english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Cohen wil je dat ik dakloos ben? verslag huisvestingsdemo
vlo - 19.05.2003 02:35

"We maken ons grote zorgen, meneer Cohen", schalt het door de luidsprekers voor het Amsterdamse stadhuis. De burgemeester buigt zijn hoofd en kijkt naar beneden. Om hem heen staat een grote groep Amsterdammers gecirkeld die betogen voor meer sociale huisvesting.

SASH-A The Netherlands, Amsterdam, Spui -- May 17 2003, 14:38
SASH-A The Netherlands, Amsterdam, Spui -- May 17 2003, 14:38

=============================================
"Sociale huren maken sociale buren, geen
sloop van goede en goedkope huurwoningen".
Boven driehonderd hoofden steken zaterdag in
de Amsterdamse demonstratie voor sociale
huisvesting, talloze protestbordjes. "Voor
ons is het helder: Stop de Afbraak Sociale
Huisvesting. Betaalbaar wonen voor iedereen.
Van arbeiderslonen moet je kunnen wonen."
============================================


"We maken ons grote zorgen, meneer Cohen", schalt het door de luidsprekers voor het Amsterdamse stadhuis. De burgemeester buigt zijn hoofd en kijkt naar beneden. Om hem heen staat een grote groep Amsterdammers gecirkeld die betogen voor meer sociale huisvesting.
zie foto hiervan:  http://www.schlijper.nl/today/030517-sash-cohen-1.jpg

Na een korte stop somt de spreker die naast Cohen staat, het probleem op. "Er zijn steeds langere wachtlijsten. Dat probleem wordt niet opgelost door het beleid, maar wordt er juist door verergerd. Want in Amsterdam dreigen er 75000 sociale huurwoningen te verdwijnen. Zelfs goede sociale huurwoningen worden gesloopt."

"Laten we een ding duidelijk maken", besluit de spreker na tien minuten. "We laten ons niet wegjagen door het grote geld. Wonen is een eerste levensbehoefte en een basisvereiste voor een goede samenleving. Dat mag niet afgebroken worden". Als Cohen daarna het beleid mag uitleggen, komt hij niet veel verder dan dat de stad ook voor de middenklasse woningen wil bouwen. Verder zei hij onder ondere dat het beleid gericht zou zijn op het bouwen van meer woningen.

Dat is dus onzin. In de Westelijke Tuinsteden dreigen 13.000 woningen gesloopt te worden, vertelt een van de gedupeerden. Ze worden door zesduizend dure koopwoningen vervangen. "De woningen zouden niet van de tijd zijn, terwijl ze dubbele beglazing hebben en een centrale verwarming. De slechte woningen laten ze staan en gerenoveerde woningen, zoals de mijne, slopen ze." De huizen liggen namelijk op een locatie die makkelijk bereikbaar is, en dus leveren woningen en kantoren die op de locatie in de verkoop gaan, veel geld op.

HONING
"Al smaakt je reet naar honing, ik ga niet uit mijn woning" staat op een protestbord geschreven. De meeste mensen kunnen de nieuwe koopwoningen niet betalen. Op sommige locaties zullen zijn gedwongen moeten verhuizen. Een flink aantal van die nieuwe koopwoningen staat momenteel leeg in Amsterdam. Woningen "marktconform" maken, noemen de beleidsmakers dit. "Ben ik te min omdat ik in een sociale huurwoning woon?", schreeuwt een zeer verontwaardige mevrouw uit als zij de demonstranten en het winkelend publiek bij het Spui toespreekt.

In 1998 was er al in de Staatsliedenbuurt een demonstratie tegen dit sloopbeleid en in de Pijp waren er eind 2002 protestacties tegen de feitelijke gevolgen hiervan: leegstand van dure koopwoningen midden in de stad. De woningen werden bezet. Na een aantal maanden werden de sleutels aan de stadsdeelraad aangeboden, onder voorwaarde dat de woningen weer in de kernvoorraad sociale huurwoningen opgenomen zullen worden. Het onafhankelijk comité van de actievoerende bewoners, SASH-A, is nu actief in vijftien buurten in de stad en organiseerde de demonstratie zaterdag.

Lia uit de Spaarndammerbuurt komt uit een van die buurten. Zij is actief sinds ze onlangs een brief kreeg waarin renovatie werd aangekondigd. De reden werd niet gegeven, maar ze zegt die wel te weten. "Ik woon in een blok met drie woningen per trappenhuis. Het is zeer gunstig om na de renovatie deze in koopwoningen te veranderen. Terwijl de woningen met zes woningen per trappenhuis die renovatie broodnodig hebben, gebeurt daar niets. Nu moet ik plaatsmaken voor iemand met meer poen en moet ik nog maar zien waar of ik terechtkom. Maar dat wil ik niet, ik woon al 40 jaar in deze wijk."


PRIVATISERING
Diverse sprekers wijzen erop dat de slooppraktijk mede het gevolg is van de privatisering van de woningbouworganisaties in 1996. Daarmee zijn de corporaties gedwongen om te handelen in een denkkader van geld en winstmarges. Veel corporaties hebben hier ook voor zitten lobbyen.

De woningcorporaties komen nu alleen in actie als ze geraakt worden in hun portemonnee of als ze ergens geld mee kunnen verdienen. "Als de PvdA ze nooit geprivatiseerd zou hebben, dan zouden zij ook niet hoeven te differentieren. Niet winst en prestige zou voorop moeten staan maar behoeften van mensen", stelt een Bijlmerbewoner over het beleid van de woningcorporaties en gemeentebestuur om huurwoningen te slopen ten behoeve van dure koophuizen.

"Dit is exibitionistische zelfverrijking van hypotheekverstrekkers, bouwbedrijven, banken en projectontwikkelaars", zegt een historicus als hij op het Spui over de geschiedenis van de sociale huisvesting vertelt. Hij eindigde met het heden: "Bij nieuwprojecten zouden nu dertig procent sociale huurwoning zijn, maar zelfs dat percentage wordt hier in Amsterdam niet behaald."

Voor studenten en jongeren wordt het er ook niet makkelijker op geschikte woonruimte te vinden. Een studentenvertegenwoordiger van de SRVU krijgt het woord op het Spui. "Anderhalf jaar geleden is er zes en een half miljoen euro beloofd voor studentenhuisvesting. Daar hebben we nog niets van gezien." De wachttijden voor kamers zijn erg hoog, de kamers worden onbetaalbaar en er zijn veel te weinig doorstroommogelijkheden. "Studenten worden gedwongen onderhuur te accepteren, maar nu de koppelingswet ook voor studenten ingaat, krijgen ze 150 euro per maand minder als ze zich niet op dat adres mogen inschrijven", licht een andere student toe.

En terwijl de sociale woningnood groeit, is kraken van toenemende leegstand steeds meer een noodzaak. "Kraken is geen probleem, maar een oplossing", stelt iemand van kraakgroep De Pijp. "Na het kraken van leegstand zie je dat eigenaren opeens wel iets willen doen."


Nadat Cohen gesproken had voor het stadhuis, wordt het voor iedereen duidelijk dat er weinig is veranderd. Hoopgevend is inderdaad dat een diversiteit aan mensen is mee komen demonstreren. Maar de strijd voor behoud van sociale huisvesting gaat niet zonder slag of stoot. Om de sloop tegen te gaan "moet er in elke buurt en in elke straat actiegevoerd gaan worden", riep een spreker op de Dam. "Wij laten ons niet verdrijven uit onze huizen voor het kapitaal. En wij zullen deze strijd winnen, want wonen is een basisrecht."


Zie ook:  http://www.indymedia.nl/nl/2003/05/11825.shtml
en zie de aanvulling "reactie van de burgemeester en
antwoord" daaronder voor meer hierover.


Noot: dit verslag is verre van volledig. Tijdens de demonstratie regende het hard, maar was er enthousiaste en luidruchtige muziek van  http://www.funk-the-system.net,  http://www.brotherhood.nl/ samen met de sambaband rythems of resistance, en de fanfare van de liefdesnacht  http://www.xs4all.nl/~fanfare/ Aan het eind brak de zon door :))

Website: http://www.sash.nl
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.