english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De dood van een intellectuele reus
CoTtonY - 26.09.2003 18:02

In de ochtend van 25 september overleed de Palestijnse intellectueel Edward W. Said, één van de meest prominente Westerse intellectuelen, op een leeftijd van 67 jaar. Said leed sinds begin de jaren negentig aan leukemie, wat hem niet tegenhield zijn humanistische strijd tot zijn dood verder te zetten. Said liet een grote impact na op schrijvers, intellectuelen en activisten. De Arabische gemeenschap in de VS verliest bovendien haar belangrijkste stem voor de Palestijnse zaak en voor een rechtvaardige vrede in het Midden Oosten.

Geboren in een Jerusalem onder Brits mandaatbeheer in het jaar 1935, verhuisde de familie Said naar Caïro in 1947. Een jaar later resulteerde de eerste Israëlisch-Arabische oorlog in het ontstaan van de staat Israël, en bezette dat land de geboortestad van Said. Saïd, die op 17-jarige leeftijd van school gestuurd werd, vloog net als vele andere diaspora-Palestijnen naar de Verenigde Staten. Said studeerde verder aan Princeton University en doctoreerde aan Harvard.

Said was professor Engels en vergelijkende literatuur aan de oude Columbia Universiteit nabij New York City. Daarnaast was hij een ijverig schrijver, criticus, muzikant en politiek activist. Hij publiceerde regelmatig in The Guardian, Le Monde Diplomatique, al-Hayat en al-Ahram. De reguliere Amerikaanse kranten vonden in Edward Said in de eerste plaats een groot blok-aan-het-been, een rol die hij als media-criticus met passie wist te vertolken. Wel schreef Saïd regelmatig in progressieve publicaties als CounterPunch en was hij redacteur muziek van The Nation.

Als schrijver betrad Said verschillende domeinen: cultuur, kolonialisme, imperialisme, taal en literatuur. Zijn belangrijkste werk “Orientalism” uit 1978 wordt algemeen beschouwd als het startpunt van de post-koloniale studies en de zogenaamde critical-race-stroming (1). De studie behandelt de westerse kijk op het Oosten en de Islam, en is een standaardwerk in het deconstructivisme. Saïd legt vooreerst uit hoe de als objectief en waardevrij omschreven wetenschap over het Oosten reeds eeuwen geleden een vereenvoudigd beeld van het Oosten schiep en daarmee en kolonialistisch verhaal avant-la-lettre rechtvaardigde (het westen trok ten slotte op kruistocht tegen een bende wilden). Ten tweede concludeerde Said dat Orientalisme het zelfbeeld van de toenmalige grote naties Frankrijk en Engeland hielp definiëren. Ten derde is Orientalisme voor Said een vals en vertekend kijken naar de Arabische en Islamitische cultuur.

“Orientalism” werd danig beïnvloed door het werk van de Franse post-structuralist Michel Foucault. Said, zelf een begaafde pianist, liet zich voor zijn culturele werken dan weer inspireren door de Duitse kritische filosoof Adorno, een man die bij Said de grootste bewondering wegdroeg. Edward W. Said publiceerde daarenboven een reeks boeken over het Palestijns-Israëlische conflict, waarin hij een radicaal-ethische en humanistische stelling innam, “dodelijk” kritisch voor zowel Israël en het zionisme als voor de PLO en Arafat. Said trachtte zijn strijd voor het Palestijnse volk in de schoot van een ware universele en humanistische visie te leggen, wars van elk etnisch nationalisme en religieus fanatisme dat door hem verworpen werd. Said geloofde dat trouw aan een politieke zaak niet gediend werd met blinde volgzaamheid (t.o.v. leiders of symbolen), maar wel met dialoog en zelfkritiek.

Edward Said kon niet anders dan een groot criticus van het “vredesproces” van Oslo zijn, een proces waarin de Palestijnse Autoriteit zich volgens de intellectueel liet omscholen tot gewillige collaborateur met de Israëlische militaire bezetting. “Een Vichy-regime voor de Palestijnen”, zoals Said het met een voor hem kenmerkende scherpte verwoordde. Alhoewel gezondheidsproblemen de Palestijnse academicus in de jaren negentig meer en meer parten begon te spelen, ontpopte Said zich tot grote ergernis van Arafat en Israël sinds het vredesproces als een prominent voorvechter van democratisering in de Palestijnse gebieden en in de PLO (2). Hijzelf kreeg de boodschap niet meer welkom te zijn in de Palestijnse gebieden, en ook zijn talrijke boeken werden door Arafat in beslag genomen.

Met het Oslo-proces brak voor de persoon van Edward Said een moeilijke periode aan. In de Verenigde Staten en daarbuiten werd Said, net zoals andere tegenstanders van Oslo, veroordeeld met een eenvoudige – en Orientalistische – voorstelling: “anti-vrede en pro-terrorisme” waren de enige woorden die in Amerikaanse media en – schrikwekkender misschien – aan Amerikaanse universiteiten nog vuil gemaakt werden aan Edward Said. Nochtans had de Palestijnse klasse-polemist zich in zijn werken steeds met kracht afgekeerd van het terrorisme als actiemiddel in de Palestijnse bevrijdingstrijd. Hij bleef tot op de dag van zijn dood een groot voorstander van een gezamenlijke seculiere staat voor Joden en Palestijnen.

Terwijl de ene partij Said trachtte af te schilderen als een onverzoenlijke radicaal die tegen vrede met Israël was kreeg de christelijk-Palestijnse schrijver ook op het thuisfront de wind regelmatig van voren. Men verweet Edward W. Said een gemakkelijke houding – vanuit zijn bureaustoel in New York – en een onrealistisch politiek programma. Said bleef erbij desondanks dat Oslo de Palestijnen en Israëli’s enkel verder verwijderde van een historische verzoening en de erkenning van elkaars verhalen.

Said kon een echte “public intellectual” genoemd worden, in de stijl van Emile Zola of Victor Hugo. Hij confronteerde vriend en vijand, machthebber en publiek, met een moeilijke waarheid. Scherp, onvermoeibaar en imposant op lezingen en redevoeringen. Of zoals Robert Fisk het formuleerde op de dag van zijn dood formuleerde: “Hij kon arrogant zijn, en meedogenloos in zijn kritiek. Hij kon zich herhalen en woedend zijn.” Edward Said had dan ook geen olifantenvel: elke belediging kwam even hard aan als de vorige.

Saids vriendschap met de briljante Joodse dirigent Daniel Barenboim resulteerde in een gezamenlijk Israëlisch-Palestijnse orkest van 80 leden. Barenboim, die met het project in ongenade gevallen is bij het Israëlische regime, kon enkel onder grote druk de toestemming krijgen om samen met Said en het “East-West Divan” een historische muziekvoorstelling te organiseren in de Palestijnse stad Ramallah.

Met de dood van Said verliest het westen één van haar belangrijkste zelf-kritische intellectuelen. Evengoed verliest de wereld in haar geheel een broodnodig figuur.

--
(1) “Orientalism” werd in 26 talenvertaald.
(2) In 1991 trok Said zich uit verzet tegen Oslo terug uit de Palestijnse Nationale Raad van de PLO, waarin hij 14 jaar als onafhankelijke had gezeteld.


 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Democracy Now! over Edward Said 
webbcat - 26.09.2003 23:57

Bekijk / beluister Democracy Now! met Amy Goodman:

'Professor Edward Said: Scholar, Activist, Palestinian
1935 - 2003'. Inclusief opnamen van een van zijn laatse toespraken. (engels)

 http://tinyurl.com/otc4

( http://www.democracynow.org)

--
Bekijk Mid East Realities MER TV

'Peace Process Real or Phony?' with Noam Chomsky, Robert Fisk, Edward Said, Haider Abdul-Shafi, Eyad Sarraj

 http://tinyurl.com/otdw (real video)

( http://www.middleeast.org ,  http://www.mertv.org)
Zie ook: 
M02 - 27.09.2003 05:47

Edward Said overleden
Z - 25.09.2003 18:53 - 6 aanvullingen
 http://indymedia.nl/nl/2003/09/14028.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.