english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kantekeningen bij de studentendemonstratie
marco - 14.03.2003 22:11

Achtduizend studenten trokken donderdag 13 maart naar Den Haag om te demonstreren tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs. Tevens protesteerden de studenten tegen opname van hoger onderwijs in de GATS (1). 13 maart was het de internationale actiedag tegen GATS. "Niet verhandelen, maar investeren", was leus die op menig spandoek te zien was (2).

Yorin
Yorin

Terecht wijst het organiserend ‘platform 12 november’ de door de Wereldhandelsorganisatie opgelegde GATS aan als grote bedreiging van de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. De GATS zou immers het onderwijs overleveren aan marktwerking en dat vermarkting van publieke voorzieningen desastreuze gevolgen heeft voor de kwaliteit en betaalbaarheid van publieke voorzieningen is voor steeds meer mensen duidelijk (behalve politici). De puinhoop bij de NS is zeker niet het enige voorbeeld hiervan.
Het is verheugend om te zien dat studenten, binnen korte tijd, twee keer de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen de verslechtering van het onderwijs, maar er is ook reden voor kritiek.

Studentendemo als reclamespot

Zo (b)leek de demonstratie te zijn gesponsord door de commerciële radiozender Yorin FM. In de weken voorafgaand aan de demonstratie had Yorin in haar radio-uitzendingen en op haar website opgeroepen tot een staking en demonstratie tegen de “schandalige overheidsplannen om het collegegeld te verdubbelen”(3). Op de Yorin website werden studenten tevens opgeroepen “een 'digitale petitie' te sturen naar Wouter Bos”. Op haar website zegt Yorin over het verloop van de door haar georganiseerde actie “Dit [de actie] werd een grote succes, want de mailbox van de PvdA-er werd opgeblazen door de vele boze mailtjes”. Yorin was ook nadrukkelijk aanwezig op het Malieveld, waar de demonstratie begon en eindigde. Ze had van de demo-organisatie toestemming gekregen om naast het podium een enorme opblaasbal met het Yorin logo te plaatsen.
Het belang van Yorin om het studentenprotest te sponsoren met radiozendtijd en reclame op haar website is evident. De zichzelf als jongerenzender profilerende kloon van de RTL/de Holland Media Groep weet zich zo gegarandeerd van een niet geringe hoeveelheid reclame-zendtijd. De bal met het logo van Yorin was te zien in mening krant en TV reportage, daarnaast was het voor het mediabedrijf natuurlijk een gouden kans zich te verbinden met haar eigen doelgroep.
Het is uitermate ondoordacht dat het platform 12 november een verbond sluit met de commerciële Yorin in haar strijd de vermarkting van het onderwijs tegen te gaan. De uitverkoop van de etherfrequenties aan mediacongolomeraten als RTL/de Holland Media Groep is minstens zo’n bedreiging voor de onafhankelijke meningsvorming als de vermarkting van het onderwijs.

Verdeel en heers praktijken

Op 13 maart vond in Den Haag nog een andere actie plaats tegen de GATS, ook deze vond plaats in het kader van de internationale actiedag tegen GATS. Een aantal Niet-Gouvernementele Organisaties (NGO’s), in de media gemakshalve gebombardeerd tot anti-globalisten, hadden een open dag aangekondigd bij het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het ministerie was hier blijkbaar niet van gediend, stuurde al haar medewerkers voor een dag naar huis, hield de poort potdicht en bestelde bij burgemeester Deetman een peloton ME.
Aanvankelijk was het 12 november platform van plan om op de weg terug naar het Malieveld langs EZ te lopen, en zo de twee acties - vanuit verschillende delen van de sociale beweging, maar met dezelfde kritiek - met elkaar te verbinden. Dit werd echter door burgemeester Deetman verboden. Deetman wilde zelfs van de demo-organisatie zwart op wit de garantie dat zij tijdens hun hele manifestatie de andere actie tegen GATS geheim zou houden. Ook mocht het platform niet meer vanaf haar website oproepen mee te doen aan die andere anti-GATS actie.
Uiteindelijk zwichtte het platform voor de eis van Deetman en draaide de route om zodat het nog vóór de NGO-actie EZ zou passeren, ook verwijderde zij de NGO oproep van hun site. Als tegenprestatie eiste 12 november nog wel dat het de NGO actie aan het begin van de terugkomst op het Mailveld even terloops mocht noemen, zonder op te roepen aan deze actie deel te nemen. Met de belofte dat Balkenende en Bos de studenten zouden komen toespreken zou iedereen ‘gestimuleerd’ worden om op het Malieveld te blijven(4), wel mocht er een kleine delegatie van het platform naar de NGO actie toe.
De bedoeling achter het uit elkaar houden van de twee protestacties is zeker niet (zoals door de Haagse politie werd gesuggereerd) de vrees voor ongeregeldheden. Beide protestacties werden georganiseerd door als vreedzaam bekende organisaties en er was ook geen enkel signaal dat het iets anders zou worden dan twee vreedzame evenementen. De echte reden voor het uit elkaar houden van de twee groepen was ongetwijfeld de wens kost wat kost te voorkomen dat de uit hun politieke winterslaap ontwaakte studenten kennis zouden maken met de vertegenwoordigers van de internationaal goed gecoördineerde, en uitermate succesvolle, grensoverschrijdende zienswijzen en praktijk van de andersglobalisten. Het adagium van de macht is nog steeds “verdeel en heers”, laat daarover geen misverstand bestaan.

Medestanders en Tegenstanders

Uit de twee bovenstaande punten van kritiek kunnen verschillende conclusies worden getrokken. Eén belangrijke conclusie is dat de studentenbeweging weliswaar ontwaakt is, maar zich nog weinig bewust lijkt wie haar tegenstanders en medestanders zijn. Hoe is het anders mogelijk dat neoliberale kanonnen als Balkenende en Bos worden uitgenodigd, alsof die zich de afgelopen jaren ook maar iets hebben aangetrokken van de protesten tegen de privatisering van de collectieve sector. Neoliberale politici en commerciële radiozenders zijn geen deel van de oplossing, maar deel van het probleem!
Het 12 november platform heeft blijkbaar ook niet echt een idee hoe (en met welke coalities) resultaat kan worden bereikt. De protesten tegen de uitverkoop van publieke voorzieningen kunnen alleen dan succesvol zijn, wanneer de door het overheidsbeleid gecreëerde grenzen tussen delen van de sociale beweging worden doorbroken en de tegenstanders van vrijhandelsfundamentalisme de handen inéén slaan.

Wat de huidige studentenprotesten interessant maakt is dat het zich keert tegen de GATS en zich daardoor in principe afspeelt binnen het internationale kader van de andersglobaliseringsprotesten. Je kunt er vanuit gaan dat dit, en niet het achteruitlopen, de duik in de hofvijver of het joelen op het Malieveld, de verantwoordelijke politici het meest beangstigt. Daarom zal men alles op alles zetten om de verschillende delen van de anti-GATS beweging uit elkaar te houden. Wanneer het 12 november platform tegenstanders niet van medestanders weet te onderscheiden en geen coalities aangaat met andere delen van de sociale beweging, zijn haar protesten gedoemd te mislukken.

Marco

medewerker van het Leidse Eurodusnie collectief
e-mail:  info@eurdusnie.nl
 http://www.eurodusnie.nl
Meer lezen?
Do we have the GÂTS  http://squat.net/eurodusnie/articles/dusnieuws/2003/havegats.htm
Onderwijs en Kapitalisme:  http://squat.net/eurodusnie/articles/dusnieuws/2001/onderwijs.htm


(1) GATS, General Agreement on Trade in Services
(2) Verslag van 12november platform op webstek:  http://www.12november.nl
(3)  http://www.yorinfm.nl
(4) Deze informatie is overigens afkomstig van de politiewoordvoerder van het 12 november platform.


- E-Mail: info@eurodusnie.nl Website: http://www.eurodusnie.nl
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Eens! 
engastudent - 16.03.2003 15:04

Terechte kritiek marco. Wel even een aanvulling: de aanwezige studenten hadden lang niet allemaal in de gaten dat de 'antiglobalistendemonstratie', de schimmige term waarmee de Volkskrant het zaakje uitelkaar probeerde te trekken ook op hun van toepassing was. Uiteindelijk was het zonnetje op het Malieveld voor het strijdbare volk ook wel erg lekker. Zij laten zich ook wel erg makkelijk verleiden tot verdeling, dus overheersing. Tijd voor andere bewustwordingsmiddelen?

De reclameballon is een enorme misser en past bij deze naieve houding. Zijn er heldere geesten die een idee hebben hoe we onze generatie studenten weer ECHT maatschappelijk betrokken krijgen?
vergelijking met betoging Brussel 
Stuart - 17.03.2003 09:41

In België is er veel meer aandacht aan GATS besteed. De vakbonden waren massaal aanwezig op de manifestatie van 9 februari waaring rond 15,000 mensen hebben deelgenomen. Studenten waren ook aanwezig, maar niet zo veel als in Den Haag, denk ik. Wel deelden ze flyers uit met een misschien wat speculatieve "road-map" voor de liberalisering van het hoger onderwijs (invoering van numerus clausus, studenten moeten laptops kopen, stage lopen, aan het internationale uitwisselingsprogramma Erasmus deelnemen enz.)

 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=48299&group=webcast

Zie ook:

 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=46154&group=webcast

Bij de betoging in Brussel tegen GATS op 9 februari heeft de NMBS (Belgische spoorwegen) een "B-Dagtrip" aangeboden, en ik heb een "GAT" ticket nog steeds ergens liggen...

 
17.03.2003 20:07

Ik kreeg ruzie met de organisatie en de Haagse politie omdat ik een bord had gemaakt 'Stop de GATS war' en volgens de organisatie had de studentendemo voor een dergelijke politieke mening geen vergunning
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.