english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Argentijnse Brukman-arbeiders in Antwerpen
werklozenbond - 18.11.2003 23:30

Arbeiders van Zanon en Brukman, de Argentijnse bedrijven in arbeidersbeheer, zijn in Europa op tournée. Donderdag 20 november spreken ze in Antwerpen.

Naaisters zonder Patroon
bedrijven in handen van de arbeiders

Sinds de jaren 70 heeft Argentinië een ultra-liberale politiek gevoerd die het land steeds dieper in de ellende stortte. Tegen de jaren 90 waren de laatste openbare ondernemingen uitverkocht of geliquideerd. De monetaire politiek - met de pariteit tussen de dollar en de peso - begunstigde de financiële speculatie die kapitaalvlucht tot gevolg had en daarmee de ineenstorting van het bankwezen.
Vandaag lijken de cijfers elke betekenis verloren te hebben: anderhalf miljoen nieuwe armen op enkele maanden, 55% leeft onder de armoedegrens (71% van de kinderen zijn arm), ontslagen aan de lopende band, 22% van de totale bevolking is werkloos. Beelden van kinderen die van de ondervoeding sterven zijn dagelijkse kost.
De devaluatie van de peso sinds januari 2002 heeft de crisis versterkt met als gevolg de inflatie en een inzinking van de interne markt en het reële salaris met meer dan 70%.
In die context hebben duizenden arbeiders zich georganiseerd tegen sluitingen van bedrijven. Duizenden wegblokkades door de “piqueteros”, acht algemene stakingen op twee jaar tijd, massale mobilisaties van de arbeiders en de onthouding bij de verkiezingen van meer dan 30% van de bevolking (en meer dan 20% voor links) zijn enkele voorbeelden van die strijd. De volksopstand die Argentinië sinds december op haar grondvesten doet beven is een beslissend moment geweest in deze strijd die de volksbeweging voert en waarbij zich een belangrijk deel van de middenklasse zich heeft aangesloten.
Deze mobilisatie wordt vooral gedragen door comité’s van werklozen, sommige sectoren van de vakbonden, verenigingen voor vermisten tijdens de dictaturen, door een deel van de verarmde middenklasse en door de arbeiders die de lege bedrijven zelf in handen genomen hebben en voor de produktie instaan. Vandaag zijn er meer dan 160 bedrijven in handen van de arbeidsters en arbeiders.
In de loop der jaren zijn twee van die bedrijven uitgegroeid tot referentiepunt wat betreft produktie onder arbeiderscontrole: Bruckman en Zanon.

Zeg ‘Neukén’

In oktober 2001 beslist het patronaat van de keramiekfabriek ‘Zanon’ te Neuquén zich uit Argentinië terug te trekken. Zanon was één van de belangrijkste keramiekfabrieken van Zuid-Amerika. Geconfronteerd met deze toestand hebben de arbeiders de fabriek bezet en opnieuw in bedrijf genomen. Na de eerste drie werkdagen kwamen de arbeiders tot de vaststelling dat ze genoeg verdiend hadden om de lonen van de hele maand van alle arbeiders te betalen.
Gedurende de laatste jaren hebben ze 50 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd waardoor het aantal tewerkgestelde arbeiders meer dan 300 bedraagt. Ze organiseren het managment van het werk door de algemene vergaderingen en vergaderingen van de ateliers. Op die manier organiseren ze nieuwe vormen van solidariteit in een mondiale context waar het ‘ieder voor zich’ aan de orde van de dag is.
De textielfabriek Bruckman werd door de eigenaars achtergelaten in november 2001. De arbeidsters, die nergens van op de hoogte waren, hebben een maand gewacht op de terugkeer van de patroons. Tot ze op 18 december 2001 het werk in de fabriek opnieuw aangevat hebben.
Op 17 april 2003 werden de arbeidsters door de rechtbank uit hun werkplaats gedreven. De rechterlijke uitspraak stipuleerde: “Het leven en de fysieke integriteit zijn niet van hoger belang dan de economische belangen” hiermee baan ruimend voor een verschrikkelijke politierepressie vier dagen na de ontruiming toen buurtvergaderingen, de “piqueteros”-beweging, studenten en diverse politieke groepen aan de zijde van de werkneemsters manifesteerden om het bedrijf terug te nemen. Het bedrijf Bruckman werd oktober 2003 door de rechtbank definitief onteigend en aan het collectief van de arbeidsters in handen gegeven.


Het is niet Argentinië dat niet werkt, het is het Kapitalistisch systeem.

Gedurende decennia vindt in Latijns-Amerika een rooftocht van de rijkdommen plaats. De Argentijnse crisis is slechts een uitdrukking temeer van de structurele crisis die het mondiale kapitalisme treft. Het is de crisis van het imperialisme en er is geen andere oplossing dan een radicale ommekeer ten opzichte van een politiek die afhankelijkheid en onderontwikkeling veroorzaken.
Het kapitalisme past deze neoliberale politiek in alle landen toe en crisissen gelijkaardige aan die in Argentinië zijn op komst, ondermeer in Turkije waar het IMF een verregaande liberalisering voorstaat die de ondergang van de plaatselijke economie impliceert en de bevolking in armoede en miserie stort.
Deze politiek gaat gepaard met een onderdrukking en repressie van sociale bewegingen in het algemeen en progressieve en arbeidersbewegingen in het bijzonder door de inzet van een van een indrukwekkend gewelddadig politiearsenaal tijdens manifestaties, de ontwikkeling van paramilitaire milities om de bevolking te terroriseren die verdacht wordt van steun aan de strijd of door directe militaire interventies zoals het Plan Colombia of Afghanistan en Irak.
Desondanks wordt de neoliberale politiek in Argentinië niet alleen aangeklaagd, maar ontwikkelt er zich een waar alternatief dat vorm neemt in de volksvergaderingen. Mensen verenigen zich en nemen het beheer van het onderwijs, de gezondheid, de verdeling van voedsel enz. in eigen handen. Ze nemen daarmee geen vrede maar stellen politieke eisen en nemen politieke beslissingen zoals de nationalisering van de banken en de ondernemingen en de stopzetting van de schuldaflossing aan het buitenland.

Bezet Bezit

De ervaring van deze arbeiders ontmaskert de geheimen van de kapitalistische uitbuiting, toont dat bedrijven die door de patroons failliet werden verklaard perfect zonder hen marcheren en dat de arbeiders best in staat zijn te produceren zonder de aanwezigheid van de patroons. Ze doen dat via collectieve beslissingen die bediscussieerd op de vergadering waaraan alle arbeidsters deelnemen.
In de loop der jaren zijn twee van die bedrijven uitgegroeid tot referentiepunt wat betreft produktie onder arbeiderscontrole: Bruckman en Zanon.

Op donderdag 20 november 2003 zijn twee arbeiders van Bruckman en Zanon in Antwerpen om ervaringen uit te wisselen en hun project voor te leggen. Op uitnodiging van het Collectif de Solidarité avec la Lutte du Peuple Argentin toeren ze door Europa en de WerklozenBond nodigt hen thuis uit. Cuylitsstraat 43 2018 Antwerpen. Na de inleiding en een korte video over de strijd in Argentinië volgt de uiteenzetting van de arbeiders. Daarna is er tijd voor debat en gedachtenwisseling. Het begint om 19 uur, de toegang is gratis (vrije bijdrage).

meer info op
 http://www.werklozenbond.tk
 http://www.obrerosdezanon.org
 http://www.risal.collectifs.net
 http://subterra.chez.tiscali.fr

- E-Mail: werklozenbond@yahoo.co.uk Website: http://www.werklozenbond.tk
 

Lees meer over: Agenda wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.