english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag open dag Eindhoven
Martin - 11.11.2003 20:50

Verslag & foto's Open Dag kraken te Eindhoven

oude spreuk maar nog steeds geldig
oude spreuk maar nog steeds geldig

rondleiding door het pand
rondleiding door het pand

Hans vertelt over de geschiedenis
Hans vertelt over de geschiedenis

Op zaterdag 8 november 2003 was er een landelijke Open Dag Kraakpanden. In verschillende grote steden openden de bewoners van gekraakte panden hun deuren voor het publiek. Het idee voor de Open Dag ontstond kort nadat Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen (CDA) op 8 oktober een motie indiende voor een volledig verbod op het kraken van kantoorpanden. Als argumenten droeg hij aan dat 90% van de krakers allochtoon is en dat panden voornamelijk gekraakt worden voor illegale houseparty's waar heftig gedeald wordt in drugs. Bovendien zouden kraakpanden veelal als uitvalsbases dienen voor internationale criminele organisaties.
De beste manier om deze ongefundeerde en achterlijke argumenten te weerleggen, is door het publiek geheel vrijblijvend een blik te gunnen in die kraakpanden.

De organisatie van de Open Dag Kraakpanden in Eindhoven had een fietsroute uitgezet langs een vijftal gekraakte panden in en rond het centrum van Eindhoven. De Open Dag begon om 13.00 uur in Burgers, een pand dat in 1990 gekraakt werd, maar inmiddels volledig gelegaliseerd is. Alle Eindhovense gemeenteraadsleden, evenals het college van B&W waren uitgenodigd voor een blik in de keuken van krakend Eindhoven. Uiteindelijk kwamen er twee raadsleden: B.J.M. Gerard, fractievoorzitter van de SP en W.J. Burema (PvdA).
De media waren iets beter vertegenwoordigd. Danielle Laarhoven schreef een zeer matig stuk namens het Eindhovens Dagblad. Omroep Brabant pakte het gelukkig gedegener aan. Ook vijf kleinere radiostations gaven aandacht aan de dag, zij het zonder fysiek aanwezig te zijn op de dag zelf. Tenslotte was Niekie Kleintjens aanwezig met een cameraploeg. Zij maakt een documentaire over kraken voor een studieopdracht. Daarnaast waren er een aantal buurtbewoners, mensen van de JS en een stel wat er zelf over denkt om te gaan kraken.

Na een korte inleiding op de Open Dag Kraakpanden werd er een praatje gehouden over de geschiedenis van Burgers. Dit pand werd in 1990 gekraakt, maar twee jaar later konden de bewoners het pand met veel moeite opkopen voor Hfl 500.000,--. Burgers was oorspronkelijk gebouwd als kantoorpand en na de overdracht moesten de bewoners keihard werken om het een woonbestemming te kunnen geven.
Vervolgens gaven Gusta en Steffie een rondleiding door het enorme complex. Het meeste opvallende aan de woningen is dat ze er gewoon uitzien als goed onderhouden flatjes. Een deel van Burgers is ingericht als werkplaats voor bewoners en mensen van buiten het pand. Er werken hier twee meubelmakers, er is een oefenruimte, een studio, een fotograaf, een helpdesk / werkplaats voor computerproblemen, verschillende ateliers en weer een ander gebruikt de onderdelen van talloze afgedankte fietsen om hier uitstekend bruikbare tweedehandsfietsen van te maken. Zo bleek Burgers een eye-opener van jewelste. Maar dat gold eigenlijk voor alle deelnemende panden.

Zo was er voormalig café de Brakkebar, wat al zo lang leegstond dat het een dealplaats voor junkies was geworden. Het levende bewijs dat langdurige leegstand wel degelijk criminaliteit aantrekt. Daar kwam echter een einde aan toen het pand gekraakt werd. De junkies maakten plaats voor studenten, kunstenaars, mensen met een baan. Het spreekt voor zich dat de buurtgenoten zeer blij waren en zijn met deze krakers. Naast woonruimte zijn er nu enkele ateliers, een studio en een expositieruimte.

Het volgende pand is gekraakt door een jonge ondernemer, die gemerkt heeft dat Eindhoven geen ruimte biedt aan kleinschalige, kunstzinnige projecten. Daarom besloot hij een pand te kraken en daar wat aan te doen. Hij woont zelf in een pand wat omgebouwd is om ruimte te geven aan dat soort projecten. Er zijn regelmatig feestjes met DJ's, er zijn optredens van bands die elders in Eindhoven niet de kans krijgen om op te treden, er zijn kookworkshops en kunsttentoonstellingen. Bovendien beschikt hij over een voortreffelijke repetitieruimte, waar jonge bands kunnen repeteren voor een betaalbare prijs. 'Eindhoven: leading in technology, lacking in art & culture', is zo'n beetje het credo van deze ambitieuze, jonge ondernemer.

Het derde pand is een gewoon rijtjeshuis, wat kort geleden is gekraakt. De jongeren die hier wonen zitten in spanning, omdat er nog een kort geding loopt waaruit moet blijken of ze mogen blijven of dat ze op straat gezet worden. Ook hier zijn de buren blij met hun komst, want die zijn blij dat er eindelijk weer eens iemand naast hen komt te wonen. Overigens geen criminele organisatie te bekennen, maar wel een groep vriendelijke, gastvrije jongeren. En zowaar, we komen een hier een buitenlander tegen: een Ierse muzikant, die op zijn zolderkamer rustig op zijn gitaar speelt, zoekend naar inspiratie voor een nieuw nummer.

De bewoners van het vierde pand zitten in hetzelfde schuitje. Kort geleden hebben zij het pand gekraakt, omdat er voor hen voorlopig geen betaalbare woonruimte beschikbaar is. Deze bewoners moeten ook maar afwachten of ze mogen blijven zitten, of dat ze binnenkort weer op straat staan. Het toont eens temeer aan dat kraken een uiterst serieuze aangelegenheid is en dat je stevig in je schoenen moet staat voor je eraan begint. Want de eerste weken, soms maanden, leef je in onzekerheid.

De organisatie Open Dag Kraakpanden Eindhoven is erin geslaagd een eerlijk en vooral breed beeld te schetsen van de kraakcultuur. Elk pand had zijn eigen verhaal, zijn eigen functie en zijn eigen doelstelling. De bewoners stelden hun pand ook werkelijk open voor de deelnemers, die gastvrij werden ontvangen met koffie of thee met een krakeling. Het meest opvallend was de verbazing waarmee de deelnemers aan het einde van de Open Dag weer naar huis gingen. Het is duidelijk: er is nog veel werk aan de winkel, want de misvattingen over krakers zijn nog lang de wereld niet uit. Gelukkig is de Open Dag een uitstekend middel gebleken om kraken te laten zien zoals het werkelijk is: een vaak wanhopige daad, die eerder een verrijking voor de buurt blijkt dan een last.

Jammer genoeg is inmiddels de motie van CDA-er Jan ten Hoopen goedgekeurd door een meerderheid van de Tweede Kamer, zodat CDA-minister Donner nu vrij is te bepalen wat hij met deze motie doet. Dat betekent dat het niet bij deze aktie zal blijven. Vanuit allerlei verschillende maatschappelijke groeperingen zullen de akties door blijven gaan. Met de gigantische toename van leegstaande panden en woningnood in Nederland, mag en kan het niet gebeuren dat de regering mensen liever op straat zet, dan de maatschappelijke waarde van kraken te erkennen!

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
gelagaliseerd? 
k.raker - 12.11.2003 00:43

quote: 'De Open Dag begon om 13.00 uur in Burgers, een pand dat in 1990 gekraakt werd, maar inmiddels volledig gelegaliseerd is'.

Wanneer krakers hun gekraakte pand aankopen, of laten aankopen, is er mijns inziens geen sprake van legalisatie. Als er iets word gelegaliseerd, moet het eerst wel illegaal zijn. En kraken is niet illegaal!
:-)
legalisatie 
kraak een eitje - 12.11.2003 12:35

Je hebt gelijk, maar zo noem je dat nou eenmaal.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.