english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Jonge Fortuynisten gearresteerd
Alert! - 10.03.2004 20:23

Jonge Fortuynisten, waaronder de kersvers gekozen hoofdbestuurder Clinton Aarts, worden in Amsterdam met bivakmutsen op gearresteerd tijdens werk voor de zogenaamde anti-antifa.

Utrecht, 10 maart 2004

Jonge Fortuynisten gearresteerd

Donderdagavond 4 maart kreeg de politie in Amsterdam een vreemde melding: er liepen drie mannen met bivakmutsen rond het huis van een persfotograaf. Deze fotograaf maakt regelmatig foto’s van linkse acties en fotografeerde onlangs een confrontatie in Amsterdam tussen extreemrechtse activisten en antifascisten. De drie mannen belden bij hem aan en maakten foto’s van zijn huis en een persoon die de deur open maakte. De drie mannen werden door de politie in de buurt van het huis aangetroffen en gearresteerd. Het bleek te gaan om een groepje bekenden uit de (extreem)rechtse politieke hoek: Clinton Aarts uit Baarn, Maarten van Geijn uit Hilversum en Alwin Kerkhof uit Koog aan de Zaan. Behalve bij de persfotograaf was het drietal ook op andere lokaties geweest om foto’s te maken, waaronder het gebouw van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

De actie van de drie heren was al opvallend te noemen, de samenstelling van de groep zo mogelijk nog meer. Het ging namelijk om de versgekozen Landelijk Coördinator van de Jonge Fortuynisten (Clinton Aarts), een ander prominent lid van de Jonge Fortuynisten (Maarten van Geijn) en een bekende extreemrechtse activist (Alwin Kerkhof). Dat de twee Jonge Fortuynisten zich met dergelijke activiteiten bemoeien is enerzijds opvallend, maar anderzijds ook weer niet. Opvallend is het, omdat de Jonge Fortuynisten officieel druk doende zijn om zich te ontdoen van hun banden met extreemrechtse organisaties. Men laat geen gelegenheid voorbij gaan om zich te distantiëren van extreemrechtse organisaties of activiteiten. In de praktijk valt het echter op, dat keer op keer (prominente) leden van de LPF-jongeren opduiken bij extreemrechtse acties of er goede contacten mee onderhouden.
Ook opvallend is het dat Clinton Aarts zich met een bivakmuts op laat arresteren bij een dergelijke actie gezien zijn status binnen de Jonge Fortuynisten: vijf dagen voor zijn arrestatie werd hij tijdens de Algemene Leden Vergadering namelijk gekozen tot Landelijk Coördinator.

Er zit echter een andere kant aan het verhaal, waardoor het iets minder opmerkelijk is. De drie zijn al langere tijd bezig om politieke tegenstanders in kaart te brengen. Alwin Kerkhof lijkt hier het meest gedreven in. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien Kerkhof medio 2003 werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens het doen van racistische uitlatingen. Sinds die tijd duikt Kerkhof aan de lopende band op bij extreemrechtse acties, maar ook op andere plekken. Zo bezocht hij de bekende linksradicale kroeg Vrankrijk in Amsterdam om naar “leidinggevende antifascisten” te vragen. Verder belde hij eind 2003 aan bij een Antidiscriminatie Buro en maakte een foto van degene die de deur open maakte.

Clinton Aarts bezocht in het verleden diverse linkse bijeenkomsten. Aanvankelijk leek hij vooral geïnteresseerd in het debat met politieke opponenten, maar inmiddels is hij meer geïnteresseerd in het onderzoek naar deelnemers. Recentelijk bezocht hij bijvoorbeeld samen met Maarten van Geijn een bijeenkomst over Baskenland en vroeg aanwezigen de oren van het hoofd. Verder zette Aarts op een bijeenkomst van de jongerenorganisatie van GroenLinks enkele milieuwoordvoerders op de foto.

Maarten van Geijn heeft zich het afgelopen jaar vol overgave op de Nederlandse politiek gestort. Naast zijn lidmaatschap van de Jonge Fortuynisten, zegt hij op Internet dat hij aanhanger is van partijen als NieuwRechts, de NNP en (recent) de Nationale Alliantie. Verder doet Van Geijn nog enkele opvallende uitspraken. Hij vertelt onder andere dat hij altijd checkt of iemand die hij ontmoet een Joodse naam heeft. Verder vertelt hij dat hij veel informatie verzamelt over links en dit wil gaan doorgeven aan een extreemrechtse groep, die onderzoek doet naar links.

Wat deze heren bij elkaar bracht en welk doel ze dachten te bereiken met hun foto-actie is niet direct duidelijk. Intimidatie van hun slachtoffers lijkt in ieder geval een belangrijke reden. Maar het is bekend dat zowel de fotograaf als het MDI voorkomen op een lijst met vijanden die worden bijgehouden door de extreemrechtse organisatie “Stichting Onderzoek Extreme Stromingen”. Maarten van Geijn kondigde in het verleden al aan informatie aan deze groep door te willen geven. Toeval of niet?

Voor foto’s van de heren, www.xs4all.nl/~afa/alert/arrestatie.html


- E-Mail: alertafa@xs4all.nl Website: http://alertafa.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
 
10.03.2004 20:46

Naast de Jonge Fortuynisten-demonstratie van najaar 2003 waarin keltische kruisen werden gesignaleerd is dit een tweede bewijs van de echte link met extreem-rechts.

Jammer dat Schlijper niets op zijn pagina er van zegt

Ik ga dit verhaal op het pim fortuyn forum zetten en kijken wat het doet.
NieuwRechts niet zo blij! 
Peter - 10.03.2004 22:20

Nieuw Rechts is niet te spreken over een berichtje dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten op hun site heeft gezet over deze intimidatie. Nieuw Rechts noemt het laster dat dat de NVJ op haar site stelt dat er een persoon van Nieuw Rechts bij dit incident aanwezig was. Er wordt door de Nieuw Rechts klunzen geeist dat het berichtje onmiddelijk wordt verwijderd.

bron:

 http://www.nieuwrechts.nl/artikelen/1078918260.html
 http://www.villamedia.nl/n/nieuwsarchief/2004mrt.htm
Hegel: speel organisaties tegen elkaar uit 
MM - 10.03.2004 22:49

De titel zegt het al, anders komen er allerlei historische voorbeelden van hoe verschillende bewegingen worden gesteund en dan tegen elkaar kunnen worden opgezet en uitgespeelt.
Philosofie van Hegel; Hegeliarism.
verdeel en heers 
Herma Verhoef - 11.03.2004 01:05

Als we nou eens ophouden met het politieke landschap in te delen in links en rechts. Waar zijn we mee bezig? Alsof je maar twee opvattingen kan hebben; links of rechts. Onbewust werken we gewoon mee aan het polariseren van onze samenleving.

En wat MM zegt snap ik wel. De grote partijen in nederland blijven gewoon aan de macht. Terwijl de laffe NL media dagelijks bezig zijn onze aandacht bij de wedstrijd tussen links en rechts te houden, wordt er sneaky achter de aandacht van de burger om europese en nationale privacywetgeving doorgeloodst.

Grote fraudezaken blijven ongestraft, maar de gewone man wordt hard aangepakt (en bespioneerd, bijv door de kersverse trajectcontrole op de snelweg).
 
11.03.2004 02:17

''Wat deze heren bij elkaar bracht en welk doel ze dachten te bereiken met hun foto-actie is niet direct duidelijk. Intimidatie van hun slachtoffers lijkt in ieder geval een belangrijke reden.''


dat is precies wat kafa anti-fa ook doet eigenlijk, geen haar beter
lekker fris 
11.03.2004 11:51

Kunnen die vergoeienlijkende posters mij uitleggen hoe zij kunnen legitimeren dat een individu wordt geintimideerd door bivak dragende assholes? Wat de kafka ook doet, wat heeft Thomas Slijper daar mee te maken? Deze man werd alleen geintimideerd omdat hij hen politiek gesproken niet aanstaat. Zij zijn fascisten dus.

POLITIE LAAT ZICH GEBRUIKEN DOOR EXTREEM-LINK 
LPF-Jugend - 11.03.2004 12:43



Rotterdam, 10 maart 2004

De Amsterdamse politie heeft zich opnieuw laten gebruiken door extreemlinks. De Jonge Fortuynisten, de officiële jongerenafdeling van de LPF, is gecriminaliseerd. De enige aanleiding: valse beschuldigingen van AFA-fotograaf Thomas Schlijper.

Wat is er gebeurd?
Onlangs werden de Jonge Fortuynisten bedreigd door linkse activisten uit Utrecht (zie persbericht, klik hier), onder wie Kornee van der Haven (die banden heeft met de gewelddadige Antifascistische Actie of AFA) en Kevin Heller (woordvoerder van het Dierenbevrijdingsfront). In dezelfde periode verwijderden krakers een aantal Jonge Fortuynisten met geweld uit een openbaar cafe. Twee weken geleden was het weer raak. Een aantal Jonge Fortuynisten ging naar een openbare bijeenkomst van het Baskenland Informatie Centrum (BIC). Omdat deze groepering ETA-verdachten steunt, is dit politiek gezien een belangrijke zaak om te volgen. Onder leiding van de bekende activistenleider Jeroen Hanenbergh (woordvoerder van BIC en AFA) werden onze leden geïntimideerd en geschoffeerd. Een van Hanenberghs activisten werd zelfs handtastelijk. (Op de foto's staan twee van de activisten: Jeroen Hanenbergh en zijn ex-vriendin Kristel Letschert (zie  http://www.schlijper.nl/archive/2003/10/25-antifa-12.jpg). Hanenbergh maakt gebruik van de schuilnamen Jeroen Bosch en Marc de Waard.)



Foto: Jeroen Hanenbergh die zich op TV voordoet als iemand anders, kennelijk heel wat te verbergen.

Na al deze gebeurtenissen en in het licht van de moord op Pim Fortuyn, vond een aantal Jonge Fortuynisten dat meer aandacht voor beveiliging onontbeerlijk was. Daarom hebben zij enig onderzoek gedaan naar de groeperingen die ons hebben bedreigd. Dit is de enige reden dat een aantal van onze leden vorige week donderdag een foto probeerde te maken van Thomas Schlijper, een van de belangrijkste leden van de AFA. Anders dan de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) beweert is Schlijper geen persfotograaf. Hij is een extreemlinkse activist met voorkennis van illegale handelingen. In de Volkskrant van 10 augustus 2002 verscheen een foto van zijn hand met daarop een Volkert-achtige radicaal tijdens een nachtelijke sabotageactie. Ook maakt Schlijper ongevraagd foto's van echte journalisten die vervolgens niet worden gepubliceerd, maar wel terechtkomen in de handen van radicalen.

Enkel en alleen op basis van Schlijpers valse beschuldigingen heeft de politie een aantal van onze leden een nacht lang opgesloten. Na een zeer intensief verhoor moesten de agenten toegeven dat we geen bivakmutsen bij ons hadden. (Dat had Schlijper namelijk gelogen.) De politie moest ook toegeven dat we niets onwettigs hadden gedaan. We kregen onze camera (inclusief de opnames) meteen terug. Kortom, de beschuldigingen waren allemaal uit de duim van Thomas Schlijper gezogen.

Opvallend genoeg doken de leugens de laatste dagen opnieuw op, ditmaal op internet. Op de vele weblogs waarop het 'nieuws' verscheen, reageren wij niet eens. Wel zijn we geschokt dat de NVJ-website de geruchten overneemt van een ludieke weblog zonder ons om commentaar te vragen. De journalistenvakbond geeft met deze handelwijze niet bepaald het goede voorbeeld aan de beroepsgroep. Inmiddels is dit bericht door de NVJ-website teruggetrokken, maar totnogtoe zijn excuses achterwege gebleven.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat het AFA-netwerk mensen bedreigt en bivakmutsen draagt, maar dat dit niet geldt voor de Jonge Fortuynisten. Van de politie verwachten wij dat ze optreden tegen politiek geweld - bijvoorbeeld de jarenlange terreur van AFA - maar mensen niet vastzet omdat ze een foto maken. Van de NVJ verwachten wij een rectificatie van hetzelfde formaat als het valse bericht. Een meer professionele houding zou deze vakbond niet misstaan.

Namens het Jonge Fortuynisten Hoofdbestuur en Jonge Fortuynisten regio "Midden",

Jonge Fortuynisten
Albert Plesmanweg 43 P
3088 GB Rotterdam
www.jongefortuynisten.nl
 bestuur@jongefortuynisten.nl


 
troelala - 11.03.2004 13:06

"Als we nou eens ophouden met het politieke landschap in te delen in links en rechts. Waar zijn we mee bezig? Alsof je maar twee opvattingen kan hebben; links of rechts. Onbewust werken we gewoon mee aan het polariseren van onze samenleving."
vind ik ook, daarom ben ik ook zo tegen statistiekjes, omdat je linksom en rechtsom, onder en boven het 'grijze midden' altijd opnies laat zitten; er is een probleem en dat is meestal heel redelijk (?) op te lossen...(?)

 
AntiFa - 11.03.2004 17:11

"[..]Dit is de enige reden dat een aantal van onze leden vorige week donderdag een foto probeerde te maken van Thomas Schlijper, een van de belangrijkste leden van de AFA. [..] Hij is een extreemlinkse activist met voorkennis van illegale handelingen. In de Volkskrant van 10 augustus 2002 verscheen een foto van zijn hand met daarop een Volkert-achtige radicaal tijdens een nachtelijke sabotageactie. [..]"

via deze weg wil ik de JF bedanken voor het bevestigen van het ware doel, namelijk een 'politieke tegenstander' intimideren.
want wat heeft iemand die alleen foto's maakt -zie zijn site- nou van doen met de beveiliging, waarom zou een belangrijk lid van de AFA foto's online zetten van AntiFa activisten? daarnaast is zijn berichtgevind bij de foto's behoorlijk objectief te noemen.
waarom zou iemand die zo'n 'gevaar' voor rechts is, niet wat voorzichtiger met gegevens omgaan?

dat die persoon soms actie foto's heeft komt omdat hij misschien betrouwbaar is. een journalist die vertrouwelijke informatie en gegevens ook vertrouwelijk behandeld. ik neem aan dat de LPF/JF ook met sommige journalisten wat beter contact heeft dan met anderen.

in de hele brief zie ik niks terug over de reden van de foto actie, zowel die van de fotograaf als van het MDI want ik neem aan dat dat niet de grootste gevaren voor de veiligheid zijn.
daarnaast hoe zit het met de samenwerking tussen de JF-ers en Alwin Kerkhof?
en wat wilden ze dan WEL met de foto's doen?



vraagje aan jf 
nieuwsgierig aagje - 11.03.2004 20:31

Na het lezen van de reactie van de jonge fortuijnisten over de bewuste avond, vraag ik mij af waarom Maarten van Geijn dan moest liegen over het feit dat hij die avond er bij was, op de vraag of ze hun actie "normaal" vinden binnen hun normen en waarden-patroon om 's nachts met bivaks op langs dueren gaan van vermeende tegenstanders. Die vraag is hem afgelopen maandag gesteld na een Politieke Jongeren Debat op de VU, waarin zij ook waren uitgenodigd. Op dit debat kwam weinig inhoudelijks uit de monden van de heren van JF, Maarten van Geijn en Alexander van Httem, op de vraag over de avondlijke actie, ontkende Maarten dat hij er bij was, hij zou aan het tennissen zijn geweest. Dat is dan wel heel knap dat hij op twee plaatsten tegelijk kan zijn.

lpf-jugend??? 
PR - 13.03.2004 14:36

kijk eens naar de afzender van dat bericht van die lpf-ers (?)
geen persfotograaf? 
huh? - 13.03.2004 20:53

"Anders dan de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) beweert is Schlijper geen persfotograaf. (...) In de Volkskrant van 10 augustus 2002 verscheen een foto van zijn hand"

hoe noem je een fotograaf die voor (o.m.) de Volkskrant foto's maakt? juist ja, een persfotograaf.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.