english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ga mee naar Davos anti-WEF akties
Autonome Alpinisten voor Democratische Global - 21.12.2002 14:42

De Autonome Alpinisten voor een Democratische Globalisering nodigen je uit!

In januari komt in Davos het World Economic Forum weer bijeen. Tegen dit verderfelijke gezelschap wordt op 25 januari gedemonstreerd. Ga ook mee en reserveer een plek in de bus.


autonome alpiniste
autonome alpiniste


In januari vindt in het Zwitserse Davos weer de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) plaats. Het WEF is de club van de 1000 grootste cq. ‘meest toonaangevende’ bedrijven, en op de jaarlijkse bijeenkomst komen de grote bazen van deze bedrijven bijeen, om achter gesloten deuren (hun invloed op) de wereld te bespreken, te netwerken, en te zorgen dat de neoliberale globalisering voortmaakt. Meer informatie over het WEF en wat er zoal mis mee is, vindt je onderaan deze uitnodiging.

Op zaterdag 25 januari wordt er in Davos tegen het WEF gedemonstreerd. De demonstratie wordt georganiseerd door een verbond van Zwitserse en internationale groepen, onder de naam ‘Oltner Buendnis’ (vernoemd naar de plaats Olten waar het verbond is opgericht in november). De Oltner Buendnis roept internationaal op om naar de demonstratie te komen. De Autonome Alpinisten voor een Democratische Globalisering willen met een bus vanuit Nederland op vrijdag 24 januari vertrekken, om zaterdags met hun inbreng de demonstratie te verrijken, en zondags weer huiswaarts te keren.

Een retourtje Davos zal ongeveer 50 euro kosten, met een eventuele uitloop naar maximaal 60 euro als de bus halfvol is in plaats van helemaal vol. De opstapplaats wordt Utrecht en/of Amsterdam.
In Davos worden door de Buendnis voorbereidingen getroffen voor overnachtingsmogelijkheden.

Reserveer tijdig een plek in de bus bij  carla@infocentrumwageningen.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en e-mailadres. Je kunt ook bellen: 0317 423588

Voorafgaand aan het WEF zullen de Alpinisten enkele info avonden organiseren over het WEF en de acties in 2001.
Schrijf de volgende data vast in je agenda:
AMSTERDAM, vrijdag 10 januari, 19.30 info avond WEF, plaats wordt nog bekendgemaakt
UTRECHT, zondag 19 januari, 19.30 info avond WEF, plaats wordt nog bekendgemaakt
Wil je ook een info avond in jouw woonplaats, neem dan contact op met Kees Stad  kh@xminy.nl

Hou voor updates over Davos en acties daaromtrent de Aktielijst in de gaten, of kijk op  http://www.globalinfo.nl en Indymedia.

Autonome Alpinisten voor een Democratische Globalisering is een initiatief van Carla (Infocentrum Wageningen), Donald, Kees (XminY, Globalinfo.nl) en Myrthe.

===========
Wat is er mis met het WEF ?

Het WEF werd in 1971 opgericht door Porfessor Kalus Schwab, en is gevestigd in Geneve.

Het doel van de jaarlijkse bijeenkomst is de wereldwijd meest invloedrijke opinie vormers en beslissers met elkaar te laten netwerken. Op die manier moet een consensus bereikt worden over de antwoorden op mondiale politieke en economische kwesties.
Het WEF heeft op die manier in de afgelopen tien jaar een rol gespeeld als producent van ideologie en promoter van de neoliberale agenda. Het WEF zegt als doel te hebben de wereld te verbetern, maar als je veel geld betaald wil je er ook wat voor terug zien, dus verbazingwekkend is het niet dat het WEF uiteindelijk ten dienste staat van ‘big business’. Eerdere WEF bijeenkomsten waren belangrijke wegbereiders voor de Uruguay Ronde van de GATT (General Agreement on Trade and Tariffs, voorloper van de WTO) en voor het creeren van de Noordamerikaanse vrijhandelszone (NAFTA). Deze mijlpalen garandeerden transnationale ondernemingen toegang tot nieuwe afzetmarkten, vaak tegen zeer hoge kosten voor mens en milieu.
Vorig jaar vond de WEF bijeenkomst plaats in New York, uit solidariteit met de VS die getroffen waren door 11 septmeber. Dit jaar keert het WEF weer terug naar zijn vertrouwde plek, ski-oord Davos in Zwitserland.

Wie is er lid van het WEF?
Bedrijven met een omzet van meer dan een miljard US dollar per jaar kunnen lid worden, en betalen daarvoor zo’n 15.000 dollar per jaar. Een bedrijf moet ook leiderschap vertonen in een ‘industrie met toekomst’ , om voor WEF lidmaatschap in aanmenrking te komen. De WEF leden vormen bij elkaar een zeer westers en mannelijk bolwerk, met slechts eentiende vrouwelijke leden en bijzonder weinig leden uit andere continenten nan Europa en Noord Amerika.
Uitnodigingen voor de jaarlijkse WEF bijeenkomsten zijn op naam gesteld en worden niet automatisch elk jaar verlengd. Binnen het WEF zijn er weer speciale clubs zoals “Global Leaders of Tomorrow”, de “Club of Industry Governors” en ‘World Media Leaders.”
Voor wat betreft de media beslist het WEF wie er wel en niet accrediatie krijgen. Journalsiten worden onderverdeeld in drie categorien, te bgeinnen met de categorie die geen toegang krijgt. Vervolgens is er een categorie die naar binnen mag, maar niet overal bij mag zijn. Tenslotte heb je de media bedrijven die lid zijn van het WEF en de “ World Media Ledaers” club. Zij hebben onbeperkt toegang maar onafhankelijke journalsistiek valt van hen niet te verwachten.

Transparantie
Het WEF heeft verklaard zijn informatie en transparantie beleid te verbeteren, om zo de beschuldigingen van gebrek aan legitimiteit en transparantie van zich af te kunnen schuiven. De sessie van 2003 heeft als thema “ Building Trust” waarmee ook nadrukkelijk de wereld van NGOs en andere critici geprobeerd wordtv in te polderen.
Voor het eerst organiseert het WEF ook een programma dat voor het publiek toegankelijk is, op een lokatie in de buurt van het officiele WEF (Schweizerische Alpinen Mittelschule). Op dit ‘ Open Forum Davos 2003’ bespreken de business leaders met politici en vertegenwoordigers van grote NGOs vragen als “ How can business contribute to the Global Compact” (een VN initiatief over verantwoord ondernemen, zie  http://www.unglobalcompact.org ), en” Can Globalization be ethical?”. Duidelijk is dat het hier gaat om een poging het WEF ‘groen te wassen’.

Aktie
De Oltner Buendnis die heeft opgeroepen tot een demonstratie tegen het WEF, op zaterdag 25 januari 2003, stelt dat het WEF symbool staat voor de toenemende politieke invloed van multinationals. Invloed die ze kopen, in plaats van op enigerlei democratische wijze te hebben verworven. De demonstratie van het verbond is, naast anti-WEF, ook als anti-oorlogs demonstratie bedoeld, en vóór sociale gerechtigheid.
Het verbond kondigt aan de protesten op ‘velerlei’ wijze uit te drukken, waarbij de ‘lichamelijke integriteit’ van eenider gerespecteerd wordt. Hiermee reageren ze waarschijnlijk op bange vermoedens van het WEF, in een sneeuwballen gevecht verzeild te raken of erger. Het Oltner verbond heeft verder geeist dat de demonstratie niet door de autoriteiten gehinderd wordt, en dat de militairen in hun kazernes blijven.
De oproep wordt in Zwisterland ondersteund door verschillende solidarieteits kollektieven, groene en rode politieke partijen, vluchtlingen- en anti-racisme groepen, infocafés en anti-WTO campagnes, en kerkelijke groepn.

Public Eye on Davos
Naat de demonstratie op de 25, organiseert een aantal organisaties, net als tijdens eerdere edities van het WEF, het ‘Public Eye on Davos’ van 23 tot 27 januari. Op deze ‘tegentop’ zullen ter zake kundigen uit Noord en Zuid de neoliberale agenda bekritiseren, en alternatieven voor een rechtvaardiger wereld presenteren. Het Public Eye is sterk verbonden met het World Social Forum, de tegenhanger van het WEF ide tegelijkertijd in Porto Allegre (Brazielie) plaatsvindt. De lokatie van het Public Eye is de Hugo Richter Hal, Scalettastrasse 19 in Davos (naast de Nederlandse astmakliniek) .


Voor meer informatie bezoeke men de volgende internet sites:

Het programma van Public Eye, en veel achtergrond informatie (Engels)
 http://www.publiceyeondavos.ch

Oltener Buendnis, organiseert de demonstratie op 25 januari
 http://www.oltenerbuendnis.ch

Officiele site van het WEF
 http://www.weforum.org

Magazine van het WEF
 http://www.worldlink.co.uk/ Wordlink

Veel kritische informatie over WEF 2001 en de blokkade plannen (in het Duits)
 http://www.bermuda.ch

Informatie over de bedrijven die lid zijn van het WEF (naar verluidt niet gheel up to date)
 http://www.geocities.com/pwdyson/wef_orgs.htm

En verder over globalisering
 http://www.globalinfo.nl


- E-Mail: autonome.alpinisten@hypocrisy.org
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.