english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
24 steden protesten tegen Balkenende-2
Platform Keer het Tij - 18.12.2003 21:41

Vanavond hebben in 24 plaatsen in heel het land enkele duizenden mensen deelgenomen aan protesten tegen de harde rechtse plannen van het kabinet Balkenende-2. Lokale Keer het Tij platforms organiseerden vandaag in 24 plaatsen fakkelwakes, demonstraties en publieksacties. Er was veel bijval voor de acties die veelal plaatsvonden in winkelcentra tijdens de koopavonden.

In veel plaatsen is de onvrede met het beleid op ludieke wijze verbeeld. Zo is
in Enschede de Kerstman uitgekleed door 'premier Balkenende', hebben in
Amersfoort tientallen mensen een bloem gekregen als hart onder de riem en zijn
er in Tilburg honderd lege Kerstpakketten uitgedeeld.

Sommige acties begonnen al 's middags. De grootste acties vonden plaats in
Nijmegen, Haarlem, Den Haag en Hengelo. Verder waren er vanavond acties in:
Almelo, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven,
Emmen, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nieuwegein, Roermond,
Rotterdam, Tilburg, Terneuzen, IJmuiden en Zutphen. In totaal namen er zo'n
drieduizend mensen deel aan de acties.

Kabinet vergroot armoede.

Keer het Tij vindt dat de plannen van dit (christelijke) kabinet vooral
de zwakke groepen treffen en de armoede vergroten. Ze richten grote schade aan
de gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale voorzieningen en het milieu aan.
Bovendien worden burgerrechten afgebroken en minderheden en vluchtelingen
buitengesloten. Op internationaal niveau steunt het kabinet ten onrechte het
neo- liberale economisch beleid en ook de oorlogspolitiek van Bush.

Nieuwe acties in 2004.

Het platform Keer het Tij, waar 350 organisaties bij zijn aangesloten,
organiseerde op 20 september jl. een demonstratie in Amsterdam tegen de
kabinetsplannen waar 25.000 mensen aan deelnamen. In november nam het Platform
met bijna 400 mensen deel aan het Europees Sociaal Forum in Parijs. Volgend
jaar zijn nieuwe acties gepland in het voorjaar en later in het jaar als de
Nederlandse regering voorzitter is van de Europese Unie.


- E-Mail: info@keerhettij.nl Website: http://www.keerhettij.nl
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Fotoverslag uit Den Haag 
Boyd - 19.12.2003 00:45

 http://www.ddh.nl/duurzaam/nieuws/2003/keerhettij-denhaag1812.html
auw 
Geert - 19.12.2003 00:55

In Nijmegen trad de politie enorm lomp (blauwe plekken, auw)op en ik heb 3 mensen opgepakt zien worden; het kunnen er meer zijn.
Ramp in Nijmegen 
Viola - 19.12.2003 14:10

Even kort:

Ter hoogte van de Stikke Hezelstraat werd de demonstratie door de politie tot stilstand gebracht. De Augustijnenstraat was afgezet met een politiebusje. Terwijl we geen kant op konden, zag het plotseling blauw van agenten, er werd niet duidelijk gemaakt wat er aan de hand was, of waarom de demonstratie werd gestopt. Vervolgens reden agenten te paard de stoet in en voerden een charge uit. Het was vreselijk, mensen werden door de politie afgetuigd met knuppels en vervolgens in een steeg gesleurd. Er zijn zeven mensen gearresteerd. Het zal misschien een kwartier geduurd hebben, misschien wat langer. Terwijl de tocht niet verder kon, was via de andere kant Mistura Fina ons genaderd, en toen de weg uiteindelijk weer werd vrijgegeven, kwamen ze ons tegemoet en brachten ze wat sfeer in de tocht. Het laatste stuk was dus swingend, maar ook daar ontstond nog een belachelijk incident. Een jongen van 14 had een beledigende opmerking gemaakt naar agent, en werd ook meteen gearresteerd en afgevoerd.

We hebben de demo daarna meteen beëindigd, hebben de kerststal afgebroken. Een deel van de groep is naar het politiebureau gegaan voor een lawaaidemonstratie, een ander deel is naar de Klinker gegaan om daar te praten over de gebeurtenissen en een voorlopige strategie te bespreken.
Foto's staan op de www.keerhettij.nl/nijmegen

Als nog iemand foto's of filmmateriaal heeft, graag!!
Er schijnen opnames te bestaan, gemaakt door RTL4, maar dat ruwe beeldmateriaal willen ze niet vrijgeven. Is er iemand met connecties die ons kan helpen aan dat videomateriaal??

Website: http://www.keerhettij.nl/nijmegen
 
demonstratie Nijmegen 
Marieken von Nimwegen - 19.12.2003 14:25

De politie was inderdaad ranzig bezig tijdens de demo tegen het kabinet Balkenende. Reden (of directe reden) was dat er twee mensen meeliepen die een centrumverbod hadden. Het ging om mensen die mee hadden gedaan aan de bezetting van een leegstaand winkelpand in het kader van de internationale niet-winkeldag (zat 29 nov). zie ook:  http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15779.shtml

Toen de demonstratie begon zijn er mensen bij hen ingehaakt, om ze te beschermen tegen de politie. Een eerste poging de gevormde cirkel te breken mislukte door ingrijpen van andere demonstranten. De sfeer werd uitbundiger en omstanders reageerden enthousiast op het keihard klinkende [vrijheid! van meningsuiting]. In de daarop volgende straat werd de gehele demonstratie in een fuik gezet. Agenten trokken hun wapenstokken en er werd met paarden (2) op het cirkeltje ingereden. Iedereen die niet op tijd weg kon duiken werd geslagen door de ook op hol geslagen agenten, vele blauwe plekken tot gevolg dus.
Er zijn 7 arrestaties verricht. De arrestanten werden elk door iets van 5 agenten tegen de grond geslagen en geschopt (ja letterlijk). Een vrouw is haar grote teennagel kwijt nadat er een paard op ging staan. De mensen zijn opgepakt omdat ze, behalve die met het centrumverbod, de politie tegenwerkten met het maken van arrestaties en voor het beledigen van politie (''ik vind jou een klootzak''). Onder de arrestanten zit een jongen van 14 die naar verluid al weer vrij is (zeker weet ik het niet).

Er is nogwel meer gebeurt maar dat komt denk ik nogwel. Voor nu:

VANAVOND 20.00 LAWAAIDEMONSTRATIE VOOR DE ARRESTANTEN OP CS NIJMEGEN!! ...neemt uw herrie mee...

update 
nmgn - 19.12.2003 14:41

alle arrestanten zijn inmiddels vrij.
Kerstactie tegen kabinetsplannen in 24 steden 
linking - 19.12.2003 15:12

zie ook eerdere berichten
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/16049.shtml
Morgen in 24 steden actie tegen Balkenende-2
Platform Keer het Tij - 17.12.2003 01:18

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15903.shtml
Kerstactie tegen kabinetsplannen in 22 steden
Platform Keer het Tij - 07.12.2003 23:08
belediging ? 
Amro - 19.12.2003 15:16

'ik vind jou een klootzak' is toch geen belediging ? Het is een mening. Het staat iemand vrij om daar op te reageren, tegenwerpingen te maken of instemmend te knikken. Hebben de wouten in Nijmegen zulke zwakke ego's dat ze klakkeloos andermans mening overnemen ?

Vrijheid van meningsuiting is altijd een moeilijk begrip geweest voor het nijmeegse politieaparaat.

Oproep uit Nijmegen 
Sabrina - 19.12.2003 17:27

Hoi allemaal,

Inmiddels hebben jullie een aantal stukjes kunnen lezen over de demonstratie in Nijmegen, en het buitensporige gedrag van de politie. Ik was er zelf ook bij.
Groenlinks en SP gaan gezamenlijk stappen ondernemen naar de burgemeester en politie toe. Hiervoor zijn we op zoek naar ooggetuigenverslagen.
Daarom roep ik jullie op om dit weekend je verhaal per mail te doen aan mij en dan komt het bij beide partijen terecht.

Alvast bedankt voor de moeite!

Groetjes, Sabrina (Groenlinks)
 s.abdoelbasier@chello.nl

belediging... 
abn - 19.12.2003 17:42

Dit is idd weer een moeilijk begrip gebleken, ook op de streetrave in Nijmegen is iemand opgepakt omdat ze in haar mening iemand een klootzak (of iets anders) vond. De jongen is overigens afgelopen avond om 23:00 uit zijn cel gekickt, en zijn ouders werden te laat gewaarschuwd om hem toen op te vangen.

De andere arrestanten zijn deze ochtend vanaf een uur of elf vrijgelaten. Niemand heeft een dagvaarding ontvangen. Er werd tegen een NN'er gezegd dat ze deze nog wel zouden opsturen..

Er is overigens nog niet het laatste woord gezegd over deze toestand in Nijmegen. Er zijn bijvoorbeeld van de week ook weer politieke plakkers opgepakt.. Maar de strijd voor een andere, mooiere (vrijere!) wereld zal gewoon doorgaan!
strijdbare groetjes!
Vorderingen van repressie in Nederland 
linking - 19.12.2003 17:58

zie ook overzichtsartikel
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15886.shtml
Vorderingen van repressie in Nederland
redactie - 06.12.2003 22:51

Ooggetuigenverslagen 
M02 - 19.12.2003 18:36

Graag ook zoveel mogelijk hier op indymedia plaatsen en niet alleen maar naar politieke partijen sturen! Dan komt het bij veel meer mensen terecht!
Reactie: ooggetuigenverslagen 
Sabrina - 19.12.2003 19:42

Hoi allemaal,

Tuurlijk mag je zelf weten of je jouw verhaal kwijt wilt aan mij en/of het forum. De reden waarom ik een oproep heb gedaan is dat wanneer een verhaal bij mij terecht komt, ik 100% zeker weet dat ik dat verhaal mag gebruiken in de strijd tegen de burgemeester en de politie. Teksten van het forum, daar mag ik formeel niet zoveel mee.

Daarom nogmaals mijn oproep. Ben je slachtoffer van het politiegeweld of heb je het zien gebeuren? Help mee de burgemeester (als hoofd van de politie) en de politie van Nijmegen aan te pakken! Stuur je reacties niet alleen naar deze site, maar ook naar mij...

Bijvoorbeeld Geert (auw), jij hebt zelf blauwe plekken opgelopen? Vertel, vertel!

Alvast bedankt!

Groetjes, Sabrina
 s.abdoelbasier@chello.nl
gezien 
Geert - 19.12.2003 20:41

Ik heb een man met een wapenstok geslagen zien worden door een agent te paard, de lompe charge van agenten te paard en gewone platte petten op het ingehaakte groepje, groepjes agenten die mensen oppakten met hun knieen in hun gezicht, een vriend van me die in zijn gezicht werd geslagen en een aantal anderen die klappen kregen met een wapenstok, waaronder ikzelf. Enz.
Ik weet niet, hoor... Kan je in de praktijk met ooggetuigenverslagen de politie ter verantwoording roepen ? Ik zie dat soort dingen somber in.
fw: open brief aan burgemeester Nijmegen 
jasper - 20.12.2003 00:38

Keer het Tij Nijmegen stuurde vandaag deze open brief aan de burgemeester en lokale pers:

 http://keerhettij.nijmeegsplatform.net/arch_briefburgemeester.htm


Website: http://www.keerhettij.nl/nijmegen
 
klagen over de politie 
zaza - 20.12.2003 14:26

Er staat me iets van bij dat het Amsterdamse Klachtenburo Politieoptreden zou worden opgeheven, maar zo niet kunnen ze je goed van advies dienen voor het indienen van een klacht. Je vindt ze op  http://www.politieklachtenburo.nl/ , ze kunnen je vast ook doorverwijzen naar aanverwante organisaties in je eigen regio.

Verder zal er in Nijmegen wel iets van een arrestantengroep bestaan die je verder kan helpen. Keer het Tij kan je misschien ook doorverwijzen, en anders zijn er altijd nog rechtswinkels.

Ten slotte een goed maar mogelijk verouderd artikel bij bureau Jansen en Janssen op  http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/tips11.htm , "Klagen over de Politie", ook over zin en onzin van een klacht (uit hun sowieso lezenswaardige boek *Tips tegen tralies* uit 2000,  http://www.xs4all.nl/~respub/tips.htm ). Bij dat artikel ook adressen waarvan je zou moeten controleren of die nog kloppen, waaronder dat van een Werkgroep Klachten Politieoptreden in Nijmegen die in elk geval in 2002 nog bestond.

Overigens blijkt uit bovenstaande oproep van Sabrina dat SP en GL Nijmegen e.e.a. al proberen te coördineren, dus neem zeker ook daarmee contact op.

Succes ermee.
Open brief aan burgemeester mevrouw Ter Horst 
linking - 20.12.2003 16:12

Open brief KHT ook op
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/16099.shtml
Politieoptreden Keer het tij demonstratie
20.12.2003 15:17
Open brief aan burgemeester mevrouw Ter Horst.
ooggetuigeverklaring 
Angela - 20.12.2003 16:29

Op 18 december nam ik deel aan de fakkeltocht van Keer Het Tij, als een van de drie wijzen uit het oosten. Tesamen met mijn zusters Barmhartigheid en Enthousiasme, liep ik als Solidariteit voorop in de stoet. De tocht was bedoeld als een vreedzaam en ludiek protest tegen de regeringsplannen. We liepen door de Marikenstraat en sloegen rechts de Burchtstraat in. De twee agenten met mountainbikes die voor de stoet uitreden, stopten om het verkeer te regelen. Het was wat zoeken naar het looptempo, we waren wat sneller dan de stoet achter ons en moesten soms wachten. Halverwege de Burchtstraat merkten we dat er veel rumoer achter ons ontstond en dat de stoet niet meer volgde, maar dat mensen terug begonnen te lopen. Het was onduidelijk wat er gaande was. We wachten tot de stoet zich weer bij ons aan zou sluiten, en dat gebeurde ook redelijk snel. Maar dat wat er zojuist gebeurd was, had de stemming doen omslaan. Boos werden er dingen geschreeuwd, waarvan de leus ‘vrijheid van meningsuiting’ ten slotte door de massa werd overgenomen.
Het was de bedoeling om via de Stikke Hezelstraat naar beneden te lopen. Toen we de Augustijnenstraat passeerden zag ik daar een politiebus staan. We waren misschien zo’n tien meter de Stikke Hezelstraat opgelopen, toen de agenten met de mountainbikes stopten en hun fiets dwars op de straat plaatsten. Binnen een mum van tijd stond er een cordon van zes tot acht agenten voor ons. Zonder dat er woorden aan vuil werden gemaakt, werd ons te verstaan gegeven dat we niet verder konden lopen.
“Wat is er aan de hand?” vroeg ik aan de bike-agent die voor me stond. Hij antwoordde niet. “We hebben een vergunning voor deze demonstratie en dit is de afgesproken route”. “Ja, dat is bekend”, antwoordde hij, en draaide zich vervolgens af, daarmee duidelijk makend niet voor verder communicatie open te staan.
De kreet ‘vrijheid van meningsuiting’ werd opnieuw aangeheven en overgenomen door de hele groep. We stonden, riepen en wachten. Het was verwarrend, staande gehouden te worden door de politie, niet te weten waarom en ook geen verdere verklaring te krijgen voor het afbreken van onze tocht. Er verschenen nog meer agenten, die zich wat terzijde ophielden, langs gevels van panden. Vlak achter mij hief S. een vrolijk lied aan: ‘Weg met Balkenende, tralalalalá. Weg met Balkenende, tralalalálala’, het werkte aanstekelijk, ik ging meezingen. De agent voor mij zette zijn fiets op slot. Zijn collega naast hem, ging nog eens extra stevig in de houding staan. Er ging opeens een grote spanning van hen uit. Ik verbaasde mij, het leek een reactie op het lied dat we zojuist aangeheven hadden… een simpel liedje over Balkenende, wat raar dat dat zo’n fysieke reactie van vermanning te weeg kon brengen bij die agenten. Ik zong door, de agenten keken strak. Ik keek eens om me heen naar ander mensen ...

Een steigerend paard met zijn hoeven hoog geheven, weg hier, mensen, daar niet, mensen, agent, daar niet, daar kan ik heen, kijk uit met die fakkel, ginds nog een paard, S. in haar rolstoel, ze heeft staat daar nog, heeft niks gezien, erheen, pas op, weg hier, hier heen, we staan, veilig, voorlopig veilig. Wat is dit?, vraagt een vrouw, ja wat is dit, ik weet het niet. Links zie ik twee dansende paarden met agenten op hun rug, mensen die een veilig heenkomen zoeken. Recht voor me zie ik agenten die aan mensen trekken, iemand wordt gevangen en neergeslagen door een groepje van vier agenten, hij valt op de grond, ze trekken aan hem, slepen hem weg. De agenten die de route blokkeren staan nog steeds als een blok op een rij. Ik probeer mijn verontwaardiging uit te drukken door hard te schreeuwen: Handen af van Keer Het Tij! Ik hoor hoe mijn stem overslaat, er komt een veel schriller gepiep uit dan ik verwacht had. Ik voel me onmachtig, schreeuwen helpt niet, maar waar moet het dan heen, met die machteloze woede over wat ik voor mijn ogen zie gebeuren. Er is geduw en getrek mensen wijken uit en naderen weer. Een jongen die neergeslagen is, wordt een donkere steeg ingesleurd. Een van de paarden begeeft zich naar de hoek waar net die jongen is neergeslagen. Daar zijn nog meer mensen, er wordt iemand omsingeld, de agent op het paard rijdt er op af, en deelt met een stok een klap uit op de rug van de diegene omsingeld wordt. Hij bukt zich, hij wordt gestompt door een andere agent. Hij wordt ingesloten. Net iets verderop wordt ook iemand met een knuppel geslagen. De jongen die juist ingesloten is, wordt door vier of vijf agenten op ruwe wijze afgevoerd. Er is nog rumoer en getrek, het paard briest en loopt rusteloze rondjes. In het begin van de donkere steeg ligt een jongen op de grond. Agenten zitten bij hem, op hem, houden hem tegen de grond aangedrukt. “Brand!” roept iemand naast me. “Hé, hallo… Brand! D’r brandt daar wat, bij jullie. Op het balkon.” Ik heb een fotocamera bij, realiseer ik me, nu pas! Waarom heb ik daar niet aan gedacht? Ik zie dat hoe nog iemand wordt afgevoerd. Ik probeer een foto te maken van de jongen in de steeg, maar de agent die de weg verspert, belet me om door te lopen. Het is te donker om te fotograferen over zo’n afstand. Ik weet het, probeer het toch. Het tumult neemt af. Ik hoor verbaasde en verontwaardigde reacties om me heen. Ik zie de wijze Barmhartigheid, nerveus en met tranen in haar ogen. Ik hoor getrommel in de verte, dat moet de Mistura Fina zijn. Ze staan helemaal aan de andere kant van de straat, ter hoogte van het taarthuis. Tot daar zal de straat wel afgezet zijn. De agenten op de paarden trekken zich terug. Ze hebben hun feestje gehad. Enkele minuten later wordt de Stikke Hezelstraat vrijgeven en krijgen we toestemming om de demonstratie voort te zetten. We worden tegemoet gekomen door de sambaband. Ze brengen vrolijkheid en uitbundigheid met zich mee. Ik probeer dapper om die sfeer op te pikken - zo was het toch bedoeld, als een vrolijke demonstratie maar het lukt niet echt meer. Ik ben verdwaasd, ik ben met mijn hoofd bij de mensen die afgevoerd ben en ik ben totaal verbluft over het optreden van de politie. We liepen een vreedzame tocht, ik heb niemand gezien die zich aanstootgevend of opruiend heeft gedragen, en toch worden mensen die met ons meelopen met onnodig geweld en machtsvertoon van de politie neer geknuppeld en afgevoerd. Waarom? Welke goede reden kan er zijn om dit politiegeweld te rechtvaardigen?


Angela Theunissen


Artikel Gelderlander 20-12-03 
Angela - 20.12.2003 16:50


 
20.12.2003 18:54Website: http://www.gelderlander.nl
 
Discussies hierover op usenet 
M02 - 20.12.2003 18:58

o.a. in de newsgroups NL.POLITIEK en NL.BURGERRECHTEN

Ook via het web te lezen via o.a. Google, echter onhandiger dan met een 'newsreader' (en berichten komen later of soms helemaal niet aan bij Google.

"vreedzame demonstratie KeerHetTij in Nijmegen de pan in gehakt."

Website: http://groups.google.nl/groups?hl=nl&lr=&ie=ISO-8859-1&q=vreedzame+demonstratie+KeerHetTij+in+Nijmegen+de+pan+in+gehakt
 
Meer op usenet 
M02 - 20.12.2003 19:06

o.a. in NL.MEDIA.TV:
"wie heeft hier connecties met RTL4?? dringend!"

Website: http://groups.google.nl/groups?hl=nl&lr=&ie=ISO-8859-1&q=wie+heeft+hier+connecties+met+RTL4%3F%3F+dringend
 
Nog een web toegang naar usenet discussies 
M02 - 20.12.2003 19:26

NL.POLITIEK:
 http://62.216.10.38/cgi-bin/news-article-thread.pl?nl.politiek&0

Website: http://usenet4all.com
 
Belediging 
Angela - 20.12.2003 21:03

Ik heb met de moeder gesproken van de jongen die is opgepakt wegens belediding. Hij is geen 14 maar 13. Zij was erbij toen het gebeurde, hij zei tegen een agent: "Ik vind jou een lul". De agent maakte kenbaar dat hij dat een belediging vond. De jongen zei: "nee, het is geen belediging maar een mening", waarop die agent zei: "Maar je zegt het in het openbaar waar anderen bij zijn, dan is het een belediging."
Daarna werd hij door twee grote kerels vastgegrepen, met zijn gezicht tegen een muur gezet, gehandboeid en afgevoerd naar het bureau. De moeder is zeer verontwaardigd over de manier waarop haar zoon is benaderd.
Zij, noch de vader van de jongen zijn op de hoogte van de vrijlating van de jongen. Toen zij rond elf uur het politiebureau belden kreeg ze te horen dat ze hem al een kwartier eerder op straat hadden gezet.
Belediging 
De Vader - 20.12.2003 22:02

Wat kleine aanvullingen:
Onze zoon is inderdaad rond 11 uur de straat op gestuurd, met een verblijfontzegging van 6 weken voor het centrum en de mededeling dat er nog wel een dagvaarding zal volgen.
Wij als ouders werden weliswaar door de politie gebeld dat we konden komen halen, maar toen liep hij al alleen buiten. Omdat er meerdere mogelijkheden waren waar hij naar toe kon gaan wisten wij niet waar hij was. Hij had ook geen geld bij zich om ons te bellen. Het heeft tot middernacht geduurd voor we elkaar weer gevonden hebben.

Overigens werden op het bureau, waar hij verhoord was voor het beledigen van een ambtenaar denigrerende opmerkingen gemaakt over zijn hanenkam! Krijgen die agenten nu ook een centrumverbod?
Over copyright artikel Gelderlander 
M02 - 21.12.2003 21:06

Angela: Erg bedankt voor je eigen bijdragen, maar het volledige artikel van de Gelderlander is hier weggehaald door de indymedia.nl redactie vanwege auteursrechtenschending.

Het is niet toegestaan copyright regels te overtreden door het plaatsen van auteursrecht wettelijk beschermde zaken op www.indymedia.nl, zonder toestemming van de auteursrecht hebbende.

Als je iets onder de aandacht wilt brengen: Maak slechts een zorgvuldige inleiding met daarin bijvoorbeeld samenvatting, en/of citaten met een link en bronvermelding. En eventueel kritisch commentaar.

Als een auteursrechtelijk beschermd stuk niet gratis/vrij online staat, plaats het desnoods bijvoorbeeld onder eigen verantwoording op een eigen site, of post het op Usenet (newsgroups) en plaats vervolgens een verwijzing op  http://indymedia.nl

Met auteursrechtenschending kan indymedia.nl in juridische problemen gebracht worden, maar nog veel belangrijker:
 http://www.indymedia.nl is voornamelijk bedoeld als nieuwssite met zelf-geproduceerd nieuws. En dus niet om de burgerlijke media te gaan kopieren.

Met andere woorden: teksten, foto's, audio, video van/door betrokkenen / aanwezigen / getuigen / insiders enz. zijn van harte welkom!

Vedere vragen, opmerkingen en suggesties over redactie beleid zijn welkom op de daarvoor bestemde plekken: de chat, de mailinglijst en de vergaderingen.

bedankt! :-)
rechter: gebiedsverbod Nijmegen deugt niet 
Werkgroep Klachten Politieoptreden - 23.12.2003 16:37

PERSBERICHT
Werkgroep Klachten Politieoptreden
Postbus 1501
6501 BM NIJMEGEN


RECHTER ARNHEM: GEBIEDSVERBODEN NIJMEGEN TE MAKKELIJK OPGELEGD

Burgemeester Nijmegen beperkt bewegingsvrijheid te lichtvaardig

Vandaag heeft de rechtbank in Arnhem de inhoudelijke motivering bekend gemaakt van een uitspraak, in voorlopige voorziening, van afgelopen week woensdag. De voorzieningenrechter stelt ondermeer dat, bij het opleggen van een centrumverbod naar aanleiding van een in wezen ludieke actie, "geenszins aannemelijk is geworden van een reëel dreigende verstoring van de openbare orde". Een medewerker van onze werkgroep trad op als gemachtigde van één van de actievoerders.

Eerder kwam de Vreemdelingenrechter in Assen tot een vergelijkbaar oordeel. Die rechter oordeelde dat twee, bij de actie aangehouden, Schotten onrechtmatig waren uitgezet omdat "in hun zaak - geen sprake was van een werkelijke en genoegzaam ernstige bedreiging voor de openbare orde" (vgl. ons persbericht van 17 december 2003).

Zowel de Schotten als de persoon, die zijn verblijfsontzegging aanvecht, werden aangehouden bij een ludieke actie op 29 november, de Internationale Niet-Winkeldag.

Uit de uitspraak van de Voorzieningenrechter blijkt dat het gewelddadig politieoptreden op 18 december (actiedag Keer het tij), in Nijmegen, volstrekt overbodig was.

In zijn uitspraak stelt de Voorzieningenrechter allereerst dat hij maar marginaal mag toetsen. Bovendien is het een voorlopig oordeel, omdat het een voorlopige voorziening betreft. Gegeven deze terughoudendheid is het oordeel toch hard:
- geenszins is aannemelijk geworden dat er sprake was van een reëel dreigende openbare orde verstoring; het ging immers om een eenmalige actie; er was geen sprake van eerdere strafbare feiten; er waren niet eerder waarschuwingen gegeven
- niet onomstotelijk vast staat dat de zware bevoegdheid (tot het opleggen van langdurige verblijfsontzeggingen) aan de politie had mogen worden gemandateerd
- de rechter is niet overtuigd van de proportionaliteit van de verblijfsontzegging

Kortom: ten onrechte opgelegd, te makkelijk opgelegd en van een disproportionele duur.

Ten overvloede merkt de rechter op dat hij de burgemeester niet kan volgen in haar stelling dat "de dreigende verstoring van de openbare orde reeds gegeven is omdat zij niet kan uitgaan van de veronderstelling dat daders van strafbare feiten niet zullen recidiveren.". Op die wijze legitimeerde zij het opleggen van langdurige gebiedsverboden naar aanleiding van de verdenking van slechts één overtreding.

Wij zullen de burgemeester vragen ook de 10 andere, op Niet-Winkeldag, opgelegde verblijfsontzeggingen in te trekken, alsmede die welke op 18 december zijn opgelegd. Bovendien gaan we er vanuit dat in Nijmegen geen nieuwe ontzeggingen zullen worden opgelegd op basis van de huidige regeling.
Burgemeester keurt politie-optreden af 
Angela - 31.01.2004 23:46

Nijmegen, Raadscommissie algemeen bestuur, dinsdag 27 januari. Op de agenda stond het punt ‘gebiedsontzeggingen’. We waren met zes Keer Het Tij-ers aanwezig op de publieke tribune, bij de behandeling van dit punt. Die behandeling viel uiteen in twee delen: ten eerste het politieingrijpen bij onze demonstratie en ten tweede de gebiedsontzeggingen op zichzelf.
Mark Gerritsen sprak in namens ons*, en de commissieleden kregen ruimte om vragen te stellen. Er kwam slechts één vraag: De burgemeester heeft de mogelijkheid geschapen om een ontheffing aan te vragen, iedereen kon daar gebruik van maken, ook die twee mensen die dat niet gedaan hebben. Heeft Keer Het Tij die mensen op hun verantwoordelijkheid gewezen die ze hebben ten aanzien van de andere demonstranten?
Antwoord: Er is mensen vooraf gewezen op de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen, maar wij kunnen niet gaan controleren of iedereen die deelneemt aan een demonstratie legaal aanwezig is, dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.

Groen Links en de SP wijzen de manier waarop de politie heeft opgetreden keihard af. Zij vinden dat er een collectieve ontheffing verleend had moeten worden. Het recht op vrijheid van meningsuiting mag op geen enkele wijze belemmerd worden, daarom willen zij dan ook dat er in de toekomst bij demonstraties standaard een collectieve ontheffing voor gebiedsverboden wordt verleend. De andere partijen zijn daar niet voor te vinden, ook de burgemeester vindt dat geen goed plan, alleen al omdat dan allerlei dingen opeens een demonstratie kunnen gaan heten, die helemaal geen demonstratie zijn. Er wordt gerefereerd aan voetbalsupporters, een groep waarbij ook regelmatig gebiedsontzeggingen worden opgelegd om de openbare orde te handhaven.
De andere partijen vinden het een onbelangrijk punt, de vrijheid van meningsuiting is niet geschaad, want de mogelijkheid tot ontheffing is geschapen. Ze steunen het optreden van de burgemeester en willen er verder geen gezeur over.
De burgemeester zelf vindt het, achteraf gezien, geen goede actie van de politie. Zij heeft aangegeven dat de ontzeggingen gehandhaafd moeten worden, maar zij heeft niet zelf de opdracht gegeven op de demonstratie stil te leggen. Op wat voor manier de handhaving precies plaats vindt, bepaalt de politie. Achteraf bezien moet je constateren dat het politieoptreden en wat dat allemaal teweeg brengt, niet verhouding staat tot de overtreding, vindt de burgemeester. Er was geen sprake van verstoring van de openbare orde tijdens de demonstratie, er was wel sprake van verstoring van de rechtsorde. Maar om die te handhaven had de politie niet hoeven in te grijpen zoals ze nu gedaan heeft, ze had de mensen ook na afloop van de demonstratie kunnen arresteren. De burgemeester heeft haar standpunt in deze ook met de politie besproken. Zij is bereid om in te toekomst wel collectieve ontheffingen te verlenen bij demonstraties, al was het maar om zulke escalaties te voorkomen.
‘Maar we moeten er nou ook weer geen krokodillenkranen om gaan huilen’, voegt zij er nog bagatelliserend aan toe.

Het tweede punt: de gebiedsontzeggingen. De rechtbank heeft inmiddels geoordeeld dat de openbare orde niet bedreigd is, en dat een gebiedsontzegging een te zwaar middel is om toe te passen op de actievoerders van niet-winkeldag. Inmiddels zijn de ontzeggingen ook ingetrokken. De burgemeester is daar kort over: ‘Als er jurisprudentie ontstaat die in strijd is met je beleid, dan moet je je beleid bijstellen, dat is inmiddels gebeurd.’* DE INSPREEKTEKST:

Geachte voorzitter, geachte commissieleden,

Op 18 december van het afgelopen jaar hield Keer Het Tij Nijmegen een demonstratie in de binnenstad van Nijmegen. Deze werd stil gelegd en verstoord door de politie, teneinde handhavend op te treden tegen twee mensen met een gebiedsontzegging.

De organisatie van Keer het tij vraagt zich af wat de afwegingen waren die voor dit politieoptreden gemaakt zijn, en wie daarvoor de verantwoordelijkheid had.
De politiewoordvoerder bij de demonstratie verwees herhaaldelijk naar het bureau openbare orde en veiligheid, als verantwoordelijke opdrachtgever voor het handhavingsbeleid.

Ons inziens had de belangenafweging anders gemaakt kunnen en moeten worden.
Het recht op vrije meningsuiting en demonstratie mag volgens Keer het Tij niet ondergeschikt zijn aan handhaving van de gebiedsontzeggingen.
In haar antwoord op vragen van de SP en GroenLinks overweegt de burgemeester voor de toekomst collectieve ontheffingen. Op zich geen verkeerde gedachte, maar wat ons betreft kan de principiële keuze gemaakt worden om bij demonstraties gebiedsontzeggingen standaard niet te handhaven. Dus: geen politieoptreden meer naar aanleiding van eventuele gebiedsontzeggingen tijdens demonstraties of acties. Uiteraard kan de politie wel optreden ten aanzien van strafbare feiten of inzake de openbare orde.
Keer het Tij hoopt dat de politieke discussie over de APV en gebiedsontheffingen leidt tot een scherpere definitie van de doelstellingen.

Door de manier waarop de politie optrad, zijn deelnemers aan de demonstratie geschokt en voelden zij zich angstig en in hun veiligheid aangetast. De deelnemers waren niet op de hoogte van de redenen die politie had om op te treden. Doordat dit toch gebeurde, is Keer het tij ongewild geassocieerd met politiegeweld en arrestaties. Wij voelen ons dan ook in een kwaad daglicht gesteld.
Het doel van onze demonstratie, namelijk op vreedzame wijze te demonstreren en onszelf als platform voor te stellen aan de burgers van Nijmegen, is daardoor naar de achtergrond verdrongen.
Het kan toch niet de bedoeling van het handhavingsbeleid zijn dat mensen weerhouden worden van het uiten van hun mening en deelname aan demonstraties?

In de politie-evaluatie wordt gesuggereerd dat de organisatie enige invloed had kunnen hebben op het besluit van deelnemers aan de demonstratie om wel of niet mee te lopen. Wij wijzen deze verantwoordelijkheid af. We kunnen niet iedereen die op komt dagen kennen, en we kennen niet iedereen die in Nijmegen een gebiedsontzegging krijgt (zeker niet wanneer die zo’n 500 keer per jaar worden uitgedeeld).
Ons inziens ligt de verantwoordelijkheid bij het bureau openbare orde en veiligheid. Dit bureau gaf volgens de politiewoordvoerder immers opdracht handhavend op te treden.

In het overleg voorafgaande aan de tocht heeft de organisatie naar de politie haar bezorgdheid uitgesproken over mogelijke escalatie, als de politie toch handhavend op zou treden tijdens de demonstratie. Deze escalatie is helaas realiteit geworden.

Naar aanleiding van het gebeuren hebben wij als organisatie op 19 december al een open brief geschreven aan burgemeester mevrouw Ter Horst, waar wij tot op heden helaas geen antwoord op hebben gehad. We gaan er van uit dat dit nog gaat gebeuren. Daarnaast hebben we een klachtbrief geschreven, die u allen bekend is, en waar we inmiddels wel een antwoord op hebben gekregen.
Tot slot, we hopen dat dit soort toestanden in de toekomst niet meer voor zullen komen, en wachten de afhandeling van de correspondentie af.

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Keer het Tij Nijmegen

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.