english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[Biopolitiek 10] Disciplinering
Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek - 19.02.2004 15:06

--------------------------------------------------------------------------------
 Nieuws@biopolitiek.nl, nummer 10, 19 februari 2004
-------------------------------------------------------------------------------
www.biopolitiek.nl

NIEUWS
1. Intro
2. Fusie van data en vlees
3. Het ontstaan van de Derde Wereld
4. Abonneren op de nieuwslijst?


---------------------------------------------------------------
1. Intro

'Patiënten, (para-)medici en apothekers frauderen op grote schaal. Het vervalsen van nota's, en het declareren van nooit uitgevoerde ingrepen kosten de premiebetaler jaarlijks honderden miljoenen euro's. De zorgsector nodigt daartoe uit dankzij onoverzichtelijke geldstromen en een achterstand op het gebied van fraudebestrijding,' aldus de Volkskrant op 30 januari 2003.

De minister voor Volksgezondheid komt met een oplossing voor het fraudeprobleem. 'In de strijd tegen fraude met zorgverzekeringen wil minister Hoogervorst (volksgezondheid) in ziekenhuizen een identificatieplicht invoeren. Patiënten zullen naast hun verzekeringspasje een rijbewijs of paspoort moeten laten zien, vóór ze behandeld kunnen worden,' schrijft de Trouw van 3 oktober 2003.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 zorgaanbieders fraudeert, 10 procent van de apothekers en specialisten, en 5 procent van de huisartsen. De premiebetaler krijgt het fraude bedrag van zo'n 400 miljoen op haar bordje. Genoeg redenen om er iets aan te doen. Wat verzint Hoogervorst echter, een maatregel die alleen van toepassing is op de patient, een identificatieplicht. Hoewel artsen, specialisten en apothekers voor het leeuwendeel van de fraude verantwoordelijk zijn, komt de maatregel voor de kiezen van de patient. Vooral illegaal verklaarde mensen, die veel moeite moeten doen om aan de broodnodige zorg te komen, zullen hiervan de dupe worden.

Disciplinerende maatregelen worden meestal aan de gewone burger opgelegd, evenzo in dit fraudeprobleem. Het nieuwste plan (Metro 4 februari 2004) is het ontwikkelen van een pas waar je alles mee kunt doen, van geld pinnen tot het krijgen van zorg. De controle op mensen wordt steeds strenger en steeds meer gegevens van mensen worden opgeslagen en gekoppeld. Het onderstaande artikel, 'Fusie van data en vlees' gaat over deze pas.

Disciplinering is een vorm van bevolkingspolitiek. Overheden hebben ideeen over wat groepen mensen wel en niet mogen doen. Zorgpasjes en dergelijke zijn instrumenten om te controleren of mensen wel doen wat ze mogen doen. Minder subtiele vormen van bevolkingspolitiek werden uit de kast gehaald eind 18e eeuw en in de 19e eeuw in de Britse kolonie India. Het Britse-India wordt als voorbeeld gebruikt voor een historisch overzicht van het ontstaan van armoede in India en het afglijden van India tot een zogenaamd Derde wereld land. Ook hier heeft disciplinering een belangrijke rol gespeeld, echter vooral door het mensen dwingen zich van de internationale kapitalistische economie afhankelijk te maken. Mike Davis schreef een boek over het ontstaan van de Derde Wereld en de rol van westerse landen daarin. The Corner House heeft een prachtige samenvatting van dit boek van Mike Davis geschreven. In [Biopolitiek 10] een korte recensie van dit verslag.

Mensen die vluchten voor armoede, politieke vervolging en oorlogen worden veelal gezien als ongewenste binnendringers van 'onze' welvaartstaat. De reden die Westerse overheden en opiniemakers geven om vluchtende mensen illegaal te verklaren is dat ze 'in hun eigen land' de verantwoordelijkheid voor hun leven moeten nemen, dat de armoede daar hun eigen schuld is. Mike Davis laat in zijn boek zien dat extreme armoede in Derde Wereld landen vooral werd veroorzaakt door de bemoeienissen van koloniserende landen. Zijn de Westerse landen daarmee niet juist verantwoordelijk voor een goede opvang en behandeling voor iedereen die naar deze landen komt?
Het instellen van een (antizorgfraude)pas voor alles van zorg tot openbaar vervoer, onlosmakelijk verbonden met een lichaam door een vingerafdruk of irisscan, door Giorgio Agamben bestempeld als biopolitieke tatoeage , kan gezien worden als een technisch administratieve maatregel tegen autonome migratie.

---------------------------------------------------------------
2. Fusie van data en vlees

Als het aan de VVD en D66 minister Tom de Graaf ligt krijgt iedere Nederlander straks een pasje voor onder andere zorg, voetbalstadion, bankzaken, rijbewijs, identificatie en de Albert Hein. Misbruik moet voorkomen worden door een vingerafdruk of irisscan, meldde de metro van 4 februari 2004. Controle van wie er bij welke gegevens mag komen zou via het internet geregeld moeten worden.

Data, ofwel gegevens, opgeslagen in diverse databanken, bepalen in steeds grotere mate de mogelijkheden van mensen. Het lichaam van vlees en bloed kan haast niet meer om de macht van data heen. Voor bijvoorbeeld het recht hebben op werk moet je een sofienummer hebben, en een paspoort laten zien. Voor het bemachtigen van een basisbehoefte als onderdak heb je zelfs een paspoort nodig. Zelfs een uitkering kun je niet krijgen zonder paspoort. Zonder data besta je eigenlijk niet.

De liberale fracties lijken de tijd rijp te vinden voor het ultieme datalichaam in de vorm van een pasje. Het pasje wordt vervolgens gefuseerd met een lichaam van vlees door middel van een vingerafdruk of irisscan. Het plan borduurt voort op de bloei van het gebruik maken van biometrische kenmerken voor allerlei zaken onder het mom van veiligheid. De dwang om je bestaan te bewijzen met een dergelijk pasje zal steeds groter worden en het voor de hand liggende bewijs van een tastbaar lichaam nog verder verdringen.

Het pasje zal je kostbaarste bezit worden, de enige toegang tot het moderne leven. Zonder pasje geen werk, geld, onderdak, zorg, scholing, etc. Internet zou de privacy van de gegevens moeten garanderen, een volstrekte illusie natuurlijk. De historie van het internet laat juist zien dat geen enkele digitale omgeving zo onveilig is als het internet. Hackers, justitie, politie en anderen blijken met een beetje moeite alle gewenste gegevens uit de brei aan informatie te kunnen filteren.

Terwijl bedrijven en overheden achter gesloten deuren kunnen opereren wordt van de burger verwacht in volledige openheid al haar gegevens prijs te geven. In goed vertrouwen moeten wij er maar vanuit gaan dat er netjes wordt omgesprongen met de gegevens, en dat in een maatschappij die gericht is op winstbejag, concurrentie en uitbuiting.

Niet zo'n goed plan dus. Mensen moeten gewoon de vrijheid krijgen om een bestaan op te bouwen ongeacht welk nummer ze hebben, of bij welke instantie ze staan geregistreerd. De samenleving zou gericht moeten zijn op het daadwerkelijke samen leven en samen dingen ondernemen, in plaats van voortdurend gestuurd en gecontroleerd te worden door instanties.

Herman van Wietmarschen
Werkplaats LAB

Bron:
Metro 4-2-2004, 'Overheid wil maximaal een pasje per burger'


-----------------------------------------------------------------
3. Het ontstaan van de Derde Wereld

Een van de belangrijkste en tevens meest omstreden taken van staten is het controleren en sturen van groepen mensen. Staten zijn panisch voor hun land binnen vluchtende mensen die een nieuw bestaan willen opbouwen, aan de andere kant doen ze als het hun uitkomt veel moeite arbeidsmigranten binnen te halen. Deze migranten mogen weer vertrekken wanneer ze hun nut bewezen hebben. Ook binnen de staatsgrenzen wordt er aan bevolkingspolitiek gedaan. Vluchtelingen en geestelijk gehandicapten worden afgezonderd van het 'normale' deel van de samenleving. Pre-natale diagnostiek moet er voor zorgen dat er minder gehandicapte mensen op de wereld komen, ze worden immers te duur bevonden. Een ander voorbeeld van bevlokingspolitiek is het ontstaan van de Derde Wereld.

Het bestaan van de Derde Wereld lijkt een vanzelfsprekendheid. Echter deze scheiding van de mensheid in arm en rijk bestaat krap tweehonderd jaar. Bovendien is het geen toeval of pech dat Afrika, China en India veranderd zijn in een Derde Wereld. Marktwerking, speculaties met prijzen en bewuste politieke keuzen van kolonisten in samenspel met droogten dwongen China en India in de rol van Derde Wereld landen. Beleid veranderde droogten in hongersnoden. Mike Davis schreef een boek over het ontstaan van de Derde Wereld waarvan The Corner House in samenwerking met Women's Global Network for Reproductive Rights een samenvatting publiceerde.1, 2

Brits India
De eerste bestaans krisis vond van 1876 tot 1879 plaats. Droogte en hongersnood werd gesignaleerd in Azie, Brazilie, zuid Afrika, Algerije en Marokko. Het wetenschapstijdschrift Nature noemde deze tragedie 'de meest destructieve droogte die de wereld ooit gekend heeft'. 5.5 tot 12 miljoen mensen stierven in India, ondanks moderne spoorwegen en miljoenen tonnen graan in commerciele circulatie. Het voorspelde en te voorkomen resultaat van bewuste beleids keuzen.
Traditionele voedsel veiligheids systemen waren in India sinds de Muiterij van 1857-58 vervangen door opslag in het bezit van handelaren en banken. Na de Muiterij, het verzet van Indiaase troepen, burgers en landheren tegen de kolonisatie van de Britten, werd India een kroonkolonie van Engeland. Nieuwe spoorwegen werden door de Britten geprezen als veiligheidsmechanismen tegen hongersnoden, terwijl ze gebruikt werden om graan te verschepen uit droogte gebieden voor centraal opslag en bescherming tegen rellen. Boeren werden afhankelijk gemaakt van export door hoge huurprijzen en irrigatie beleid. Graan en andere gewassen werden verkocht aan het buitenland waarvan de opbrengst in de zakken van de rijken verdween. Het resultaat was dat de droogte het hardst toesloeg in commercieel het meest ontwikkelde gebieden.
In Engeland werden Malthusiaanse theorieen* aangehaald om het Britse hongersnood beleid in India te verklaren. Lytton, de leider van het centrale Britse gezag in India verdedigde zijn beleid in 1877 met het argument dat de Indiase bevolking 'de neiging heeft sneller te groeien dan het voedsel dat ze van het land kunnen halen'. De minister van financien Sir Evelyn Baring zei tijdens een debat over het overheids optreden tijdens de hongersnood: 'Iedere goedaardige poging om de effecten van de hongersnood en een defecte gezondheidszorg te verminderen heeft slechts ten doel de kwaadaardige resultaten van de overbevolking te versterken.'

pre-Brits India
In tegenstelling tot wat veel mensen vandaag de dag denken is India niet de moderne geschiedenis ingegaan als het hulpeloze door hongersnoden geteisterde land. Voordat de Britten voet aan land zetten was de welvaart van de Indiaase bevolking groter dan die van de Britse. Op dorpsnivo waren voedselreserves aanwezig. De graanprijs was veel stabieler en beschermd tegen speculatie. Zelfs de overheid had een aantal mensvriendelijk beleidspunten: embargo's op het exporteren van voedsel, anti-speculatie prijs regulatie, belasting ontheffing, uitdelen van gratis voedsel zonder tegenprestatie of leningen. Dit beleid was een vloek voor de Britten. Natuurlijk was er altijd al gevaar van droogten, maar deze droogten resulteerden niet in grootschalige hongersnoden als onder het Britse bewind. Het verdelen van voedsel en het op peil houden en investeren in irrigratie kon voorkomen dat de zaak uit de hand liep.

De Britten dwongen India mee te draaien in een wereldwijd systeem van uitbuiting en onderdrukking. Door graan uit India naar Engeland te verschepen in tijden van droogte werd er bewust voor gekozen de zogenaamde overbevolking tegen te gaan. Economische liberalisering was zeker geen bevrijding voor Indiaase boeren, maar slechts een middel voor de Britten om optimaal te kunnen profiteren van hun kolonie.

Meer hierover is te vinden in de publicatie van The Corner House op www.thecornerhouse.org.uk.

Herman van Wietmarschen
Werkplaats LAB

Bronnen:
1. Mike Davis, London en New York 2001, Verso 'Late Victorian Holocausts: El Nino Famines and the Making of the Third World'
2. Mike Davis, The Corner House, december 2002, briefing 27 ' The origins of the Third World: Markets, States and Climate' www.thecornerhouse.org.uk

Noten:
* De Engelse dominee Thomas Robert Malthus publiceerde in 1798 de eerste versie van zijn Essay on the principles of population - as it effects the future improvement of society. Kort gezegd zag Malthus de overbevolkingals oorzaak van de ellende van een groot deel van de Engelse bevolking, de arbeidersklasse. Hij verwachtte dat de mensheid aan haar eigen reproductie ten gronde zou gaan omdat de bestaansmiddelen minder snel zouden groeien dan de bevolking. Wellicht aardig om te vermelden is de kritiek van Marx op het overbevolkingsidee van Malthus. Volgens Marx ligt het aan de productiewijze in een bepaalde historische periode of er mensen tot overbevolkinggemaakt worden en hoeveel. Een kenmerk van de kapitalistische economie is dat er een permanente overbevolkingis.(3) Het toenemende aantal armen heeft dan ook niets met de natuur te maken maar met het kapitalisme.


----------------------------------------------------------------
4. Genoeg van de stortvloed aan 'bio-nieuws'? Behoefte aan linkse interpretatie van nieuws?

Wij bieden de mogelijkheid u te abonneren op deze nieuwe emaillijst van Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek. Deze lijst biedt mensen Nederlandstalige informatie over ontwikkelingen op het gebied van de biotechnologie, medische technologie, bio-ethiek, gezondheidszorg en bevolkingspolitiek. Daarnaast biedt de lijst kritische analyses vanuit een anarchistische, anti-racistische, feministische of anti-eugenetische visie op deze ontwikkelingen.

U kunt zich kosteloos abonneren op deze lijst door een mailtje te sturen naar  nieuws@biopolitiek.nl. We zullen ongeveer een maal per twee weken een mailtje versturen met verzameld nieuws. Het verspreiden van informatie op deze lijst is voorlopig voorbehouden aan Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek. We zijn altijd geinteresseerd in reacties, deze kunnen gestuurd worden naar  nieuws@biopolitiek.nl. Bovendien ontvangen we graag aankondigingen, berichten en voorstellen voor werkprogramma's voor de nieuwslijst (Vooralsnog willen wij bekijken welke we via de nieuwslijst verspreiden).

Suggesties voor andere mensen en of organisaties die geinteresseerd zouden kunnen zijn in deze maillijst zijn van harte welkom.

Afmelden kan door een mailtje te sturen naar  nieuws@biopolitiek.nl o.v.v. 'afmelden'.

Onderwerpen van de vorige uitgaven van de nieuwsbrief waren onder andere:
1. Verzet tegen life science + nieuwe BioBrief
2. Gehandicapten in verzet
3. Bevolkingspolitiek
4. DNA in de opsporing + IQ mythes
5. Selecteer mee of vecht mee: verslag demonstratie CG-Raad en kritiek op Triple test
6. Hoog sterftecijfer rond geboorte schuld van allochtonen?
7. Debat over transplantatie industrie
8. Eugenetica en veiligheidswaan
9. Werken (en strijden?) in de zorg

- E-Mail: info@biopolitiek.nl Website: http://www.biopolitiek.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.