english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wikipedia: don't hate the encyclopedia, be the encyclopedia
Guaka - 26.03.2004 15:59

Wikipedia is een project om in elke taal een complete rechtenvrije encyclopedie te creŽren met artikelen die geschreven zijn vanuit een neutraal gezichtspunt. In drie jaar tijd zijn er meer dan 500,000 artikels in zo'n 60 talen geschreven. Ook veel van de op Indymedia geplaatste artikelen bevatten interessante informatie voor een encyclopedie - en vaak is het doel van de mensen die artikelen plaatsen om de informatie zoveel mogelijk te verspreiden.

wikipedia
wikipedia

Wikipedia is een collectief project om in elke taal een complete rechtenvrije encyclopedie te creŽren met artikelen die geschreven zijn vanuit een neutraal gezichtspunt. Wikipedia is een verzameling van wiki's, voor elke taal ťťn. Een wiki is een content management systeem met zo weinig mogelijk management. Iedereen kan zonder login bijna elke pagina wijzigen. Uiteraard kan dit af en toe leiden tot problemen - niet alle neuzen staan dezelfde kant op.

Eťn probleempje dat wel eens voorkomt is onenigheid over de neutraliteit van het artikel. Dit wordt meestal opgelost met communicatie op de "Overlegpagina". Hier kan men overleggen en duidelijk maken wat het probleem is. Meestal leidt dit tot een verfijning van de tekst, bijvoorbeeld met constructies als "Volgens Amnesty International", of tot het vermelden van andere of meer bronnen. Eťn artikel waarbij het op de Nederlandstalige Wikipedia tot nu toe niet gelukt is om overeenstemming te bereiken is het artikel over Indymedia.

Een ander probleempje is vandalisme. Er blijken mensen te zijn die het leuk vinden om banale leuzen te plaatsen op artikelen. Of grote gedeelten van artikelen te verwijderen. Meestal is dat niet zo'n probleem. Alle wijzigingen worden bijgehouden in de Voorgeschiedenis van een artikel, en het teruggaan naar een eerdere versie is een koekkruimeltje. Ingelogde gebruikers kijken meestal met argwaan naar de wijzigingen die gemaakt zijn door anonieme gebruikers - en dit wordt makkelijk gemaakt door het gebruik van de Volglijst. Als je een login hebt kun je bij je voorkeursinstellingen ervoor kiezen dat een pagina die je wijzigt, automatisch wordt toegevoegd aan je volglijst.

ExponentiŽle groei

Wikipedia bestaat pas sinds begin 2001 maar telt ruim 500.000 artikelen, in zo'n 60 talen (waaronder Fries, PlattdŁŁtsch en Koerdisch). Doordat betere artikelen zorgen voor meer links naar Wikipedia, en dus voor een betere rating bij Google, komen er telkens meer mensen op Wikipedia terecht. Een klein gedeelte van de nieuwe bezoekers zorgt weer voor betere artikelen. Een aantal conventionele encyclopedieŽn (zoals Encarta) zijn nu al gepasseerd in volume en de verwachting van velen is dat over een jaar of tien zelfs de Encyclopedia Brittannica haar activiteiten kan gaan staken. Zie deze grafiekjes voor een indicatie van de exponentiŽle groei die de Wikipedia doormaakt.

Het Wikipedia project is vergelijkbaar met vrije software, maar het heeft een veel lagere participatiedrempel. Foutjes leiden niet tot computercrashes. Het herstellen van spelfouten is voor veel mensen de eerste stap tot een actief deelnemerschap.
Het project draait zelf ook in zijn geheel op vrije software. Iedereen kan in principe zelf ook een MediaWiki systeem (laten) installeren. De voordelen van MediaWiki ten opzichte van andere wiki-systemen zijn:

  • er wordt geen gebruik gemaakt van HoofdLetterLinks,
  • het is makkelijk om goed opgemaakte teksten te produceren,
  • de site kent een simpele structuur, maar met speciale pagina's zoals de Volglijst en de "Meest gewenste pagina's" is het mogelijk om toch controle te houden als de site groot wordt (zoals de Engelstalige Wikipedia die met 230,000 artikels de grootste Wiki ooit is)

Zusterprojecten

De Wikimedia Foundation, de moederorganisatie van Wikipedia, heeft nog een aantal zusterprojecten van Wikimedia opgestart die van hetzelfde systeem gebruik maken. Wikibooks heeft als doel om collectief te werken aan de creatie van tekstboeken. Een aantal Engelstalige boeken heeft al de status van "comprehensive text" bereikt. Zo zijn er ook nog Wiktionary, een wikiwoordenboek, Wikisource, een verzameling bronnen en vertalingen, en Wikiquote, een verzameling spreekwoorden en citaten van bekende personen.

Al deze projecten maken gebruik van de GNU Free Documentation Licence (GFDL). Deze copyleft licentie waarborgt dat niemand zich de tekst kan toeŽigenen. "Copyleft" houdt in dat een tekst die gebaseerd is op de GFDL ook weer onder de GFDL dient te vallen. Commercieel gebruik is echter wťl gewoon toegestaan. Dit heeft als voordeel dat de betaalde distributie van Wikipedia tekst (bijv. op een CD'tje, of zelfs in boekvorm) mogelijk is. Net als forks van vrije software kunnen de verbeteringen dan wel weer worden gebruikt in de Wikipedia zelf.

Wikitravel is geen zusterproject, maar heeft veel raakvlakken. Het doel van Wikitravel is de creatie van een vrije, complete, recente en betrouwbare reisgids. De GFDL is erg strikt betreffende het gebruik van de tekst, en daarom gebruikt Wikitravel een andere licentie, de Creative Commons Attribution ShareAlike (CC-BY-SA) licentie. Dit heeft als nadeel dat het uitwisselen van tekst met Wikimedia projecten niet mogelijk is, maar als voordeel dat het bijvoorbeeld voor lokale VVV's een stuk makkelijker wordt om gebruik te maken van in Wikitravel aanwezige artikelen.

Disinfopedia is een project om informatie te verzamelen over "public relations firms, think tanks, industry-funded organizations and industry-friendly experts that work to influence public opinion and public policy on behalf of corporations, governments and special interests." Het is een interessant project, maar in principe kan deze informatie natuurlijk ook gewoon direct in de Wikipedia worden gevoegd als het om feitelijke informatie gaat - het project gebruikt ook de GFDL.

Consumerium is nog een ander GFDL project, met het vrij avontuurlijke doel vrije software en infrastructuur te ontwikkelen voor "storage, transport and display of product information to consumers and feedback to the producers to enhance the consumer experience, advance product development and to keep this planet as hospitable as possible in the future". Gelukkig is er wel gekozen om het grootste deel van het onderzoekswerk op Wikipedia uit te voeren. Zo wordt dubbel werk vermeden en tegelijkertijd kan er een mooie wisselwerking ontstaan.

Indymedia voor Wikipedia, en vice versa

Er zijn nogal wat verschillen tussen Wikipedia en Indymedia. De projecten kunnen echter op vruchtbare wijze profiteren van elkaar. Indymedia heeft een heel ander doel dan Wikipedia: het is activistisch, gaat over sociale bewegingen en bestaat meestal uit een redelijk hechte kern van bevlogen mensen. Wikipedia daarentegen heeft enkel als doel de creatie van een allesomvattende encyclopedie.

Informatie over sociale bewegingen en informatie verzameld door sociale bewegingen kan echter, indien in de juiste vorm gegoten, prima geplaatst worden op de Wikipedia. Tekst zoals die op Indymedia geplaatst wordt is meestal niet zomaar geschikt. Maar in vergelijking met een normale encyclopedie is het acceptatieproces van Wikipedia veel transparanter, kent het geen hiŽrarchie en is het open voor iedereen.

Ten eerste is het belangrijk dat de tekst vanuit een neutraal gezichtspunt is geschreven. Als dit niet het geval is, is er soms iemand die je tekst weghaalt, en soms is er iemand die je tekst een beetje aanpast. Wikipedia is als project behoorlijk anarchistisch. Iedereen kan zo ongeveer elk artikel wijzigen, en het is beter om de door jou geplaatste tekst dan ook niet meer als "van jou" beschouwen. Er zal aan gesleuteld en geklooid worden. Maar dat kun jij zelf natuurlijk ook doen. Het is dus het beste als je zelf ervoor zorgt dat de door jou toegevoegde tekst meteen een neutraal gezichtspunt heeft.

Ten tweede valt de tekst op Wikipedia onder de GFDL. Door bij de op Indymedia geplaatste stukken de GFDL licentie te gebruiken ůf om expliciet toestemming te geven voor het gebruik van de tekst in Wikipedia is het voor anderen mogelijk om veel tekst met slechts kleine wijzingen te plaatsen op Wikipedia. Tekst die onder een Šndere copyleft licentie dan de GFDL valt is per definitie niet te gebruiken voor de Wikipedia. Van de Creative Commons licenties is eigenlijk alleen tekst die onder de Creative Commons Attribution licentie (CC-BY) valt geschikt.

Het zonder toestemming overnemen van door anderen geschreven tekst dient te worden vermeden. Het is belangrijk om, bijvoorbeeld op de overlegpagina, aan te geven waar de tekst vandaan komt. Ook kun je bronnen aangeven in artikels. Zo voorkom je dat andere Wikipedianen denken dat er sprake is van plagiaat. Alles dat geplaatst wordt op Wikipedia valt onder de GFDL, je bent echter vrij om je eigen werk op meerdere manieren uit te brengen.

Door in teksten op Indymedia te verwijzen naar Wikipedia artikelen, hetgeen in de "gevestigde media" al veel voorkomt, is het mogelijk om meer gewicht te geven aan argumenten. Als bepaalde kritiese informatie lange tijd op Wikipedia blijft staan betekent het dat die informatie verdedigbaar is. Interessante zijn bijvoorbeeld het Engelstalige artikel over de CIA, waar informatie over de activiteiten in Irak eerst werd verwijderd, en daarna met externe links bevestigd werd.

Artikels die op de Nederlandse Wikipedia direct of indirect, geheel of gedeelteijk, met behulp van Indymedia zijn ontstaan zijn o.a.:

Er bestaat verder ook nog een Guide for Indymedia authors.

Hopelijk dat er nog veel vruchtbare wisselwerkingen volgen.

Guaka


Deze tekst valt onder de GFDL ůf onder de Creative Commons Attribution - NonCommercial - ShareAlike licentie. Dit houdt in dat degene die de tekst aanpast ťťn van deze licenties moet kiezen, waarna de tekst onder die licentie valt.

- E-Mail: guaka@303.nu
 

Lees meer over: LINKS globalisering kunst, cultuur en muziek media

aanvullingen
Ik wou dat ik in die encypledie stond ... 
Ron Kreike - 29.03.2004 16:36

Mede geinspireerd door bovenstaand bericht kwam ik er toe, mezelf in die encyclopedie te plaatsen bij:

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Zanger

Na aanklikken van vorige link dan kom je bij:

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Ron_Kreike

Na aanklikken van vorige link dan is het mogelijk om 13 verschillende muziekjes van mij te horen!!re Ron 
Guaka - 29.03.2004 19:11

Ron, wat je hebt gedaan past niet helemaal in de doelstellingen van Wikipedia. Er is momenteel een discussie gaande over de vraag of artikels die mensen over zichzelf schrijven kunnen blijven staan. Zie daarvoor  http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Kim_Bourgonje.

Ik vind dat goede encyclopedische artikels over vrijwel onbekende personen in principe kunnen blijven staan. Maar dan kunnen ze niet op een lijstje van zangers en zangeressen geplaatst worden. Het doel van zo'n lijstje is om een overzicht te geven van algemeen bekende zangers en zangeressen. Niet om een lijst te creŽren van alle in Nederland en BelgiŽ aanwezige zangers. Lokaal bekende zangers zouden weer wel geplaatst kunnen worden op bijvoorbeeld een pagina als Lijst van zangers uit Huizen.

Als je wilt dat anderen de door jou gemaakte muziek kunnen (her)gebruiken kun je het misschien onder een Creative Commons licentie plaatsen. Zie  http://creativecommons.org.
Recyclopedia 
dpi - 29.03.2004 21:46

"Welcome to Recyclopedia: Knowledge of use to, of, and on Earth!

We're making free (encyclopedia-style open content) articles available on social change, social justice, ecological health, sustainable trades, green politics, direct action, healthy habits and infrastructure to support them, e.g. how to:

do guerilla gardening, make a composting toilet or green roof, start an anarchist group, make press releases, civil disobedience and other non-violent tactics, photos of vivisection, consensus decision making, the local vegan food shops and cheap Slow Food you can afford, places to squat, local radical groups, list of patches, list of billboard liberations, etc.

Just imagine what we can do! Start by editing, editing, editing! Keep action clearly in mind and language simple as possible - mobilize people to do!

But also to talk, to undo the retardation of mass media; This could be easier: many good people don't feel confident to talk about these topics. So we also find damaged, politically censored or biased material contributed via other GFDL corpus interfaces. We fix it and make it publicly available here! Our user groups want accurate and reliable source material on the sensitive topics above. Recyclopedia:questions are the kind that make managers and leaders squirm!

The best Recyclopedia:policy needs Recyclopedia:recruits who can write and advise. The rule of 150 suggests we take care with who we ask to our Community portal - those who get here first are very likely to set the tone. We want the best Recyclopedia:advice on our organizing - so you get the best advice on your own Recyclopedia:group organizing and actions!"

Website: http://www.recyclopedia.info
 
infoAnarchy 
dpi - 29.03.2004 22:10

infoAnarchy is a Wiki and weblog mainly concerning the rights online on the internet. It provides information about Your rights, how to use them, and to learn more about technical aspects of computers, internet and Peer 2 Peer in general, but combined with the flavor of technical and freedom-related information. Because... information wants to be Free!

Website: http://www.infoanarchy.org/wiki/wiki.pl?Homepage
 
tekst jouw website -> Wikipedia 
Guaka - 01.04.2004 16:18

Door je eigen website aan  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bronnen toe te voegen is het voor Wikipedia gebruikers duidelijk dat het zonder problemen mogelijk is om tekst van de website op de Wikipedia te plaatsen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.