english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Appèl tegen opkomend antisemitisme
03.11.2003 21:21

De volgende oproep om stil te staan bij het feit dat 65 jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond hoort ook op Indymedia thuis. Tijdens de herdenking wordt dit keer in het bijzonder stilgestaan bij het weer steeds vaker opduikend antisemitisme.

De Joodse gemeenschap maakt zich zorgen. Ons land heeft te kampen met een toename van antisemitisme. De kreet ‘Joden moeten we doden’ klinkt op 4 mei en ligt zelfs bestorven op de lippen van jonge kinderen. Educatie over de Holocaust stuit op weerstand bij bepaalde leerlingen. Joden met keppels worden nageroepen, belasterd en belaagd. Het aantal antisemitische incidenten vertoont een stijgende lijn.

De Joodse gemeenschap keert zich hier tegen. Wij willen een signaal afgeven dat het Joodse volk leeft in Nederland, in Amsterdam. Al ruim 400 jaar is de Joodse gemeenschap een geïntegreerd onderdeel van de Nederlandse maatschappij. Wij willen dat Joden en alle andere burgers in ons land vreedzaam en zonder discriminatie kunnen samenleven.

Op 9 november is het 65 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond in nazi-Duitsland. Dit moment - een van de meest trieste dieptepunten van antisemitisch geweld in de moderne geschiedenis – willen we aangrijpen om te waarschuwen tegen de mogelijke gevolgen van antisemitisme.
Gedenk de Kristallnacht en kom bijeen om een krachtig signaal af te geven ter afwijzing van iedere vorm van antisemitisch gedrag.

Waar: Monument Joods Verzet 1940-1945 Amstel, hoek Zwanenburgwal, zijkant Stopera (nabij café Dantzig) Amsterdam
Wanneer: Zondagmiddag 9 november, 17.00 uur
Wat: Vooraanstaande sprekers uit de samenleving, herdenken, muzikale omlijsting.

De volgende organisaties ondersteunen deze oproep: Centraal Joods Overleg, Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, Portugees-Israëlitisch Kerkgenootschap, Verbond van Liberaal-religieuze Joden, Federatie Nederlandse Zionisten, Joods Maatschappelijk Werk, Centrum Informatie en Documentatie Israël, B’nai B’rith, Nederlands Auschwitz Comité, Joodse na-Oorlogse generatie, Wizo vrouwenorganisatie, Mizrachi religieus-zionisten, Mifgash stichting, Het Ondergedoken Kind, jongerenorganisaties Ijar, CiJo en Moos!, Nederlands Joodse Jeugdbewegingen Haboniem-Dror, Bne Akiwa en Netzer, Overlegorgaan Joden en Christenen, Bisschoppenconferentie Rooms-Katholieke Kerk, Samen op Weg-kerken, Contactorgaan Moslims Overheid io, Islam & Burgerschap, VVD Gemeenteraadsfractie Amsterdam, PvdA Gemeenteraadsfractie Amsterdam, GroenLinks Gemeenteraadsfractie Amsterdam, CDA Gemeenteraadsfractie Amsterdam, D66 Gemeenteraadsfractie Amsterdam, Landelijk Bureau Rassendiscriminatie, Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten, Stichting Magenta, Meldpunt Discriminatie Internet, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, Steunpunt Anti Discriminatie (STAD) Utrecht, Anti-Discriminatie Bureau Zaanstreek/Waterland, Nationaal Platform voor overleg en samenwerking tegen Racisme en Discriminatie (NPRD), UNITED for Intercultural Action - European network against nationalism, racism, fascism, ...

(zie ook:  http://www.nik.nl/html/niknews/index.shtml)
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
 
aa - 03.11.2003 22:33

Het gaat over antisemitisme in Nederland. Het gaat niet over de rol die de staat Israel in het Midden-Oosten speelt. Reacties die off-topic zijn worden verwijderd.

De volledige lijst met ondertekenaars staat op bovengenoemd webadres. Mogelijk wordt die lijst de komende dagen uitgebreid, je kunt de actuele lijst dan ook altijd dààr zien.
 
03.11.2003 22:37

Het feit dat een duidelijk racistische organisatie als het CIDI (bekijk hun website maar eens op het onderwerp "recht op terugkeer") deze demonstratie steunt, is wel degelijk een belangrijk gegeven.
Link 
03.11.2003 22:58

Voor meer informatie over de Kristallnacht zie  http://www.xs4all.nl/~nbk/kristalnacht.html
Weet waar je na toe gaat 
tegen racisme - 03.11.2003 23:42

Deze herdenking is een intiatief van het CIDI en het CJO. Je kunt op de herdenking dus ook sprekers uit die hoek verwachten. En deze organisaties verwarren regelmatig kritiek op de staat Israel met anti-semitisme. De kans is dus groot dat dit op de herdenking ook zal gebeuren.
Dat lijkt mij belangrijke informatie voor de lezers van deze site en mensen die overwegen de herdenking te bezoeken.
geen racisme?! 
DE PAUS - 04.11.2003 00:05

Het is ook een oproep tegen het anti-semitisme niet tegen racisme als je begrijpt wat ik bedoel...
 
04.11.2003 00:16

"Deze herdenking is een intiatief van het CIDI en het CJO."

Wat zijn je bronnen voor deze uitspraak? Ik zie het CIDI en het CJO namelijk alleen staan in de lijst van ondersteunende organisaties. In die lijst staan ook bewonderingswaardige anti-racistische organisaties als het LBR, Meldpunt Discriminatie Internet, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, Steunpunt Anti Discriminatie (STAD) Utrecht, Anti-Discriminatie Bureau Zaanstreek/Waterland, UNITED, etcetera.


nog maar weer eens een poging 
04.11.2003 01:20

"bewonderingswaardige anti-racistische organisaties als het LBR, Meldpunt Discriminatie Internet, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, Steunpunt Anti Discriminatie (STAD) Utrecht, Anti-Discriminatie Bureau Zaanstreek/Waterland, UNITED, etcetera.

MDI krihgt subsidie van minsiterie van Binnenlandse zaken, zeg maar AIVD, die andere clubs ken ik niet, wat doen ze eigenlijk?
Ze vinden het wel OK om op een lijst te staan met CDA, VVD, CIDI etc

veel bewonderigenswaardigs kunnen ze niet hebben...

Simon Wiesenthal Center en antisemitisme 
fwd. - 04.11.2003 01:21

Simon Wiesenthal Center: "These shocking results [of the poll conducted among citizens within the EU], that Israel is the greatest threat to world peace, bigger than North Korea, Iran and Afghanistan, defies logic and is a racist flight of fancy that only shows that antisemitism is deeply embedded within European society, more now than in any other period since the end of World War II. If the results of this survey are as reported, then Israel should draw the only conclusion possible: that the European Union and its members should play no role in any future Middle East peace process."  http://www.wiesenthal.com/mailings_swc/swc_oct3003.html


Website: http://www.haaretz.com/hasen/spages/356366.html
 
CJO is zelf de bron 
anti-racist - 04.11.2003 02:07

Hierboven vraagt iemand:

"Deze herdenking is een intiatief van het CIDI en het CJO."

Wat zijn je bronnen voor deze uitspraak?

Je kunt dat zelf nalezen op de website van het CJO (Centraal Joods Overleg) waar ook het CIDI bij aangelsoten is. Zij claimen de organisator te zijn. De andere organisaties ondersteunen slechts in naam deze herdenking.
Waarschijnlijk zal dus ook het CJO bepalen welke sprekers er komen. In het verleden hebben dit soort rechtse organisaties vaak anti-semitisme en kritiek op de staat Israel ten onrechte door elkaar gehaald.Democratie 
04.11.2003 08:26

Moet toch kunnen. De een zijn CIDI en de andere zijn AEL.
 
04.11.2003 09:36

"MDI krihgt subsidie van minsiterie van Binnenlandse zaken, zeg maar AIVD, die andere clubs ken ik niet, wat doen ze eigenlijk?"

Dus elke organisatie die geld krijgt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is AIVD? Beetje simplistische voorstelling van zaken, is het niet!?

Wat betreft de andere clups: Google en gij zult vinden.

"Ze vinden het wel OK om op een lijst te staan met CDA, VVD, CIDI etc"

Ik ben het met je eens dat het niet o.k. is om met het CDA en de VVD op een lijst te staan.
Food for thought 
Gewoon een eikel - 04.11.2003 10:50

En toch ben ik benieuwd hoe de betrokken organisaties zouden reageren als de AEL ook mee wil doen. Waren ze toegelaten? Niet dat de AEL zich aan zal melden om mee te lopen met CIDI, CDA en VVD, maar toch...
appel 
en peer - 04.11.2003 12:09

//En toch ben ik benieuwd hoe de betrokken organisaties zouden reageren als de AEL ook mee wil doen. Waren ze toegelaten? Niet dat de AEL zich aan zal melden om mee te lopen met CIDI, CDA en VVD, maar toch...

Dat zou zo iets wezen als bijv. aanwezigheid van nieuwrechts bij een appel tegen discriminatie.
Komt Michiel Smit? 
- - 04.11.2003 22:05


Het zou mij niet verbazen als Michiel Smit komt opdagen, met stropdas en ditmaal zonder skinheads. Hij heeft eerder gedemonstreerd samen met Saroef (zionistische jeugd), en bij deze herdenking kan hij zich profileren als bestrijder van het anti-semitisme - na zijn geflopte kruistocht tegen de kinderverkrachting.

 
04.11.2003 23:10

Saroef trok zich op het laatste moment terug van een demonstratie met NieuwRechts, nadat zij op de hoogte gesteld was van de achtergronden van NieuwRechts en de NNP.

Smit werkt veelvuldig samen met de NNP, waar de antisemiet en veroordeelde joodse gravenbekladderaar Paul Peters een bestuursfunctie vervult. De joodse gemeenschap moet niets hebben van extreem-rechtse partijen als NieuwRechts en de NNP. Alleen het JDL laat zich met hen in, maar dat is een miniscuul groepje dat door de joodse gemeenschap uitgekotst wordt. Ook in Vlaanderen probeert een extreem-rechtse partij, het Vlaams Blok, in haar jacht op stemmen aan te pappen met de joodse gemeenschap. En ook daar weet de joodse gemeenschap wel beter (enkele uitzonderingen daar gelaten) en weigert zich met extreem-rechts in te laten.

Het CJO en het CIDI worden hier wel erg makkelijk weggezet als "rechtse organisaties". Beiden hebben zich in het verleden keer op keer uitgesproken tegen extreem-rechtse partijen en demonstraties zoals die van de NVU. Het geeft geen pas om organisaties die al jaren strijden tegen antisemitisme en extreem-rechts als "rechts" te omschrijven, ongeacht of je met hen van mening verschilt over de situatie in het Midden Oosten. Het CIDI keert zich overigens tegen de kolonisten en pleit voor een oplossing waarbij de de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook aan de Palestijnen teruggegeven wordt, maar dat terzijde. Het gaat bij de Kristallnachtherdenking immers om de herdenking van de vervolging en de massamoord op joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en om een aanklacht tegen het huidige antisemitisme.

CIDI rechts niet extreem rechts 
anti-racist - 05.11.2003 02:15

Ik noemde het CIDI inderdaad een rechtse organisatie. Maar een "rechtse" organisatie is natuurlijk iets anders dan een "extreem-rechtse" organisatie. Het is dan ook raar dat de schrijver hierboven deze termen voor het gemak maar op een hoop gooit. En natuurlijk is het CIDI wel een rechtse organisatie (dat is dus niet hetzelfde als extreem-rechts). Net zo goed als er Nederlandse of Turkse linkse of rechtse organisaties bestaan heb je ook rechtse Joodse organisaties. Het CIDI dat het beleid van de regering Sharon verdedigd en dat de stuen heeft van de Israelische ambassade in Nederland is een rechtse organisatie! "Een Ander Joods Geluid" is bijvoorbeeld een linkse Joodse organisatie. Deze steunt opvallend genoeg niet deze Kristallnachtherdenking. Dat zou linkse mensen toch tot op zijn minst aan het denken moeten zetten?
Ken je feiten 
05.11.2003 11:14

De organisatie 'Een Ander Joods Geluid' steunt wél de Kristallnachtherdenking. Op  http://www.eajg.nl/agenda.asp roept ze iedereen op om op 9 november naar Amsterdam te gaan en te demonstreren tegen opkomend antisemtisme.
Zie ook 
link - 05.11.2003 23:39

zie ook Bolkestein spreek:  http://indymedia.nl/nl/2003/11/15071.shtml
Een Ander Joods Geluid 
anti-racist - 06.11.2003 11:06

Een Ander Joods Geluid heeft inderdaad de aankondiging van de CIDI/CJO-herdenking in zijn agenda staan. Maar dat is toch iets anders als dat ze het formeel ondersteunen. En als dat wel zo is, dan zou je je af moeten vragen waarom ze door het CJO/CIDI dan niet in de formele lijst van ondersteuners zijn opgenomen?

Sprekers bij de herdenking om 17 uur zijn ondermeer Bolkenstein, het CIDI en het CJO. Dus wie een leuke avond wil hebben wens ik veel plezier. Mij zul je er niet zien!
F*ck CIDI 
John Veldhuis - 06.11.2003 15:33

Ik kan mij voorstellen dat EAJG niet door het CIDI in een of andere lijst wordt opgenomen. Het feit dat CIDI hieraan deelneemt ondergraaft het nut ervan (niet de zin).

Het CIDI mag dan misschien ooit een anti-anti-semitische club geweest zijn, tegenwoordig zijn ze net zo erg als ant-semieten, als exponenten van het net zo lelijke broertje van anti-semitisme, het anti-palestinisme.

Zie  http://www.cidi.nl, met maar weer eens een persoonlijke aanval op Gretta Duisenberg.

Kop CIDI: "Gretta's ontlasting"
Tekst Gretta:
"De Palestijnen lijden verschrikkelijk, heel erg; ik kan niet tegen hypocrisie en ik vind Sharon een hypocriet. De wreedheden die het Israelische leger begaat, komen niet in de krant. Ik ken ze allemaal, het is onvoorstelbaar. Ze branden Davidssterren en nummers in de armen van de Palestijnse gevangenen. Ze bulldozeren de huizen plat en het culturele centrum van de Palestijnen smeren ze helemaal onder de Israelische ontlasting."
Voettekst CIDI:
"Interview met Gretta Duisenberg in STORY van
4 november 2003."

En dan ook nog zo'n suggestieve poll:

PEILING

Israel moet de illegale nederzettingen ontmantelen.
Bent u het met deze stelling eens?
Ja
Nee

Er niet bij vermeldend dat volgens Israelisch recht alleen de nederzettingen die zonder toestemming van de overheid zijn gebouwd illegaal zijn, en dat volgens internationaal recht alle nederzettingen buiten de groene lijn illegaal zijn.

Wat is nu de mening van CIDI? Volgen ze Israelisch recht, of hechten ze meer aan de Conventies van Genève?

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.