english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
KHAYELITSHA - De apartheid voorbij
Nicole van den Brink - 26.05.2003 12:22

Indrukken van een kort bezoek. Sinds 9 mei 1994 heeft Zuid Afrika een democratisch gekozen regering en eindigde na 342 jaar de onderdrukking van de zwarte bevolking door de blanke minderheid.

Indrukken van een kort bezoek. Sinds 9 mei 1994 heeft Zuid Afrika een democratisch gekozen regering en eindigde na 342 jaar de onderdrukking van de zwarte bevolking door de blanke minderheid.



Sinds 9 mei 1994 heeft Zuid Afrika een democratisch gekozen regering en eindigde na 342 jaar de onderdrukking van de zwarte bevolking door de blanke minderheid. Vandaag de dag kun je als toerist deelnemen aan townshiptours in diverse steden, en kennis maken met de leefomstandigheden van de mensen aldaar.

In een klein busje, gevuld met zes blanken plus gids (toerisme is vooralsnog een blanke bezigheid…), rijden we Khayelitsha in. Vanaf het centrum van Kaapstad is het een rit van ca. 20 minuten (via de snelweg). Onderweg passeren we de afritten naar andere townships, de zwarte woonghettos: Nyanga, Lyanga, Guguleto, Mitchells Plain. Khayelitsha, wat "ons nieuwe thuis" betekent, is het meest recent ontstane township van Kaapstad. Het apartheidsregime bepaalde waar niet blanke mensen mochten wonen, en schroomde niet hele wijken te ontdoen van bewoners met de verkeerde huidskleur. Het District Six is een voorbeeld van de aanpak die daarbij gehanteerd werd: in de jaren zestig werden de 60.000 bewoners van deze wijk gedwongen te verhuizen, hun stenen huizen werden daarna gesloopt om plaats te maken voor huisvesting voor blanken. De bewoners kregen twee weken de tijd om hun inboedel in te pakken en naar een hun toegewezen plek buiten de stad te vertrekken. Families en buren werden uit elkaar gehaald en naar verschillende townships verplaatst. Op de nieuwe plek moest men het maar zelf uitzoeken. Van een schadevergoeding of vervangende woonruimte was geen sprake, van een fatsoenlijke infrastructuur (elektriciteit, water etc) evenmin. Nagenoeg alle townships in Zuid Afrika zijn op een dergelijke manier ontstaan. Samen met de pasjeswetten die bepaalden in welke wijken van de stad niet blanken zich mochten bewegen, had het apartheidsregime de vorming van de townships volledig in handen.

Khayelitsha is meer dan een woonghetto, het is een stad op zich. Naar schatting leven hier 800.000 tot 1.000.000 mensen; officiële cijfers zijn niet bekend. De werkloosheid wordt rond de 70% geschat, maar statistiek doet er hier niet toe. Langs de straten en tussen de huizen, hutten en krotten wordt geleefd, gehandeld, gespeelt, gewassen, gepraat, gegeten, gewerkt, gerepareerd en uitgerust. Een bouwsel ter grote van een Nederlands bushokje doet dienst als kapsalon. Tweedehands meubilair staat in de zon te koop. Een handjevol gereedschap en een stapel gebruikte banden vormen een openlucht garage. Op een druk bezochte hoek wordt op verbouwde oude olievaten vlees gebraden: de plaatselijke vleesmarkt. Mijn Nederlandse neus vindt dat het hier stinkt, en naar de kwaliteit van het vlees wil ik al helemaal niet vragen. Kinderen spelen met wat een Europeaan afval noemt. De was hangt uiteraard buiten in de hitte, tussen alle bouwsels en de drukte. Als er groente of fruit te koop is, hangt deze daar ook. Er groeit geen boom of struik. Khayelitsha is op een onvruchtbare zandvlakte gebouwd.

Niet iedereen in Khayelitsha is straatarm en sinds het einde van de apartheid is al veel veranderd. Minibusjes rijden bij wijze van taxi druk heen en weer en vervangen het busvervoer dat binnen de townships niet bestaat. Er is een groot tankstation, één moderne brandweerkazerne, één metrostation met aansluiting naar Kaapstad. Er is overal electriciteit. In Khayelitsha staan vier klinieken. Er zijn scholen. Een groot centrum voor cultuur en toerisme is in de bouw.
Het dringendste probleem is de huisvesting. Khayelitsha telt een aantal buurten waar men in (stenen) huizen woont. Een groot deel van de mensen woont in zelfgebouwde hutten, met een wateraansluiting binnenshuis. Teveel mensen moeten het met piepkleine krotten doen die ze uit welvaartsresten aan elkaar getimmerd hebben. Voor hen is de infrastructuur verbeterd: de bewoners van drie á vier krotten delen inmiddels één wateraansluiting in de open lucht en een betonnen hokje, de wc met riolering. De regering bouwt kleine huizen en geeft die cadeau aan de nieuwe eigenaars. Je herkent ze gelijk: tientallen dicht bij elkaar staande huisjes in dezelfde kleuren en dezelfde stijl. Huisjes met twee of drie slaapkamers waar dan 10 of meer mensen in wonen. Humanitaire organisaties, zoals "Habitat for Humanitas" (Ex-president v/d VS, Jimmy Carter, doet hier zijn best) bouwen samen met vrijwilligers en de nieuwe eigenaars die zelf een financiële bijdrage moeten leveren, eveneens dergelijke huizen. Zelfs Projectontwikkelaars bouwen en verkopen huisjes. Maar tot op heden haalt de trek naar de stad alle huisvestingsprogramma's nog steeds in, en voor elk gebouwd huisje komen er snel een aantal krotten bij.
Naast de voorruitgang zijn de sporen van de onderdrukking tijdens de apartheid alom aanwezig: om de 500m staan 20m hoge palen waar voetbalveldverlichting op zit. Vanuit talrijke controletorens (van het type dat langs de Oost Duitse grens stond) werd continu cameratoezicht op het gebeuren in Khayelitsha gehouden. De mesten ervan zijn begrijpelijkerwijs gesloopt, een aantal is blijven staan als monument. De goed onderhouden en buiten verhouding brede straten in Khayelitsha dienden in eerste instantie een repressief doel: bij elk teken van zwart verzet kon de politie makkelijk invallen. Daaraan vooraf ging de elektriciteit in heel Khayelitsha uit en vervolgens de voetbalveldverlichting aan.

- Wordt vervolgd -




www.wur.info

 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
Website 
Matthijs Collard - 07.06.2007 22:56

KHAYELITSHA heeft een website, zie  http://www.khayelitsha.net/ lijkt me een goede aanvulling

E-Mail: matthijs@movimiento.nl
Website: http://www.khayelitsha.net/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.