english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bezinning voor dierenactivisten?
Willibrord Frequin - 11.09.2003 00:47

Vorig weekend was het weer zover: een bijeenkomst waar velen naar uit hadden gekeken en ook van ver, velen zelfs uit het buitenland, voor gekomen waren: de International Animal Rights Gathering 2004.

Aangezien ik er zelf niet bij geweest ben, en dus alleen aan de hand van geschreven artikelen in de media (o.a. Indymedia) en gesprekken met personen een impressie kan krijgen over het weekend, zal ik me dus onthouden van persoonlijk commentaar (zowel positief als negatief). Wel wil ik bij deze opbouwende kritiek en wat tips geven over het algemeen functioneren van de ondergrondse dierenrechtenbeweging in Nederland. En om alvast de wind uit je zeilen te nemen wanneer je je afvraagt wie ik ben om dat te doen: iemand die de dieren een warm hart toedraagt en graag ziet dat de beweging zo efficiënt en goed mogelijk te werk gaat... voor de dieren! Tevens zie ik de beweging van een afstandje bezig en ben ik van mening dat je op die manier de dingen altijd wat beter in perspectief kan zien dan wanneer je ergens bovenop zit.

In zowel de 'gewone' media als in de 'alternatieve' media is er zeer veel kritiek door zelfs dierenrechten activisten zelf op het Animal Rights weekend. Dat 'buitenstaanders' dat hebben, is over het algemeen zo en ongetwijfeld zullen er altijd mensen zijn die bijvoorbeeld ´radicale´ acties van het ALF / DBF liever zien gaan dan komen. De golf van kritiek die ik waarneem van dierenrechten activisten zelf is juist waar je je zorgen over zou moeten maken. Ook het feit dat deze laatste Gathering beduidend slechter bezocht werd dan die daarvoor (met name door Nederlandse activisten zelf... voor zover ik begrepen heb), is op z'n minst bedenkelijk. En inderdaad, helaas moet ik bekennen dat de Nederlandse dierenrechtenbeweging in vergelijking tot andere landen toch niet echt veel voorstelt. Daarmee niet zeggende dat er NIETS gebeurd, maar ik kan me toch niet aan de indruk ontrekken dat het allemaal net dat beetje meer zou kunnen hebben.

En om niet alleen maar een beetje te kankeren (sorry!), maar juist wil dat dieren op elk mogelijke manier geholpen worden (zij het bovengronds of ondergronds), heb ik er eens wat oude Animal Liberation lectuur op nageslagen. De volgende tips heb ik dan ook niet zelf verzonnen, maar komen van mensen die naar aanleiding van hun (dierenbevrijdings)acties tot conclusies kwamen die de beweging beter en sterker zouden moeten maken. Ter verduidelijking: de reden dat ik dit schrijf is niet om eens flink te kunnen zeiken, omdat ik het misschien beter zou weten of iets dergelijks. De reden dat ik dit schrijf heeft maar één doel, namelijk het verschaffen van informatie die naar mijn mening nuttig is voor ons gezamelijke doel: dierenbevrijding in de ruimste zin van het woord! Om dit bericht niet te lang te maken, zullen in het volgende bericht de tips staan.....

......Het volgende heb ik vrij vertaald en is een 5-stappen ´plan´. Het omvat de 5 meest concrete punten waar, volgens de makers van het boek, aan gedacht moet worden in de dierenrechtenbeweging. Deze 5 punten (oorspronkelijk 7) zijn tot stand gekomen aan de hand lessen die geleerd zijn na fouten die in het verleden door activisten gemaakt zijn. Ongetwijfeld zijn er dus nog meer punten waar je aan moet denken.

Nog een laatste iets (om misschien in je achterhoofd te houden): de punten komen uit de dierenrechtenbeweging van meer dan 15 jaar terug. Toen had de beweging een redelijke, om niet te zeggen enorme, sympatie van een groot deel van de bevolking. Hoewel er natuurlijk in zo'n tijdsbestek altijd wel dingen veranderen, is één ding hetzelfde gebleven: mensen zijn nog steeds tegen dierenleed en vinden een gered hondje, varkentje of konijntje nog steeds een goed iets! (Dit kan ik weten doordat ik dagelijks op straat mensen aanspreek over het onderwerp dierenleed). Feit dat ze (nog) niet direct stoppen met vlees eten, is even een punt apart. Van belang hier is dat er onder een (groot) deel van de bevolking van nu nog steeds steun zou kunnen worden verkregen voor 'radicale' acties. En of je nu op steun zit te wachten of niet, het is een feit dat welke groepering dan ook, die zich gesteund ziet door een aanzienlijke hoeveelheid mensen, krachtiger is dan wanneer er geen of minimale steun is!

1. Dit is een tamelijk simpel punt, namelijk dat dierenleed op zoveel mogelijk punten moeten worden bevochten. Niet alleen op politiek niveau, niet alleen ondergronds, maar op alle vlakken! Lijkt me duidelijk!

2. De dierenrechtenbeweging kan niet blijven bestaan zonder kleine tussendoor behaalde overwinningen op de korte termijn en een realistische mogelijkheid om een blijvende verandering op de lange termijn te weeg te brengen. Directe actie zorgt constant voor die overwinningen op de korte termijn, zij het door een handjevol geredde beagles uit een laboratorium, zij het door grote materiële schade aan de apparatuur van de dierenbeulen. Zonder directe actie is de beweging niets meer dan een praatclubje dat discusseert over hoe de mens met dieren omgaat.

3. Ondanks het zeer belangrijke aspect van directe actie, kan de kracht van de beweging niet gemeten worden door het aantal acties dat plaatsvindt in een bepaalde periode en zeker niet door de bereidheid van een handjevol activisten om in meer of mindere mate militant te zijn. De kracht van de beweging kan alleen gemeten worden in de hoeveelheid lokale dierenrechtenorganisaties en groepen die voor een georganiseerd verzet tegen dierenleed zorgen en de hoeveelheid steun die ze daarbij krijgen van de lokale bevolking. (Wanneer je het hier niet mee eens bent... zie punt 2 nog eens over dierenbevrijding op de lange termijn en tel deze punten bij elkaar op!)

4. De fundamentele rol van een lokale dierenrechtenorganisatie of groep is om het publiek de argumenten tegen dierenleed te presenteren. Ze horen te streven naar het regelmatig houden van publieke bijeenkomsten waar verschillende onderwerpen aan bod komen en er eventueel zelfs vegetarische / veganistische versnaperingen zijn voor de aanwezigen om te proberen.

5. Lokale dierenrechtenorganisaties / groepen zouden moeten streven naar een permanent verzet tegen dierenleed in hun eigen omgeving. Ze horen lange termijn doelen te hebben en horen zich steeds verder te ontwikkelen. Het is met name belangrijk dat ze een permanente campagne hebben lopen tegen bijvoorbeeld een lokaal laboratorium of bonthandel (bewijs is bijvoorbeeld het ADL in Amsterdam enige tijd geleden!). Het is veel belangrijker dat er verschillende diermisbruikende bedrijven onder (publiek) vuur liggen, dan dat groepen zich inschrijven bij een tijdelijke nationale campagne.

Aardig om te weten is dat bovenstaande punten afkomstig zijn van soms nog bestaande groepen die, vooral in het verleden, niet alleen gebruik maakten van de legale middelen, maar ook met enige regelmaat dieren uit bijvoorbeeld laboratoria bevrijdde en hiermee op veel sympatie konden rekenen van de bevolking!

In ieder geval: doe met dit stukje wat je wilt.... denk er eens over na, delete het nog voordat je het helemaal gelezen hebt, leer het uit je hoofd.... I don't care! Vindt jij dat de dierenrechtenbeweging in Nederland momenteel op en top is (afgezien van de media-aandacht)?

 
aanvullingen
Samenhang tussen doel en middelen 
Frikadellen Bevrijdings Front - 11.09.2003 12:01

Van belang is m.i. ook om de actiemiddelen niet in strijd te laten zijn met het doel.

Bijvoorbeeld: als je voor dieren opkomt omdat diervriendelijkheid volgens jou een essentieel onderdeel is van een duurzame, mens&milieuvriendelijke maatschappij dan moet je m.i. geen middelen gebruiken als het aanvallen van huizen waar ook onschuldigen het slachtoffer van worden.

En dat niet alleen omdat die medebewoners minimaal evenveel rechten toegekend moeten worden als de onschuldige dieren in de kooien (ik ga hier nu even van het meest radicale 'Volkertiaanse' standpunt uit dat alle dierlijke levensvormen evenveel rechten hebben - een standpunt dat ik overigens niet deel - maar ik wil laten zien dat het 'radicaal'aanvallen van woonhuizen strijdig is met zelfs deze redenatie).

Er geldt ook nog iets anders. De meeste mensen zullen het wel met me eens zijn dat het niet eten van vlees en het werven van vegetariërs de meest effectieve diervriendelijke actievorm is. Met elk individu dat geen vlees meer eet red je op termijn veel meer dierenlevens dan met het openzetten van een zwik kooien, en zeker meer dan met het aanvallen van personen.

Dat betekent dat de goodwill voor de dierenbevrijdingsbeweging een belangrijk actiemiddel is dat bescherming behoeft.

Als een actie tegen een dierenbeul ertoe leidt dat minder mensen tot vegetarisme overgehaald kunnen worden dan is die actie contraproductief en niet ondersteunend.

Het beginnen van een goed lopende biologisch-veganistiese catering service is een veel effectievere dierenbevrijdings actie dan het stoer met stenen bekogelen van een dierenbeul.
nieuws platform 
bla2 - 11.09.2003 14:44

indymedia.nl is een platform voor nieuws. Post dus geen artikelen die discussie als doel hebben

Website: http://
 
nertsen welzijn? 
willink - 11.09.2003 15:59

nertsen welzijn?
11.09.2003 15:02 - 1 aanvulling
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/13729.shtml
discussie 
discozeur - 12.09.2003 03:23

beste redactie,

zoals wel duidelijk heeft de aktie van afgelopen weekend in putten nogal wat reacties losgemaakt, zeker ook van binnen de scene.
Het is erg belangrijk om daar nu over te discozeuren en dat kan gedeeltelijk vanuit je luie stoel achter je computer, hoewel het uiteindelijk alleen via persoonlijk contact echt kan. De reacties geven echter wel aan dat er een behoefte is. Uiteindelijk zou via het direct democratisch model ook wel door de gebruikers een duit in het zakje gedaan moet kunnen worden over wat er aan reacties geplaatst wordt, buiten feitelijkheden. Dus wees blij dat jullie site hier een functie kan vervullen, ipv steeds te zeggen dat reacties geen nieuws vormen.
In de dagbladen worden deze reacties zelfs al als nieuws beschouwd ;-)
discuzeuren en scoren? 
Heino Kopkaas - 12.09.2003 11:03

Als medewerker van wat hier 'de burgelijke media" heet wil ook ik mijn bijdrage aan deze dzzczzi leveren. Na het debacle in Putten is die dzzczzi wel zo nodig, lijkt mij.
Bij BRPC is een "schone" digitale axie in voorbereiding, zie elders op deze webstek. Vorige week werd soap-sterretje Georgina V. het sjieke Amstelhotel uitgekeild, omdat ze samen met de bekende Quote-activist Jort K. "Axie" wilde voeren tegen het Bont-gebruik van Frans Molenaar. Hair-peace, Make love, not fur! etc.

Als je dan ook nog weet dat zelfs een rabiate LPF-er als Joost Eerdmans het niet droog houdt bij Dierenleed, dan weet je dat axies tegen dierenleed op grote sympathie kunnen rekenen onder de Nederlandse bevolking, ook het SBS "Stem des Volks" gedeelte ervan. Het "leeft onder de mensen" om een politiek clichee te gebruiken...
Met de actie in Putten is meteen weer het vooroordeel de wereld ingeslingerd dat ALLE dierenactivisten Intolerante Volkertjes zijn. Ik ben het dus volledig eens met het "FBF"
dat een goede bio/vega/vego-catering meer zoden aan de dijk zet dan het bekogelen van "dierenbeulen". Het wachten is nu op weer zo'n fijne pagina in de Telegrof, waarin de "tentakels" van alle Putten-arrestanten breed uitgemeten worden, incl. hun Groen-Links, XminY, Partij voor de Dieren etc. connecties. Met alle verwoestende gevolgen vandien. Dus WEL discuzeuren hierover. Het onderwerp is Beestachtig serieus genoeg, me dunkt?

Website: http://www.bonzaikitten.com
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.