english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Elke nacht Kristallnacht in Palestina
Annabel Frey - 14.05.2003 15:25

Kolonistengeweld teistert Sheikh Jarrah, een wijk in bezet Jeruzalem

SHEIKH JARRAH, OOST JERUSALEM (28 April 2003) -- Ze doen het midden in de nacht, op donkere nachten. Stilletjes en stiekem. In grote groepen. Goed georganiseerde milities - gewapend en wel. Een menigte van ongeveer 50 religieuze kolonisten. Kwamen midden in de nacht naar 2 huizen in het door Israel geannexeerde arabische oost Jeruzalem, Sheikh Jarrah, over de Groene Lijn. Door het gebroken raam waar ze door naar binnen waren gekomen gooiden ze een kind naar buiten.
Een 2 jaar oude babyr kwam uit het raam op de 2e verdieping, vijf meter hoog, en ligt nu in het ziekenhuis. Ze sloegen een man zo erg dat hij bewusteloos in een ambulance moest worden afgevoerd; ik zag hem gaan. Drie anderen moesten eveneens opgenomen worden.
Overal bloed, kapotte deuren, gebroken ramen, en overal kettingen en hangsloten om te voorkomen dat buren te hulp schieten.

Ze waren georganiseerd als een kleine legereenheid en kwamen ongeacht het feit dat een rechter zich hierover nog moet uitspreken. Twee van hen voerden zelfs een verkenning uit, om 19:00u, met de leugen dat ze van de gemeente waren: "Hoeveel mensen wonen hier? We willen alleen maar weten of er stromend water en electriciteit is?". De bewoners lieten hen er niet in, wetende dat op dat tijdstip gemeenteambtenaren geen officiële bezoeken afleggen.

Toen ik aankwam, door de telefoon uit mijn slaap gerukt, lag de baby al in het ziekenhuis. Gelukkig had een bewoner een diplomaat, de politie en een vredesactivist gebeld. Een handjevol van ons verzamelde zich
om getuige te zijn van de nasleep, om de waarheid te achterhalen, om steun en solidariteit te betonen; terwijl de Saoedische TV opnamen maakte.

En de gewaarschuwde politie en grenspolitie liet de kolonisten (deze zogenaamde religieuzen) gewoon gaan, ondanks de gewonden die zij op hun geweten hebben. Geen arrestaties, geen handboeien... De politie liet ze een voor een uit de huizen verdwijnen, met hun schedelkapjes netjes op hun plaats, hun slaapzakken netjes in de rugzaken, en hun handwapens netjes uit het zicht. We begonnen hen te beledigen in het Hebreeuws, ze keken verbaasd, en de politie begon zowaar ons uit te schelden. Ze gaven de politie chocolade, de begerige kolonialisten.
In kleine groepjes stonden ze met de politie te babbelen, bij de vier politiejeeps, of er niets gebeurd was. "Moshe, waar is mijn water?" riep er een, alsof alles normaal was.
Ze overlegden even samen, de zwijgende arabische buurtbewoners uitdagend, reorganiseerden hun strategie, en stapten in hun geparkeerde vervoermiddelen en reden weg. Voor nu. Maar ze komen terug, alsof er geen misdaad gepleegd was.

Gezien het feit dat een van hen een Minister van het Israelisch kabinet was (Minister van Toerisme, Benny Elon), mogen we aannemen dat zij zich door de wet beschermd hebben gevoeld, of boven de wet staand. Zij zijn zijn bende, zijn groep gangsters: "Homat Shalem" activisten, een organisatie die hij runt.
Misschien hebben ze wel rabbinale goedkeuring voor hun acties gekregen, net als Yigal Amir voor de moord op een premier.
Benny Elon is ook een rabbi. Hij beweerde onlangs in een rechtszaal dat hij niet vooraf van de moord op Rabin op de hoogte was, hetgeen door Amir wordt tegengesproken.

Vandaag is het maandag, 28 april 2003. Er is een Road Map waarin uitgestippeld staat dat nederzettingen ontruimd, de Bezetting beëindigd en land aan hun eigenaren moet worden teruggegeven. Zijn deze aanvallen de laatste desperate acties van etnische zuiveraars? Of is dit hun business-as-usual, arrogant obscene gebaar naar het vredesproces?

Ongetwijfeld komen ze terug, ze blijven het proberen, met elke truuk zoals ze altijd gedaan hebben. Zoals in Hebron, Ras al Amud, Silwan, de lijst is eindeloos. Zelfs nu, vandaag, ontkennen 's lands grootste kranten de gegooide baby, het door de politie bij de buurtbewoners afgedwongen compromis, een uitzettingsbevel, een advocaat die de bende escorteert, en een gecompromitteerde advocaat. De advocaat van de buurtbewoners spreekt alles weer tegen. Wat de waarheid ook is, het is weer een hotspot, een bloedige doorn in de zij van de vrede. Daar geplaatst door gluiperige mensen, gewapende gangsters en terroristen in allerlei soorten en maten, die in het holst van de nacht komen, op de vooravond van Holocaust Remembrance Day.
Ze stelen andermans geboorterecht. Ze stelen andermans huizen. Ze maken mensen tot vluchtelingen. Ze veroorzaken de bezetting. Met gebruik van terreur. Ik noemde er eentje, in zijn gezicht, een Nazi. Het leek het passende woord.

Annabel Frey is an Israeli peace activist and alternative tour guide who volunteers with the Israeli Committee Against House Demolitions, Rabbis for Human Rights, Women for Human Rights (Machsomwatch) and other Israeli peace organisations. She lived in Sinai, Egypt for four years, immigrated to Israel from South Africa in 1981 and is originally British.

Excuses voor de kwaliteit van de vertaling.
John Veldhuis

Website: http://electronicintifada.net/v2/article1433.shtml
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
WAAROM 
SQUAT - 15.05.2003 15:32

WAAROM moet er verdorie IEDERE keer als een links iemand een statement wil maken, de Tweede Wereldoorlog aan te pas komen?

Je ziet het hierboven (en in ALLE andere items over Israel op Indymedia) en de SP maakt zich er ook op een onprofessionele manier schuldig aan. Meer voorbeelden : de een search op :

SS, gestapo, Kristallnacht, Holocaust, Jodenvervolging

Is onze algemene ontwikkeling daar gestopt ofzo?


Waarom niet WO2 erbij slepen? 
John Veldhuis - 16.05.2003 13:04

Waarom niet? Het wangedrag van al dan niet Israelische zionisten wordt ook keer op keer gerechtvaardigd met een beroep op de holocaust.

En in dit geval is het bijzonder van toepassing.

Of is ook volgens SQUAT

het nazi noemen van joodse nazi's anti-semitisch?

het pogrom noemen van antiPalestijnse pogroms anti-semitisch?

het etnische zuivering noemen van het wegjagen van Palestijnen anti-semitisch?

etc. etc.?
Nazi-vergelijkingen 
Robert - 17.05.2003 12:28

De reden waarom mensen graag door hun aangeklaagde wantoestanden met de nazi's/Hitler/Kristallnacht/Gestapo/etc (vul zelf in) vergelijken, is dat hun argumenten hierdoor schijnbaar sterker worden: door een vergelijking te maken tussen een door jou aan de kaak gesteld onrecht en de zwartste periode uit de geschiedenis, lijkt dit onrecht extra erg te worden en is het ook minder nodig dit te onderbouwen met feiten: de vergelijking zelf zegt al genoeg.
Hier ligt ook het zwakke punt van vergelijkingen tussen hedendaags onrecht en de nazi-tijd: door een absolute demonisering valt de noodzaak tot argumenteren weg; discussie over de kwestie wordt feitelijk onmogelijk gemaakt doordat de nazi-vergelijking ook een totale polarisatie inhoudt. (zie ook de vergelijkingen in het verleden Saddam-Hitler, Bush-Hitler en dergelijke).

Het maken van dit soort vergelijkingen is daarom een zwaktebod. Mensen die werkelijk geloven in de kracht van hun eigen argumenten, en die ook discussie mogelijk willen maken, hebben geen simplistische nazi-vergelijkingen nodig. Zij kunnen zonder deze demagogische truc de discussie aangaan en hun punt maken. Dat dit niet geldt voor John Veldhuis is op Indymedia al heel lang duidelijk.

De vlag dekt de lading 
John Veldhuis - 19.05.2003 17:39

Absolute klets. Alsof ik erop geil de 2e wereldoorlog erbij te halen. En wat dan nog.

Ik vind het een probleem dat mensen beweren dat dit soort vergelijkingen "niet kunnen", om wat voor reden dan ook. Zolang de vergelijking ergens op slaat, moet het kunnen.

Maar ik had er inderdaad ook iets van kunnen maken "israelische terroristen-kolonisten vernielen huis arabieren en gooien kind het raam uit, ondersteund door met pistool bewapende israelische minister, israelische politie komt wel langs maar treedt niet op".

Mensen die kinderen dit aandoen, zijn in mijn optiek niet beter dan nazi's, integendeel.

Ik hoef aan de demonisering van dit soort monsters niets meer bij te dragen, dat lukt ze zelf prima, alleen lees en hoor je er verrekte weinig over.

Het idiote idee "maar israeliers doen dat soort dingen toch niet" leeft daardoor nog bij heel veel mensen. Israeli's zijn mensen als u en ik. Daar zitten hele aardige bij, heel criminele, en heel racistische. Voor de Palestijnen geldt hetzelfde.



The Electronic Intifada (EI) 
joods.nl - 19.05.2003 19:25

The Electronic Intifada (EI) en de macht van internet

The Electronic Intifada biedt op haar website feiten en opvattingen over Israel die vele mensen in Nederland en in Israel niet kennen (en soms liever ook niet willen kennen).
Dat is de éne kant van het verhaal. Anderzijds laat The Electronic Intifada zien op welke manier "de andere kant" voorzien wordt van informatie en daar gebruik van maakt.

 http://www.joods.nl/rubrieken/Site-seeing/artikel?nr=2839
 
04.06.2003 07:37

Hmm... De vergelijkingen met het Nazisme zijn echt zo slecht niet. De zionisten roepen al jaren dat zij het "recht" op Israel hebben, vanwege wat er met hun broeders is gebeurd tijdens de holocaust. Maar dat zij gelijkaardige dingen doen met de Palestijnse bevolking, mag niet gezegd worden. Palestijnse nederzettingen die met de grond gelijk gemaakt worden, ook al zitten er nog mensen in huis.... Kinderen die niet naar scholen mogen.... Ethnische Arabieren in Israel die geen recht hebben op degelijk werk, op het bezit van grond, etc... Het doet mij opvallend sterk denken aan de tijd dat in Duitsland synagogen in brand werden gestoken en alle winkels van joden besmeurd werden met anti-semitische opschriften. Alleen zijn de slachtoffers van toen de daders van nu.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.