english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Versterk massabeweging tegen VS-terrorisme
Jose Maria Sison - 29.01.2003 10:06

Jose Maria Sison, Filippijns revolutionair leider, professor en politiek vluchteling in Nederland, analyseert de groeiende beweging tegen de oorlog en tegen het VS-terrorisme, waarvan hijzelf een slachtoffer is: hij staat op de "zwarte lijst" van zowel de VS als de EU.


Ik verheug me over het daverend succes van de massale protestacties op 18 januari, opgeroepen door ANSWER, Not In Our Name en andere Amerikaanse organisaties, tegen de dreigende aanval van de VS op Irak. De VS kunnen de 500.000 in Washington, de 200.000 in San Francisco en de vele honderdduizenden die in andere steden over heel de VS protesteerden, niet meer onder de mat vegen.
Het verheugt me te zien dat in de buik van het imperialistisch monster zelf mensen in groten getale beginnen op te staan tegen de oorlogspolitiek van het Bush-regime. Zij laten de superterrorist van de wereld luid en duidelijk weten dat hij zelfs in eigen land op verzet zal stuiten. Zo inspireren zij mensen over heel de wereld om massaal in verzet te komen tegen de dreigende aanval op Irak.
Wij hebben er alle vertrouwen in dat de anti-oorlogsdemonstraties, waarvoor de Europese bewegingen oproepen, op 15 februari en verder in de week van 13 tot 21 februari, effectief uiting zullen geven aan de woede van de mensen over het agressieve en terroristische karakter van het optreden van het VS-imperialisme.
Laat ons het superterrorisme van de VS aan de kaak stellen en bestrijden. De regering Bush heeft de aanslagen van 11 september 2001 aangegrepen als excuus voor een extreem repressieve en oorlogszuchtige politiek, in het belang van de oliemonopolies en het militair-industrieel complex, en voor de instandhouding van een kapitalistisch wereldsysteem dat zelfs zonder oorlog al miljarden mensen verslindt.
Het VS-imperialisme is de enige macht die atoombommen heeft gebruikt voor de massavernietiging van hele gemeenschappen. Het bezit de grootste voorraden aan nucleaire, biologische en chemische massavernietigingswapens en schermt kwaadaardig met zijn barbaarse doctrine over eerst gebruik en preventieve aanval.
Het VS-imperialisme heeft miljoenen mensen vermoord in zijn vele agressieoorlogen tegen de volkeren van de Filippijnen, Korea en Vietnam en in de recente oorlogen tegen Irak, Joegoslavië en Afghanistan. In derdewereldlanden heeft het openlijk terroristische marionettenregimes zoals die van Tsjang Kai Sjek, Mobutu, Suharto, Park Tsjoeng Hi, Pinochet en Marcos in het zadel gezet om miljoenen mensen te onderdrukken en af te slachten.
En toch heeft het VS-imperialisme de euvele moed om nationale bevrijdingsbewegingen, onafhankelijke nationale regeringen en leiders die niet willen dansen naar de pijpen van de VS als ‘terroristen’ te bestempelen. Onder de misleidende leuze van ‘oorlog aan het terrorisme’ wil het VS-imperialisme een agressieoorlog ontketenen tegen landen als Irak, Noord-Korea en Iran, die het beschuldigt van het ontwikkelen van massavernietigingswapens. Het bedreigt deze en andere landen wegens het onderdak bieden aan ‘terroristen’.
De VS-imperialisten laten Israël Palestina bezetten en Palestijnen afslachten. Zij voeren de militaire interventie op tegen revolutionaire bewegingen in de Filippijnen, Nepal, India, Sri Lanka, Colombia, Turkije en elders. Zij dicteren hun imperialistische bondgenoten en marionettenregimes om meer repressieve en racistische wetten in te voeren en zij demoniseren progressieve leiders en massabewegingen als ‘terroristen’.
Het is volslagen absurd dat de VS-imperialisten de Communistische Partij van de Filippijnen, het Nieuwe Volksleger en de belangrijkste politieke adviseur van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen als ‘terroristen’ voorstellen, terwijl zij zelf hun militaire interventie in de Filippijnen opvoeren onder het mom van ‘antiterreurmaatregelen’, ‘gezamenlijke militaire oefeningen’, ‘civiele acties’, enz.
Wij hopen dat de huidige massabeweging om de oorlog van de VS tegen Irak te stoppen er zal toe bijdragen dat het VS-imperialisme aan de kaak wordt gesteld als superterrorisme dat vernietigd moet worden. Zolang het imperialisme bestaat en terrorisme bedrijft, moeten de volkeren de massabeweging tegen het imperialisme versterken en vechten voor nationale bevrijding, democratie en socialisme.


Website: http://www.defendsison.be
 
aanvullingen
volkskrant vandaag 
29.01.2003 11:09

* in de papieren versie van de volkskrant van vandaag staat een interessant artikeltje over prof. sison. helaas (nog?) niet online terug te vinden.
* ook interessant:
 http://www.gebladerte.nl/10888f56.htm

zwarte wat? 
Leo - 29.01.2003 13:06

"politiek vluchteling in Nederland, analyseert de groeiende beweging tegen de oorlog en tegen het VS-terrorisme, waarvan hijzelf een slachtoffer is: hij staat op de "zwarte lijst" van zowel de VS als de EU"

Waarmee maar weer eens bewezen is dat die zwarte lijst geen fluit voorstelt. Hoe kan je tegelijkertijd op een zwarte lijst van de EU staan en in een van de landen politiek asiel krijgen?
de pot verwijt? 
Joeri - 29.01.2003 13:11

Blijkbaar heeft Sison wel wat ervaring met zwarte lijsten. Of, het ware gezicht van de communist.

Er staan nogal wat merkwaardige onwaarheden in het stukje van Sison: het grootste nucleaire arsenaal in handen van de VS bijvoorbeeld. Dit klopt duidelijk niet.
schelden om het schelden 
29.01.2003 13:12

"Er staan nogal wat merkwaardige onwaarheden in het stukje van Sison: het grootste nucleaire arsenaal in handen van de VS bijvoorbeeld. Dit klopt duidelijk niet."

wat klopt hier niet aan dan?

wat er niet klopt. 
Joeri - 29.01.2003 15:14

"wat klopt hier niet aan dan"

Kijk maar eens naar deze link:  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/2006329.stm

Dan zal je zien dat voor alle categorieën nucleaire wapens (strategische, tactische en wapens "in voorraad") samen Rusland nog steeds een groter arsenaal heeft dan de USA. Over biologische en chemische wapens zijn de gegevens minder dudielijk, maar feit is dat bijvoorbeeld de USSR een veel groter biologisch programma had dan de USA, dat al in de jaren '70 gestopt zou zijn met de ontwikkeling van die wapens.

Nog een paar leuke zinnetjes? "Zij dicteren hun imperialistische bondgenoten en marionettenregimes om meer repressieve en racistische wetten in te voeren" Dit is dus loos gepraat, ken jij een land dat een racistische wetgeving heeft ingevoerd op aanstoken van de USA? Ja, noem er eens een?

"heeft het openlijk terroristische marionettenregimes zoals die van Tsjang Kai Sjek ... in het zadel gezet" Bij mijn weten is Tsjang Kai Sjek gewoon de opvolger geweest van Sun Yat Sen aan het hoofd van de KWo Min Tang. Door Amerika geïnstalleerd??? Nogal ver gegrepen. Terroristisch? volgens de Japanners wellicht wel, maar dat vonden ze van Mao ook, want beiden hebben namelijk de Japanners bevochten, als ze niet bezig waren met elkaar de keel over te snijden. De terroristische Tsjan Kai Sjek, dat zijn weer van die typsiche loze overdrijvingen die er altijd goed ingaan, die door de meeste mensen mooi aanvaard worden want ze kennen er toch niets van, maar die eigenlijk vooral op ideologische kreten zijn gebaseerd.Terrorisme is overigens het modewoord geworden waarmee tegenwoordig iedereen mee van z'n paard wordt gemept.

"Het bezit de grootste voorraden aan nucleaire, biologische en chemische massavernietigingswapens en schermt kwaadaardig met zijn barbaarse doctrine over eerst gebruik en preventieve aanval" Waar en wanneer hebben de USA ooit gezegd dat ze een preventieve aanval met massavernietigingswapens zouden willen uitvoeren?

"in het belang van de oliemonopolies en het militair-industrieel complex, en voor de instandhouding van een kapitalistisch wereldsysteem dat zelfs zonder oorlog al miljarden mensen verslindt" Hoe kan je miljarden mensen verslinden als er maar 6 miljard mensen op de wereld zijn? Waar zijn die miljarden doden naartoe? Wordt hier niet een heel ietsiepietsie tikkeltje overdreven?

Het is heel lofwaardig om actie te voeren tegen de dreigende oorlog, maar daarom moet je nog niet gaan overdrijven zoals onze "brave" man hier doet. Geef maar de gewone informatie, da's al overtuigend genoeg, en laat die loze communistische kretologie voor waar ze thuishoort: "de afvalbelt van de geschiedenis" (dixt Trotski over de mensjevieken).
Onderschatting 
Bert De Belder - 29.01.2003 18:09

Joeri, je onderschat de agressiviteit van het VS-imperialisme schromelijk. Als je twijfelt aan de wil van de VS om de wereld te overheersen, en dan wel alléén, en dat ze daarvoor bereid zijn om alle soorten wapens in te zetten, ook nucleaire, ook preventief, wel, dan moet je maar eens de strategische documenten van het Pentagon en de daarmee gelieerde think tanks napluizen. Als je twijfelt dat het wereldkapitalisme miljarden mensen de dood en de miserie injaagt, moet je de som maar eens maken van de 40.000 kinderen die volgens de internationale humanitaire instelingen elke dag nodeloos sterven aan te voorkomen en te genezen ziekten en aan honger. Als je twijfelt dat dictaturen zoals die van Tsjang Kai Shek door de VS aan de macht zijn gebracht en werden gehouden, moet je de stroom van militaire en financiële steun vanuit Washington aan die regimes maar eens bekijken. Als je de toenemende repressieve maatregelen, waarvan sommige effectief een racistische basis hebben, minimaliseert, zegt dat misschien meer over hoe jijzelf in de maatschappij staat. Je hele "bijdrage" is erop gericht om de toenemende oorlogszucht en repressie door de VS en hun bondgenoten te minimaliseren en te onderschatten: een gevaarlijk en fout spelletje!
 
30.01.2003 10:47

"Je hele "bijdrage" is erop gericht om de toenemende oorlogszucht en repressie door de VS en hun bondgenoten te minimaliseren en te onderschatten: een gevaarlijk en fout spelletje!"

Mijn hele bijdrage is er vooral op gericht om de argumenten tegen de USA realistisch en redelijk te houden. Wie denkt dat hij met het soort overdrijvingen in propagandistische/ideologische verpakking zoals hierboven de meerderheid van de mensen zal overtuigen die zit goed fout. DIe is namelijk in de eerste plaats voor de eigen winkel aan het pleiten, en niet tegen de VS. En dat vind ik pas gevaarlijk.

Overdrijvingen? a)Als je naar die 40 000 kinderen verwijst, dan verwijs je 1) ook naar kinderen waar de VS niet voor verantwoordelijk is (in die weinige landen die zich nog geheel aan de VS invloed onttrekken zoals Noord-Korea, China en andere - niet al wat fout loop op aarde is de schuld van de VS en zal je 2) het eerste miljard pas in 100 jaar bereiken. Als je dus begint te schermen met miljarden sklachtoffers verhoog je alleen maar de ongeloofwaardigheid van je eigen argumenten.

b) het klopt dat de VS veel dictaturen in stand houdt en hier heel wat geld voor over heeft - maar, ze hebben niet het alleenrecht, en voor iedere "VS-dictatuur" kan je wel een tegenvorbeeld van een "niet-VS-dictatuur" geven. Dus, weeral een argument dat je verstandig moet gebruiken en niet zomaar los op tafel moet gooien.

Wat ik vooral wil zeggen is dit: de zaak is te belangrijk voor loze propaganda, gebruik je verstand en lanceer goed onderbouwde, concrete en overtuigende argumenten. En laat kreten van superterrorist verantwoordelijk voor miljarden doden liefst achterwege. Geloof me, zonder die onzin is de zaak al erg genoeg.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.