english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Extreem-rechts is vrijplaats kwijt
AFA - 20.11.2003 19:13

De gekraakte extreem-rechtse vrijplaats in Eindhoven is weg. Het lijkt erop dat de publicitaire druk van de afgelopen twee weken teveel is geworden, de krakers hebben het terrein van de Constant Rebecque Kazerne begin deze week vrijwillig verlaten. Daarmee is een belangrijke ontmoetingsplek weggevallen voor een deel van de extreem-rechtse beweging in Nederland, België en Duitsland.

Met het antisemitische concert "ROCK GEGEN Z.O.G.", op 8 november jongstleden, georganiseerd op de nationalistische vrijplaats hebben de rechtse krakers zichzelf ernstig in de vingers gesneden. AFA, de Eindhovense afdelingen van de PvdA, Groen Links en de SP, alsmede verschillende maatschappelijke organisaties drongen op vrijdag 7 november aan op een verbod van het geplande concert in de kazerne. De burgemeester liet deze aanbevelingen links liggen en Eindhoven was getuige van een extreem-rechts concert waar neo nazi's uit Nederland, België en Duitsland op af kwamen.
De doorgang van dit concert heeft een golf van reacties losgemaakt. Aanhoudende interesse van lokale en landelijke media was het gevolg. De verontwaardiging over de al drie jaar bestaande ontmoetingsplaats voor georganiseerd extreem-rechts was groot. Tot in de Tweede Kamer werden er vragen over gesteld en werd aangedrongen op beëindiging van de situatie aldaar.
Op 17 november organiseerde de PvdA-Eindhoven een stille tocht om de slachtoffers van het fascisme te herdenken en voor sluiting van de kazerne. Voorafgaand hieraan vond er een commissievergadering plaats waar de kazerne op de agenda stond. Alle partijen van de Eindhovense gemeenteraad deden hun zegje, de meesten drongen aan op sluiting. Burgemeester Sakkers stelde dat de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de landelijke politiek, omdat hij niet over de middelen zou beschikken een einde te maken aan de situatie op het voormalige defensieterrein. Dat Sakkers hiermee zou pleiten voor een algemeen kraakverbod in Nederland, zoals gezegd door Kraakspreekuur Eindhoven, kan volgens AFA hieruit niet geconcludeerd worden.
Op diezelfde maandag 17 november kwam het AFA ter ore dat de rechtse krakers inmiddels het terrein zouden hebben verlaten. En een dag later bleek dat de marechaussee hier ook van op de hoogte was. Zij hebben van deze situatie gebruik gemaakt door het hek en de gebouwen op het terrein van andere sloten te voorzien. Vanaf dan wordt het terrein 24 uur bewaakt om te voorkomen dat de extreem-rechtse krakers terug komen. Tevens gaat Defensie alle gebouwen ongeschikt maken voor bewoning.

Extreem-rechts geeft hun kraakpand door vrijwillig vertrek wel erg makkelijk op. Naast de bovengemiddelde aandacht van pers en politiek is er nog een factor van belang voor het vertrek van de kazerne gebruikers: interne spanningen.
Binnen de Nationalistische Jongeren Brabant (NJB), die op de kazerne waren gevestigd, en de Nationale Beweging (NB), waar de NJB deel van uitmaakte, boterde het niet helemaal.
Tim Mudde schrijft twee dagen na het concert op de website van de Nationale Beweging: 'De aanhoudende meningsverschillen, binnen de NJB en met de Nationale Beweging, over de te volgen politieke lijn hebben op zaterdag 8 november 2003 haar hoogtepunt bereikt. Met de organisatie van en/of het meewerken aan het concert "Rock gegen Z.O.G." hebben enkele NJB leden de grens van het toelaatbare ruimschoots overschreden. De Nationale Beweging is van mening dat zulke concerten niet stroken met de nationalistische boodschap die wij willen uitdragen en uitermate contrarevolutionair uitpakken. Nationalisten zijn geen `rassenhaters` en al evenmin neonazi`s. Met spijt in het hart nemen we daarom afstand van de NJB, alsook van de kazerne die ondertussen zo verbrand is dat wij geen mogelijkheid meer zien om er activiteiten in te laten doorgaan.'

Deze actie van de leider van de Nationale Beweging, die tevens voorman van de op sterven na dood liggende extreemrechtse rockband Brigade M is, komt in een vreemd daglicht te staan wanneer je beseft dat Brigade M vorig jaar samen met Oidoxie, één van de 'Rock gegen Z.O.G.' bands, heeft opgetreden in de kazerne. Vermoedelijk zag Mudde in de negatieve aandacht voor de kazerne zijn kans schoon om een ander conflict uit te spelen, en heeft de kazerne uit de Nationale Beweging gegooid.

Op dinsdagnacht 18 november, hebben verschillende vertegenwoordigers van linkse culturele organisaties geprobeerd de vrijgekomen kazerne te kraken. De groep werd echter opgevangen door de twee achtergebleven bewoners, de politie en de marechaussee, waardoor de kraakactie mislukte. Uiteindelijk konden de krakers zonder aanhoudingen het terrein verlaten.

De twee achtergebleven bewoners, die zichzelf als 'neutrale krakers' beschouwen, gaan in onderhandeling met de gemeente over vervangende huisvesting. Deze krakers zijn echter niet zo neutraal als ze zelf beweren. Zeker een van hen is al bijna drie jaar woonachtig op de kazerne, en is lid geweest van de NJB. Zij was samen met de andere 'neutrale' kraker aanwezig op de commissievergadering van 17 november waar de kazernekwestie werd besproken. Daar zaten zij gebroederlijk naast de secretaris van NNP-Kempenland, een extreem-rechtse politieke partij.

AFA is blij dat extreem-rechts in Eindhoven op dit moment geen vrijplaats meer heeft. De mogelijkheid om elkaar ongestoord te ontmoeten word een stuk moeilijker. Zonder een goede ontmoetingsplek is het voor de extreem-rechtse clubs die gebruik maakten van de kazerne moeilijker hun beweging uit te bouwen. Met de vrijplaats verdwijnt er bovendien een stukje extreem-rechtse subcultuur die een sterke aantrekkingskracht had op jongeren met rechtse ideeën in de regio. Voor hen word het nu moeilijker met georganiseerd extreem-rechts in contact te komen.

Het verdwijnen van de vrijplaats is niet te danken aan anti racistisch gemeentebeleid. De afgelopen drie jaar was de strategie van de gemeente gericht op het laten bestaan van de vrijplaats, om zo informatie over hun beweging te vergaren. Onder het toeziend oog van de inlichtingendiensten groeide de kazerne uit tot een belangrijke pijler in de Nederlandse extreem-rechtse beweging. Het verdwijnen van de kazerne is aan geen enkel beleid van de gemeente Eindhoven te danken, zij heeft ook nu, net als de afgelopen drie jaar niets gedaan. Onder druk van alle publiciteit ontkwam de burgemeester er deze keer echter niet aan zich uit te spreken tegen de vrijplaats.

Dat de vrijplaats nu verdwenen is, is eerder het gevolg van een fout van de kazerne zelf. De openbare aankondiging van het concert van 8 november gaf voor AFA en andere organisaties aanleiding de druk op de kazerne zodanig op te bouwen dat zij het nemen van het hazenpad verkozen boven het plegen van verzet. De lijfspreuk van de NJB 'Wie vecht kan verliezen. Wie niet vecht heeft al verloren.' is op een voor hen niet te verwachten wijze van toepassing gebleken.

De vrijplaats is verdwenen, maar de personen die de politiek voeren niet. Na het verwerken van het verlies van de kazerne zullen zij verder gaan met het voeren van een nationalistische en fascistische politiek. Een politiek die ongelijkheid van mensen centraal stelt, haat zaait en oproept tot geweld tegen minderheden en politieke tegenstanders. AFA zal die politiek blijven bestrijden, ongeacht of deze politiek in kraakpanden, huurhuizen of op straat gevoerd wordt.

Nooit meer fascisme!






















- E-Mail: info@afanederland.org Website: http://www.afanederland.org
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
zie ook 
- 20.11.2003 19:23

zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15591.shtml
Extreem rechts uit Kazerne, en nu?
Kraakspreekuur Eindhoven - 19.11.2003 13:23

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15574.shtml
Extreem rechtse krakers weg
antifa - 18.11.2003 19:11
 
KSU Eindhoven - 22.11.2003 04:52

Ik weet niet precies wat Sakkers nu wel of niet heeft gezegd - ik was er niet bij. Ik ging dus op mijn bronnen af. Volgens de ene bron heeft hij niet voor een kraakverbod gepleit, volgens twee andere wel. Als ik had geweten dat er twijfel over zijn uitspraken was, had ik hem daar allicht niet op aangevallen, maar helaas hoorde ik pas na het versturen van de brief ( http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15591.shtml) dat er ook mensen waren volgens wie Sakkers niets over een kraakverbod gezegd heeft. Zulk soort dingen is gewoon het nadeel als je snel moet reageren.
Dit is naast die bronnen in elk geval wat er in het Eindhovens Dagblad over de raadsvergadering staat:

"Sakkers onderschreef de conclusie van de VVD dat de aanwezigheid van krakers in de kazerne aan de Achtseweg-Zuid weliswaar een probleem is in Eindhoven maar vooral ook een (wettelijk) probleem is van Den Haag. 'Dit is geen incident maar een probleem van jaren. Zolang het terrein geen nieuwe bestemming heeft, mag het worden gekraakt.'

Dat klinkt toch wel degelijk als een argumentatie die alleen tot het eisen van een kraakverbod kan leiden: 1. er moet een nieuwe wet komen. 2. het probleem is dat zolang een terrein geen nieuwe bestemming heeft, het gekraakt mag worden. Ergo: Den Haag moet een nieuwe wet maken die het verbied om terreinen te kraken waar geen bestemming op rust (= eigenlijk een totaal kraakverbod)

Misschien moeten we mijnheer Sakkers gewoon maar eens vragen wat hij nou eigenlijk wil, dan hoeven we de discussie niet met elkaar aan te gaan.


Website: http://www.eindhovensdagblad.nl/regioportal/ED/1,3112,1505-Zoeken-Zoeken!!__1877124_,00.html?ArchiefID=1877124
 
 
22.11.2003 14:53

Eindhovens dagblad: "Sakkers wil samen met Defensie tevens werk maken van de verwijdering van extreem-linkse krakers op het Defensiecomplex aan de Jan Olieslagersweg, nabij Eindhoven Airport."

hmmm, moet niet gekker worden daar in eindhoven!

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.