmiddels een kopie mogen maken van zijn materiaal, dat echter nog in handen is van de politie en dus bewijsmateriaal kan vormen voor strafvervolging van Jahjah. Waardoor de journalist ongewild een verlengstuk van justitie is geworden. De Ikon bekijkt vandaag welke acties nog meer ondernomen kunnen worden. "

Website: http://www.villamedia.nl
 
"Dyab abu jahjah: de Belgische Malcolm X" 
LinkMichel - 02.12.2002 17:50

IKON Radio: "De andere wereld van Zondagmorgen"

RealAudio:
 http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/ikon/anderewereldzomo/200247.ra?start=00:29:12&end=00:54:46

Website: http://213.132.199.172/ikonSite/daw/ochtend/index.asp
 
"1 uur verontrustende journalistiek op Radio" 
LinkMichel - 02.12.2002 18:27

 http://www.ikon.nl
"Arabische activist in België gearresteerd samen met IKON-journalist"

"In De Andere Wereld een verslag van de gebeurtenissen in Antwerpen in de afgelopen week."

RealAudio:
 http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/ikon/anderewereldzomo/200247.ra?start=00:3:03&end=00:07:42

Website: http://213.132.199.172/ikonSite/daw/ochtend
 
goed inhoudelijk interview met Dyab  
03.12.2002 01:11

Een objectieve verslaggeving van een meer dan twee uur durende interview met Dyab Abou Jahjah een week voor zijn aanhouding!

Omdat journalisten ongenuanceerd met koppen omspringen is er heel wat commotie geweest rond zaken die er eigelijk niet zozeer toedoen. De kop dient om lezers te lokken, de nuance vinden ze wel in de tekst, is de redenering. De media, objectieve bondgenoot van de politiek? Of gewoon hysterische journalisten die op sensatie uit zijn?

aankondiging:
 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=41507&group=webcast

interview:

Website: http://members.lycos.nl/ehul/INTERVIEWaboujahjahPDF.pdf
 
03-12-2002 00:02 Bron: ANP 
LinkMichel - 03.12.2002 01:58

"
De advocaten houden vol dat de 66-jarige dader geen racistische motief had, maar dat hij gestoord is. Hij is meermalen vrijwillig opgenomen in een psychiatrische inrichting. De raadslieden wezen erop dat de man zelfs een Marokkaanse vriendin heeft gehad.
"
 
03.12.2002 02:00



Website: http://www.trouw.nl/ANP/BUI/ANP-021202-279-anp.html
 
03-12-2002 13:04 Bron: ANP  
LinkMichel - 03.12.2002 14:43

"
De reactie van de Belgische autoriteiten op de rellen in Antwerpen vorige week is 'onverantwoord en beschamend'. Dat stelt een groep van circa tweehonderd wetenschappers van verschillende universiteiten in België dinsdag in een open brief in dagblad De Morgen.
"

Website: http://www.volkskrant.nl/ANP/BUI/ANP-031202-92-anp.html
 
03-12-2002 13:04 ANP-foto  
LinkMichel - 03.12.2002 14:47

"
In Antwerpen demonstreert dinsdag een islamitische vrouw voor de vrijlating van AEL-voorman Dyab Abou Jahjah.
"

Website: http://www.trouw.nl/ANP/BUI/pho03121458-21203.html
 
tonie.net 
LinkMichel - 03.12.2002 15:12

"
Jahjah, leider van de Arabische-Europese Liga, zei volgens de politierapporten dinsdagavond voorafgaand aan de rellen in Antwerpen, vertaald uit het Arabisch: "We gaan hier baas worden.Wij zijn de sterksten. We zullen laten zien wie we zijn, al moeten we alles kapot slaan. Gehoorzaam niet. Bied weerstand." Nu maar afwachten of die Arabische vertaling correct was. (En niet verkeerd vertaald zoals in de Zaak El-Moumni.)
"


Website: http://tonie.net/index.php?uid=standard-7502
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.