english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Colombia: Stop Killer Coke [hongerstaking]
Latinos Locos - 19.03.2004 16:12

In Colombia hebben werknemers van Coca-Cola het werk neergelegd en zijn begonnen aan een hongerstaking. Zij komen op voor het recht op arbeid en protesteren tegen de schending van de mensenrechten bij de frisdrankgigant. Op het spel staan de banen en de vakbond, maar ook de levens van de stakers.

Colombian Coke Float
Colombian Coke Float

Killer Cola logo
Killer Cola logo

Sinds 15 maart jongstleden staan bij de poorten van acht Colombiaanse Coca-Cola-vestigingen de tenten van een dertigtal hongerstakers. De actie is bedoeld om nationale en internationale aandacht te vestigen op een langlopend arbeidsconflict. De actievoerders zijn lid van de vakbond Sinaltrainal. Ze beschuldigen hun werkgever van het inroepen van de hulp van paramilitairen voor het uit de wegruimen van vakbondsleden. Volgens hen is de dood van negen werknemers van Coca-Cola en leden van Sinaltrainal, waaronder die van Isidro Segundo Gil, het werk van deze gewapende bendes. Isidro Segundo Gil werd in 2001 vermoord op het terrein van de vestiging van Coca-Cola in Carepa. Met moordaanslagen, ontvoeringen, brandstichting en andere vormen van terreur dwingen de paramilitairen de werknemers van Coca-Cola af te zien van hun lidmaatschap van de vakbond.

De aanleiding voor het conflict tussen de vakbond Sinaltrainal en Coca-Cola is de houding van de multinational bij het afhandelen van arbeidszaken. De vakbond beweert dat Coca-Cola op illegale wijze een einde maakt aan contracten en werknemers dwingt om hun banen op te zeggen. De vrijgekomen arbeidsplaatsen gaan naar personeel dat niet langer in vaste dienst is van Coca-Cola, maar werkt voor contractanten. Dit is het geval voor meer dan 88% van de werknemers van Coca-Cola in Colombia. Op deze manier beperkt het bedrijf loonuitgaven ten koste van haar werknemers. De nieuwkomers hebben vaak slechts een tijdelijke contract en verdienen niet meer dan het minimumloon. Bovendien gelden voor hen geen secundaire arbeidsvoorwaarden.
De klachten van de vakbond betreffen echter niet alleen arbeidszaken. Het is de bestuurders van Sinaltrainal een doorn in het oog dat Coca-Cola voor zijn productie suiker importeert, en niet gebruik maakt van de binnenlandse markt. Het benadeelt daarmee Colombiaanse boeren. Ook weigert het bedrijf te investeren in sociale voorzieningen voor werknemers die volledig afhankelijk zijn van het werk in de colafabriek. Tenslotte beschuldigt de vakbond Coca-Cola van waterverspilling en het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen.
Vorig jaar heeft Sinaltrainal een aanklacht ingediend tegen Coca-Cola bij een districtsrechtbank in Florida wegens banden met paramilitaire groeperingen en schending van de rechten van de mens. Coca-Cola wijst echter alle beschuldigingen van de hand. Op haar beurt beschuldigt de Amerikaanse frisdrankproducent de vakbond van laster, samenzwering, terrorisme, sabotage en diefstal.
Een nieuw hoofdstuk in dit slepende conflict is het besluit van Coca-Cola om 11 van haar 16 productielijnen in Colombia te sluiten. De sluiting van deze vestigingen is, volgens de vakbond, illegaal, omdat Coca-Cola zich niet houdt aan het Colombiaanse arbeidsrecht. Het zet werknemers onder druk om ‘vrijwillig’ af te zien van hun rechten in ruil voor een vast geldbedrag. Bovendien negeert het concern afspraken met de vakbond, die de werkgever verplichten bij saneringen werknemers om te scholen en over te plaatsen.
Tot ontsteltenis van de vakbond steunt het Colombiaanse Ministerie van Sociale Zaken het beleid van het frisdrankimperium. Op 25 februari 2004 gaf het ministerie toestemming voor het ontslag van 91 werknemers. Hierbij ging het voorbij aan het feit Coca-Cola al 500 werknemers aan de kant had geschoven. Onder de ontslagen werknemers bevindt zich een groot aantal vakbondsleden. Sinaltrainal meent dat de ontslagen een poging zijn om de vakbond buiten spel te zetten.
Geconfronteerd met zoveel onrechtvaardigheid zien de werknemers van Coca-Cola dus geen andere uitweg meer dan een hongerstaking. Zij zetten daarmee veel op het spel. Juan Carlos Galvis, vice-voorziter van Sinaltrainal in Barrancabermeja: “Als we de strijd tegen Coca-Cola verliezen, verliezen we eerst de bond, dan onze banen en ten slotte onze levens”. Sinds het begin van de actie zijn verschillende vakbondsleiders telefonisch met de dood bedreigd. In Barranquilla zijn de tenten van de stakers tijdelijk naar het kantoor van de vakbond verplaatst, vanwege de intimiderende aanwezigheid van onbekenden op het terrein van Coca-Cola. Ook op andere plaatsen voelen de actievoerders zich bedreigd, maar krijgen geen steun van de politie. Tot op heden weigert de directie van Coca-Cola in dialoog te gaan met haar protesterende werknemers.

Voor meer informatie over de hongerstaking zie  http://www.sinaltrainal.org. Voor informatie over campagne Killer Coke en de schending van de rechten van de mens bij Coca-Cola zie:  http://www.killercoke.org.

uit:
 http://www.noticias.nl/colombia_artikel.php?id=562

Colombia in oorlog:
 http://www.noticias.nl/colombia.php

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.