english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
B&W Groningen zoeken ruzie met de burger
Werkgroep Vluchtelingen Vrij - 15.01.2003 17:04

Preventief fouilleren: Stigmatisering en aantasting grondrechten

B&W GRONINGEN ZOEKEN RUZIE MET DE BURGER

Preventief fouilleren: Stigmatisering en aantasting grondrechten


“Groningen en Nederland zijn de veiligste plekken op de wereld – geloof dat nou alsjeblieft”; dat beweerde de Groninger regiochef van politie Sitalsing eind november in Adams Appel op TV-Noord. Het wekte dan ook geen geringe verbazing toen kort daarop burgemeester Wallage met het voorstel kwam om in Groningen preventief fouilleren mogelijk te maken. De gemeenteraad dient hiertoe de APV te wijzigen waarna zogeheten ‘veiligheidsrisicogebieden’ kunnen worden aangewezen; gebieden die gekenmerkt worden door een hoog risico op geweldsincidenten, b.v. concentraties van uitgaansgegelegenheden. In zo’n gebied kan de politie iedereen fouilleren zonder dat sprake is van voorafgaande verdenking.

In het collegevoorstel is geen sprake van inhoudelijke onderbouwing. Cijfermateriaal over vermeende gestegen criminaliteit en toename van geweldsdelicten ontbreekt geheel. Niet verwonderlijk, want “de gemeente heeft geen cijfermateriaal paraat over geweldscriminaliteit, laat staan over geweldcriminaliteit in de openbare ruimte”, zo zegt de algemeen coŲrdinator integraal veiligheidsbeleid van Groningen.
Het uiteindelijke doel van deze maatregel is dan ook niets anders dan de macht van de overheid over de openbare ruimte te vergroten. In 2000 werd het cameratoezicht ingevoerd, om het geweld in het uitgaansleven te beteugelen. Volgens het evaluatietussenrapport 2001 heeft dat niets veranderd aan de veiligheidsgevoelens van de bewoners en de politiefunctionaris op straat.
Met dit nieuwe voorstel wordt wederom dankbaar gebruik gemaakt van de bestaande gevoelens van onveiligheid. Gevoelens die volgens diverse onderzoeken niet samenhangen met objectieve onveiligheid door een feitelijke stijging van criminaliteit, maar vaak opgeroepen en gestuurd worden door mediahypes en misleidende misdaadcijfers Ondanks deze maatschappelijke realiteit verwacht het College dat Groningers een dergelijke maatregel wel best vinden, niet leuk misschien, maar het zal toch wel moeten? Met alle gevolgen van dien.
Preventief fouilleren betekent het breken met een van de belangrijkste grondrechten. De overheid kan pas repressie toepassen tegen individuen als er een gefundeerde en concrete verdenking bestaat dat deze persoon de wet overtreedt. Dit grondrecht dat burgers tegen willekeur van de staat dient te beschermen, wordt nu aan de kant geschoven. Iedereen is verdacht, iedereen kan worden aangehouden. Fouilleren is een inbreuk op de privacy van mensen. Velen zullen het als een schending van hun persoonlijke lichamelijke integriteit zien. Het is natuurlijk niet aangenaam om van top tot teen doorzocht te worden terwijl je ziet dat anderen gewoon door kunnen lopen. Dat zal juist agressie oproepen.
Volgens Wallage telt het Groningse uitgaanscentrum op drukke avonden zo’n 40.000 bezoekers. De politie kan natuurlijk niet iedereen preventief fouilleren. Ze zal een selectie maken, “steekproeven” aldus Wallage. Maar hoe zal er geselecteerd worden? Gezien het heersende politiek-maatschappelijke klimaat is de kans is groot dat de keus zal vallen op migranten, vluchtelingen, zwarte mensen, kortom iedereen met een niet-witte huidskleur. Daarenboven hebben korpsbeheerder Wallage en zijn staf de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd in het criminaliseren van vluchtelingen. Zo zal preventief fouilleren een stigmatiserend, vooroordelen bevestigend effect hebben naar diegenen die toch al het nodige over zich heen krijgen. Fouilleren zal, dat is bekend uit onderzoeken in o.a. BelgiŽ en Frankrijk , bijna noodzakelijkerwijs leiden tot discriminerend politieoptreden. Ook daklozen en junks, die qua uiterlijk afwijken van het gemiddelde zullen eerder aan de beurt zijn..

Repressie brengt de oplossing van sociale problemen geen stap dichterbij. Het is dan ook aan de Groningse politiek om niet mee te gaan in de veiligheidswaan, maar op basis van feiten binnen een maatschappelijke samenhang de privacy van de burger te respecteren en stigmatisering van niet- witte Groningers te voorkomen, door preventief fouilleren af te wijzen.
Volgens Wallage is “Groningen nog steeds een gemoedelijke stad”. Willen we dat zo houden?

Werkgroep Vluchtelingen Vrij, Groningen, 050 – 3136952,  werkvluchtvrij@hetnet.nl,  http://www.werkvluchtvrij.myweb.nl- E-Mail: werkvluchtvrij@hetnet.nl Website: http://www.werkvluchtvrij.myweb.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
1 maart antirepressiedemo 
CDAVVD - 15.01.2003 22:50

Op 1 maart zal er een demonstratie plaats vinden tegen de repressie en schijnveiligheid. Daarbij zullen bovenstaande onderwerpen aan de orde komen. We willen iedereen graag vragen een creatieve bijdrage te leveren aan het protest. Neem daarvoor kontakt op met  cdavvd@yahoo.co.uk

De demonstratie begint om 13.00u op het Plein in Den Haag
Vanuit daar zal er gelopen worden langs verschillende relevante objecten, waar kleine akties zullen plaatsvinden. Ook in de demo zelf zullen theatrale akties gebeuren, waardoor het een kleurrijke demo wordt.

Houd ook dit medium in de gaten voor nadere informatie.

Organisatie: Comite der Aktivisten Voor Vrijheid & Democratie

telefoon: 06-23555247
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.