english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Feminisme wegbezuinigd uit Groningen?
Annabelle Schouten - 10.07.2003 23:25

In Groningen dreigt het Vrouwencentrum wegbezuinigd te worden.

1913: demonstratie voor vrouwenkiesrecht op het Binnenhof
1913: demonstratie voor vrouwenkiesrecht op het Binnenhof

'Geen derde golf in Groningen?!'
Het vrouwencentrum dreigt te verdwijnen door bezuinigingen van de gemeente

Door Annabelle Schouten

Midden in het centrum van Groningen kunnen vrouwen terecht bij het vrouwencentrum, dat al bijna tien jaar bestaat. Onder zijn vleugels heeft het een gezondheidscentrum voor vrouwen, het enige vrouwencafé in heel Nederland en een vrouwenbibliotheek 'Savante'.

Een enorme afbeelding van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke studente geneeskunde (in Groningen) bewaakt de ingang vanuit de bieb. Verder naar binnen bevindt zich het vrolijk ingerichte café De Koningin: verboden terrein voor mannen. Daar geeft Eveline Koster, algemeen bestuurslid van het vrouwencentrum, haar kijk op het voornemen van de gemeente om de subsidie in te trekken. "Ze willen dingen om hoge ogen mee te gooien."

Intrekken van 61.000 euro subsidie (het totale budget) betekent voor zowel het vrouwencentrum als het café dat ze de deuren moeten sluiten en dat aan alle activiteiten een einde komt. Eveline (24), studente international business, wijt dit mede aan het feit dat de gemeente emancipatie als 'af' beschouwt. Sinds vorig jaar bestaat er geen gemeentelijk emancipatiebeleid meer. Ze stelt zich een paraplu voor. "Aan de top staat Balkenende. Dan loopt er een lijntje naar Groningen. Dat heeft weer verschillende commissies en die snijden uiteindelijk in onderwijs en cultuur." En in tijden van crisis die dit economische systeem keer op keer veroorzaakt vangen de mensen aan de onderkant of 'economisch onrendabele' instellingen de meeste druppels op. "Ze willen dingen om hoge ogen mee te gooien. Er zal eerder geld gaan naar bijvoorbeeld het Groninger Museum om de stad aanzien te geven. En naar al die grote prestigeprojecten." Mirjam, vrijwilligster bij De Koningin mengt zich in het gesprek. Ze rust even uit van het verven. De muur achter ons verandert van geel in artistiek oranje. "Ja, wat heb je aan al die gebouwen, als de mensen ontevreden zijn? Ze zetten nu iets stop wat onderhouden moet worden."

Wat voor rol vervult het vrouwencentrum dan in Groningen? "In één centrum kan een vrouw allerlei dingen vinden voor haar eigen ontplooiing. Het aanbod is divers en sluit aan bij verschillende behoeften", vertelt Eveline, die zelf drie jaar geleden als barvrouw in De Koningin begon. Via dit vrijwilligerswerk kunnen vrouwen tevens doorstromen naar een betaalde baan. Tot tien jaar geleden werden de diverse activiteiten en adviezen door afzonderlijke organisaties verzorgd. Door de subsidie voortaan in een keer te geven dwong de gemeente deze vrouwenorganisaties min of meer samen te gaan in een pand. Nu kunnen vrouwen hier terecht voor zelfborstonderzoek of geboorte-informatie bij het gezondheidscentrum. Of ze leren voor zichzelf op te komen in assertiviteitscursussen. In de bibliotheek ligt een groot scala aan boeken, dat niet altijd in de reguliere bibliotheken te vinden is. Lange tijd was er eveneens een telefonische hulplijn voor vrouwen.

De Koningin organiseert haar activiteiten zelfstandig binnen het vrouwencentrum. Deze variëren van feesten met een bepaald thema, evenementen op Internationale Vrouwendag, dartavonden tot een maandelijks Feministisch Café en discussiebijeenkomsten over actuele onderwerpen. Onlangs kwam vredesactiviste Janny Beekman vertellen over haar ervaringen in Palestina en over het (over)leven van vrouwen in de bezette gebieden. Een keer in het jaar mogen mannen het café binnen. Dan 'gaat De Koningin vreemd'. Yvonne van Wamelen (23), studente geschiedenis en tevens anderhalf jaar vrijwillig werkzaam bij De Koningin, vaak als barvrouw, voorziet ons van drankjes. "De sfeer is gewoon uniek hier. Je kunt altijd binnenlopen en even met iemand praten." De Koningin trekt voornamelijk jonge vrouwen, over het algemeenlesbisch. "Wat wel ontbreekt zijn de geëngageerde feministen. Het is vooral de oude garde die zich daarmee bezig houdt."

Vrouwenrechten
Opkomen voor vrouwenrechten, dat hoeft in Nederland toch ook niet meer? Volgens Eveline zijn er nog wel dingen waarvoor gestreden moet worden. "Maar de meerderheid van de bevolking moet er wel achter staan. Er moet behoefte zijn aan fulltime banen en als dat er niet is, kun je dat niet opleggen. Gelijke rechten in de huishouding is ook een kwestie van je mond open trekken." Mirjam ziet dat in een ander licht. "Je opvoeding is al bepalend voor het rollenpatroon. Als meisje word je ontzettend beschermd. Veel vrouwen weten dus ook niet beter. Hetzelfde geldt voor reclames." Daar kan Yvonne zich geweldig aan ergeren. Vrouwen worden op tv over het algemeen als huisvrouwtje of als seksobject afgebeeld. Wat haar betreft valt er nog genoeg te strijden. "Kijk alleen naar de inkomensverschillen." In sommige sectoren loopt dat inderdaad op tot in de 25 procent. De levendigheid van de discussie is kenmerkend voor de gemoedelijke sfeer, die in het café hangt. Over alles valt te praten. Steeds meer allochtone (vooral islamitische) vrouwen weten hun weg te vinden naar het Vrouwencentrum. Onlangs nog kwam een Egyptische vrouw hier, die moest vluchten vanwege haar homoseksuele geaardheid. Voor haar begint emancipatie pas. Als de geldkraan wordt stopgezet, komt hier een einde aan.
Over enkele maanden volgt een definitief besluit. Tot die tijd volop actie voeren dus? Het algemeen bestuurslid is druk bezig met lobbyen bij verschillende fracties in de gemeenteraad. "Enkele sleutelpersonen in de raadscommissies bereiken, daar gaat het om", aldus een vastberaden Eveline. Yvonne: "De bezuinigingen vallen juist daar, waar al weinig meer te halen valt. Als het echt zover komt, volgen er vast wel acties. Ik keten mezelf vast aan het pand als het moet!" In dit vooruitzicht prijken actieposters met "Koningin afgezet?" aan de muur. Flyers met onder andere de titel "Geen derde golf meer in Groningen?!" doelend op een vervolg op de tweede feministische golf van de jaren zestig en zeventig zijn verspreid in de stad. Het wordt tijd voor vrouwen om wat vaker hun stem te laten horen tegen de bezuinigingen van dit rampenkabinet en tegen de crisis, die niet de onze is. Collectief op een assertiviteitscursus gaan, nu het nog kan. Want aan assertieve mensen heeft het kapitalisme een hekel, vooral als ze ook nog vrouw zijn.

Naschrift: een week na dit gesprek heeft de gemeenteraad voorlopig besloten dat het Vrouwencentrum dicht moet. Verschillende activiteiten zullen apart verder moeten. De Koningin zal eigen financiële middelen moeten opbouwen. In november komt het definitieve besluit. Tot die tijd gaan het Vrouwencentrum en De Koningin campagne voeren.

Website: http://www.ncpn.nl
 

Lees meer over: feminisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.