english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De SP komt niet meer voor in het verhaal.
Raf Grinfeld - 15.04.2003 23:19

Over de oud-linkse SP en het falen van centrum-links.

22 januari van het jaar 2003. Miljoenen Nederlanders trekken naar de stembus. Er moet een nieuwe regering gekozen worden. De vorige heeft slechts drie maanden stand gehouden. Vooral de Lijst Pim Fortuyn wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden Tegen de avond wordt het steeds duidelijker, het staatkundig centrum heeft gewonnen : centrum-rechtse christen-democraten en sociaal-democraten hebben in ruime mate geprofiteerd van de mythe dat staatkunde werkelijk democratisch kan zijn.

De partijen die parlementszetels in de wacht hebben gesleept zijn de verdedigers van de parlementaire macht, dat is het kader waarbinnen ze zich bewegen. Er zijn soms grote verschillen tussen de partijen merkbaar. Maar ze kenmerken zich allen door een streven naar centralisme. De rechtsstaat wordt niet in vraag gesteld, de onrechtstreekse vertegenwoordiging van de kiezers ook niet. Over het paradigma van wat men de representatieve democratie neemt is iedereen het eens.
Het wantrouwen in de rol die overheden kunnen spelen noemde de gematigd-socialistische partijleider Jan Marijnissen minder dan een week geleden nog "fatalistisch". Het heeft hem geen windeieren opgeleverd. Ongetwijfeld heeft hij vandaag ook weer veel stemgerechtigde allochtonen naar de stembus gekregen. Een kwart van die kiezers stemt op ons, liet hij onlangs nog aan journalist Erik Raspoet van de krant De Morgen weten.

Marijnissen is dan ook gewonnen voor een sterke linkse overheid, één die komaf maakt met de grote inkomensverschillen binnen de Nederlandse bevolking. De herwaardering van de verzorgingsstaat, dat wil de SP. Niet de nieuw-flinkse overheidsplannen van de in het centrum actieve PVDA, met haar strenge aanpak van criminelen en waardering voor de rol van staatslegers om de bestaande wereldorde te handhaven. Nee, de Socialistische Partij wil meer aandacht voor waarden en normen om de criminaliteit in te dijken, een actieve overheidsrol om de (volgens de SP mislukte) integratie van de allochtonen te bevorderen en een forse bezuiniging op militaire uitgaven. Deze verkiezingen werden gedomineerd door thema's waar ook Marijnissen graag op inspeelt : integratie, veiligheid en economie.

Met de ruime aandacht voor het belang van integratie maakt Marijnissen zich al jaren populair, zeker bij blanke arbeiders, door linkse taboes rond gettovorming en gedwongen aanpassing te doorbreken. De SP heeft haar arbeiderisme in grote mate afgestemd op het Nederlandse proletariaat, al die Nederlanders die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van een loon, of dat worden wanneer het stelsel van soiale zekerheid wordt afgebroken.
Voor duidelijk anti-racisme is er bij de SP dan ook te weinig aandacht, misschien is dit wel het zwakste punt bij de partij. Veiligheid is voor de SP niet alleen een kwestie van militaire sterkte, eerder niet zelfs. Op het vlak van defensie heeft Marijnissen wellicht de beste ideëen van alle binnenkort zetelende lijsttrekkers. Veiligheid ging echter weinig over militaire aangelegenheden of verkeersongevallen tijdens de verkiezingscampagne. Nee, veiligheid werd haast synoniem voor lage criminaliteitscijfers.
Helaas ontbrak haast volledig een links en radicaal-criminologisch verhaal daarover. Wat de visie op economie betreft speurden we ook tevergeefs naar duidelijk anti-kapitalistische standpunten. De markteconomie werd door alle bekende partijen geprezen, en markteconomie leek haast synoniem voor kapitalisme, nochtans is er in theorie een verschil tussen de twee en is het kapitalisme slechts een extreme markteconomische variant, waarin winstbejag centraal staat.


Het is nu april 2003. Er is nog steeds geen nieuwe regering. "Christen-democraten" en "sociaal-democraten" hebben maanden onderhandeld, maar zonder resultaten. Het lijkt er op dat we binnenkort geen centrum-coalitie krijgen maar een rechtse coalitie, net zoals voor de verkiezingen. De SP komt niet meer voor in het verhaal, een centrum-linkse regering is niet aan de orde want zo'n kabinet heeft in de Tweede Kamer te weinig zetels. Centrum-links komt net niet aan een meerderheid. Is dat verwonderlijk? Nee, want centrum-links heeft nooit gewerkt, is niet bedreigend voor de bestaande orde. Centrum-links blijft niet lang aan de macht want haar sukses is nooit verzekerd.
De oud-linkse SP heeft met haar nieuwsoortig arbeiderisme teveel naar het centrum gelonkt. Waar het in de peilingen eerst hoge, onverwachte, scores haalde, was het uiteindelijk resultaat in januari middelmatig. De SP viel terug op de oude autoritair-linkse verhalen van meer overheid en minder markt. Basisdemocratische en gemeentelijke controle op de productie, veel ruimte voor duurzame vormen van economie? Ik hoorde het Marijnissen niet zeggen op televisie en heb hem nochtans veel aan het woord gezien. Ik heb veel interviews met hem gelezen en de website van de Socialistische Partij is mij zeker ook niet onbekend. Marijnissen had het over de waarde van het oude socialisme. Over Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Joop den Uyl, of over Herman Gorter. Die mensen zijn echter al lang dood en hebben het niet over de met de dag veranderende, complexer wordende realiteit. En Joop den Uyl was... centrum-links.

Website: http://uk.yahoo.groups.com/group/tomsk_be
 

Lees meer over: oranje

aanvullingen
wat? 
millennium - 16.04.2003 14:05

omschrijf "arbeider"

dit is een woord uit de 19e eeuw dat voor zover ik weet op niemand is toe te passen.
arbeider 
snokkelveldt - 16.04.2003 16:16

'arbeider, als in; arbeider in zuid-oost azie (zie ook: neo-colonialisme, slavernij, democratie)
nee, deze arbeider 
millennium - 16.04.2003 16:30

"..Met de ruime aandacht voor het belang van integratie maakt Marijnissen zich al jaren populair, zeker bij blanke ARBEIDERS, door linkse taboes rond gettovo.."
White middle class scum 
x - 16.04.2003 17:18

Inderdaad, arbeiders bestaan niet meer. Je vuilnis wordt niet opgehaald, de straten worden niet geveegd, de bus heeft geen chauffeur, je brood wordt niet gebakken, en er zitten echt geen cassieres meer in de supermarkt en er lopen geen verplegers in het ziekenhuis. Het gaat allemaal vanzelf, het zijn machines, het zijn kaboutertjes.
Dat de activisten in Nederland voor het grootste deel bestaan uit verwende witte middenklasse-kindjes, dat wisten we al langer. Dat ze daardoor vaak denken dat ze alles automatisch beter weten dan mensen die bijvoorbeeld zijn opgegroeid in 'slechte' buurten, dat wisten we ook al. Maar dit nivo is nieuw - lager dan ooit tevoren, blind, zelfingenomen en arrogant.
Voor alle duidelijkheid: ik pleit hier niet voor arbeiderisme of verheerlijking van het proletariaat of iets dergelijks. Maar sommige lui mogen wat mij betreft wat minder hoog van de toren blazen!
website adres is verkeerd.. 
R.G. - 16.04.2003 18:34

Het is  http://uk.groups.yahoo.com/group/tomsk_be/
SP & arbeiders 
Woerdenaar - 16.04.2003 21:16

De SP weet heel goed waar de 'arbeiders' waar de partij zich op richt warm voor lopen. In Woerden heeft de SP een actiegroep opgericht voor MEER PARKEERPLAATSEN in de binnenstad. Dat ik al jaren m'n fiets op vrijdag en zaterdag niet in een rek kwijt kan in de binnenstad en dat ik het milieu belangrijker vind dan auto's interesseert de SP blijkbaar niet. Maar ja, ik ben als hoger opgeleide dan ook slechts stemvee, geen 'arbeider'.
arbeiders 
snokkelveldt - 16.04.2003 22:25

Ik ben ook arbeider, klote inkomen en amper opgeleid.
Toch zal ik nooit honger lijden of in een sloppenwijk wonen, de vakbonden komen min of meer voor mijn rechten op en geen paramilitaire troepen zullen hen weer door de kop schieten.
Ik vind het persoonlijk misselijkmakend te horen over 'het Nederlandse Proletariaat' terwijl de mensen, de échte proletariers, in Azie en Zuid Amerika voor ons genoegen onder verschrikkelijke omstandigheden producten maken omdat wij ze goedkoop bij de supermarkten en warenhuizen willen kopen. En geen enkele politicus die zich verantwoordelijk voelt voor die missstanden.
inspelen op de actualiteit 
janboeykens - 16.04.2003 23:17

Ik vind dat de SP meer moet durven inspelen op de actualiteit. Men zou de Amerikaanse wapenleveringen aan Irak via de haven van Rotterdam veel meer moeten aanklagen.
Er zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de oorlog in Irak !!
arbeider = 
s - 17.04.2003 16:27

vanuit het oogpunt van een steuntrekker zijn werkende mensen arbeiders. waarom werken als je ook luieren kan..
arbeid 
snokkelveldt - 17.04.2003 19:57

Arbeiders tegen Arbeid!!

1 Mei Internationale Demonstratie.
Voor Arbeiders, Steuntrekkers, Prozakkers en Bewust Baanlozen.
Tegen (Loon-)slavernij, Tegen Arbeiders Moraal, Tegen Uitzendbureaus, Tegen Koninginnedag!!!!

WERK NOOIT!!! (als je de kans krijgt)

hop hop hop, de bazen aan de strop!

Op de Dam in Amsterdam, uur of één ofzo?
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.