english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ontruimingsgolf Amsterdam 4.3.3
Gezamelijke Kraakgroepen Amsterdam - 04.03.2003 02:21

Vanochtend 4 maart 2003 is de amsterdamse politie een vijftal gekraakte panden aan het ontruimen. Bijna alle panden worden aantoonbaar voor leegstand ontruimd. Voor somige panden lopen bovendien nog procedures die niet zijn afgerond. Zowel het openbaar ministerie als ook de rechterlijke macht zijn ondanks al deze bezwaren bereid hier aan me te werken.

Vanochtend 4 maart 2003 is de amsterdamse politie een vijftal gekraakte panden aan het ontruimen. Bijna alle panden worden aantoonbaar voor leegstand ontruimd. Voor somige panden lopen bovendien nog procedures die niet zijn afgerond. Zowel het openbaar ministerie als ook de rechterlijke macht zijn ondanks al deze bezwaren bereid hier aan me te werken. Het lijkt wel dat in het kader van de tegenwoordige veiligheidswaan koppig aan alle feiten voorbij wordt gekeken , om de politie de mogelijkheid te geven meer blauw gezag op straat te vertonen. Zou deze twijfelachtige vorm van middeleuwse volksvermaak van de misere rond woningmarkt en bouwfraude kunnen afleiden?

achtergrond panden:

Op de lijst staan ROKIN 116. In dit pand wil NV Stadsgoed met het geld dat zij betrokken hebben van voormalige woningbouwvereniging het Oosten luxe appartementen realiseren. Op zich lijkt het een goed initiatief. De winkelstraten en de huizenprijzen hebben een flinke kaalslag veroorzaakt in dit gebied en de projektontwikkelaar spreekt hier trots van een experiment in het wonen boven winkels project. De bouwplannen zijn echter nog lang niet rond. Voor de kraak heeft het pand ook al lange tijd leeg gestaan en het is duidelijk dat bouwactiviteiten in dit monumentale pand pas mogen aanvangen als de vergunningen daadwerkelijk rond zijn. Het gaat dus om een misrekening aan de kant van de eigenaar over het werk dat er van de vergunningenprocedure gemaakt moet worden. Ondanks dat de krakers hebben aangegeven aan de verdere procedures medewerking te verlenen, worden zij nu al ontruimd. Ontruiming voor leegstand. We hebben het hier dan nog niet gehad over de vraag of hier ook minder draagkrachtige mensen hadden kunnen wonen. Die vraag alleen al wekt bij bouwfroude&co irritaties op.

Een volgende op de lijst is ENTREPOTDOK 164. Dit pand was ooit bedoeld als horeca, maar bezwaren van omwonenden beslisten anders. De nieuwe eigenaar kocht het om het voor een winstmarge van 80% te koop aan te bieden. De ruimte was dus gedoodverfd speculatieobjekt. Sinds de oplevering twee jaar terug is het pand in casco-toestand gebleven, wat niet kon weerhouden dat mensen die op een andere manier geen woning konden vinden het kraakten. De eigenaar probeert nu met een smoesje de politie het pand te laten ontruimen, omdat het leeg meer waard is. De bewoners hebben een procedure tegen de ontruiming aangespannen, maar blijkbaar vindt men rechtszekerheid geen kriterium om op te wachten. Hiermee wordt een herenakkoord tussen OM en advocatuur geschonden.

De woningen aan de EERSTE JAN STEENSTRAAT 2 hoek RUYSDAELKADE 151 zouden op de schop gaan, maar ook hier liet de uitvoering op zich wachten. De panden stonden al meer dan een jaar leeg. Een onder de meest twijfelachtige omstandigheden verlopen rechtzaak heeft echter een ontruiming weten los te peuteren. Aangezien de politie niet een hoger beroep afwacht, worden ook hier een groot aantal bewoners op straat gezet. Voor een deel van het blok waren zelfs geen rechtsgronden om te ontruimen, maar de vrees is dat deze ook gewoon meegenomen worden.

De JAVASTRAAT 62 twee en drie hoog worden na een vonnis van de kortgedingrechter ontruimd. Eigenaar Stijns enige belang in deze bleek het feit te zijn dat er 'met het pand toch geld verdient moet worden'. Dat wilde in de laatste 3 jaar niet zo echt lukken. Ondanks het feit dat op een na alle reguliere huurders vertrokken zijn kon het pand toch niet gesplitst worden omdat de fundering er te slecht aan toe is. Bovendien wilde de huurster op 1 hoog niet met de splitsing instemmen, mede omdat de kans daardoor groot is dat ook zij haar sociale huurwoning kwijtraakt. Uiteindelijk zijn ook alle pogingen het pand in zijn geheel te verkopen niet geslaagd. Stijn beweerde voor de rechter dat twee en drie hoog nu aan de aannemer die het pand zal opknappen verhuurd gaat worden. Ook het feit dat voor zo een verhuur een huisvestingsvergunning vereist is boeide de rechter niet. Die vonniste, blind als vrouwe justitia dan ook is, gewoon voor ontruiming. De zaak is dermate belachelijk dat de bewoners meteen hoger beroep hebben aangetekend. Dit word niet afgewacht met als gevolg dat, ook als de krakers in het gelijk worden gesteld, zij hun woning niet terugkrijgen.

En eerlijk is eerlijk LOOIERSGRACHT 80-82 wordt ontruimd omdat de woningbouwvereniging de plannen eindelijk rond heeft, daar willen we dus wel plaats voor maken. Gelukkig hebben in de tussentijd hier dus wel mensen kunnen wonen.

Al met al zoals altijd flink wat bedenkingen over de rechtsgang. Huiseigenaren die lange tijd verwijtbaar hun eigendom leeg laten staan en maar met hun vingers hoeven te knippen of de politie ontruimt terwijl de belastingbetaler voor de kosten opdraait. Krakers die nauwelijks middelen gegund worden om de woningspeculanten voor hun kwade bedoelingen aangepakt te krijgen. De bewoners van deze stad delven maar al te vaak het onderspit tegen het kapitaal en het onrecht tegen de krakers is hier natuurlijk nog maar een deel van.



- E-Mail: squat@squat.net Website: http://squat.net/nl
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
[kraken] ontruimingsgolf morgen lijstje 
LinkMichel - 04.03.2003 03:40



Website: http://dvxs.nl/~skwot/2003/Mar/0016.html
 
update 9.15 
domela - 04.03.2003 09:30

inmiddels zijn het entrepotdok 164 en de looiersgracht 80-82 ontruinmd. in beide panden waren de bewoners nog aanwezig. Ondanks het feit dat er hooguit passief verzet geboden is, zijn in het totaal 10 mensen aangehouden en in arrestantenbusjes afgevoerd.

de ontruimingsparade is aan het koffiezuipen en broodjesvreten voor het hoofdbureau
rokin 
luistervink - 04.03.2003 09:37

De caravaan is na koffie en donuts aangekomen op het Rokin om hun volgende klus te klaren. De kraan durft niet naar boven voordat de stroom van de bovenleiding van de tram is gehaald, maar dat kan niet lang meer duren.
de media 
tamar friekens - 04.03.2003 11:00

zie ook:
 http://www.nu.nl/news.jsp?n=116326&c=14
ANP 04-03-03 10:02 
LinkMichel - 04.03.2003 11:20

"
De ontruiming verloopt, volgens de politie, rustig. Wel zijn er elf arrestaties verricht, omdat de bewoners, nadat zij op de hoogte waren gebracht van de ontruiming, de kraakpanden niet vrijwillig verlieten.
"

Website: http://www.volkskrant.nl/ANP/BIN/ANP-040303-32-anp.html
 
103 AT5 Text di 4 mrt 11:24:01  
LinkMichel - 04.03.2003 11:29

"
Volgens de krakers zijn in een aantal
gevallen de procedures nog niet afge-
rond of zijn bouwvergunningen nog niet
verleend. De panden staan na ontruiming
waarschijnlijk alleen maar leeg.

Ook is volgens Gezamelijke Kraakgroepen
een aantal rechtszaken onder twijfel-
achtige omstandigheden verlopen, en
wordt hoger beroep vaak niet afgewacht.
"

Website: http://www.at5.nl/nieuws/text/page.phtml?page=103
 
120 Teletekst di 04 mrt  
LinkMichel - 04.03.2003 11:32

********************************** 2/2
Kort binnenlands nieuws

***************************************
AMSTERDAM De politie in Amsterdam is
bezig met een grote ontruimingsactie
van kraakpanden.Rond negen uur waren
vier panden aan het Entrepotdok en de
Looiersgracht ontruimd.Er zijn elf
arrestaties verricht.

Website: http://teletekst.nos.nl/tekst/120-02.html
 
04-03-2003 Nieuws.nl / Novum Nieuws  
LinkMichel - 04.03.2003 11:39

"Amsterdamse politie zet krakers uit"

Website: http://www.nieuws.nl/news/NEWS/article.php?cat_id=4&article_id=5696
 
RTV NH TEKST 
LinkMichel - 04.03.2003 11:47

"wel zijn er twaalf arrestaties verricht,"

Website: http://www.rtvnh.nl/index.php3?menuID=216&page=103
 
klaar 
spotter - 04.03.2003 12:16

De politie is in principe klaar met ontruimen, het zware materiaal is al naar huis. Omdat de krakertjes van de ruysdaelkade hun huisraad hadden opgeslagen op de begane grond, en de BraTra deze voor het gemak ook maar eens (illegaal) heeft ontruimd is er voor de deur enige commotie ontstaan toen ze hun spullen terug wilden. De wijkagent heeft vervolgens weer een pelotonnetje aangevraagt en gekregen. Een laatste stuiptrekking van een verder waardeloze ontruimingsgolf.
Radio de Vrije Keyser in de lucht nu 
Vrije Keyser Radio - 04.03.2003 12:24

Vanaf ongeveer 12:00 tot ongeveer 20:00.
Iedere dinsdag op de 96.3 in de vrije Amsterdamse ether en MP3 live
 http://squat.net/keyser.m3u

Vanaf ongeveer 12:00 u. veel muziek
Tussen 14:00 en 18:30 nieuws en actualiteiten uit o.a. de axie-wereld.
Rond 15:00 John Feelgood Indymedia News.
Rond 18:00 de agenda.

Bel tijdens de uitzending naar de studio om je nieuws door te geven live in de uitzending (of erbuiten als je dat wenst): 020 6881914
En/of meld je in de chat #NL op  http://irc.indymedia.org
(veeel sneller dan e-mail!)

Met natuurlijk heel veel muziek die je niet zomaar overal hoort!

Meer over vrije radio:
 http://www.indymedia.nl/live

Website: http://www.VrijeRadio.nl
 
Vrije Keyser vandaag ook op webstation DFM  
DFM rtv int. - 04.03.2003 12:29

Keuze uit Realaudio & MP3 live streams met verschillende bandbreedtes

Website: http://dfm.nu/
 
120 Teletekst di 04 mrt  
LinkMichel - 04.03.2003 15:38

********************************** 2/2
Kort binnenlands nieuws

***************************************
AMSTERDAM De Amsterdamse politie heeft
vanochtend in het centrum van de stad 5
kraakpanden ontruimd.Daarbij werden 50
ME'ers ingezet.De ontruiming is rustig
verlopen.Wel zijn 11 krakers opgepakt
die niet vrijwillig wilden vertrekken.



Website: http://teletekst.nos.nl/tekst/120-02.html
 
fok.nl 
LinkMichel - 04.03.2003 17:01

" Als ik ergens wel een hekel aan heb, zijn het krakers. Wat een uitzuigers! "


Website: http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=26607
 
Beelden op RTL-Z 
M02 - 04.03.2003 17:26

Vanmiddag beelden van de ontruimingen in het programma RTL-Z op RTL5
Alleen de politiewoordvoerster wordt aan het woord gelaten.
Dit zal vanavond ook wel op het RTL Nieuws zijn

Website: http://www.rtl.nl/financien/rtlz/nieuws/index.xml/view/actueel/rtlnieuws/2003/03_maart/04/binnenland/0304_Politie_ontruimt_kraakpanden_in_Amsterdam.xml
 
Krakers-Boulevard? 
simon s. - 05.03.2003 09:41

Onze nationale Sensatie-miep Albert Verlinde had in zijn 'Infotainment-show' RTL-Boulevard een Grappig Item hierover. Geheel in het roddel-stijltje van betere 'Botty-boy' kapsalon rebbelde ons Miepje met John van de Heuvel (Telegrof) over 'de krakersrellen in de jaren '80":

Verlinde: ,,Ja, dat was spannend. Ik hing altijd uit het raam te kijken...
Van de Heuvel: ,,Nou, ik vond dat niet zo leuk hoor...ik was ME'er, en wat wij toen naar ons hoofd geslingerd kregen.''

Ene Erik van Duivenvoorde werd er als 'deskundo' opgevoerd, die meteen een verhaaltje over 'Import' begon:
van der Heuvel bastte weer over 'Spaanse & Italiaanse anarchisten' waarna de immer Alerte en strak geKuifde Beau van Erven Hovell tot Westvlier de Roy van Zuyderwijn het volgende onderwerpje aankondigde: een of ander popzangeres Christina Aguilera heur nieuwe 'lingerie-lijn'...


Dit stukje Kletsica zag ik snags zappend in herhaling, bij mej. Aguilera ben ik meteen doorgezapt, maar wellicht vandaag nog op www.rtl4.nl/boulevard

Website: http://www.chumba.com
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.