english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
arrestaties tijdens nietwinkeldag in Nijmegen
Arthur Bruls - 30.11.2003 16:37

Arrestaties op Nijmeegse nietwinkeldag

Gisteren zijn er tijdens een actie op nietwinkeldag alle deelnemers aan een actie gearresteerd. Over de precieze toedracht van een en ander is nog onbekend, omdat de arrestatie in alle vroegte plaatsvond en er geen toeschouwers waren. De mesen zitte nu nog vast op het politiebuerau in Nijmegen. Vanavond is er een lawaaidemo bij het bureau, hievoor wordt verzameld om half negen voor het station van Nijmegen.

- E-Mail: arthur.bruls@nijmegen.fol.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
aanvulling 
nijmegen - 30.11.2003 17:32

De mensen zijn gearresteerd bij een axie-kraak.
In een sjieke winkelstraat werd een leegstaande winkelruimte betrokken om hier voor een dag een weggeefwinkel te houden.
Bij deze actie zijn zaterdagochtend 11 mensen gearresteerd.
Hier bij zijn theaterspulllen en inventaris van de weggeefwinkel in beslag genomen.
Er is door de smeris gezegd dat ze deze mensen zeker drie dagen vast gaan houden.

Daarom zondagavond om 20.30 uur voorverzamelen op het centraal station vaan een lawaaidemo, om de arrestanten een hart onder de riem te steken.
doel van politie 
brrr - 30.11.2003 18:48

Wil de politie van N'megen soms haar nieuwe imago hoog houden?

Politie legt smet op feestelijk protest tegen Balkenende
redactie - 03.11.2003 00:05
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15006.shtml
politie trad buiten proportioneel op 
Tim - 04.12.2003 11:48

Ik ben een van de arrestanten. Wij zijn op zaterdagochtend om 10 uur opgepakt en (geboeid) weggevoerd. Ik heb als minderjarige gelijk mijn naam gezegd en een verklaring afgelegd en ben ondanks dit alles tot en met maandagavond 18:00 vastgehouden. Ik ben toen samen met iemand anders vrijgelaten. De andere arrestanten zijn op 2 na dinsdag om 15:00 (een half uurtje voor de 3x 24 uur in verzekering stelling voorbij was) vrijgelaten. Twee van hen, twee schotse mannen, worden echter uitgezet(!!!). Zij woonden geloof ik al 6 jaar in Nederland en hadden beide een baan.
Ze zitten nu (donderdag 4 december) nog op het politiebureau en worden morgen naar Engeland gevlogen.
Een hele boel aan het politie optreden klopte niet: De twee schotse mannen worden uitgezet voor het (ernstig) bedreigen van de openbare orde, de politie heeft nog niet eens iets bewezen!! Verder hebben alle arrestanten een centrum verbod van 12 weken opgelegd gekregen.
Over mij persoonlijk, mijn ouders zijn toen zij het nieuws vernamen over een aantal zaken voorgelogen. Zij vroegen: "Kunnen wij iets doen?" De politie zei: "Nee" (zij hadden wel iets kunnen doen, namelijk een klerenpakket samenstellen). "Mogen wij onze zoon zien?" De politie: "Nee". Terwijl dit een van de fundamentele rechten van de ouder is, ook al heeft je kind gemoord mag je hem/haar nog spreken. Ik werd enkel van openbare geweldpleging (het openbreken van een deur) beschuldigd en mocht niet bezocht worden??

De beschuldigingen:
Openbare geweldpleging met een groep van 11 man. De openbare geweldpleging is een erg overtrokken benaming voor het (waar alle arrestanten überhaubt geen schuld hebben) openbreken van een deur van een leegstaand pand. Er is overigens door de krakers zelf naar de politie gebeld op het moment dat het pand gekraakt was. Er is toen verteld dat er sprake was van een ludieke, ééndaagse actie, namelijk het inrichten van een weggeefwinkel. Er zouden daarna op het koningsplein toneelstukjes e.d. gehouden worden. Kortom een gezellige maatschappijkritische dag in spé. Die ruw verstoord werd door de plaatselijke politie.

Speculatie:
Maandag avond was Balkenende in de stad. Ik ben op het moment van zijn (en de rest van de fractie's) vertrek vrijgelaten. Wilde gemeente Nijmegen gewoon 11 demonstranten minder, om wat meer subsidie van J.P. los te kunnen peuteren? O ja en zondag kwam Powell in Maastricht.
Daarbij komt dat de Marikenstraat, waar wij gekraakt hebben, het prestige project van Nimwegen is.
Het signaal van justitie is duidelijk: Kom niet aan de ondernemers, en voor gerechtigheid moet je ergens anders wezen.

p.s. vanavond is er op het station in Nijmegen een lawaaidemo voor de schotten. Komt allen voor de laatste sympathie betuiging voor ze uitgezet worden.


Website: http://www.thepax.nl
 
Lawaaidemo 
N.N. - 04.12.2003 14:06

Vanavond is de laatste lawaaidemo waarmee we de 2 arrestanten die uitgezet worden nog kunnen steunen, dus komt allen!

19:30 CS Nijmegen

Neem je herrie mee!
repressie met reden 
04.12.2003 14:56

''Speculatie:
Maandag avond was Balkenende in de stad. Ik ben op het moment van zijn (en de rest van de fractie's) vertrek vrijgelaten. Wilde gemeente Nijmegen gewoon 11 demonstranten minder, om wat meer subsidie van J.P. los te kunnen peuteren? O ja en zondag kwam Powell in Maastricht.
Daarbij komt dat de Marikenstraat, waar wij gekraakt hebben, het prestige project van Nimwegen is.
Het signaal van justitie is duidelijk: Kom niet aan de ondernemers, en voor gerechtigheid moet je ergens anders wezen.''

Een andere reden kan zijn dat de politie de (jonge) groep wilde imtimideren. Zoals al eerder op deze site vermeld is er een paar weken geleden een streetrave in Nijmegen geweest waar de politie overduidelijk geen grip op had. ( http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15006.shtml)
Waarschijnlijk wilden ze laten zien dat ze 'ons' toch kunnen pakken. Het lijkt me vrij duidelijk dat het een combinatie van de verschillende genoemde factoren is.
En over het centrum verbod: dit komt er op neer dat het onmogelijk zal worden demon's te houden in hartje Nimwegen. Goh wat komt het allemaal goed uit. (op de onderstaande site zal ruimte worden gegeven aan dagboekjes van de arrestanten)

Kom ajb allemaal vanavond om 19:30 naar CS Nijmegen! No border no nation, stop deportation!
En bij deze solidariteit met de Utrecht 11!
Website: http://www.nijmeegsplatform.net
 
vergelijkbare situatie in Utrecht? 
Jasper - 05.12.2003 00:29

Hee Jongens,

ik hoop dat jullie een goede advocaat hebben?
Er klopt vaak heel weinig aan het politieoptreden.

In Utrecht hebben leden van ROOD, jongeren in de SP, gisteren (woensdag 3 december) een leegstaand kantoorpand gekraakt om hier een groep van minimaal 30 studenten te huisvesten die in acuute woningnood zitten.

Ook hier heeft de politie hard ingegrepen en 11 arrestaties verricht. 9 van de arrestanten zijn uit het pand gehaald nadat de politie (die met 3 arrestatiebussen en 7 auto's kwam opdagen) de deur had geforceerd en hiermee de door de hergebruikers van het leegstaande pand gecreerde huisvrede geschonden heeft.

Ook in het Utrechtse geval hadden de mensen die het pand in hergebruik hadden genomen zelf de politie ingelicht. In Utrecht hadden de arrestanten het geluk dat de politie weinig klaar kon maken. Onder de arrestanten zat ook 1 buitenlander. Die is, samen met 2 anderen na 6 uur vrijgelaten. De rest van de groep kwam na 8 uur 's avonds stuk voor stuk vrij.

De politie Utrecht heeft door de arrestatie en de ontuimingsactie een aantal 'onhandige' en onjuiste maatregelen genomen. De fractieleider van de SP in de gemeenteraad van Utrecht heeft hierover reeds vragen gesteld in de gemeenteraad.

Nu ik echter jullie bericht heb gelezen blijkt maar weer dat niet alleen in Utrecht veel domme politieagenten aanwezig zijn, maar dat ze er in Nijmegen toch ook wat van kunnen. Wellicht gaat het hier om een landelijke trend om kritische mensen, die op een sociale en bewuste manier een alternatieve methode willen aandienen om met de problemen van de Nederlandse samenleving (bijv. woningnood, maar ook in jullie geval economische resessie, koopkracht daling en alternatieve mogelijkhedne om hier mee om te gaan) om te gaan hard aan te pakken.

Het grootste probleem is echter dat de arrestanten afgeschilderd worden als de boemans...terwijl zij in weze niets onwettigs hebben gedaan.

Ik hoop dat jullie het bijltje er niet bij neergooien...en blijven protesteren!

Succes!
Krakers Marikenstraat onterecht uitgewezen 
linking - 13.12.2003 11:15

zie ook
 http://krakenpost.nl/archief/Dec/0109.html
Krakers Marikenstraat onterecht uitgewezen
Kraken-post/De Gelderlander 11 dec. 03
rechter: gebiedsverbod Nijmegen deugt niet 
Werkgroep Klachten Politieoptreden - 23.12.2003 16:42

PERSBERICHT

Werkgroep Klachten Politieoptreden
Postbus 1501
6501 BM NIJMEGEN

RECHTER ARNHEM: GEBIEDSVERBODEN NIJMEGEN TE MAKKELIJK OPGELEGD

Burgemeester Nijmegen beperkt bewegingsvrijheid te lichtvaardig

Vandaag heeft de rechtbank in Arnhem de inhoudelijke motivering bekend gemaakt van een uitspraak, in voorlopige voorziening, van afgelopen week woensdag. De voorzieningenrechter stelt ondermeer dat, bij het opleggen van een centrumverbod naar aanleiding van een in wezen ludieke actie, "geenszins aannemelijk is geworden van een reëel dreigende verstoring van de openbare orde". Een medewerker van onze werkgroep trad op als gemachtigde van één van de actievoerders.

Eerder kwam de Vreemdelingenrechter in Assen tot een vergelijkbaar oordeel. Die rechter oordeelde dat twee, bij de actie aangehouden, Schotten onrechtmatig waren uitgezet omdat "in hun zaak - geen sprake was van een werkelijke en genoegzaam ernstige bedreiging voor de openbare orde" (vgl. ons persbericht van 17 december 2003).

Zowel de Schotten als de persoon, die zijn verblijfsontzegging aanvecht, werden aangehouden bij een ludieke actie op 29 november, de Internationale Niet-Winkeldag.

Uit de uitspraak van de Voorzieningenrechter blijkt dat het gewelddadig politieoptreden op 18 december (actiedag Keer het tij), in Nijmegen, volstrekt overbodig was.

In zijn uitspraak stelt de Voorzieningenrechter allereerst dat hij maar marginaal mag toetsen. Bovendien is het een voorlopig oordeel, omdat het een voorlopige voorziening betreft. Gegeven deze terughoudendheid is het oordeel toch hard:
- geenszins is aannemelijk geworden dat er sprake was van een reëel dreigende openbare orde verstoring; het ging immers om een eenmalige actie; er was geen sprake van eerdere strafbare feiten; er waren niet eerder waarschuwingen gegeven
- niet onomstotelijk vast staat dat de zware bevoegdheid (tot het opleggen van langdurige verblijfsontzeggingen) aan de politie had mogen worden gemandateerd
- de rechter is niet overtuigd van de proportionaliteit van de verblijfsontzegging

Kortom: ten onrechte opgelegd, te makkelijk opgelegd en van een disproportionele duur.

Ten overvloede merkt de rechter op dat hij de burgemeester niet kan volgen in haar stelling dat "de dreigende verstoring van de openbare orde reeds gegeven is omdat zij niet kan uitgaan van de veronderstelling dat daders van strafbare feiten niet zullen recidiveren.". Op die wijze legitimeerde zij het opleggen van langdurige gebiedsverboden naar aanleiding van de verdenking van slechts één overtreding.

Wij zullen de burgemeester vragen ook de 10 andere, op Niet-Winkeldag, opgelegde verblijfsontzeggingen in te trekken, alsmede die welke op 18 december zijn opgelegd. Bovendien gaan we er vanuit dat in Nijmegen geen nieuwe ontzeggingen zullen worden opgelegd op basis van de huidige regeling.
gebiedsverboden Nijmegen onder vuur 
Werkgroep Klachten Politieoptreden - 12.01.2004 17:02

BURGEMEESTER NIJMEGEN TREKT 15 GEBIEDSVERBODEN IN

De burgemeester van Nijmegen heeft afgelopen vrijdag 15 gebiedsverboden ingetrokken. Aan de intrekkingen ging, in december 2003, een rechtszaak vooraf. De Voorzieningenrechter in Arnhem schorste toen één van de verboden, omdat deze disproportioneel lang was, betwijfeld moest worden of zo'n vergaande beperking van de bewegingsvrijheid (in mandaat) door de politie kon worden opgelegd en betrokkene niet eerder overlast had veroorzaakt of de openbare orde had verstoord.
Het handelt in deze zaken om verblijfsontzeggingen voor het centrum van Nijmegen. Ze zijn opgelegd na een ludieke actie op Niet-Winkeldag (29 november) en een demonstratie van Keer het tij tegen de plannen van het kabinet (18 december).
Verwacht mag worden dat het beleid ten aanzien van verblijfsontzeggingen in Nijmegen binnenkort zal worden herzien. Dat beleid wijkt sterk af van de praktijk in andere steden.

De bij de eerste actie opgelegde verboden zijn volgens de burgemeester, bij nader inzien, opgelegd aan mensen, die niet eerder gewaarschuwd of aangehouden zijn vanwege openbare orde verstorend gedrag. Bovendien is ook zij nu van mening dat ze disproportioneel lang waren. Het eerste argument gaat, volgens de burgemeester, ook op voor de op 18 december opgelegde verboden.

Op 24 december 2003 hebben wij de burgemeester verzocht om bekend te maken:
- dat de naar aanleiding van de gebeurtenissen op 29 november 2003 aan de Marikenstraat opgelegde verblijfsontzeggingen zullen worden ingetrokken,
- dat de naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de demonstratie van Keer het tij op 18 december opgelegde verblijfsontzeggingen zullen worden ingetrokken,
- welke maatregelen zullen worden genomen ten aanzien van andere nog van kracht zijnde verblijfsontzeggingen,
- hoe de politie met het instrument verblijfsontzeggingen zal omgaan totdat een aangepaste regeling van kracht zal zijn.

De burgemeester bleek, begin januari, niet op dit verzoek te willen ingaan.

Op 6 januari 2004 hebben we voor alle betrokkenen bezwaarschriften ingediend. In haar beslissingen van afgelopen vrijdag heeft de burgemeester alle ontzeggingen met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Nb.: Ook op 17 december 2003, deed de Vreemdelingenkamer in Assen uitspraak op het beroep van de twee Schotse personen die, naar aanleiding van hun aanwezigheid bij de Niet-Winkeldagactie, het land waren uitgezet. De Schotten waren, volgens die rechter, onrechtmatig uitgezet omdat - in hun zaak - geen sprake was van een "werkelijke en genoegzaam ernstige bedreiging voor de openbare orde". De Nederlandse Staat diende een schadevergoeding te betalen voor de in vreemdelingenbewaring, die "van meet af aan onrechtmatig was", doorgebrachte dagen.

zie ook artikelen in Binnenlands Bestuur, "hét tijdschrift voor bestuurlijk Nederland":

 http://www.binnenlandsbestuur.nl/bb/jsp/detail.jsp?list.nb=10&list.offset=1

 http://www.binnenlandsbestuur.nl/bb/jsp/detail.jsp?list.nb=10&list.offset=0

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.