english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protest in Griekenland tegen een racistisch Europa
redactie - 25.06.2003 02:00Felle protesten tijdens EU top in Thessaloniki 19-21 juni
declare war on all bosses, whether they rule your nation or the whole planetWat misschien wel de laatste afsluitende EU-top was buiten Brussel, heeft Griekenland hevige protesten van diverse groepen actievoerders ondervonden. Meer dan vijftigduizend Grieken, migranten en andere Europeanen hebben tijdens de EU-top actiegevoerd voor onder meer vluchtelingenrechten, open grenzen, ontmanteling van Fort Europa en directe basisdemocratie van onderop. Ook waren er protesten tegen repressie, privatiseringsbeleid, een Europees leger, racisme, oorlog en de NAVO.

Dit terwijl de Nederlandse regering pleitte voor vooral opvang van vluchtelingen buiten de Europese grenzen, en terwijl de Europese ministers besloten buitenlandse politiek buiten de invloed van burgers te houden, een gezamenlijk Europese defensie-industrie op te zetten en een nieuwe grondwet te schrijven. Over dit laatste willen diverse groepen en partijen een referendum.

legal update uit Thessaloniki en solidariteitsacties

[ overzicht | verslagen dinsdag | woensdag | donderdag | vrijdag | zaterdag | zondag | Overzichten IMC Belgium 1, 2 | thessaloniki IMC | athens IMC | legal team | live radio en chat ]


Brussels, 2001. Foto (c) by Jet Budelman http://www.jetbudelman.com/ | e-mail: photo (at) jetbudelman.comDeze week werd in Thessaloniki, Griekenland, het verzet gevierd tegen de Europese Unie en de Europese politiek. Daar waar nationale politieke leiders op een schiereiland in dure hotels overleggen hoe zij Europa nog centralistischer kunnen maken en het beleid tegenover vluchtelingen repressiever, zullen duizenden Europese inwoners en actievoerders demonstreren tegen een racistisch Europa en een Europa van de uitbuiters [ agenda ].


In verzet tegen Fort Europa
Terwijl duizenden Grieken, migranten en andere Europeanen in Thessaloniki vreedzaam demonstreerden voor open grenzen en rechten voor vluchtelingen, pleitte de Nederlandse regering tijdens de EU-top voor grenskampen buiten de Europese grenzen [ Foto en audio reports antiracistische demonstraties | video | tekstverslagen ].

De eerste demonstratie ging door een wijk waar veel migranten wonen om support en solidariteit te tonen. Onderweg voegden steeds meer mensen zich bij de demonstratie. Zij kruisden even de tweede demonstratie, die van het Antiracistische Initiatief waar ook duizenden mensen in meeliepen. Er waren enkele "pre-emptive" arrestaties, maar de arrestanten waren even later weer vrij, meldt het legal team [ legal summary | English summary #1 | IMC UK: "Here even God does not have jurisdiction" ].

Vrijdag: Europese Top onneembare vesting
Vrijdag 20 juni waren er in Griekenland meerdere demonstraties, waaronder twee pogingen om binnen de hermetisch afgesloten "rode zone" terecht te komen. Daar vergaderden de EU-bonzen over de politieke toekomst. De twee demonstraties bij de rode zone begonnen vreedzaam. Met rubbere middelen probeerden ze geweldloos door de politieblokkade te geraken. De politie reageerde met zeer veel traangas op de mensen achter dit eerste blok, toen er vanuit een groep daarachter ontactictisch een aantal stenen door de lucht vlogen, zo wordt gemeld in diverse verslagen. De demonstratie werd gesplitst en er ontstonden relletjes, waarmee de politie traangas gebruikte, "far more dangerous than the usual". De tweede demonstratie deed een mislukte poging op het strand [ verslagen vrijdag | foto's 1 | 2 | 3 | 4 ].

Een derde demonstratie wilde solidariteit tonen met Roma zigeuners die sinds hun vlucht voor de oorlog in Kosovo onder erbermalijke omstandigheden bij de grens met MacedoniŽ wonen. De noborder actievoerders mochten met hun voedsel, water en medicijnen echter de grens niet over [ verslagen vrijdag | audio duits | foto's ].

Massale demonstraties tegen de EU-politiek
Vijftigduizend mensen betoogen zaterdag in Thessaloniki tegen onder andere de EU, Europese politiek, militarisering, oorlog, privatiseringen, grenzen en ondemocratische besluitvorming [ 1 | 2 | 3 | 4 ]. Er waren twee grotere betogingen en daarnaast voerden drie andere groepen daarbinnen en daarbuiten ook acties uit. Felle rellen braken uit nadat actievoerders een bank en een fastfoodketen werden gesloopt. Ook was er een aparte solidariteitsdemonstratie in een migrantenwijk. Vroeg in de avond belegerde de politie een universiteitsgebouw [lees verder | Fotos 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ].

zondag: zwaaidemo door relpolitie aangevallen
Bij het gerechtshof in Thessaloniki was er zondag een solidariteitsdemonstratie voor de gevangen genomen actievoerders. Er zouden zo'n honderdtal mensen gearresteerd zijn, waarvan er zondag 25 voor de rechter moesten verschijnen. Ondanks eerdere gewonden, heeft de politie nu opnieuw geweld gebruikt tegen de demonstratie [ lees verder | foto's 1 | 2 ]

eerdere berichten

19.06.2003 02:00
Donderdagavond 19 juni zijn er twee marsen voor vrije migratie en de rechten van migranten en vluchtelingen. Die protesten vinden plaats tijdens de opening van de top als vergaderd wordt over het voorstel om vluchtelingen buiten de EU op te vangen. Vrijdag gaan er bussen naar het hotel waar de EU-bonzen zich bevinden en voor zaterdagavond zijn er op hetzelfde tijdstip op drie locaties betogingen in Thessaloniki. Er zijn meerdere tegentoppen en festivals [ Thessaloniki Resistance 2003 | Greek Sociaal Forum | Anti-autoritair festival | anti-racisme ].

ontwikkelingen in Thessaloniki
Inmiddels is de noborder fietscaravaan uit Duitsland aangekomen. Dit grenzeloze theater was eerder deze maand aan de grens van Bulgarije tegengehouden. Dinsdag transformeerde de stad grotendeels, schrijft zuid op locatie, en waren er de eerste actiebijeenkomsten. Ook zijn er diverse universiteitsgebouwen in gebruik genomen, waaronder een voor het lokale Indymedia centrum [ verslagen dinsdag | woensdag ].

Thessaloniki
Al meer dan een jaar bereiden de Griekse globalisten zich voor. Op het programma staan drie dagen van actie en debat in en rond de noorderlijk gelegen griekse havenstad. De stad is een industrieel centrum met een lange traditie van strijd. Actiegroepen en linkse partijen staan hier heel sterk. Anarchisten slagen er in om tijdens 1 mei-betogingen meer volk te mobiliseren dan de traditionele vakbondsstructuren. De KKE, de Griekse communistische partij haalt hier meer dan zes procent in de verkiezingen en heeft een jeugdbeweging met 15.000 leden. En dan is er nog de Pame, een grote beweging van strijdsyndicalisten binnen de Griekse vakbond. Al die elementen samen zullen ongetwijfeld voor een memorabele top zorgen [ bron:
Eerste impressie uit Thessaloniki ].Belgium Brussels 2001, foto (c) by Jet Budelman (http://www.jetbudelman.com/)
Belgium Brussels 2001, foto (c) by Jet Budelman

achtergronden
Naar aanleiding van een solidariteitsoptocht voor vluchtelingen in BelgiŽ, schreef het Vluchteling Aktie Komitee een analyse over de relatie tussen het vluchtelingenbeleid in BelgiŽ en de komende Europese top in Griekenland [Verder bouwen aan een Fort Europa? ].

Vanuit Griekenland zijn er ook enkele analyses geschreven. Dit artikel in het Engels gaat over de achtergronden waarom de EU-top geblokkeerd moet worden en waarom verzet nodig is. En hier is een vertaling van een overzicht van de agenda van de EU-leiders en de acties hiertegen.

Why oppose the EU and its upcoming summit | Verder bouwen aan een Fort Europa? | Welkom in Fort Europa, EU-top Thessaloniki | More about the EU policies on immigration |

links naar verslagen
Griekenland *live* (Update dinsdag) | NoBorder Karavaan vast aan Bulgaarse grens | verslagen dinsdag | woensdag | donderdag | vrijdag | zaterdag | zondag | Overzichten IMC Belgium 1, 2 | thessaloniki IMC | athens IMC | legal team | live radio en chat ] 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
(c) foto's & reports 
willink - 20.06.2003 04:28

(c) foto's
 http://search.news.yahoo.com/search/news/?c=news_photos&p=EU

reports
 http://news.google.com/news?hl=en&edition=usa&q=Thessaloniki&btnG=Search+News

vertaling legal update woensdag 
Reseda - 26.06.2003 00:10

Vertaald van:
 http://dispatch.indymedia.it/article_info.php3?lang=fr&id_article=132

Vertaling van een artikel van 25-6 door: ďaktivisten uit Thesasloniki

Zeven mensen blijven vastzitten tot de rechtzaak in Thessaloniki.

Vandaag heeft de detentierechter(1) besloten dat zeven personen, die zijn gearresteerd in verband met de protesten rond de EU top in Thessaloniki, in de gevangenis blijven. Het kan tot 18 maanden duren voordat het gerecht begint aan hun zaak. In het ergste geval moeten ze ten minste tot dan in de gevangenis blijven. Hun advokaten zullen een verzoek indienen tot heroverweging van borgtocht over minstens een maand. Of dit succesvol zal zijn is volledig onduidelijk.

Onder de zeven gevangenen zijn drie Grieken, twee uit Athene en een uit Kosani 2 Spanjaarden, een uit Madrid en een uit Burgos, een Brit en een Syrier. Tegen al deze mensen zijn zware aanklachten ingediend, zoals het bezit en/of het gebruik van explosieven, zoals molotovcocktails, Het veroorzaken van en/of het deelnemen aan een opstand, verzet tegen regeringsauthoriteit, zware verstoring van de vrede enz.

Corectie van het verslag van gissteren (24-6): In een update, was geschreven een persoon, een Spanjaard uit Burgos, zou worden uitgemaakt voor ďleider van het internationale Zwarte BlokĒ. Eigenlijk gaat deze informatie niet over de Spanjaard uit Burgos maar die uit Madrid. Onze excuses voor de vergissing. Alle anderen zijn al vrijgelaten of zullen in de komende uren worden vrijgelaten.

Over twee personen, een uit Italie en een uit Frankrijk, zal een magistraal gerecht(2) oordelen. Hun vrijlating wordt in elk geval verwacht aldus de advokaten.

Gedurende de hele ochtend wachtten er 60 demonstranten voor de rechtbank, die twee spandoeken, in het Spaans en het Engels, aan de overkant van de weg hadden bevestigd als teken van hun solidariteit. Toen de uitspraak van de rechtbank bekend werd verslechterde de stemming duidelijk.

Een USAmerikaan, die gisteren was vrijgelaten, is een uur later weer gearresteerd, toen hij zijn passport bij de politie wilde ophalen. Hij zit nu tegen zijn wil in vreemdelingenbewaring in afwachting van zijn uitzetting naar de VS.


(1) Detentierechter: een speciale rechter die beslist of gearresteerde mensen in afwachting van hun rechtzaak in de gevangenis moeten. (2)Magistraal gerecht: een versneld verhoor door rechters alleen. (onzeker van vertaling)
solidariteitsacties tegen repressie-apparaat 
linking - 27.11.2003 05:22

zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12862.shtml
solidariteitsacties tegen repressie-apparaat
redactie - 13.07.2003 12:21
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.