english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wageningen weigert preventief fouilleren
Infocentrum Wageningen - 02.07.2003 11:07

Hoewel burgemeester Faber preventief fouilleren in de APV wilde opnemen is de gemeenteraad hiermee niet akkoord gegaan.
Twee andere APV wijzigingen zijn helaas aangenomen.


Rond middernacht, heeft een meerderheid van de gemeenteraad preventief fouilleren afgewezen. Alleen CDA, VVD en de Stadspartij stemden voor.

Het is interim burgemeester Geke Faber niet gelukt de raad voor haar politiekarretje te spannen in dit geval.

Helaas zijn wel twee andere APV wijzigingen doorgevoerd: een mogelijkheid tot afkondigen door burgemeester en politie van een drankschenkverbod en een gebiedsontzegging voor personen die binnen een jaar 3 keer hetzelfde vergrijp begaan.

Het drankschenkverbod zou voor evenementen als 5 mei ingezet moeten kunnen worden, maar de reikwijdte is ons niet duidelijk. Kan hiermee verboden worden om zelf meegebrachte drank te nuttigen, waarmee mensen voor drank overgeleverd zijn aan de commerciele uitbaters op evenementen?

Erger is de gebiedsontzegging. Als de informatie klopt die staat in de voorstellen die we gezien hebben kan iemand die 3 keer in een jaar betrapt wordt op bezit van meer dan 5 gram softdrugs een gebiedsontzegging krijgen voor 4 weken. Hij/zij mag dan die tijd niet meer komen in het centrum van Wageningen. Een ernstige inbreuk op de bewegingingsvrijheid, zeker omdat centrale functies als winkels, bibliotheek en gemeentehuis in het centrum liggen.

Preventief fouilleren is afgewezen omdat het door de landelijke wetgever was bedoeld voor echte no-go area`s en die kan in Wageningen niemand vinden. De eindeloze pogingen van de burgemeester aan te geven dat je het ' zeer zware middel' maar beter alvast in huis kan hebben, ook al zal je het niet of nauwelijks noidig hebben, werkten op de lachspieren bij het publiek in de raadszaal. Van de Raad kreeg ze dus ook niet haar zin.

Eerder deze maand zag het er nog naar uit dat preventief fouilleren (aangeduid in de stukken als: aanwijzen risicogebied)zou worden aangenomen.

*******************
STOP PREVENTIEF FOUILLEREN IN WAGENINGEN!
Donderdag 19 juni 2003 leek zich in de commissie Bestuur een meerderheid af te tekenen voor preventief fouilleren in Wageningen. Zowizo een slecht idee (zie brief beneden), maar er is bovendien geen enkele reden voor invoering van dit 'zeer zware middel' zoals ook Interim burgemeester Geke Faber het noemde.

De burgemeester, een fervent voorstandster van de repressieve maatregelen, kon geen concrete aanleiding bedenken voor preventief fouilleren in Wageningen. Desondanks wil ze het toch 'alvast' in de APV opnemen.

Mensen betrokken bij het Autonoom Politiek Infocentrum waren bij de commissievergadering aanwezig maar onderstaande verklaring mocht, 'wegens niet op tijd aanmelden' niet worden voorgelezen, noch uitgedeeld aan de commissieleden:

-----------------------------------------------------------------------------------------
Aan de leden van de Wageningse gemeenteraad

Wageningen, 19-juni 2003

Beste raadsleden,

Bij deze willen mensen betrokken bij het Autonoom Politiek Infocentrum u op de hoogte brengen van onze bezwaren tegen een aantal repressieve maatregelen die besproken worden in de commissie bestuur:preventief fouilleren en een verblijfsverbod.

Zo is voorgesteld om het 5Mei plein, de Hoogstraat, de GeneraalFoulkesweg en de Markt als risicogebied aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden en waar personen na een instructie van de politie niet meer zouden mogen komen gedurende een periode, varierend van 4 tot 12 weken.

Ons bezwaar is onder meer dat bij preventief fouilleren de politie niet iedereen preventief zal fouilleren, maar een selectie zal maken. Wij vrezen - gezien het heersende politiek-maatschappelijke klimaat in Nederland - dat migranten al snel het slachtoffer kunnen worden van preventief fouilleren. Wij denken dat preventief fouilleren zo een stigmatiserende werking kan hebben naar de groepen in! de samenleving die toch al de nodige klappen te verwerken krijgen. Hierbij kunt u ook denken aan mensen die qua uiterlijk afwijken van het gemiddelde. Preventief fouilleren kan zo discriminatie in de hand werken, wat op zijn beurt juist weer agressie op zal roepen. Daarnaast is een middel als preventief fouilleren een grove inbreuk op de privacy van mensen. Veel mensen die het moeten ondergaan zullen de handeling als schending van de persoonlijke integriteit zien, als iets waarmee een grondrecht wordt geschonden.

We hebben begrepen dat er de laatste tijd op het 5Mei plein problemen zijn in het weekend, dat mensen er klappen krijgen. Zonder te willen bagatelliseren - want dat is ernstig en vervelend en bedreigend - vragen wij ons serieus af of die problemen echt zo oncontroleerbaar zijn als voorgesteld wordt. Wij denken van niet en zijn van mening dat sommige politici zich teveel laten leiden door de mediagekte rond "zinloos geweld" en de om zich heen grijpende veiligheidswaan. We hebben bijvoorbeeld geen cijfermatige onderbouwing gezien en denken bovendien dat de politie tegen geweld kan ingrijpen ook zonder preventief fouilleren. Er is ons ook niet gebleken dat er veel met steekwapens wordt gevochten, dus wat wil de politie nu eigenlijk bereiken met preventief fouilleren?

Het mag duidelijk zijn dat wij tegen de invoering van preventief fouilleren zijn. Het brengt de oplossing van geweld niet dichterbij en migranten en mensen die qua uiterlijk afwijken van het gemiddelde zullen hoe dan ook kind van de rekening zijn.

Met vriendelijke groeten,

Mensen betrokken bij Autonoom Politiek Infocentrum

Burgtstraat 3

6701 DA Wageningen

 info@infocentrumwageningen.nl


 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
mogelijkheid tot gebiedsontzegging 
Martijn - 03.07.2003 13:09

Persoonlijk vindt ik de mogelijkheid tot gebiedsontzegging wel een goede vooruitgang, mits goed toegepast. Ik neem aan dat deze APV niet zo snel toegepast zal worden indien het slechts een enkele keer om iets te veel soft drugs zal gaan. Maar in geval van mensen die (met regelmaat en onder invloed van drank oid) geweld plegen vindt ik het een goede zaak. Hopend dat de plaatselijke politie hier ook zo over denkt, mag die APV van mij er best wel zijn.

Dat de APV over het fouilleren er niet door is gekomen is wel een goede zaak
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.