english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Censuur in de gevangenissen V.S.
anarchist black cross - gent - 11.04.2003 18:23

Censuur is een permanent gegeven in de gevangenissen. Maar zowel in de V.S. als in Europa is die censuur de laatste tijd onmiskenbaar toegenomen. Politieke schrijfsels worden meer en meer geweigerd omdat ze een “gevaar voor de veiligheid” zouden inhouden. In de V.S. hebben een aantal gevangenen besloten legale acties te ondernemen tegen de censuur.


Strijd tegen censuur in gevangenissen V.S.

Censuur is een permanent gegeven in de gevangenissen. Maar zowel in de V.S. als in Europa is die censuur de laatste tijd onmiskenbaar toegenomen en systematisch geworden. In België bijvoorbeeld wordt Jean-Paul Depouhon door de gevangenis van Huy al geruime tijd onderworpen aan censuurmaatregelen; hij kreeg het verbod om nog politieke artikelen te schrijven en veel inkomende post wordt “gestolen”. Aangezien de gevangenisautoriteiten geen enkele melding geven van wat geweigerd wordt en waarom, kunnen wij enkel gissen naar de redenen. In Spanje kregen verschillende gevangenen te horen dat post hen werd geweigerd omdat het een “gevaar voor de veiligheid” zou inhouden, nog meer post ‘verdwijnt’ zonder enige verklaring. En in de V.S. wordt het anarchisme in verschillende staten beschouwd als een ‘Security Threat Group’ op basis waarvan anarchisten in isolatieregimes worden geplaatst en anarchistische literatuur in de gevangenissen geweigerd wordt. Een aantal gevangenen hebben besloten legale acties te ondernemen tegen de censuur.


In de staat Missouri is de antiautoritaire gevangene Harold H. Thompson reeds twee jaar geleden een proces begonnen tegen de staat om het grondwettelijke recht op informatie te vrijwaren. Het proces dat Harold heeft aangespannen is uitermate belangrijk en gaat alle gevangenen in de V.S. aan. Ten gevolge van een recente uitspraak van een districtsrechtbank is er een stap terug gezet en het zal zeker nog een jaar duren voor er een definitieve uitspraak komt. De mogelijkheid bestaat dat het geschil uiteindelijk voor het Hoogste Gerechtshof in de V.S. beslist wordt. Het is belangrijk dat Harold genoeg financiële steun krijgt om het juridische gevecht te kunnen voortzetten.
Je kan Harold schrijven op het volgende adres:
Harold Thompson #93992
NWCC
Route 1, Box 660
Tiptonville, Tennessee 38079
USA
en financiële steun kan gestuurd worden naar:
ABC-Gent
PB 40
9000 Gent 2
reknr.: 001-3364945-91 (vermeld ‘ Harold’)
of
'Friends of Harold Thompson'
PO Box 375
Knaphill
Woking
Surrey GU21 2XL
UK.


Rob Thaxton en Brian McCarvill zijn twee anarchistische gevangenen die omwille van hun ideeën en houding worden afgezonderd en constant bedreigd door de gevangenisautoriteiten. Momenteel zitten zij in isolatie in de Oregon State Penitentiary. Beiden hebben geageerd tegen de groeiende censuur van anarchistische literatuur in de gevangenissen.

Robert Thaxton (“Rob los Ricos”) is een bekende anarchist die reeds jaren actief is in de beweging. Hij schreef voor bladen als ‘Anarchy: A Journal of Desire Armed’ en ‘Green Anarchist’. Hij zit nu een straf uit van 7 jaar en 4 maanden voor het gooien van een steen naar een agent tijdens de Reclaim the Streets in Eugene, Oregon op 18 Juni 18 1999.
Brian McCarvill is een radicale sociale gevangene, actief geworden in de gevangenis, en momenteel heeft hij een proces aangespannen tegen de gevangenisautoriteiten in Oregon om de censuur van anarchistische literatuur aan te klagen.

Beiden werden begin dit jaar in afzondering (“Disciplinary Segregation Unit”) geplaatst voor een periode van 120 dagen. Het gaat hier ongetwijfeld om een represaille tegen het feit dat beiden niet plooien en blijven vechten in de gevangenis, voor de rechten, waardigheid en politieke bewustwording van de gevangenen, en van de gemeenschap in het algemeen.

Hieronder volgt een brief van zowel Robert als Brian waarin zij duidelijk maken wat er aan de gang is.

Brief van Brian McCarvill:

"Rechtszaak van gevangene tegen repressie anarchisten

Anarchistische en met het anarchisme sympathiserende gevangenen in de Oregon Department Of Corrections (ODOC) goelag werden en worden onderworpen aan een gestaag groeiende censuur van inkomende post en publicaties. Deze fascistische activiteit kan niet zonder protest voortduren of het zal niet lang meer duren vooraleer alle materiaal dat als “anarchistisch gerelateerd” - in de terminologie en in de ogen van de onderdrukker - beschouwd wordt, zal gecensureerd worden.

Momenteel, behoudens simpele onbekwaamheid van de kant van de autoriteiten, wordt elk poststuk of publicatie met het “omcirkelde A” symbool of een anarchist black cross symbool in het geheel geweigerd. Dit is zelfs het geval wanneer het aanstootgevende symbool staat afgedrukt op een foto in een nieuwsartikel in een algemeen tijdschrift. Deze politiek alleen al resulteert in de weigering van de meeste anarchistisch georiënteerde publicaties. Maar weigeringen worden soms ook gebaseerd op “Security Threat Group content” (anarchisten werden door de ODOC geïdentificeerd als een “Security Threat Group”) zonder enige referentie naar welke inhoud nu eigenlijk bedreigend is en waarom.

Recent schreef ik naar Mike Beagan, ODOC STG Management “Inspecteur”, om de opheffing van de censuur te vragen en een verklaring over de criteria en het legale mechanisme dat de ODOC gebruikt om anarchisten als een security threat group te brandmerken. Dit is de absurde Orwelliaanse dubbelspraak die ik als antwoord kreeg:

“De anarchistische beweging in Oregon is zodanig gegroeid dat het een serieuze bekommernis is geworden voor de ordehandhaving, en het publiek, als gevolg van haar toegenomen geweld tegen anderen. Als zodanig is de zogenaamde “omcirkelde A” een welbekend verzamelpunt voor dezen in de beweging.
De politiek van het Oregon Department Of Corrections is een nultolerantie voor alle STG gerelateerde activiteit. Iedere publicatie wordt geëvalueerd op haar eigen waarde en ofwel toegelaten ofwel geweigerd.”

Zoals je kan zien weigeren deze autoritairen, met aanmatigende gewichtigdoenerij, hun inbreuk op onvervreemdbare mensenrechten ter discussie of in vraag te stellen. En dus dien ik klacht in bij het federale rechtssysteem van Oregon. Ik wil de classificatie van anarchisme als een STG aanvechten, de algemeenheid van deze classificatie, en waarom er geen geëigende procedure is om deze unilaterale classificatie aan te vechten. Ik zal de weigeringen enkel gebaseerd op de symbolen van de “omcirkelde A” en het “Anarchist Black Cross” aanvechten. Ik zal het ontbreken van een gepaste inhoudelijke procedure aanvechten bij het weigeren van post wegens “STG inhoud” zonder dat die inhoud wordt gespecificeerd en zonder te specificeren waarom die inhoud dient verworpen te worden. Tenslotte wil ik de wederrechtelijke toe-eigening van mijn persoonlijke eigendom in de vorm van de geweigerde post/publicaties aanvechten.

Het juridische gevecht zal lang aanslepen en moeilijk zijn. Dit zijn de gewone tactieken van de Procureur-generaal, de kampioen van “het volk”. Terwijl zij voor het gerecht het onderwerp uitvoerig zullen bespreken en tegelijkertijd ontwijken, zullen de fascisten trachten het af te schilderen als onbelangrijk, kwaadwillig, en geen voorwerp uitmakend van een legale claim waarop moet ingegaan worden. Gewoonlijk, en ik zeg dit zonder enige naïeve pretentie, spreekt het gerecht zich uit voor “het volk” na veel lippendienst te hebben geleverd aan de grondwettelijke rechten. In ieder geval is het zeker de moeite waard, de waarheden zijn evident, en we moeten het pad van de waarheid niet vrezen omdat er zo weinig mensen zijn die het bewandelen.

Iedereen die wil bijdragen voor het gerecht over deze zaken kan dit doen door naar het gerecht te schrijven via mij: Brian McCarvill #11037967, OSP, 2605 State Street, Salem OR 97310.

Giften zijn absoluut nodig! De Oregon State Penitentiary verwerpt consistent anarchistische publicaties. De radicale gemeenschap binnen de muren van de OSP wenst de Oregon Department of Corrections voor zijn verantwoordelijkheid te stellen in een proces voor de burgerrechten. Steungroepen buiten zijn er totnogtoe niet in geslaagd genoeg fondsen te werven voor legale bijstand.
Schrijver dezes, met ervaring in legale procedures in het gevangeniswezen, zal binnen afzienbare tijd een klacht indienen voor de Oregon rechtbanken. Procederen is duur, zeker voor gevangenen zonder inkomen. Donaties, hoe klein ook, zijn dringend nodig en kunnen gebeuren door overschrijvingen of checks over te maken aan: “The Prison Account of Brian McCarvill #11037967” Central Trust, PO Box 1440, Salem OR 97309-5077.

Als je een bijdrage zendt, aub schrijf apart naar Brian McCarvill:
Brian McCarvill #11037967, OSP, 2605 State St., Salem, OR 97310."


Brief van Rob los Ricos:
“Ik beschouw je schuldig….”
Dit jaar is goed begonnen. Op 2 januari kwam de Oregon Department of Corrections Security Threat Group manager op bezoek. Hij dreigde me te verbannen naar Eastern Oregon- ver van mijn dochter in Portland- indien ik niet verhuisde uit de cel die ik deelde met Brian McCarvill. Brian is momenteel aan het procederen tegen de ODOC over hun postbedeling, wat resulteert in de weigering van anarchistische literatuur die naar hem wordt gezonden. Dit is iets wat mij de laatste 3 jaar bezig houdt – ik heb meer dan 200 postovertredingnota’s m.b.t. brieven en publicaties die naar mij in de gevangenis werden gestuurd. Hun favoriete reden voor deze “inbreuken” is dat de publicaties “anarchistisch-gerelateerd” zijn of een “STG symbool”- in dit geval, een omcirkelde “a”, een symbool internationaal gebruikt voor “anarchie”. Ik steun Brian’s rechtszaak. Daarbij is hij een gewaardeerde en betrouwbare vriend. We verkozen niet uiteen te gaan.
Op 7 januari kregen we verslagen van “ongeautoriseerde activiteit” en “het niet opvolgen van een bevel”. Dit had te maken met een kaartschrijfcampagne die ik was begonnen een maand eerder. Ik had mensen gevraagd postkaarten naar ons te zenden met het omcirkelde symbool erop, samen met het opschrift “This is not a gang symbol”. Twee dagen na ontvangst van de verslagen werden we opgeroepen voor een disciplinaire hoorzitting. Na de zaak met mij te hebben bediscussieerd, zei de ambtenaar “Ik beschouw je schuldig aan blijvend betrokken te zijn bij de anarchistische beweging”. Veelbetekend, want dat was niet waarvoor ik werd beschuldigd. Maar het vat wel goed de houding van de ODOC tov mij samen. Het is niet gemakkelijk geweest, maar ik heb geprobeerd betrokken te blijven bij de gebeurtenissen buiten deze muren. Ik ben opgesloten sinds de internationale Reclaim the Streets solidariteitsdag tegen de G-8 top in Keulen, Duitsland, 18 juni 1999. Ik heb de Battle of Seattle gemist, de anti-IMF/WB protesten, de protesten tegen zowel de Democratische als Republikeinse Conventies en GW Bush’s bloedloze coup. De samenvatting van mijn hoorzitting bevatte een aantal leugens en halve waarheden, bedoeld om mij te laten voorkomen als een gevaar voor de veiligheid van de ODOC faciliteiten, of voor de hele wereld als het even kan. De ambtenaar stelde dat ik ermee dreigde mijn 30 jaar van ervaring als organisator te gebruiken om “moeilijkheden te veroorzaken” voor ODOC. Wat ik werkelijk zei was dat ik zowel Benny Ward als de STG managers zou verzekeren dat ik mijn organisatietalenten niet zou gebruiken om moeilijkheden voor hen te creëren. En ik vroeg of het teveel gevraagd was om mijn post te kunnen ontvangen? Blijkbaar is dat zo.
Het meest alarmerende aspect van dit echter, is dat de ODOC tot de conclusie is gekomen dat ik een lid ben van het Earth Liberation Front. Dit ondanks het feit dat ik nooit gearresteerd ben voor een actie van het ELF, noch werd ik ooit ondervraagd over acties van het ELF. Er is inderdaad geen enkel bewijs of spoor van bewijs dat mij op welke manier dan ook in verband kan brengen met het ELF. Het ELF is een clandestiene groep wiens enige doel het is sabotageacties uit te voeren tegen bedrijven en onderzoeksfaciliteiten die het ELF als verantwoordelijk acht voor de vervuiling van de aarde. Als zodanig staat het op de lijst van terroristische organisaties, en is één van de doelwitten in het vizier van verschillende Joint Task Force(s) on Terrorism in steden en staten in heel de V.S. Ik ben een schrijver en een activist. Het was een bewuste beslissing van mij om geen sabotageacties uit te voeren, omdat ik de vaardigheid en kennis mis om dat effectief en veilig te doen. Totnogtoe werd niemand gewond of gedood door een ELF actie.
Ondanks het feit dat ik mijn job in de gevangenisziekenzaal verloor, in isolatie werd geplaatst voor 120 dagen, en als een “terrorist” wordt gelabeld, zal ik blijven schrijven voor anarchistische en “alternatieve” publicaties. Ik ben een vijand van de Nieuwe Wereldorde. Wij, het volk, zullen de heerschappij van de bedrijfsmacht omverwerpen.
Sì Se Puede!
Robert Thaxton # 12112716 Oregon State Penitentiary 2605 State Street Salem, OR 97310
Militair gebruik van verarmd uranium is een oorlogsmisdaad. Ban het gebruik van verarmd uranium in ammunitie en wapens.
Het Verenigd koninkrijk heeft een nationale gezondheidszorg, niet waar? Wel, waarom zorgen ze er niet voor dat Tony Blair’s lippen chirurgisch worden verwijderd van GW's kont?"
***
Wat kan je doen?
1) Schrijf naar de gevangenen:

-Robert Thaxton #12112716
OSP 2605 State Street
Salem OR 97310
USA
-Brian McCarvill #11037967
OSP 2605 State Street
Salem OR 97310
USA

2) Financiële bijdragen zijn noodzakelijk. Brian en Rob zijn hun job kwijt en hebben dus geen inkomen meer voor hun dagelijkse behoeften in de gevangenis, en Brian heeft ook (veel) geld nodig voor de legale kosten.
Je kan geld overmaken aan Brian door overschrijvingen of checks te sturen naar: DOC for Brian McCarvill #11037967, Central Trust – ODOC, P.O. Box 14400, Salem OR 97309-5077, USA. Laat Brian weten dat je een bijdrage hebt gestort.
Geld voor Rob kan naar het volgende adres worden gestuurd: Rob los Ricos Enterprises, PO Box 50634, Eugene OR 97405, USA.
Of je kan geld sturen via de Anarchist Prisoners’ Legal Aid Network: APLAN, 818 SW 3rd Ave, PMB 354, Portland OR 97204, USA.
Of via het ABC-Gent: PB 40, 9000 Gent 2, België; reknr: 001-3364945-91.

3) Schrijf naar de autoriteiten en eis dat Brian en Rob uit isolatie worden gehaald, en dat anarchisme niet langer als een STG wordt beschouwd. Brieven naar: Rebecca Prinslow, Inspector General, ODOC Central Administration Office, 2575 Center Street, NE, Salem OR 97301-4667 of e-mail:  rebecca.prinslow@state.or.us, en: Interim Director Ben de Hann, ODOC Central Administration Office, 2575 Center Street NE Salem, OR 97301-4667 • Acting Superintendent Brian Belleque, Oregon State Penitentiary, 2605 State Street Salem, OR 97310. Het Oregon Department of Corrections kan via email geschreven worden:  DOC.Info@doc.state.or.us

Hieronder vind je ook nog een voorbeeldbrief (best is wel zelf een brief op te stellen):

Date
address

Rebecca Prinslow, Inspector General
ODOC Central Administration Office
2575 Center Street, NE
Salem OR 97301-4667

Ms. Prinslow:

I am writing to protest the current disciplinary segregation sanction of OSP prisoners Robert Thaxton #12112716 and Brian McCarvill #11037967. I request that you reconsider this harsh judgment and return them to the general population immediately. Also, please give them back their jobs, their cell assignments and good time earned. They worked hard for these privileges.

Mr. Thaxton and Mr. McCarvill are NOT Security Threat Group gang members. They are clearly being singled out for repression due to their political views and their willingness to stand up for their human rights. They both have maintained full-time work; they keep to themselves, they keep themselves healthy and they bother no one. Neither they nor their actions threaten or jeopardize the safety and security of ODOC faculty, staff or their fellow inmates at OSP.

Anarchists should not be classified as Security Threat Group gang members. Anarchy is a political view and freedom of speech is a protected right.

In addition, the circle-A symbol represents an idea and is not a Security Threat Group gang symbol. The circle-A symbol should not be used by the OSP/ODOC to interfere with the U.S. Mail. The OSP/ODOC mail policies are unconstitutional and have proven to be arbitrary censorship. These policies need to be changed and this repression against Anarchists needs to stop.

Thank you for your careful review and investigation of these unwarranted disciplinary actions against Mr. Thaxton and Mr. McCarvill. Please return them to their previous standing in general population.

Sincerely,



- E-Mail: abc_gent@yahoo.com Website: http://www.geocities.com/abc_gent
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.